Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Hölmö nuori sydän nousee lähiöelokuvien aateliin – Ohjaaja Selma Vilhunen eläytyy teinien maailmaan rumentamatta tai kaunistelematta

Eläytyvällä ohjaamisella Vilhunen on saanut nuorista näyttelijöistä irti hienovireiset ja tunnetäyteiset roolisuoritukset.

Draama

Hölmö nuori sydän. Ohjaus Selma Vilhunen. Päärooleissa Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Pihla Viitala, Katja Küttner, Ville Haapasalo, Abshir Skeikh Nur. 102 min. K12. ★★★★

Selma Vilhusen viimeisimmät elokuvat muodostavat tavallaan trilogian, vaikka se ei varmaankaan ole ollut tarkoitus. Kaikki kolme elokuvaa käsittelevät kuitenkin nykynuoruutta, sen paineita ja nuorten keinoja selvitä niistä.

Ensimmäinen pitkä fiktio Tyttö nimeltä Varpu oli monella tapaa täysosuma, ja sitä seurasi pian mainio dokumentti Hobbyhorse Revolution, joka nousi pieneksi ilmiöksi myös Suomen ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hölmö nuori sydän perustuu Kirsikka Saaren käsikirjoitukseen, joka on samaan aikaan ilmestynyt myös romaanin muodossa. Tarina sijoittuu helsinkiläiseen lähiöön, ja Vilhusen elokuva nousee kirkkaasti suomalaisten lähiökuvausten kärkeen. Se elää lähiömiljöössään luontevasti, rumentamatta tai kaunistelematta sitä mitenkään.

Lenni on vähän erikoinen poika, jonka kohtalona on jäädä helposti ulkopuoliseksi, mutta hänellä on ihana tyttöystävä Kiira. Ikää kyyhkyläisillä on vasta 15 vuotta, mutta sitten käy köpelösti ja Kiira tulee raskaaksi. Kiira haluaa pitää lapsen, ja yhtäkkiä nuoruus alkaa edetä nopeutetulla tahdilla. Heillä on vain hetki aikaa kypsyä vanhemmiksi.

Ympärillä on aikuisiakin, mutta heiltä saatu tuki ei riitä kovin pitkälle. Sekä Kiira että Lenni ajautuvat tahoillaan ristiriitoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hölmö nuori sydän muistuttaa Varpu-elokuvaa siinä, että tässäkin alku on tavanomainen eikä anna juuri mitään lupauksia siitä, mihin elokuvassa päädytään. Se on ohjaajan ratkaisu, mutta se antaa myös vaikutelman varovaisuudesta. Alussa voisi jo olla selvemmin nähtävissä jotakin Vilhusen omaa, mitä tahansa.

Elokuvallisesti Hölmö nuori sydän puhkeaa täyteen loistoonsa siinä vaiheessa, kun Lennin ja Kiiran elämät lähtevät haarautumaan eri suuntiin. Lenni kaivautuu yhä syvemmälle tympeään väkivaltaan ja harmauteen, joka on täysin väärä valinta hänelle ja kenelle tahansa muullekin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiira sen sijaan voi sukeltaa omaan kimallukseensa, joka tarjoaa edes vähän turvaa tylyltä maailmalta. Vastakkainasettelu korostuu myös äänissä ja kuvauksessa, ja kohtaus kotibileissä on kaikilla tasoilla hieno huipentuma.

Lennin lopullinen kilahdus livahtaa ohi hätäisesti, ja se on dramaturgiassa heikko lenkki. Mikä Lenniä silloin ajaa? Siihen asti elokuva kuvaa uskottavasti ja ilman kliseitä nuoren pojan kieroa voimaantumista. Vilhunen esittää lähiörasismin kaikessa surkeudessaan.

Vilhusen vahva empatiakyky ja herkkyys ohjaajana näkyvät nuorten näyttelijöiden, Jere Ristsepän ja Rosa Honkosen roolisuorituksissa, joissa pienillä eleillä näytetään suuria tunteita. He ovat vielä vähän lapsia ja silti vahvoja omia persooniaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Elokuva-arvostelut
 • Leena Virtanen
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  3. 3

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  7. 7

   Kajaanin pizzeriatappelun uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa

  8. 8

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  7. 7

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää