Kulttuuri

Sanoittajanero Juha Vainio tuhosi humalapäissään kotinsa huonekaluja, hakkasi vaimoa ja sai säälittävimmillään lapsiltaan lempinimen ”fisu” – Uutuuskirja näyttää karmean puolen suomalaisesta viihde-eliitistä

Elämäkertaan haastatellut kymmenet ihmiset paljastavat sanoittajan koko elämän sensuroimatta, myös vuoteen 1976 kestäneen rajun alkoholismin ajan.

Me suomalaiset tiedämme hyvin, kuinka taitava sanoittaja oli Juha ”Junnu” Vainio (1938–1990). Sen asiaan todisteluun ei tarvita kuin muutama esimerkkiriimi lähes mistä tahansa laulusta hänen uransa varrelta.

Tänään keskiviikkona julkaistussa Petri Pietiläisen kirjoittamassa ja Juha Metson kuvaamassa Junnu Vainio – Sellaista elämä on -kirjassa (Docendo) sanoittajan neroutta toistellaan ja todistellaan huiman monisanaisesti, jopa yli 80 haastatellun sanoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vainion elämää ja tuotantoa esittelevään kirjaan on haastateltu Vainion lapsia, vaimoja, sisaruksia, ystäviä, tuttavia sekä Vainion kanssa työskennelleitä muusikoita Vesa-Matti Loirista Katri Helenaan ja Remu Aaltoseen. Kirjoittaja on etsinyt tavallisten kotkalaistenkin mielipiteitä sankaristaan aina paikallisia baareja myöten.

Mutta yhtä vahvasti kuin kirja näyttää Vainiosta juhlitun sanoittajapuolen, näytetään myös toinen puoli. Se puoli on karmea.

Juha Vainion pahaa alkoholismia ei ole koskaan peitelty, mutta nyt se tuodaan esiin entistä konkreettisemmin, täysin sensuroimatta.

Asiasta kertovat avoimesti hänen ystävänsä ja perheensä, mutta ennen kaikkea uutta näkökulmaa tuo Vainion viinanhuuruisia vuosia aivan vierestä seurannut ensimmäinen vaimo Taina Vainio. Häntä edellisen elämäkerran tekijä Reijo Ikävalko ei ollut haastatellut 20 vuotta sitten ilmestyneeseen teokseensa lainkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pietiläisen tekstistä käy ilmi, että Juha Vainio kärsi pahasta alkoholismista jo hyvin nuoresta lähtien. Tämä taas toi tullessaan kaikki mahdolliset lieveilmiöt, josta ensimmäisenä joutui ottamaan iskut Vainion nelilapsinen perhe.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viimeisimpiä näytöksiä deliriumien jo täyttämälle alkoholistin elämälle nähtiin Taina Vainion mukaan perheen olohuoneessa, kun elettiin 1970-luvun puoliväliä.

”Meillä oli olohuoneessa italialainen sohva. Kun tultiin lasten kanssa kotiin, se oli puukottanut sohvaa ikään kuin olisi halunnut tappaa jonkun. Soitin siitä lääkärille, että nyt pitää saada apua. Lähetin lapset Juhan siskon luokse Roihuvuoreen. Juha makasi sängyssä sammuneena. Juha vietiin katkaisulle. Sohvassa oli talon kaikki puukot ja leipäveitset vielä pystyssä. Juha uskoi vihdoin ja haki apua”, Taina Vainio kertoo kirjassa.


Juha Vainio oli monen haastatellun mukaan varsin ujo ja pidättyväinen, mikä saattoi joidenkin mielestä olla yksi syy siihen, että hän alkoi juoda kaksin käsin. Hän halusi esiin keinolla millä hyvänsä, olla porukan suu ja pää.

Toisaalta viehtymys juhlimiseen saattoi johtua myös kapinoinnista suojeluskuntataustaista, hyvin sovinnaista ja ankaraa isää kohtaan.

Vainio löysi jo kouluaikana serkkunsa Olli Miettisen vanavedessä kuulun kotkalaisen Fennia-ravintolan ja alkoi tuppautua vanhempien muusikoiden ja muiden ryyppyremmiläisten seuraan. Vainio kuunteli vanhempien juttuja, imi ne itseensä, änkesipä vielä pianistin paikallekin, vaikkei ollut erityisemmän hyvä soittaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Fenniasta muodostui Vainiolle pian toinen koti ja sen miesjoukosta ystäväjoukko. Porukalla ryypättiin ja keksittiin harvinaisen härskejä lauluja. Naisista puhuttiin rumasti, eläimistä samoin. Vainio sepitti ihmisille riimejä ja sai näin pummittua itselleen lisää viinarahaa.

Samalla porukalla painuttiin kesäisin pullojen ja soittimien kanssa Lehmäsaareen. Periaatteena oli: ei naisia saareen.

Ja silti naiset kiinnostivat nuorta Vainiota. Hän alkoi seurustella kotkalaisen uimarikaunottaren Taina Kaukosen kanssa. Vuonna 1960 mentiin naimisiin ja samana vuonna syntyi jo esikoispoika Ilkka. Sen jälkeen lapsia tuli melko nopeassa tahdissa vielä kolme.

Vainio opiskeli opettajaksi, tosin ensimmäinen opiskeluvuosi meni täysin harakoille: vaikka vanhemmat olivat saatelleet pojan Helsingin-bussiin eväiden ja puhtaiden vaatteiden kera, oli pikkuveli nähnyt seuraavana päivänä veljensä Kotkan kaduilla huonossa kunnossa. Juominen kiinnosti opiskelua enemmän.


Opettajaksi Vainio kuitenkin päätyi, mutta sitä ei tarvinnut kauaa kestää. Vainio alkoi heti 60-luvun alussa saada jalansijaa sanoittajana.

Aluksi hän kokeili taitojaan kirjoittamalla huumorisanoituksia ja sketsejä kotkalaiselle Pertti Metsärinteen orkesterille, jonka Spede oli bongannut esiintymään radioon ja televisioon.

Sanoittajien eturiviin Vainio pääsi Toivo Kärjen kautta. Tämä tarvitsi Reino Helismaan kuoleman jälkeen vuonna 1965 työparia ja Helismaan työnjatkajaa. Sellainen löytyi Vainiosta, joka oli jo väläytellyt taitojaan Juhannustansseilla ja muilla jazzillisilla hupinumeroilla. Helsinkiin perheineen muuttanut Vainio sai Fazeriin kuuluneesta, Kärjen johtamasta Finnlevystä kuukausipalkkaisen sanoittajan paikan.

Vuonna 1969 Vainion perhe muutti hienoon taloon Espoon Haukilahteen. Naapurissa asui runsaasti kollegoja Suomen viihdemaailman huipuilta: Eino Grön, Aarno Raninen, Kari Kuuva, Jukka Kuoppamäki, Danny, Vesa-Matti Loiri, Gunnar Mattsson...

Vainio löysi Fennian kavereiden tilalle uudet. Viinaa ja kavereita riitti, juhlinta jatkui päivästä toiseen.

Ystävät ja kollegat muistelevat yksissä tuumin kirjassa, kuinka valtavan huonosti Vainio noihin aikoihin käyttäytyi: petti toistuvasti ja näkyvästi vaimoaan, puhui inhottavasti ympärillä olijoista, pummasi viinaa. Oli suunnattoman epäsiisti, teippasi silmälasejaan, haisikin.

”Junnu oli kännissä ihan sika”, muistelee Päiviö Pyysalo, joka seurasi Vainion elämää läheltä 1960-luvulta aina kuolemaan asti.

”Junnu osas kännissä käyttäytyy huonosti. Oli silloin sillain kuin alkoholisti on katkera”, muistelee ystävä Vesa-Matti Loiri.

Päivässä meni parikin pulloa Koskenkorvaa. Niitä piti olla koko ajan käden ulottuvilla sängyn vierellä, niitä pullotti Zoomin takin sisällä ”hauiksinakin”, muistelee perhe. Krapulat olivat hirveitä, ja niihin juotiin lisää. Sitten päädyttiin sairaalaan.

Vainio ei totisesti juonut yksin. Kirja paljastaa taas kerran karulla tavalla, kuinka reippaasti suomalaisen viihde-eliitin keskuudessa viina virtasi 1960- ja 70-luvuilla.

Omaa käytöstään todistaa vaikkapa kirjaan lainattu teatterimies Kalle Holmberg, Grön ja Loiri avautuvat omin sanoin: ”Kovia reissuja. Neljä päivää vedettiin ihan yötä päivää ja sitten oli jommallakummalla parin päivän päästä keikka, se silti hoidettiin. Ryypättiin, kaikkea vedettiin mitä oli saatavilla. Lääkkeiden ja viinan sekakäyttöä oli, mutta ei mitään kovin suurta”, Loiri muistelee yhteistä aikaansa Vainion seurassa.


Pian juhliminen alkoi näkyä töissä. Vainio ei saanut enää toteutettua sovittuja tehtäviään. Studiolla odotettiin luvattuja sanoja, turhaan.

Tekstejä kyllä syntyi pahassakin kunnossa, Vainiolla oli sanoittamiseen selvä rutiini. Mutta paljon jäi myös syntymättä. Kirjassa tuodaan esiin useammallakin suulla, kuinka ystävät tiesivät jo omasta kokemuksesta viinan tuomat ongelmat ja halusivat siksi auttaa.

Finnlevyyn Vainion pariksi tullut Vexi Salmi täydensi usein tiukassa paikassa Vainion tekstejä, samoin Jaakko Salo. Tämä viimeisteli tai jopa kirjoitti merkittävän osan Vainion sanoittamaksi merkittyjä tekstejä. ”Juhalla oli pelti ihan kiinni, eikä tekstiä tullut studioon. Jaakko Salo oli pulassa, teki tekstit hänen puolestaan ja merkkasi tekijäksi Juha”, sanoo Danny.

Tässä kuviossa vaimon roolikaan ei vaikuttanut kovin hohdokkaalta.

Taina Vainio ei saanut käydä töissä, tätä vaati sekä perinteitä kunnioittanut Juhan isä että Juha itse. Niinpä Taina oli kotona, jossa hänellä oli huolehdittavanaan neljän lapsen lisäksi Junnu Vainio, joka ei osannut eikä halunnut edes roskapussia viedä.

”Juha oli mulle kuin viides ja vaikein lapsi. Ei se päässyt kylpyynkään ilman, että mie laskin sille vedet. Oli epäkäytännöllinen. Ei mitään osannut, kerran laittoi lampun kattoon”, Taina Vainio kertoo kirjassa.

Viinankäytön takia Juha Vainio ei myöskään ajanut ajokorttia, minkä vuoksi Taina joutui kaiken muun ohessa toimimaan tämän kuskina. Vaimo odotti autossa kutoen, kunnes keikka oli ohi ja päästiin lähtemään kotia kohti. Kello oli tässä vaiheessa neljä yöllä.

Lasten kanssakaan Vainio ei humalapäissään pärjännyt. Lapset jallittivat, ja hermostunut mies huusi lapsille suoraa huutoa. Mielialanvaihtelut alkoivat käydä yhä rajuimmaksi, ja siitä kärsi kotona eritoten yksi pojista, Sami.

”Komensi Samia juoksemaan alasti ympäri sitä Haukilahden rivitaloa. Seisotti yhdellä jalalla ja antoi kylmiä suihkuja. Sami sai seisoa pöydän vieressä, kun muut söivät, eikä saanut ruokaa. Minä vein yöllä Samille ruokaa, ja Juha huomasi ja tuli hirveetä huutoa. Ei se lapsia lyönyt, minua vaan”, Taina kertoo.

Pojat ajautuivat Espoossa jengeihin, Ilkka Vainio kertoo aloittaneensa juomisen jo varhain.

Kirjassa on kohta, jossa pojat käyvät varastelemassa jopa naapurin Dannyltä. Syntymäpäiviään pian viettävän laulajan kylmähuoneesta vohkitaan pokkana täytekakku ja viinaa.

Säälittävimmillään juoppo isä taisi olla maatessaan taas kerran ”pikkukohtauksen” kourissa kylpyhuoneen lattialla, kun pojat Sami ja Kalle tulivat kotiin.

”Isä haukkoi kylpyhuoneen lattialla henkeä. Sami sano mulle, että kato, fisu”, muistelee Kalle Vainio kirjassa.

Juttu levisi, ja pian myös Eino Grönin poika alkoi kutsua isäänsä fisuksi.

Sitä mukaa kuin Juha Vainion juominen lisääntyi, vähenivät sanoitukset. Kun vuonna 1969 sanoituksia syntyi 75, vuonna 1971 niitä syntyi enää alle 20.

Pian Vainio joutui siirtymään kuukausipalkasta kappalekohtaiseen palkkioon. Rahatilannetta pahensi se, että käännösteksteistä maksettiin vain kertakorvaus, ei enää mitään myöhempiä Teosto-korvauksia. Vainion teksteistä 90 prosenttia oli tuolloin käännöksiä.

Vuonna 1971 konkurssin partaalle joutuneet Vainiot joutuivat myymän lähes kaiken. Juhan vanhemmat ostivat poikansa perheelle kerrostaloasunnon Espoosta.

Lisätuloa Vainio hankki kirjoittelemalla härskejä pakinoita miestenlehtiin sekä Hunter S. Thompson -tyyppistä gonzoilua aikansa sensaatiolehtiin, esimerkiksi Nyrkkipostiin ja Hymyyn. Tässä tilanteessa sanoittajamestari meni jopa tekemään tyylittömän jutun toisesta mestarista, Olavi Virrasta. Ja vei mennessään alkoholistille viinapullon.


Tämä ei vielä riittänyt.

1970-luvun alussa Vainio oli siirretty alkoholin liikakäytön vuoksi pois Fazerilta, ja hän oli lähtenyt Helsingin Vartiokylän kansakouluun tarkkailuluokan opettajaksi. Sieltäkin tuli potkut viinankäytön vuoksi. Mutta ennen potkujaan Vainio oli ehtinyt luvata oppilaille luokkaretken. Se toteutettiin maaliskuussa 1972 – ja siitäkin tehtiin juttu Hymyyn, raportoijana toimittaja Juha Nurminen.

Keväisessä Suomenlinnassa tehdyssä reportaasissa Vainio lasautteli viinapulloja auki, ryyppäsi ja tupakoi pienten oppilaiden katsoessa. Skandaalihan siitä sikisi.

70-luvun alussa tavattiin myös alaston Vainio keekoilemassa pornolehden sivuilla. Millään ei ollut mitään väliä.

Mielialanvaihtelut saivat Vainion lyömään vaimolta silmiä mustaksi, eivätkä aggressioilta säästyneet parhaat ystävätkään. Kerran hän potki ravintolan oven rikki, kerran taas häipyi kahdeksi kuukaudeksi mitään sanomatta. Kukaan ei tiennyt, minne Vainio oli kadonnut. Hätä oli iso.

Lopulta Vainiolla ei ollut kuin kaksi vaihtoehtoa: pudota jo ammollaan olevaan hautaan tai lopettaa. Vainio pääsi viinasta eroon AA-ryhmän avulla tammikuussa 1976.

Pietiläisen teoksessa selviää, ettei elämä ollut helppoa raitistumisen jälkeenkään. Vainio alkoi käyttää monenlaisia lääkkeitä.

”Lääkärit määräsi ihan hirveitä purkillisia. Sitä sinistä enkeliä kun vetäsi, tunsi ihan leijuvansa”, Taina Vainio muistelee.

Jussi Parviainen oli pyytänyt 80-luvulla Vainion Teatterikouluun kertomaan laulunkirjoittamisesta. Parviainen muistelee kirjassa, kuinka huonoon kuntoon vuosikymmenten juominen oli Vainion vienyt. Tämä vapisi ja tärisi kävellessään ja joutui käyttämään vahvaa diapamia heti aamulla.

”Oli pitkä parituntinen sessio kahvilassa opiskelijoiden kanssa. Näin itse, kun se nasautti painolevyn läpi vapisevin käsin sinisen pillerin, diapamin, ja nappasi sen.”

Samaa todistaa myös Loiri: ”Pameja ja muita rauhoittavia se käytti myöhemmin, niin kuin kaikki aa-kerholaiset.”

Silti raitistuminen toi Vainiolle täysin uuden elämän. Hän erosi ja löysi uuden rakkauden Pirkko Heikkalasta. Pari meni naimisiin vuonna 1981 ja sai vuonna 1983 Suvi-tyttären.

Myös sanoitukset muuttuivat, nyt selvästi omakohtaisempaan ja henkevämpään suuntaan. Samalla Vainio alkoi säveltää enemmän itse. 1980-luvulta muistetaan Vainion syvällisin tuotanto, johon kuuluvat esimerkiksi Albatrossi, Vanhoja poikia viiksekkäitä sekä Sellaista elämä on.

Kun Vainio sitten kuoli perheen uudessa kodissa Sveitsissä 52-vuotiaana vuonna 1990 sydänkohtaukseen, tuntui, että lähtö tuli aivan liian aikaisin.

Kuinka onnellinen Vainio elämänsä viimeisinä vuosina todella oli, sen voi lukea ainoastaan hänen lauluistaan. Sinne hän piilotti todelliset tuntonsa.

Sillä liki kaikki kirjaan haastatellut todistavat samaa asiaa: Juha Vainio ei koskaan puhunut omista asioistaan ja tunteistaan yhtään mitään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  3. 3

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärille? Voiko nuuskalla kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  6. 6

   Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  10. 10

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  2. 2

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  3. 3

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  4. 4

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  5. 5

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  3. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  4. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  5. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  6. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  7. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  8. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  9. HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa
  10. Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa
  11. Kansliapäällikkö Jaakko Numminen ajoi aikoinaan sinnikkäästi yliopistosivistyksen levittämistä koko maahan: ”Yliopistolla on valtava elvyttävä merkitys paikkakunnalle, jonne se tulee”
  12. Näytä lisää