Kulttuuri

Näyttelijä Selma Blair kertoi sairastavansa MS-tautia – yhä useampi julkisuuden henkilö haluaa levittää tietoutta puhumalla avoimesti omista sairauksistaan

Selma Blairin lisäksi muun muassa Lady Gaga, Seela Sella ja Kim Kardashian ovat kertoneet diagnooseistaan julkisuudessa.

Yhdysvaltalainen näyttelijä Selma Blair kertoi lauantai-iltana Instagramissa sairastavansa MS-tautia eli multippeliskleroosia. Postauksen kuvassa Blair on sovitushuoneessa, ja kiittää tekstissä pukusuunnittelija Allisa Swansonia, joka puvustaa Blairin hahmon tulevassa Netflix-sarjassa Another Life.

”[H]än laittaa jalkani varovasti housuihin, vetää paidat pääni yli, napittaa takkini ja tarjoaa olkapäänsä tuekseni”, Blair kirjoittaa.

”Minä olen vammainen. Toisinaan minä kaadun. Tiputan asioita. Muistini on sumuinen. Ja vasen puoleni kysyy suuntaa rikkoutuneelta gps:ltä.”
Muun muassa Julmia aikeita -elokuvasta (1999) tunnettu Blair, 46, kertoo postauksessa saaneensa diagnoosin taudilleen elokuun puolivälissä, mutta arvioi sairastaneensa MS-tautia ainakin 15 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

MS-tauti on parantumaton keskushermoston eli aivojen ja selkäytimen sairaus. Se kuuluu niin kutsuttuihin autoimmuunisairauksiin, eli osa tautiin sairastuneen immuunijärjestelmästä toimii virheellisesti ja hyökkää omaa hermostoa vastaan.

Myös moni muu julkisuuden henkilö on viime vuosina kertonut vakavista sairauksistaan sosiaalisessa mediassa ja haastatteluissa.

Iskelmälaulaja Saija Varjus on puhunut avoimesti MS-taudistaan, joka diagnosoitiin hänellä kaksikym­mentä vuotta sitten.

Tv-persoonal­lisuus Jack Osbournella sama sairaus todettiin vuonna 2012, jolloin hän menetti 60 prosenttia näöstään toisesta silmästä. Parin viime vuoden aikana Osbourne on puhunut haastatteluissa sairauden oireista ja siitä, miten hän on oppinut elämään niiden kanssa.

Elokuvan­tekijä ja näyt­telijä Lena ­Dunham kirjoit­ti helmikuussa Vogueen esseen, jossa hän kertoi olleensa endometrioosinsa takia kohdunpoistossa. Myös muun muassa Tähtien sodan jatko-osatrilogiassa näyttelevä Daisy Ridley on kertonut sairastavansa endometrioosia.

Endomet­rioosi on kohdun limakalvon sirottuma­tauti, jota esiintyy noin 10 prosentilla naisista.

Laulaja Lady Gaga kertoi syyskuussa 2017 julkaistussa dokumentissa Gaga: Five Foot sairastavansa fibromyalgiaa. Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa: fibromyalgia siis aiheuttaa kipua lihaksissa ja sidekudoksissa.

Lady Gaga on joutunut perumaan useita konsertteja sairauden aiheuttamien kipujen vuoksi. Twitterissä hän sanoi kertovansa fibromyalgiastaan siksi, että haluaa lisätä tietoisuutta taudista sekä yhdistää sitä sairastavia.
Maailman valokuva­tuimpiin ihmisiin lukeutuva Kim Kardashian-West sai tietää sairastavansa psoriasista perheestään kertovassa tosi-tv-sarjassa Keeping Up with the Kardashians vuonna 2011. Viisi vuotta myöhemmin hän kertoi lopettaneensa sairauden ihoon aiheuttamien hilseläiskien peittelyn. ”Näin monen vuoden jälkeen olen oppinut elämään asian kanssa”, hän kirjoitti sovelluksessaan.

Laulaja Astrid Swan kertoi heinäkuussa 2017 julkaisemassaan blogikirjoituksessa muutama kuukausi aiemmin todetusta metastaattisesta eli levinneestä syövästä. Ensimmäisen kerran Swan sairastui aggressiiviseen rintasyöpään vuonna 2014, kun laulajan ja tämän puolison, tuottaja Nick Trianin poika oli vasta kaksivuotias. Sairaus kuitenkin vaikutti vielä alkuvuodesta 2017 parantuneen rankkojen hoitojen tuloksena.

Swan käsitteli sairauttaan ja siitä toipumista myös maaliskuussa 2017 ilmestyneellä levyllään From the Bed and Beyond.

Moderni perhe -komedia­sarjasta tunnettu Sarah Hylland kertoi toukokuussa 2012 Seventeen-lehden haastattelussa sairastavansa munuaisen dysplasiaa eli kehityshäiriötä.

Sairauden takia Hyllandin paino on heitellyt. Maaliskuussa 2017 näyttelijä julkaisi Twitterissä kommentin, jolla hän vastasi painoaan kritisoineille ihmisille. ”Minua ei haittaa kun sanotte minun näyttävän siltä kuin olisin raskaana. Tai lihavalta. Sillä tiedän kasvojeni olevan turvonneet siksi, että minulla on lääkitys joka pelastaa henkeni.”
Anne Mattssonin näyttelijä Seela Sellasta kirjoittama elämäkerta Seela Sella sellaisenaan (Siltala) julkaistiin syksyllä 2012. Siinä Sella kertoi sairastaneensa jo vuosikymmenten ajan Ménièren tautia. Tauti on sisäkorvan sairaus, jolle on ominaista ajoittainen humina korvassa, huonokuuloisuus ja huimaus.

Sekä näyttelijä ja laulaja Vesa-Matti Loiri, laulaja Fredi, kansanedustaja Claes Andersson, kirjailija Raija Oranen että laulaja ja näyttelijä Nick Jonas ovat kertoneet julkisuudessa sairastavansa diabetesta. Malli Bella Hadid puolestaan on puhunut julkisuudessa sairastamastaan borrelioosista; tämän sisko, malli Gigi Hadid kertoi pari vuotta sitten laihtuneensa siksi, että hän sairastaa Hashimoton tautina tunnettua kilpirauhastulehdusta; räppäri Lil Wayne kertoi vuonna 2013 sairastavansa epilepsiaa; ja näyttelijä Charlie Sheen paljasti Today-show’ssa vuonna 2015 olevansa hiv-positiivinen.

Moni näyttelijöistä, laulajista ja taiteilijoista on sanonut haluavansa puhua sairaudestaan avoimesti siksi, että haluaa lieventää siihen liittyvää stigmaa. Mutta myös siksi, että ovat kyllästyneet julkisuudessa esitettyihin väitteisiin huume- ja alkoholiriippuvuuksista tai syömishäiriöistä.

Laulaja Selena Gomez sairastaa systeemistä lupus erythematosusta (SLE), josta käytetään myös nimitystä punahukka. Kun Gomez piti sairautensa ja siihen liittyvien hoitojen, kuten kemoterapian, takia tauon musiikinteosta, hänen arveltiin olevan vieroitushoidossa.

”Te ette tiedä mistään mitään. Minä olen kemoterapiassa. Te olette kusipäitä”, tiivisti Gomez Billboardin haastattelussa kesällä 2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sairaudet
 • Kulttuuri
 • Arla Kanerva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  2. 2

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  5. 5

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  7. 7

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  8. 8

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää