Kulttuuri    |   Kolumni

Kirje nuorelta feministinaiselta: Kaipaan sitä, ettei sukupuoltani koko ajan hierottaisi naamaani

En tarvitse kehuja naiseudestani.

Olen
vielä reilun kuukauden ajan alle 30-vuotias eli yleisimmillä mittareilla nuori. Käytän siis puheenvuoron nuorena feministinaisena nyt, kun vielä voin.

Tämä kolumni viittaa niin kanssafeministien Annamari Sipilän ja Saska Saarikosken aiempiin kirjoituksiin Helsingin Sanomissa kuin lukuisiin väittelyihin somessa ja muualla elämässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustelussa on tuotu esiin kaksi ryhmää: nuoremmat ja vanhemmat feministit.

Minä olen yksi niistä rasittavista ilonpilaajista, jotka huomauttavat virheestä, kun joku puhuu ”sukupuolen vaihtamisesta” (sukupuoli ei vaihdu, vaan keho korjataan vastaamaan koettua sukupuolta) tai vitsailee muunsukupuolisuudesta (kaikki eivät koe olevansa miehiä tai naisia vaan jotakin muuta, eikä heitä ole syytä vähätellä tai pilkata).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Teen niin, vaikka mokailen usein itsekin.

Ja juuri siksi.

Olen ollut huomaavinani, että virheissä on kyse paitsi inhimillisistä vahingoista myös sukupolvien välisistä eroista. Siitä, etteivät aiempien sukupolvien feministit (ja ei-feministit) ehkä aina ymmärrä, miten ison ja tärkeän murroksen äärellä tässä ollaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkoitan valta-asemia ja etuoikeuksia. Niiden tunnistamista ja tunnustamista.

Feminismin alue on laajentunut. Viime vuosina on yhä useammin kiinnitetty huomiota siihen, että myös miehet kohtaavat tasa-arvo-ongelmia, kuten asevelvollisuuden.

Ja siihen, että naiset eivät olekaan yksi, yhtenäinen ryhmä, vaan jotkut naiset ovat etuoikeutetumpia kuin toiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Että yhteiskunnallisesta näkökulmasta emme sittenkään jakaudu vain miehiin ja naisiin vaan moniin eri sukupuoliin, sukupuolettomiin, valkoisiin ja rodullistettuihin ihmisiin, ylä-, keski- ja työnväenluokkiin, vammaisiin ja vammattomiin ja niin edelleen.

Tarpeellisten termien määrä on kasvanut, kun olemme alkaneet kuulla yhä useampien vähemmistöjen edustajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ideana ei ole rajata keskustelua vain sukupuolentutkimusta yliopistossa opiskelleille. Tasa-arvosta pitää pystyä puhumaan, vaikka ei osaisi sanakirjaa ulkoa.

Minulla on tähän murrokseen liittyen hyviä ja huonoja uutisia.

Aloitetaan hyvistä: riittää, että kuuntelee ja on valmis oppimaan.

Sitten huonot: välillä tulee paha mieli.

Kuunteleminen ja oppiminen vaativat omien ennakkoluulojen tarkastelua ja virheiden kohtaamista. Se on epämiellyttävää puuhaa.

Mokia sattuu meistä parhaillekin. Jopa niille, joilla on takana vuosikymmenten feministiura.

Hyvisten puolella oleminen ei riitä. On katsottava tekoja.

Ja sanat ovat tekoja.

Sukupolvien välinen ero tuntuu käyvän ilmi erityisesti silloin, kun aiheena ovat sukupuolivähemmistöt. Siis ihmiset, joiden kohdalla naiseutta ja mieheyttä joutuu ajattelemaan vähän laajemmin kuin alakoulun biologian tunneilla. Tosin niilläkin on käsittääkseni tapahtunut kovasti edistystä.

Ajatusten päivittäminen voi olla hidasta ja työlästä, mutta toivon, että jaksamme harjoitella. Meidän on syytä olettaa vähemmän ja kuunnella enemmän.

Esimerkiksi ”sukupuolen vaihtamisesta” puhuminen ei ole harmitonta. Se satuttaa transsukupuolisia, jotka kokevat korjanneensa sukupuolensa oikeaksi – siksi, joka sen olisi pitänyt olla alun perinkin.

Transsukupuoliset ja muunsukupuoliset kuuluvat syrjittyyn vähemmistöön. Vaikka julkisuudessa vaikuttaisi siltä, että heidän asiaansa pidetään esillä kyllästymiseen saakka, totuus on, että heitä on alettu huomioida vasta äskettäin.

Heille se yksi vitsi ei ole vain yksi vitsi. Heiltä ei voi vaatia niin paljon ”huumorintajua”.

Eikä heidän tarvitse pystyä vastaamaan loputtomiin kysymyksiin.

Nykyfeministi ei odota vähemmistöön kuuluvalta ihmiseltä kattavaa selvitystä tämän identiteetistä vaan googlaa vieraan termin itse. Nykyfeministi pahoittelee, kun tärkeä sana menee pieleen, ja toimii seuraavalla kerralla toisin. Siinä kaikki. Se ei tarkoita sananvapauden menettämistä vaan kunnioituksen lisäämistä.

Toinen kohta, jossa sukupolvien välinen ero loistaa kirkkaana, on suhtautuminen naiseuteen.

Naiset ovat olleet aliarvostettuja niin pitkään, että vanhemmista feministeistä – eritoten miehistä – voi tuntua tarpeelliselta kehaista, että ”naiset ovat mielenkiintoisempia kuin miehet” ja ”naisilla on parhaat jutut”, kuten Saarikoski kolumnissaan kirjoitti.

Minusta se kuulostaa älyttömältä. En koe, että sukupuoleni tekee minusta mielenkiintoisen. En säteile mitään mystisen upeaa naiseutta. En tarvitse ”voimaannuttavia” lauseita tai yhtään minkäänlaisia sukupuoleeni liittyviä kehuja. En kaipaa ritarillisuutta.

Kaipaan sitä, ettei sukupuoltani hierottaisi naamaani jatkuvasti, myönteisessäkään tarkoituksessa.

Minulle tasa-arvo ei ole sitä, että feministipoikaystäväni kuulostee lapsentekohalujani eikä siksi jatka rilluttelua liian pitkään. (Lapsentekohalujani hillitsee eniten ilmastonmuutos.)

Tasa-arvo on esimerkiksi sitä, että poikaystäväni saattaakin olla se, joka lapsia toivoo. Että teemme päätöksen yhdessä.

Ja muistutuksena: kaikki naiset eivät halua äideiksi, eikä kaikilla feministimiehillä ole tyttöystävää. Joillain voi olla poikaystävä. Tai jotain muuta.

Arvostan vanhempien feministien tekemää työtä. Ilman teitä maailma olisi paljon surkeampi paikka. Haaveeni on, että sukupolvien välisen railon osoittamisen jälkeen sitä voidaan ryhtyä paikkaamaan.

Patriarkaatin tuhoamiseen tarvitaan meistä jokaista.

Luetaan loppukevennyksenä yksi monista palautteista, joita juttuni rock-festivaalien epätasa-arvosta jostain syystä houkutteli. Viestin lähetti Tapio.

”Hei. Kirjoitat naissoittajien vähyydestä festareilla. Näen syiksi sen että eivät osaa soittaa, eivät tule keskenään toimeen, ei ole lahjoja, ei ole sosiaalisia kykyjä tulla toistensa kanssa toimeen, ei siedä epävarmuutta, ei ole rahaa, on liian raskasta, ei ole taiteellisuutta jne näin muutaman mainitakseni.”

Kiitos, Tapio. Sinä ja kaltaisesi avoimet sovinistit kokoatte eri sukupolvien ja aaltojen feministit yhteisen asian taakse.

Mutta enempää näitä avuliaita viestejä emme tarvitse.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Feminismi
 • Kulttuuri
 • Noora Vaarala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  4. 4

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  5. 5

   ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää

   Tilaajille
  6. 6

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  7. 7

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  10. 10

   Asuntolainojen koroilla on nyt vain yksi suunta – HS selvitti, millaisia korkosuojia pankit tarjoavat ja koska suoja kannattaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  7. 7

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  10. 10

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine iski hattutempun ja katkaisi erikoisen putkensa – Floridan suomalaistulokkaalla neljän tehopisteen ilta
  3. Asuntolainojen koroilla on nyt vain yksi suunta – HS selvitti, millaisia korkosuojia pankit tarjoavat ja koska suoja kannattaa Tilaajille
  4. Joki voi hakea apua käräjiltä Uudessa-Seelannissa ja Intiassa – lakitieteen uusi suuntaus tekee luonnosta oikeushenkilön
  5. Neljä ihmistä kuoli ammuskelussa sairaala-alueella Chicagossa – Poliisi pelastui, kun luoti pysähtyi hänen pistooliinsa
  6. ”Huvitti, että tästä tarvittiin tutkimus” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat opettajille ja oppilaille tuttuja, mutta Pisa-tulosten laskusta niitä ei voi syyttää Tilaajille
  7. Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  8. Voiko tiloja tuntea ja onko kauneuden ajattelu ammatillinen itsemurha? Tätä miettii Heini Lehtinen, joka avasi hieman erilaisen suunnittelutoimiston Brysseliin
  9. HIFK:n urheilutoimenjohtaja puolustaa kohuttua valmentajaratkaisua umpisurkeista tuloksista huolimatta: ”Edelleenkin tekisin kaikki asiat samalla tavoin”
  10. Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille
  11. Tunti sitten
  12. Kohtelemme yhteiskuntana työttömäksi joutuneita ihmisiä kuin heissä olisi jokin paha pohjavirtaus
  13. Näytä lisää