Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kulttuuri

Katja Ketun romaanissa muistisairas mies herää jokaiseen aamuun ihmetellen, missä vaimo on – Suomalaissiirtolaisten ja intiaanien jälkeläiset avasivat kirjailijalle kotinsa ja sydämensä

Rose on poissa -romaanin takana on tietokirja Fintiaanien mailla, jonka Katja Kettu teki yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa.

Merisumu hämärtää Cafe Caruselia vastapäätä pilkottavat Sirpalesaaren ja Liuskaluodon. Terassin remontin takia pystytetyt aidat pilkkovat näköalaa.

Kirjailija Katja Kettu on linnoittautunut pieneen nurkkapöytään ikkunoiden luona. Pöydällä on kannettava toimisto: tietokone, smoothie ja lehti. Ketun koti, eiralainen neliö jossa hän asuu yhdessä kolmen kissan kanssa, on lähestulkoon naapurissa. Kahvila on tärkeä paikka, sillä täällä Kettu on kirjoittanut ainakin osan viimeisimmistä romaaneistaan.

Siis silloin, kun kirjailijan työrytmi osuu yksiin kahvilan aukiolojen kanssa. Katja Kettu nimittäin kirjoittaa kirjojaan mieluiten öisin.

Niin myös uusinta, lokakuussa ilmestynyttä romaania Rose on poissa (Wsoy).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun äitini muuttui sudeksi ja se on totuus”, romaani alkaa. Lause asettaa ilmapiirin kirjalle, jonka maaginen realismi kuljettaa Minnesotaan, Fond du Lacin reservaattiin: ojibwa-intiaanien ja fintiaanien, suomalaissiirtolaisten ja intiaanien jälkeläisten, taruihin ja arkeen.

Se on romaani perheestä: ojibwa-intiaani Rosesta, suomalaissiirtolaisesta Etusta ja heidän lapsestaan, fintiaani Lempistä. Paitsi että Rose on kadonnut 1970-luvulla ja Etun muistot hänen mukanaan.

Tämän kirjan kirjoittaminen oli Ketulle erilaista kuin ennen. Maagisen realismin lisäksi ja kautta hän halusi siihen kauneutta ja väriä. Mutta myös pidempiä lauseita, polveilevampia lauserakenteita.

Ja kaikki tämä piti saada sujahtamaan historialliseen viitekehykseen.

Romaanin taustalla on kaksi vuotta sitten ilmestynyt tietokirja Fintiaanien mailla, jonka Kettu teki yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Kirjaa varten kolmikko matkusti Pohjois-Amerikan reservaateissa monta vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ne olikin tosi hienoja reissuja”, Kettu muistelee. ”Suomalaisuus varmaankin auttoi: ihmiset ottivat meidät koteihinsa ja antoivat trailerinsa pow-wow-kentille. Saimme todella paljon lämmintä ja ystävällistä apua.”

Suomalaiset siirtolaiset ja ojibwat ovat alusta asti tulleet hyvin toimeen.

Syynä ovat yhtäläisyydet, joita löytyy monia. Ojibwojen kulttuurissa on esimerkiksi eräs tietty suomalaisen korvaan tutulta kuulostava perinne: rakennetaan erillisiä, matalia rakennuksia, lämmitetään ne kuumiksi, mennään kuumaan majaan istumaan ja kaadetaan vettä kuumille kiville. Tällaisessa majassa hikoilu on ojibwojen mielestä terveellistä etenkin mielelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eroja suomalaisten rakkaaseen saunaan ei ole kovin montaa, vaikka suomalaiset kylvettävätkin ensisijaisesti ruumiitaan.

”Suomalaisille on ojibwan kielessä oma nimikin: madodowinini”, Kettu kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Madodo tarkoittaa höyrykylpyä, winini ihmistä. Ojibwoille suomalaiset siirtolaiset olivat siis höyrykylpyihmisiä. Yhteinen tapa ilahdutti, sillä ojibwojen höyrykylpyjä oli pitkään pidetty pakanallisina. Myös suomalaiset joutuivat Yhdysvalloissa vastaamaan saunoja koskeviin syytöksiin, sillä niiden perusteella heitä syytettiin jopa saatananapalvonnasta.

Rose on poissa on, muun muassa, kirja muistista ja muistoista. Niihin perustuu myös romaani-Etun traagisuus. Ettu kärsii anterogradisesta amnesiasta eli eteenpäin suuntautuvasta muistinmenetyksestä. Tämä tarkoittaa sitä, että Etun uudet muistot eivät tallennu pitkäaikaismuistiin. Hänen muistinsa on pysähtynyt Rosen katoamiseen.

”Hänen muistinsa on kuin liitutaulu joka pyyhkiytyy joka yö. Joka aamu hän herää ihmetellen, missä Rose on.”

Kettu on kiinnostunut muistista kahdestakin syystä. On mielenkiinto kollektiivista muistia, tahallista unohtamista ja muistien tarinallistamista kohtaan.

Ja on henkilökohtaisempi mielenkiinto. Sekä Ketun täti että mummo ovat kuolleet Alzheimerin tautiin, ja suvun toisesta puoliskosta löytyy Parkinsonin tautia.

”Mihin se ihminen menee, missä vaiheessa hän ei ole enää hän”, Kettu miettii.

Kun Katja Kettu kiinnostui suomalaisista siirtolaisista oli yhtenä syynä se, että myös Ketun oma isosetä, Hermanni Haverinen, lähti aikoinaan Amerikkaan. Hänen jälkiään kirjailija seurasi Bemidjiin saakka, jonne isosetä on haudattu.

Ihmisten kohtaamiset olivat matkoilla tärkeitä.

Romaanin Etun taustalla on todellinen henkilö, Katja Ketun tapaama vanha mainari. Tämä tosielämän Ettu oli koko ikänsä puhunut suomea kahden ihmisen kanssa – äitinsä ja kaksosveljensä. Nyt he molemmat ovat kuolleet, ja Etun tuntema kieli heidän mukanaan.

”Hän halusi todella kovasti puhua minun kanssani”, Kettu kertoo. ”Minulla vain kesti monta tuntia ennen kun aloin ymmärtää mitä hän sanoi.”

Sillä kielellä, jonka hänen äitinsä on meren yli tuonut, ja joka on yhteen perheeseen eristettynä lähtenyt elämään omaa elämäänsä. Ettu ei nimittäin puhunut mitä tahansa suomea, vaan Porin murretta sadan vuoden takaa.

”Tällä tyypillä oli kieli, jota ei puhu kukaan muu koko maailmassa.”

Rose on poissa -romaanissa pinnan alla lymyävät muun muassa suomalaisten siirtolaisten historia ja työväenliikkeen historia. ”Ei siellä ihmisillä mitenkään helppoa ollut”, Kettu toteaa. ”1950-luvulla lakkoihin osallistuneita ihmisiä uhkailtiin ja palauteltiin takaisin Suomeen. Suomalaisuus oli kuitenkin sosiaalinen verkosto: jos yhteisön turva puuttui, oli esimerkiksi nuorilla tytöillä hyvin iso vaara ajautua prostituutioon.”

Vielä heikompi tilanne on ollut alkuperäisasukkailla. Rose on poissa sijoittuu osin 1970-luvulle, jolloin reservaateissa ei vielä ollut heimopoliiseja, eikä kadonneitten naisten tapauksia mitenkään tutkittu.

”Ajateltiin vain, että punahuorat ovat lähteneet jonnekin tienaamaan”, Kettu tiivistää menneiden vuosikym­menten ajatusmallit. ”Rasismi oli silloin vielä niin vahvaa, ettei kadonneiden intiaaninaisten ja -tyttöjen elämillä ollut mitään merkitystä.”

Ei niillä tosin tunnu olevan kovin paljoa väliä vieläkään, hän toteaa. Tämä näkyy tällä hetkellä esimerkiksi uudesta, Line 3 -nimellä tunnetusta öljyputkesta, jota suunnitellaan vanhan putken korvaajaksi. Öljyputken rakentamiseen liittyy työmaita, ja työmaihin leirejä, joilla työmiehet asuvat töiden ollessa käynnissä.

”Kun parisenkymmentätuhatta miestä leiriytyy reservaatin viereen ja naisia alkaa katoilla ei ole vaikea päätellä, minne he joutuvat”, Kettu toteaa.

On myös toinen uhka. Vaikka uusi putki ei kulkisi reservaattien läpi, muodostaisi se silti monien mielestä vakavan ympäristövaaran sekä intiaanien maille että vesistöille.

Putken puolustajien mielestä taloudelliset hyödyt painavat vaakakupissa enemmän. Kettu ei tätä hyväksy. ”Taloudellinen ahneus on päässyt todella vahvasti valloilleen, varsinkin nyt Trumpin aikana.”

Nämä ovat kaikki asioita, joita Kettu on romaaniaan varten tutkinut. Lukenut, kiertänyt, haastatellut: jopa opiskellut joitain sanoja ojibwan kieltä. Tavannut ihmisiä jotka ovat auttaneet, ja joitain, joista on tullut ystäviä.

Taustatöiden määrä on kasvanut jokaisen kirjoitetun kirjan myötä. Kolmetoista vuotta sitten ilmestyneeseen esikoiseensa Surujenkerääjään Kettu ei tehnyt taustatöitä juuri ollenkaan. ”Paitsi että kuuntelin mummon tarinoita koko lapsuuteni.”

2008 julkaistua Hitsaajaa varten pitikin sitten jo kokeilla hitsaamista, ja Ketun maailmanmaineeseen nostaneen Kätilön (2011) kohdalla taustatutkimus ”lähtikin ihan lapasesta”.

Tämä on kuitenkin työtä josta Kettu nauttii. Penkomisesta, tonkimisesta ja tutkimisesta; uuden oppimisesta. Suurin osa ei valmiissa teoksessa koskaan näy, niin mielenkiintoista kuin se onkin. Kaiken taustoittamisen ja hiomisen jälkeen jäljelle jää se ainoa, millä loppujen lopuksi on väliä, kimaltava jäävuoren huippu: valmis romaani.

Kuka?

Katja Kettu (Heikkinen)


  Syntynyt 10. huhtikuuta 1978 Muhoksella, kasvanut Rovaniemellä.

  Opiskeli Turun taide­akatemiassa animaatiota ja Tampereen yliopistossa Suomen kirjallisuutta.

  Esikoisromaani Surujenkerääjä (2005) sai Tiiliskivi-palkinnon.

  Läpimurtoteos Kätilö (2011) sai Kalevi Jäntin palkinnon, Runeberg-palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin. Antti Jokinen ohjasi kirjan pohjalta samannimisen elokuvan 2015.

  Rose on poissa on Ketun viides romaani. Kirjoittanut lisäksi muun muassa novelleja, kolumneja, sarjakuvan ja tietokirjan.

  Asuu Helsingin Eirassa kolmen kissan kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Kulttuuri
 • Arla Kanerva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  7. 7

   Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

  10. 10

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
  3. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
  4. Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”
  5. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
  6. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
  7. Tunti sitten
  8. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
  9. ”Keltaliivit” kokoontuvat jälleen mielen­osoituksiin Ranskassa – suora lähetys Pariisista käynnissä
  10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
  11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
  12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
  13. Näytä lisää