Kulttuuri    |   Kommentti

Leonard Cohen kirjoitti runossa ”Minä olen Kanye West” ennen kuolemaansa – tästä runossa on kyse

Kanadalaisen laulaja-lauluntekijän runon nimi on Kanye West ei ole Picasso.

Leonard Cohenin postuumisti ilmestyneessä runokokoelmassa on hämmentävä runo Kanye Westistä. HS käy runon läpi rivi riviltä klassisen runoanalyysin keinoin. Onko todella niin, että 2016 kuollut kanadalainen laulaja-lauluntekijä haluaa väheksyä jatkuvasti mediakohuja aiheuttavaa amerikkalaisartistia vielä haudan takaa?

Cohenin runokokoelman The Flame (suomeksi Liekki) runo Kanye West ei ole Picasso alkoi levitä sosiaalisessa mediassa torstaina. Se on aiheuttanut kohua, sillä monet tulkitsevat, että kanadalainen valkoinen herrasmieslaulaja Cohen halveksii runossa yhdysvaltalaista mustaa räppäri-tuottaja-muotisuunnittelija Westiä ja rap-musiikkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Runo antaa mahdollisuuksia tällaiseen tulkintaan, mutta onko se oikea tai ainoa mahdollinen tulkinta?

Kun runon käy läpi rivi riviltä, avautuu laajempi, edelleen ajankohtainen kuva Cohenin suhtautumisesta nykykulttuuriin kolmen vuoden takaa. Westin lisäksi sen airueina näyttäytyvät tuottaja-räppäri, laulajatähti Beyoncén kanssa naimisissa oleva Jay-Z, sekä 1900-luvun taiteilija Picasso ja 1800-lukulaiset keksijät Thomas Alva Edison ja Nikola Tesla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kanye West ei ole Picasso

minä olen Picasso

Yhdysvaltalaisräppäri Kanye West ilmoitti Oxfordin yliopistossa pitämässään puheessa 2015, että jos hän tekisi kuvataidetta, hänen päämääränään olisi olla Picasso, ”tai suurempi”.

”Ihmisistä kuulostaa aina oudolta että joku vertaa itseään henkilöön, joka on jossain menneisyydessä tehnyt niin paljon, ja sinua on omassa elämässäsi kieletty edes ajattelemasta että voisit pystyä samanlaiseen. Tällainen ajattelutapa tukahduttaa ihmiskunnan”, West puhui opiskelijoille.

West piti puheensa maaliskuun alussa 2015. Cohenin runo on päivätty 15. maaliskuuta 2015, eli parisen viikkoa myöhemmin. Ajallisen yhteyden takia on mahdollista, että runo on saanut innoitusta juuri Westin Oxfordin-puheesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tällaisessa kontekstissa tulkitessa runon minä näyttää paitsi toteavan, ettei West ole samanlainen tai samanarvoinen taiteilija kuin espanjalainen Pablo Picasso (1881-1973), jota pidetään yhtenä 1900-luvun suurimmista kuvataiteilijoista.

Kirjaimellisesti tulkiten hän näyttää omivan taiteellisen nerouden sitä tavoitelleelta Westiltä itselleen ilmoittamalla, että minä olen Picasso. Runon ”minä” voi olla viittaus Coheniin itseensä, kuten rap-lyriikoissa usein on, mutta se voi olla myös Cohenin luoma hahmo.

Oli miten oli minän kanssa, mutta voiko ”minä olen Picasso” viitata johonkin muuhunkin?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mieleen tulee, että saman vuoden alussa Pariisissa oli tapahtunut terrori-isku Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen. Niinpä Je suis Charlie – minä olen Charlie – meemit kiersivät sosiaalisessa mediassa. Niiden tarkoitus oli osoittaa solidaarisuutta terrorismin uhriksi joutuneille taiteilijoille ja toimittajille.

Runon läpi toistettava minä olen -ilmaus oli maailmassa lähes päivittäinen hokema samaan aikaan, kun Cohen on runonsa kirjoittanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi on mahdollista, että runossa tarkoitetaankin pikemminkin, että West aiheuttaa pelkoa Picassolle, mahdollisesti myös runon lukijalle, nostaessaan taiteellisen kunnianhimonsa näin korkealle, ottaessaan mestarillisuuden päämääräkseen. Minä osoittaakin solidaarisuutta kuolleelle taiteilijalle ja hänen käsitykselleen taiteesta.

Kanye West ei ole Edison

minä olen Edison

minä olen Tesla

Runossa Cohen jatkaa Kanye Westinkin rap-lyriikasta tuttuja tyylikeinoja, kuten omia tuntojaan ja saavutuksiaan tilittävää eli niin kutsuttua keskeislyyristä minäpuhujaa, sekä uhoa.

Hän vertaa Westiä sähkölampun ja fonografin keksijään Thomas Alva Edisoniin (1847–1931). Ilman Edisonin keksintöjä Westinkään musiikkia ei tallennettaisi tai esitettäisi areenoilla, joten Westin oivaltavuus ja merkittävyys ajattelijana ei nouse Edisonin tasolle.

Cohen tuntuukin runossaan muistuttavan, että nykykulttuurin tekijöiltä unohtuu historiallisuus. He eivät koe seisovansa jättiläisten hartioilla, kuten vaikka painovoiman keksijä Sir Isaac Newton (1642–1726).

Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sekä Edisonille, että Nikola Teslalle (1856–1943), joka keksi muun muassa vaihtovirran ja nykyaikaisen radiotekniikan perusteet, joita ilman Westin musiikkia ei esitettäisi tallenteina laajoille kansanjoukoille.

Jay-Z ei ole minkään sortin Dylan

minä olen joka sortin Dylan

Seuraavaksi runossa esitetään vastalause rap-artisti ja -tuottaja Jay-Z:n vuodelta 2013 peräisin olevalle riimille. Siinä Jay-Z uhosi olevansa räpin Bob Dylan. Dylan sai sanoituksistaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon 2016, joten häntä voi hyvällä syyllä kuvata populaarimusiikin arvostetuimmaksi sanoittajaksi.

Runon minä osoittaa solidaarisuutta kaikille laulaja-lauluntekijöille ja samalla uhoaa pystyvänsä olemaan minkä tahansa taidelajin osaaja. Tässä riimissä uho menee pidemmälle kuin Kanye Westin Oxfordin-puheessa, joten se on ymmärrettävissä humoristiseksi kärjistykseksi.

Puhe on halpaa, osaaminen on osoitettava, kärjistyksen voisi tulkita.

minä olen Kanye Westin Kanye West

Hevonpaskakulttuurin tekaistun mahtisiirtymän

Kanye West

yhdestä putiikista toiseen

Runossa siirrytään pohtimaan, jopa potemaan, nykykulttuurin rappiota ja merkityksettömyyttä. ”Minä olen Kanye Westin Kanye West” -riimi romauttaa Kanye Westin kulttuurisen merkityksen Westin oman navan ympärille.

Mutta.

Samalla hän osoittaa solidaarisuutta Westille Minä olen Charlie -meemin tapaan.

Olemme molemmat kulttuuriselta merkitykseltämme vaatimattomia, hän sanoo. ”Hevonpaskakulttuurin tekaistu mahtisiirtymä” viittaa viihdekulttuuriteollisuuden kaupallisuuteem ja sen vaatimiin tuotteistuksiin, brändäykseen ja esillä oloon. Kaupallisen kulttuurin merkitys lasketaan siitä, kuinka monessa kaupassa taiteilijan tuotteita myydään.

Minä olen Tesla

olen hänen kääminsä

käämi joka teki sähkön vuoteenpehmeäksi

Nyt runon minä osoittaa solidaarisuutta Teslalle, jonka sähköön liittyvät keksinnöt kesyttivät aiemmin lähinnä salamoiden tuhovoimasta tunnetun sähkön ihmisen käyttöön. Hän ilmoittaa olevansa Teslan keksinnön orja, joka käpertyy niihin mukavuuksiin, jotka Teslan keksintö teki mahdolliseksi.

Hän osoittaa solidaarisuutta käämille, ja kertoo näin olevansa vain yksi pieni, korvattavissa oleva osa laajempaa kokonaisuutta.

Minä olen Kanye West joka Kanye West kuvittelee olevansa

hänen sysätessään sinut pois lavalta

Tästä korvattavissa olevasta osasta runo ei anna mairittelevaa kuvaa.

Cohenin viittaus lavalta pois sysimiseen voisi viitata vaikka 2009 Music TV -kanavan palkintojenjaossa tapahtuneeseen skandaaliin. Taylor Swift oli tuolloin pitämässä kiitospuhetta, kun West hyökkäsi lavalle, otti hänen mikkinsä ja kertoi olevansa iloinen Swiftin puolesta, mutta Beyoncén tehneen yhden kaikkien aikojen parhaista videoista.Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sille mustan naisartistin esiin nostavalle Westille, joka samalla sysii valkoisen naisartistin sivuun parrasvaloista. Taiteessa on helppo erehtyä toimimaan törkeästi silloinkin, kun tarkoitus on tehdä jotain hyvää. Etenkin tällaisena aikana, kun kaupallisuus määrää ja taistelu huomiosta on veristä.

Minä olen todellinen Kanye West

En pyöri enää paljon porukoissa

en koskaan pyörinyt

Runon puhuja osoittaa solidaarisuutta sille, joka taiteilija on parrasvalojen ja julkisuuden valokeilan ulkopuolella, omassa yksinäisyydessään. ”En pyöri enää paljon porukoissa” saattaa viitata myös Etta Jamesin ja myöhemmin Tony Bennettin esittämään Don't Get Around Much Anymore -kappaleeseen, joka kertoo yksinäisyydestä rakastetun menettämisen jälkeen.


Herään eloon vain sodan jälkeen

eikä sitä ole vielä ollut

Sota voisi tässä palauttaa meidät takaisin runon alkuun. Yksi Picasson tunnetuimmista teoksista on Guernica, jättimäinen maalaus. Picasso maalasi yli kolme metriä korkean ja seitsemän metriä leveän jättimaalauksen 1937 Espanjan sisällissodan aikana tapahtuneen Guernican kaupungin pommituksen jälkeen 35 päivässä.

Iskun suorittivat natsi-Saksan ja fasistisen Italian ilmajoukot, ja se oli siihen mennessä maailman suurin siviilikohteeseen tehty pommitus. Picasson tarkoitus oli tuoda maalauksella näkyviin sodan kauhut ja vahvistaa sodan- ja fasisminvastaista mielialaa.

Picasso näki taiteen kuoleman tapahtuvan nimenomaan silloin, kun se jää vain reagoimiseksi, ei uuden tuottamiseksi omaehtoisista taiteellisista lähtökohdista.

Mutta.

Picassokin teki sodanvastaisen mestariteoksensa nimenomaan reaktiona kauhistuttavaan tapahtumaan.

Viimeisillä riveillään runon puhuja ikäänkuin pahoittelee, että toimii kuin Picasso. Vain riittävän ärsyttävät ulkoiset tekijät saisivat hänet tuottamaan taiteellisten nerojen veroista jälkeä. Hän näyttää epäilevän, että näin kävisi myös Westille.

Heillä olisi molemmilla potentiaalia suureen taiteeseen, mutta he tyytyvät elämään kaupallisuuden ja musiikkiteollisuuden ehdoilla. Tässä Cohen osoittaa olevansa vähintään Westin veroinen taituri. Hän kauppaa runoteosta haudan takaa herättämällä kohun tölvimällä sosiaalisen median kohinamestaria.

Olen Kanye Westin Kanye West, todellakin.

Leonard Cohen: Liekki. Suom. Ville-Juhani Sutinen. Sammakko 2018. Teos julkistetaan Helsingin kirjamessuilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  3. 3

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  4. 4

   Punaisten hiusten syy selvisi

  5. 5

   Latvia avaa historiansa pimeän puolen ja julkaisee salaisen KGB-listan – Entinen ulkoministeri kertoo HS:lle tarinansa KGB:n tietolähteenä

  6. 6

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi lyhensi velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Pitäisikö kansalaisen olla nyt helpottunut vai yhä peloissaan?

  9. 9

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  10. 10

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  4. 4

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  5. 5

   Keskellä helsinkiläistä pientaloaluetta rapistuu kymmenen vuotta sitten palanut talo – omistajaa eivät ole tavoittaneet edes Espanjan viranomaiset

  6. 6

   Punaisten hiusten syy selvisi

  7. 7

   Seppo ”Sedu” Koskinen ja Jethro Rostedt ajoivat ravintolayhtiönsä konkurssiin verosyistä

  8. 8

   Himohamstraus alkaa vaivihkaa ja se on kuin huume, sanoo asiantuntija – Näin saat itsesi tai läheisesi luopumaan turhista tavaroista

   Tilaajille
  9. 9

   #metoo on laittanut monen kunniallisenkin miehen miettimään käytöstään – mutta näillä tavoilla se on mullistanut meidän naisten elämän

  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää