Kulttuuri

Mikä on synnytyslakki, entä pesetkö jauhelihan ennen kypsennystä? – Vauva.fi:n legendaarisia keskusteluja koottiin kirjaksi

Vauva-lehden Aihe Vapaa -keskustelupalsta täyttää tänä syksynä kaksikymmentä vuotta.

Pesetkö jauhelihan ennen kypsennystä? Riittääkö 200 grammaa makaronilaatikkoa yhtä häävierasta kohden? Kokemuksia metsäsynnytyksestä?

Nämä ovat todellisia esimerkkejä kysymyksistä, joita ihmiset ovat vuosien mittaan kirjoittaneet Vauva-fi -sivuston anonyymille Aihe vapaa -keskustelupalstalle. Se on Suomen suosituin naisten keskustelupalsta, joka tunnetaan paitsi äitien ja naisten vertaistukikanavana, myös absurdeista ja hilpeistä keskustelunavauksistaan.

Vauva.fi -sivulla käydään yli seitsemän miljoonaa kertaa kuukaudessa, ja se tavoittaa yli 1,5 miljoonaa suomalaista.

Keskustelupalsta täyttää tänä syksynä kaksikymmentä vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Vauva.fi:n legendaariset keskustelut on koottu yksien kansien sisään: Aihe vapaa – Vauva.fi keskustelujen parhaat on tv-käsikirjoittaja Paula Monosen toimittama teos, jossa on liki 300 sivun mitalta kaikkein hilpeimpiä klassikko-otteita keskustelupalstan ketjuista vuosien varrelta, kuten Mikä on synnytyslakki?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkea ei tietenkään kysytä palstalla aivan tosissaan. Vauva.fi on tunnettu erityisesti hervottomista keskusteluistaan, joissa ei toisinaan ole päätä eikä häntää. Vauva.fi:n kommentoijilla tuskin siis on kokemusta metsäsynnytyksestä.

Mononen päätyi alun perin Aihe vapaa -palstalle samaan tapaan kuin monet muutkin palstalle päätyvistä. Hän tuli raskaaksi vuonna 2010 ja alkoi etsiä internetistä vastauksia raskausaikaa ja synnytystä koskeviin kysymyksiin: millainen kivunlievitys synnytyksessä olisi hyvä, miten vauvan saa nukkumaan tai miten käy oman ajan vauvan syntymän jälkeen?

Vauva.fi:n keskustelupalstalta Mononen sai virallisia lähteitä suorempia vastauksia kysymyksiinsä. Siellä kehtasi myös kysyä sellaisia kysymyksiä, joista voisi ilman anonyymiyden tuomaa suojaa nousta puna kasvoille. Se oli arvokasta esikoistaan odottaneelle Monoselle.

”Siellä kerrottiin asioista kaunistelemattomasti. Se sen arvo on varmasti ollutkin, että voi kysyä asioista anonyymisti ja saada oikeita vastauksia”, Mononen sanoo nyt.

Mononen huomasi kuitenkin pian, että palstalla puhutaan paljon muustakin kuin vanhemmuudesta tai synnytyksestä. Palstalla nimittäin puhutaan aivan kaikesta. Kuten siitä, voiko kaksi nelikymppistä miestä olla keskenään pari tuntia mökillä. Tai siitä, miten riisiä keitetään. Myös keskustelujen päättömyys viehätti Monosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhä vähintään kerran viikossa Vauva.fi:ssä käyvälle Monoselle palsta tarjoaa myös materiaalia hänen tv-käsikirjoittajan työtään varten. Palstalla kun on mahdollista tehdä taustatutkimusta vaikka eri ammattien käytännöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mononen on esimerkiksi kysellyt palstalta poliisin työvuorojen kulusta. Ja saanut myös vastauksia. Aihe vapaa -palstalta nimittäin löytyy aina joku, joka ainakin väittää tietävänsä kyseessä olevasta aiheesta.

Mononen ei olekaan ainoa tai ensimmäinen, joka on valjastanut Aihe vapaa -palstan potentiaalin fiktion tarkoituksiin. Kalevauva.fi on Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen muodostama yhtye, joka on poiminut kappaleidensa sanoitukset suoraan – mistäpä muualtakaan kuin Vauva.fi:n keskustelupalstalta.

Kappaleet kertovat kaikkia koskettavista arjen pulmista, kuten: Te ketkä ette harrasta usein seksiä, Mies syö lapsen vanukkaat !! ja Kuorsaava kissa.

Toisaalta Kalevauvan lauluihin on päätynyt myös palstalla esiin nostettuja eksistentiaalisia kysymyksiä. Kaikkein kevyin sellainen ei liene kappale Mikä on elämän tarkoitus?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kahdenkymmenen vuoden aikana Aihe vapaa -palsta ja internetin keskustelukulttuuri ovat muuttuneet. Netin negatiiviset ilmiöt, kuten keskusteluiden tahallinen häiriköiminen eli trollaaminen ja nettikiusaaminen, ovat tulleet tutuksi myös Vauva.fi-sivun käyttäjille. Monosen mukaan keskusteluita on siksi ryhdytty moderoimaan entistä tarkemmin.

Kuten muillakin keskustelupalstoilla, Vauva.fi:ssä trollausta ja ivaa voi olla vaikeaa erottaa todellisista kysymyksistä. Ehkä juuri siitä syntyykin palstan huvittavuus ja sitä myötä koukuttavuus: koskaan ei voi olla aivan varma, onko palstalle kirjoittanut henkilö tosissaan.

Palstan huumori onkin vuosien mittaan jalostunut aivan omanlaisekseen. Palstamammat tai AV-mammat eli Vauva.fi:n säännölliset kävijät ja vakiokirjoittajat ovat luoneet sivustolle oman kielensä lyhenteineen ja sisäpiirivitseineen.

Keskusteluissa vilisevät termit ja lyhenteet kuten JSSAP (Jätä se sika, ansaitset parempaa!) tai Porvoo (provosoija eli trolli) eivät välttämättä avaudu heti ensikertalaiselle, mutta palstamammat kyllä tietävät, mitä termeillä tarkoitetaan.

Monosen tuoreessa teoksessa onkin omistettu kokonainen luku palstahuumorille. Porvoosta päivää -osiossa on otteita hervottomiin keskusteluihin johtaneista aloituksista kuten Löysin kotoa oudon puhelimen, Mitä teen? Huomasin että mieheni on narsissi ja Ilta pimenee, lähden kohta. Monenkin huomauttaa teoksen esipuheessa, ettei näiden aloitusten humoristisuudesta voi lopulta mennä takuuseen. Aloitukset on vain tulkittu huumoriksi.

Vaikka Monosen toimittamaan kirjaan on valikoitunut lähinnä palstan huvittavimpia keskusteluja, pelkkää läpänheittoa Aihe vapaa -palsta ei kuitenkaan ole. Se on myös tärkeä vertaistukiryhmä niille, jotka käsittelevät elämässään rankkoja ajanjaksoja. Sellaisiin ketjuihin eivät huumorinkaan lonkerot ulotu.

”Jos joku sanoo, että on saanut syöpädiagnoosin, vastaukset ovat usein kivoja ja tsemppaavia”, Mononen sanoo.

Hänen mukaansa aloituksen sävy määrittelee usein ketjun sävyn. Jos aloitus on pääteltävissä huumoriksi, siihen vastataan samalla mitalla.

Useimmalle palsta on kuitenkin tärkeä vain viihdearvonsa vuoksi. Mononenkin kertoo, että roikkuu palstalla nykyään juuri sen huvittavuuden takia.

Yksi tyypillinen Aihe vapaa -ketjujen alalaji ovat jatkuvajuoniset kertomukset. Ne ovat – ainakin kertomuksen kirjoittajan mukaan – totta. Kertomuksissa kirjoittaja alkaa ensin saada vihjeitä kumppaninsa uskottomuudesta ja ryhtyy selvittämään pettämisvyyhtiä. Sitten hän raportoi löydöksistään keskustelupalstalle miltei reaaliajassa.

Palstalla juorutaan myös julkisuuden henkilöiden parisuhdesolmuista ja rikoksista, mikä vetää puoleensa uteliaita ihmisiä.

”Käyttäjille se tuntuu paljon pienemmältä kaverilliselta keskustelukerholta, eivätkä ihmiset välttämättä ajattele, että keskustelut ovat julkisia”, Mononen sanoo.

Ja onhan palstalla ratkottu myös todellisia arvoituksia. Heinäkuussa 2012 julkaistussa Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen Enkeli-Elisa-kampanjaa käsittelevässä jutussa kirjoitettiin Vauva.fi:stä näin:

”On yksi julkaisu, jossa Enkeli-Elisan todenperäisyyttä on epäilty suorapuheisesti. Sieltä saa usein lukea totuuksia: Vauva-lehden keskustelupalsta.”

Keskustelupalstan tarkkasilmäiset käyttäjät olivat nimittäin huomanneet, että yksi ilmaisu toistui Elisa-projektin kirjoittajilla yhä uudestaan. Se oli virkkeen edessä esiintyvä vaan.

Enkeli-Elisa paljastui myöhemmin yhden kirjoittajan mielikuvituksen tuotokseksi.

Aihe vapaa -palstan keskustelijat ovat kovia tonkimaan asioita ja esittämään näkemyksiään. Palstalla on jo siis tietenkin puitu sitä, että keskustelupalstan keskusteluut ovat pian kenen tahansa luettavissa Monosen toimittaman kirjan kansien välistä. Miten palstamammat reagoivat uutiseen?

”Ei ole todellista - S&S julkaisee kirjan Aihe vapaasta”, keskustelupalstalle kirjoitettiin. Tästä keskustelusta on napsittu otteita myös Monosen toimittaman kirjan kansien väliin.

”Luulin otsikon perusteella provoksi”, kirjoitti yksi kommentoija.

Kommentti on paljonpuhuva. Se kertoo palstan keskustelukulttuurista, jossa ei koskaan voi olla varma, mistä kirjoituksessa on todella kyse.

Helsingin Sanomat kuuluu samaan Sanoma-konserniin kuin Vauva-lehti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulttuuri
 • Internet
 •  Vauva.fi
 • Sonia El Kamel

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  3. 3

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  4. 4

   Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”

  5. 5

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  6. 6

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  7. 7

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  8. 8

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Nämä perusasiat ymmärtämällä muutut mukavammaksi ihmiseksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  10. 10

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan
  3. Yksinpurjehdusta johtavan ranskalaiskipparin vaikeudet merellä jatkuvat – ”On ihme, jos pääsen maaliin ”
  4. Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035
  5. Nämä näyttelyt kannattaa käydä katsomassa viikonloppuna – pienistä täydellisistä valokuvista alkuperäiskansojen oikeuksiin
  6. Kestääkö eläkejärjestelmä väestön vähenemisen? Eläkemaksuja on nostettava, mutta ei äkillisesti
  7. Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  
  8. Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut
  9. Entinen monopoliyhtiö ylistää kilpailua: ”Ruotsissa ei koskaan ole ollut näin paljon matkustajia junissa” – Nyt SJ yrittää Helsingin lähi­liikenteeseen
  10. Onnea Käpylä, Pukinmäki ja Tapanila – Lähijunien vuoroväli tihenee kolmella asemalla, monelta muulta matka hidastuu
  11. Posti sekoilee Taka-Töölössä: Kahden aivan eri kadun asukkaat saavat toistensa postia – seurauksena ”jännällä tavalla kiva suhde”
  12. Näytä lisää