Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Jari Sarasvuosta kertova Valmentaja on kuin neukkaripöytään tilattu metripizza, jonka hotkimisesta tulee huono olo

Tuukka Temosen elokuva Jari Sarasvuosta tehtiin ilman Sarasvuon apua. Lopputulos ei pääse päähenkilön sisään.

Draama

Valmentaja. Ohjaus Tuukka Temonen, pääosissa Mikko Nousiainen, Jaana Saarinen, Inka Kallén, Tatu Sinisalo. 111 min. K7.Harvoin on näin raskaaksi tehty alle kaksituntisen elokuvan katsomista. Huomiotalouden airueesta ja suomalaisen yritysmaailman messiaasta Jari Sarasvuosta kertova elokuva on kuin neukkaripöytään tilattu metripizza. Se alkaa, jatkuu, jatkuu, jatkuu, jatkuu ja loppuu.

Valmentaja on kaikkea muuta kuin Jari Sarasvuon julkikuva: tylsä, karismaton ja lannistava. Kahden tunnin elokuvallinen kinkku-ananas-aurajuusto, jonka hotkimisesta tulee huono olo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuukka Temosen toinen pitkä draamaohjaus ei aiheeltaan juuri eroa parin vuoden takaisesta Apulanta-draamasta Teit meistä kauniin. Keskiössä on taas suomalaisen julkkismiehen kasvutarina. Visuaalinen tyyli on samaan tapaan ”eloisa” ja ”rosoinen”, mitkä ovat kiertoilmaisuja sille, että Valmentaja näyttää halvalta.

Sitä se onkin: budjetti on alle suomalaisen keskiarvon ja noin sadasosa esikuvaksi mainitun Martin Scorsesen Wolf of Wall Streetin budjetista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahoituksen saaminen on Temosen mukaan Suomessa työn ja tuskan takana, ja siksi Valmentajaa on ollut tukemassa pitkä liuta firmoja. Niitä mainostetaan paitsi elokuvassa myös sen oheismateriaaleissa – kuten Valmentaja-lehdessä, jota päätoimittaja Temonen kuvailee ”heinolalaiseksi Forbesiksi”.

Siksi elokuvassa on kokonainen kohtaus, joka sijoittuu sponsorina toimineeseen firmaan. Tuotesijoittelu on usein härskiä ja vieraannuttavaa.

Vertailua Scorsesen elokuvaan ei kannata ulottaa hintalappua pidemmälle. Konkariohjaaja sai kolmetuntisen lentämään siivillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimivassa elämäkerrassa on nousuja ja laskuja, jotka tuntuvat vatsanpohjassa. Heini Heikkilän käsikirjoittama Valmentaja on vuoristoradan sijaan tasaisesti tuksuttava maisemajuna, joka käy Sarasvuon vaiheet läpi kaavamaisesti.

Lyhyen intron jälkeen kelataan ajassa taaksepäin. Radiomonologiaan nykyhetkessä tekevä Jari Sarasvuo (Mikko Nousiainen) kertoo, miten hänestä tuli hän.

Kaikki lähtee lapsuudesta: vähävarainen koti, hatkat ottava isä, yh-äiti. Jari Sarasvuo jakaa mainoksia, menee Radio Cityyn töihin ja juontaa suosittua tv-ohjelmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän perustaa yrityksen, sitten toisen. Ostaa ja ostaa, laajentaa afäärejään.

Yhdessä naurettavassa neuvottelukohtauksessa Sarasvuo ja toinen pukumies käyskentelevät ees taas lasikäytävällä ja heittelevät toisilleen merkitseviä katseita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarasvuo katkeroituu ja kirjoittaa kirjan, jonka kaikki haluavat lukea. Hän päätyy isoon halliin pitämään puhetta, josta tulee mieleen Steve Jobs iPhonen lanseerauksen aikoihin.

Sarasvuo tutustuu eksentriseen teatterintekijä Jussi Parviaiseen (Tatu Sinisalo) ja lumoutuu syistä, joita en katsojana kykene ymmärtämään. Parviainen saattaa Sarasvuon rahakiipeliin, ja välit menevät poikki.

Rakenne on wikipediaaninen, ja kuten Wikipedia-artikkelit usein, myös Valmentaja on täynnä rikkinäisiä linkkejä.

Moni käänne huutaisi lisäselitystä, mutta katsojan oletetaan tuntevan Sarasvuon elämäntarinan kuin omat taskunsa. Auki jää esimerkiksi Sarasvuon poistuminen televisiosta ja se, mistä Sarasvuon Sisäinen sankari -kirja oikein kertoi.

Rivilläkään ei selitetä, mikä Sarasvuossa viehätti Virpi Kuitusta. Heidän romanssinsa esitetään näin: Sarasvuo katsoo juoksumatolla hiihtoa, näkee Virpin hiihtävän maaliin, rakastuu, jättää vaimonsa ja ottaa Virpin omakseen.

Virpi kelpaa elokuvahahmona vain alkoholisoituneen miehensä lohduttajaksi, äidilliseksi kädeksi, joka silittää kärsivän miljonäärin kännitoilailuista kuhmuuntunutta pääkoppaa.

Ehkä isoin ongelma on, että kertojaksi on valittu päähenkilö itse. Elokuvan Jari Sarasvuota on mahdotonta ymmärtää, koska hän ei anna itsestään mitään. Muutaman merkitsevän monologin yrittämisestä ja masennuksesta ja rakkaudesta ja siitä, kuinka hän ”purjehti love boatilla rakkauden ja vaurauden turvalliseen satamaan”.

Ratkaisu henkii varovaisuutta. Elokuva on tehty ilman Sarasvuota itseään, läheisiä haastattelemalla ja lehtiartikkeleita lukemalla. Yleissävy on kepeä ja ymmärtävä.

En ihan käsitä, miksi minulle kerrotaan näin pitkällisesti tästä mulkvistista. Sellaisena hän nimittäin elokuvassa näyttäytyy.

Mieluummin olisin seurannut mieheensä työlääntyvien vaimojen tarinoita. Heidät näytetään lähinnä tyhjentämässä kauppakasseja ja imuroimassa.

Valmentajaa on mainostettu sanoilla ”tule ja närkästy”. Iskulause oli taktisesti arvattava veto, jolla kriittiset kommentit sisällytetään osaksi elokuvan markkinointia ja mytologiaa.

Jos kriitikot vihaavat, käsillä on taatusti jotain ainutkertaista.

Mutta ei yksi tähti aina kerro vihaamisesta tai närkästymisestä. Joskus se on vain merkki siitä, ettei elokuva ole kriitikon mielestä hyvä.

Valmentaja-elokuvan ensi-ilta on ke 17. 10.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Draama
 • Elokuva-arvostelut
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  2. 2

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Winnipeg on lähes lopettanut ylivoiman harjoittelemisen Patrik Laineen vuoksi: ”Kun kiekko tulee hänelle, kolme kaveria pakenee maalin edestä”

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  8. 8

   Nämä prinssi Harrysta ja Meghan Marklesta tehdyt ”elävät vahahahmot” vetävät sanattomaksi – ja saattavat olla upeinta taidetta koskaan

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  6. 6

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää