Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Juha Kukkonen loistaa jiveä tanssivana koirana Anna Krogeruksen uutuusnäytelmässä

Anna Krogeruksen uutuusnäytelmä 9 hyvää syytä elää on katsaus nykypäivän kohtaamattomuuteen.

Draama

9 hyvää syytä elää, Anna Krogeruksen näytelmän kantaesitys Ryhmäteatterissa. Ohjaus Kaisa-Liisa Logren, lavastus- ja pukusuunnittelu Paula Koivunen, äänisuunnittelu Jussi Kärkkäinen, valo- ja videosuunnittelu Ville Mäkelä, koreografi Kaisa Niemi. Rooleissa Santtu Karvonen, Juha Kukkonen, Ella Mettänen (vier.), Pihla Penttinen (vier.), Minna Suuronen ja Robin Svartström. ★★★

Tärkein ensin.

Suurinta sympatiaa näyttämöllä herättävät usein lapset ja eläimet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niin nytkin, kun Ryhmäteatterin johtaja Juha Kukkonen tekee sydänalaa läikähdyttävän hienon roolin koirana Anna Krogeruksen uutuusnäytelmässä 9 hyvää syytä elää. Kukkosen seka­rotuinen Urho Kaleva askeltaa innostuessaan sujuvasti jivea ja toimii näytelmän ihmishahmojen tunteiden suodattimena ja tulkkina, aivan kuten ihmisen parhaan ystävän rooliin kuuluukin.

Viimeksi Kukkonen on nähty Ryhmäteatterin lavalla vuonna 2014 Kari Heiskasen komediassa Sormet hunajapurkissa, tuolloin vielä teatterin toisena näyttämönä toimineella Pengerkadulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmäteatterin debyyttinsä tekevät sen sijaan näytelmäkirjailija Anna Krogerus ja ohjaaja Kaisa-Liisa Logren.

Yhteiskunnan heikommassa asemassa olevia, elämän seinäruusuja, sivustakatsojia ja syrjäytyneitä näytelmissään usein kuvaava Krogerus lähestyy nyt ­aiheita mielenterveyskuntoutujan näkökulmasta.

Kolmekymppinen Klaara (roolissa herkkä Ella Mettänen) on muuttanut ensi kertaa omaan kotiin. Kaikki tuntuu pelottavalta: lähikauppaan meno, ihmisten katseiden kohtaaminen, syöminen ja puhuminen. Tukena on mielenterveyshoitaja Janne (sympaattinen Robin Svartström), jolla on aina kiire seuraavaan asiakastapaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Klaaran päivää rytmittävät Jannen tehtäväksi antama lista, johon pitäisi kirjata 9 hyvää syytä elää, sisar Ursulan (Minna Suuronen) vierailut ja huolestuneen äiti-Aulikin puhelut.

Pihla Penttinen tekee riemastuttavan roolin marttyyriäitinä, jolla on hankaluuksia tyttärensä irtipäästämisessä.

Liikuttava on myös Penttisen tulkinta naapurintyttö Lumista, jota kiusataan koulussa. Muutkin ryhmäteatterilaiset huhkivat jälleen useissa rooleissa, jotka ovat näytelmän pääteeman, yksinäisyyden ja syrjäytymisen variaatioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuden kotinsa suojista Klaara tarkastelee asuinlähiötään ja pääsee pikku hiljaa osaksi sen elämää, pois oman kotinsa ja mielensä keskiöstä.

Krogeruksen näytelmä ei ole nuoren naisen psykologisoiva sairaskertomus, vaan katsaus nykypäivän kohtaamattomuuteen, kuvaus niistä mahdollisista poluista, jotka voivat johtaa syrjäytymiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäistä näytöstä vaivaa ilmeisesti ensi-illasta johtuva ylivirittyneisyys ja tekstin sisäänpäin kääntyneisyys, mutta toisella puoliajalla päästään let­keään vauhtiin ja tarinaan tulee dynamiikkaa.

Näytelmä ja sen tulkinta eivät ole kovin monikerroksisia, eivätkä tuota paljoa uusia oivalluksia. Ajoittain tekstiä vaivaa ennalta-arvattavuus.

Vaikeaa aihetta on kuitenkin lähestytty sympaattisesti, jopa viihdyttävästi, suurella sydämellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Teatteriarvostelut
 • Laura Kytölä
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Kuuluisassa kokeessa seksi tuntemattoman kanssa kiinnosti miehiä enemmän kuin naisia – mutta mistä tulos oikeastaan kertoo?

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Espoo kielsi kalliit lahjat opettajille, koulu­luokissa kerätty jopa 500 euron lahja­kortteja – OAJ: ”Virka­miehen lahjominen on kiellettyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää