Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri kiristivät asteittain Kevätuhrin jännitystä – vallankumouksellinen vaaran tuntu oli läsnä alusta asti

Sellotaiteilija István Várdai soitti avausnumerona Prokofjevin Sinfonia Concertanten väsymättä ja läpäisevällä soinnilla.

Klassinen

Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, johtaja Susanna Mälkki, István Várdai, sello. – Prokofjev, Stravinsky.

Jos pitää valita yksi 1900-luvun sävellys, se olisi Igor Stravinskyn Kevätuhri. Baletin ensi-illassa vuonna 1913 sosieteetti järkyttyi musiikin väkivaltaisesta ja riitasointisesta moukaroinnista. Syttyneessä mellakassa kaikuivat nauru ja pilkkahuudot, joita puolustajat yrittivät vaientaa yhtä äänekkäästi. Musiikki peittyi metelin alle.

Kantaesityksessä moni katsoja pöyristyi vielä enemmän Vaslav Nižinskin koreografiasta. Vuosia myöhemmin Stravinsky kuvasi haastattelussa tanssijoita ”koukkupolvisiksi lolitoiksi”. Tahallisen ruma tömistely oli kaukana perinteisestä balettisipsuttelusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kapellimestari Pierre Monteux piti kaikkiaan 24 orkesteriharjoitusta, joista viimeiset tanssijoiden kera. Stravinsky muokkasi ja balansoi myöhemmin vaikeaselkoista partituuria selkeämmäksi.

Pian Kevätuhrista tuli suosittu orkesterinumero, joka herätti ihastusta ja suoranaista palvontaa. Levytyksiäkin on jo toista sataa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyorkesterit selvittävät teoksen näennäisen vaivattomasti kahdella tai kolmella harjoituksella.

Ongelmana nykyään on, kuinka herättää henkiin Kevätuhrin vallankumouksellinen vaaran tuntu.

Todellakin: vaara oli tuntuvilla jo Mikko-Pekka Svalan loistavassa, ylärekisteriin kiristetyssä fagottisoolossa. Siinä uinuva kevät natisutti päällään lepäävää jääpeitettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Susanna Mälkki antoi puhallinpurojen kasvaa luonnollisesti ja prässäämättä, kunnes jäät murtuivat ryskyen Keväisissä ennustuksissa. Mutta vielä ei ollut täyden voiman aika, ja tempokin oli pidättelevä ja painoa korostava.

Mälkin tulkinnan valtteja olivat asteittainen jännityksen kiristäminen sekä huolellinen soinnin ja rytmin balansointi. Kevään piiritansseissa maa veti puoleensa raskaasti murahtavissa soinnuissa ja vaskien brutaaleissa ulvahduksissa. Rytmi kiristyi sotaisaksi Kilpailevien heimojen leikeissä. Maan suutelun aavemainen 10-sävelinen jousisointu lähetti Maan tanssin hiuksia nostattavaan ryntäykseen: tam-tam kohahteli, trumpetit tikkasivat fanfaareitaan ja viulut viuhuivat äärinopeudella.

Kevätuhri ei oikeastaan siedä tulkintaa runollisessa mielessä. HKO säilytti Uhri-osan johdannossa viileytensä. Puhaltimien sointuliike oli läpikuultavaa ja jaettujen jousien laulanta paljasti melodian vastakkaissuuntaiset kulut.

Jos tempot olivat olleet tähän asti keskiverron harkitsevammalla puolella, Esi-isien manaamisessa oli jo kunnon piiskauksen tuntua. Päättävä Uhritanssi nousi sellaiseen hengästyttävään tehoon, jonka voi kuvitella ajavan uhritanssijan hengiltä.


Avausnumerona unkarilainen István Várdai soitti väsymättä ja läpäisevällä soinnilla Sergei Prokofjevin Sinfonia concertanten. Monisanainen teos ryntäilee joka suuntaan ja asettaa paksulla orkestroinnillaan solistille suuret vaatimukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Várdai selvitti kaikki käänteet ja vei absurdisti sahaavaan loppuun finaalin, jossa Prokofjev panee kyläpelimannit vääntelemään Malja Stalinille -laulua.

Ylimääräisessä numerossa ­Giovanni Solliman laulavan eteerisessä Igiulissa soittoon yhtyivät HKO:n kahdeksan sellistiä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  3. 3

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  7. 7

   Kajaanin pizzeriatappelun uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa

  8. 8

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  7. 7

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää