Kulttuuri    |   Kommentti

Leonard Cohen kirjoitti runossa ”Minä olen Kanye West” ennen kuolemaansa – tästä runossa on kyse

Kanadalaisen laulaja-lauluntekijän runon nimi on Kanye West ei ole Picasso.

Leonard Cohenin postuumisti ilmestyneessä runokokoelmassa on hämmentävä runo Kanye Westistä. HS käy runon läpi rivi riviltä klassisen runoanalyysin keinoin. Onko todella niin, että 2016 kuollut kanadalainen laulaja-lauluntekijä haluaa väheksyä jatkuvasti mediakohuja aiheuttavaa amerikkalaisartistia vielä haudan takaa?

Cohenin runokokoelman The Flame (suomeksi Liekki) runo Kanye West ei ole Picasso alkoi levitä sosiaalisessa mediassa torstaina. Se on aiheuttanut kohua, sillä monet tulkitsevat, että kanadalainen valkoinen herrasmieslaulaja Cohen halveksii runossa yhdysvaltalaista mustaa räppäri-tuottaja-muotisuunnittelija Westiä ja rap-musiikkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Runo antaa mahdollisuuksia tällaiseen tulkintaan, mutta onko se oikea tai ainoa mahdollinen tulkinta?

Kun runon käy läpi rivi riviltä, avautuu laajempi, edelleen ajankohtainen kuva Cohenin suhtautumisesta nykykulttuuriin kolmen vuoden takaa. Westin lisäksi sen airueina näyttäytyvät tuottaja-räppäri, laulajatähti Beyoncén kanssa naimisissa oleva Jay-Z, sekä 1900-luvun taiteilija Picasso ja 1800-lukulaiset keksijät Thomas Alva Edison ja Nikola Tesla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanye West ei ole Picasso

minä olen Picasso

Yhdysvaltalaisräppäri Kanye West ilmoitti Oxfordin yliopistossa pitämässään puheessa 2015, että jos hän tekisi kuvataidetta, hänen päämääränään olisi olla Picasso, ”tai suurempi”.

”Ihmisistä kuulostaa aina oudolta että joku vertaa itseään henkilöön, joka on jossain menneisyydessä tehnyt niin paljon, ja sinua on omassa elämässäsi kieletty edes ajattelemasta että voisit pystyä samanlaiseen. Tällainen ajattelutapa tukahduttaa ihmiskunnan”, West puhui opiskelijoille.

West piti puheensa maaliskuun alussa 2015. Cohenin runo on päivätty 15. maaliskuuta 2015, eli parisen viikkoa myöhemmin. Ajallisen yhteyden takia on mahdollista, että runo on saanut innoitusta juuri Westin Oxfordin-puheesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisessa kontekstissa tulkitessa runon minä näyttää paitsi toteavan, ettei West ole samanlainen tai samanarvoinen taiteilija kuin espanjalainen Pablo Picasso (1881-1973), jota pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista kuvataiteilijoista.

Kirjaimellisesti tulkiten hän näyttää omivan taiteellisen nerouden sitä tavoitelleelta Westiltä itselleen ilmoittamalla, että minä olen Picasso. Runon ”minä” voi olla viittaus Coheniin itseensä, kuten rap-lyriikoissa usein on, mutta se voi olla myös Cohenin luoma hahmo.

Oli miten oli minän kanssa, mutta voiko ”minä olen Picasso” viitata johonkin muuhunkin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mieleen tulee, että saman vuoden alussa Pariisissa oli tapahtunut terrori-isku Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen. Niinpä Je suis Charlie – minä olen Charlie – meemit kiersivät sosiaalisessa mediassa. Niiden tarkoitus oli osoittaa solidaarisuutta terrorismin uhriksi joutuneille taiteilijoille ja toimittajille.

Runon läpi toistettava minä olen -ilmaus oli maailmassa lähes päivittäinen hokema samaan aikaan, kun Cohen on runonsa kirjoittanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi on mahdollista, että runossa tarkoitetaankin pikemminkin, että West aiheuttaa pelkoa Picassolle, mahdollisesti myös runon lukijalle, nostaessaan taiteellisen kunnianhimonsa näin korkealle, ottaessaan mestarillisuuden päämääräkseen. Minä osoittaakin solidaarisuutta kuolleelle taiteilijalle ja hänen käsitykselleen taiteesta.

Kanye West ei ole Edison

minä olen Edison

minä olen Tesla

Runossa Cohen jatkaa Kanye Westinkin rap-lyriikasta tuttuja tyylikeinoja, kuten omia tuntojaan ja saavutuksiaan tilittävää eli niin kutsuttua keskeislyyristä minäpuhujaa, sekä uhoa.

Hän vertaa Westiä sähkölampun ja fonografin keksijään Thomas Alva Edisoniin (1847–1931). Ilman Edisonin keksintöjä Westinkään musiikkia ei tallennettaisi tai esitettäisi areenoilla, joten Westin oivaltavuus ja merkittävyys ajattelijana ei nouse Edisonin tasolle.

Cohen tuntuukin runossaan muistuttavan, että nykykulttuurin tekijöiltä unohtuu historiallisuus. He eivät koe seisovansa jättiläisten hartioilla, kuten vaikka painovoiman keksijä Sir Isaac Newton (1642–1726).

Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sekä Edisonille, että Nikola Teslalle (1856–1943), joka keksi muun muassa vaihtovirran ja nykyaikaisen radiotekniikan perusteet, joita ilman Westin musiikkia ei esitettäisi tallenteina laajoille kansanjoukoille.

Jay-Z ei ole minkään sortin Dylan

minä olen joka sortin Dylan

Seuraavaksi runossa esitetään vastalause rap-artisti ja -tuottaja Jay-Z:n vuodelta 2013 peräisin olevalle riimille. Siinä Jay-Z uhosi olevansa räpin Bob Dylan. Dylan sai sanoituksistaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2016, joten häntä voi hyvällä syyllä kuvata populaarimusiikin arvostetuimmaksi sanoittajaksi.

Runon minä osoittaa solidaarisuutta kaikille laulaja-lauluntekijöille ja samalla uhoaa pystyvänsä olemaan minkä tahansa taidelajin osaaja. Tässä riimissä uho menee pidemmälle kuin Kanye Westin Oxfordin-puheessa, joten se on ymmärrettävissä humoristiseksi kärjistykseksi.

Puhe on halpaa, osaaminen on osoitettava, kärjistyksen voisi tulkita.

minä olen Kanye Westin Kanye West

Hevonpaskakulttuurin tekaistun mahtisiirtymän

Kanye West

yhdestä putiikista toiseen

Runossa siirrytään pohtimaan, jopa potemaan, nykykulttuurin rappiota ja merkityksettömyyttä. ”Minä olen Kanye Westin Kanye West” -riimi romauttaa Kanye Westin kulttuurisen merkityksen Westin oman navan ympärille.

Mutta.

Samalla hän osoittaa solidaarisuutta Westille Minä olen Charlie -meemin tapaan.

Olemme molemmat kulttuuriselta merkitykseltämme vaatimattomia, hän sanoo. ”Hevonpaskakulttuurin tekaistu mahtisiirtymä” viittaa viihdekulttuuriteollisuuden kaupallisuuteem ja sen vaatimiin tuotteistuksiin, brändäykseen ja esillä oloon. Kaupallisen kulttuurin merkitys lasketaan siitä, kuinka monessa kaupassa taiteilijan tuotteita myydään.

Minä olen Tesla

olen hänen kääminsä

käämi joka teki sähkön vuoteenpehmeäksi

Nyt runon minä osoittaa solidaarisuutta Teslalle, jonka sähköön liittyvät keksinnöt kesyttivät aiemmin lähinnä salamoiden tuhovoimasta tunnetun sähkön ihmisen käyttöön. Hän ilmoittaa olevansa Teslan keksinnön orja, joka käpertyy niihin mukavuuksiin, jotka Teslan keksintö teki mahdolliseksi.

Hän osoittaa solidaarisuutta käämille, ja kertoo näin olevansa vain yksi pieni, korvattavissa oleva osa laajempaa kokonaisuutta.

Minä olen Kanye West joka Kanye West kuvittelee olevansa

hänen sysätessään sinut pois lavalta

Tästä korvattavissa olevasta osasta runo ei anna mairittelevaa kuvaa.

Cohenin viittaus lavalta pois sysimiseen voisi viitata vaikka 2009 Music TV -kanavan palkintojenjaossa tapahtuneeseen skandaaliin. Taylor Swift oli tuolloin pitämässä kiitospuhetta, kun West hyökkäsi lavalle, otti hänen mikkinsä ja kertoi olevansa iloinen Swiftin puolesta, mutta Beyoncén tehneen yhden kaikkien aikojen parhaista videoista.Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sille mustan naisartistin esiin nostavalle Westille, joka samalla sysii valkoisen naisartistin sivuun parrasvaloista. Taiteessa on helppo erehtyä toimimaan törkeästi silloinkin, kun tarkoitus on tehdä jotain hyvää. Etenkin tällaisena aikana, kun kaupallisuus määrää ja taistelu huomiosta on veristä.

Minä olen todellinen Kanye West

En pyöri enää paljon porukoissa

en koskaan pyörinyt

Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sille, joka taiteilija on parrasvalojen ja julkisuuden valokeilan ulkopuolella, omassa yksinäisyydessään. ”En pyöri enää paljon porukoissa” saattaa viitata myös Etta Jamesin ja myöhemmin Tony Bennettin esittämään Don't Get Around Much Anymore -kappaleeseen, joka kertoo yksinäisyydestä rakastetun menettämisen jälkeen.


Herään eloon vain sodan jälkeen

eikä sitä ole vielä ollut

Sota voisi tässä palauttaa meidät takaisin runon alkuun. Yksi Picasson tunnetuimmista teoksista on Guernica, jättimäinen maalaus. Picasso maalasi yli kolme metriä korkean ja seitsemän metriä leveän jättimaalauksen 1937 Espanjan sisällissodan aikana tapahtuneen Guernican kaupungin pommituksen jälkeen 35 päivässä.

Iskun suorittivat natsi-Saksan ja fasistisen Italian ilmajoukot, ja se oli siihen mennessä maailman suurin siviilikohteeseen tehty pommitus. Picasson tarkoitus oli tuoda maalauksella näkyviin sodan kauhut ja vahvistaa sodan- ja fasisminvastaista mielialaa.

Picasso näki taiteen kuoleman tapahtuvan nimenomaan silloin, kun se jää vain reagoimiseksi, ei uuden tuottamiseksi omaehtoisista taiteellisista lähtökohdista.

Mutta.

Picassokin teki sodanvastaisen mestariteoksensa nimenomaan reaktiona kauhistuttavaan tapahtumaan.

Viimeisillä riveillään runon puhuja ikäänkuin pahoittelee, että toimii kuin Picasso. Vain riittävän ärsyttävät ulkoiset tekijät saisivat hänet tuottamaan taiteellisten nerojen veroista jälkeä. Hän näyttää epäilevän, että näin kävisi myös Westille.

Heillä olisi molemmilla potentiaalia suureen taiteeseen, mutta he tyytyvät elämään kaupallisuuden ja musiikkiteollisuuden ehdoilla. Tässä Cohen osoittaa olevansa vähintään Westin veroinen taituri. Hän kauppaa runoteosta haudan takaa herättämällä kohun tölvimällä sosiaalisen median kohinamestaria.

Olen Kanye Westin Kanye West, todellakin.

Leonard Cohen: Liekki. Suom. Ville-Juhani Sutinen. Sammakko 2018. Teos julkistetaan Helsingin kirjamessuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta

  2. 2

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta

  5. 5

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  6. 6

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  7. 7

   Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto

  8. 8

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  9. 9

   Vankilaöitä, katutappeluita, huumekauppaa ja tiukkaa vääntöä rahasta – Tällaisen kuvan uutuuskirja maalaa suomiräpin jättiläisen hurjimmista vaiheista

  10. 10

   Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia – Myös Trump sanoo pyytäneensä nauhoitusta

  2. 2

   ”Niin Antti, minullakin on ratkaisu­ehdotus...” – Miksi Juha Sipilä härnäsi Antti Rinnettä televisiossa ja miksi Rinteen oli niin vaikea vastata?

  3. 3

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  4. 4

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  5. 5

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  8. 8

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  9. 9

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  10. 10

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yksi kuoli henkilöauton ja rekan kolarissa Säkylässä
  3. Syrjinnästä tuomittu Tampereen yliopisto valittaa hovioikeuteen: ”Sukupuolella ei ole ollut mitään merkitystä”
  4. ”Kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta hyväksyttävää syytä” – MV-lehden perustaja Ilja Janitskin sai ehdotonta vankeutta 16 rikoksesta
  5. Kauppakeskus Itis myytiin – Kauppahinta yli 500 miljoonaa euroa, ostajana finanssikriisistä tutun Morgan Stanleyn hallinnoima rahasto
  6. Teinityttö joutui selliin, jonka seinällä luki ”tämä on kuoleman jääkaappi” – HS tapasi 17-vuotiaan Ahed Tamimin, josta povataan palestiinalaisten vastarintaliikkeen johtajaa
  7. Mies vaihtoi uudet renkaat arvottomiin koeajon aikana, tämä toistui yhdeksän kertaa Helsingin seudulla – erikoisesta kavallusvyyhdestä ehdotonta vankeutta
  8. Teleoperaattori Elisa paransi arviotaan liiketoimintansa kehittymisestä tänä vuonna
  9. Tunti sitten
  10. Myskikurpitsa on parhaimmillaan juuri nyt: paahda ensin uunissa ja kokkaa näillä helpoilla resepteillä, niin onnistut
  11. Suomen suurimmat kiekkoseurat ruokkivat KHL:ää – Liiga on yhä selvemmin kasvattajasarja, jossa laatuvajetta korjataan omilla junioreilla
  12. Kannabiksen viihdekäytön laillistanutta Kanadaa seurataan nyt tarkkaan: kannabisyhtiöiden osakkeet ovat kallistuneet kesästä jopa satoja prosentteja
  13. Näytä lisää