Kulttuuri

Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

Pohjoisen noidat -tietokirjassa Lappalainen kertoo 1600-luvun vainoista Suomessakin. Ruotsissa teloitettiin satoja noidiksi syytettyinä, Suomessakin arviolta 150. Hämmästyttävää oli se, että syytetyt kertoivat oikeudessa itse olevansa noitia.

Sosiaalisessa mediassa vellovat ihmisvainot ja hysteria ovat nykyajan versio menneitten vuosisatojen noitavainoista.

Yhteistä on vaikkapa se, että reaalimaailman faktat korvataan omilla uskomuksilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin sanoo historioitsija ja tietokirjailija Mirkka Lappalainen, joka on juuri julkaissut tietokirjan Pohjoisen noidat (Otava). Kirja kertoo noitavainoista 1600-luvun Suomessa ja Ruotsissa.

”Olemme palanneet huhuyhteiskuntaan. 1600-luvulla tietoa ei ollut. Nyt sitä on niin paljon, ettei tiedetä, mikä on totta. Huhut leviävät samalla tavalla kuin silloin”, Lappalainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uskotaan siihen, mitä muutkin uskoo. Fiksuillakin ihmisillä on huomattava valmius mennä mukaan.”

1500- ja 1600-luvun Euroopassa ihmiset uskoivat noitiin. Seurasi vainoja, joissa noidaksi syytettyinä teloitettiin Pohjois-Amerikan siirtokuntien tapaukset mukaan lukien 40 000–50 000 ihmistä.

Se on käsittä­mätöntä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjoisen noidat -kirjassa Lappalainen valaisee uuden ajan alun ihmisen mielenmaisemaa ja yhteiskuntaa, jotka mahdollistivat moisen. Lappalainen sanoo kirjoittaneensa kirjan, koska ”halusin ymmärtää, miten nämä ihmiset ymmärtävät todellisuuden luonteen”.

Aivan järkevätkin ihmiset, kuten koulutetut ja maailmaa nähneet vallanpitäjät, uskoivat noitiin, paholaiseen, pirun pikku kätyreihin ja muihin mielikuvitusolentoihin.

Tietoa ei ollut – tai tieto käsitettiin jonain aivan muuna kuin tieteessä. Lappalainen kirjoittaa: ”Asiat eivät olleet tosia tai epätosia, sillä kukaan ei pystynyt niitä määrittelemään.” Entisajan ihminen ei tiennyt, mitä ”meitä ympäröivä todellisuus on”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja ikimuistoisista ajoista saakka kansan taikausko oli vilissyt tonttuja, kummituksia, haltioita ja paholaisia. Tuon ajan ihmiselle ne olivat todellisia olentoja. Unta, totta, harhaa ja mielikuvitusta ei osattu erotella.

Uutta 1600-luvun lopulla oli se, että kirkon valta oli kiristynyt. Kun noitahysteria alkoi, kansanuskomuksien hyväntahtoiset olennot demonisoitiin. Ken harrasti yhteyksiä heihin, oli liitossa Saatanan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siis noita. Kuulostaa naurettavalta nyt, mutta oli kuolemanvakavaa silloin. Elettiin kyttäysyhteiskunnassa, jossa paitsi valtaapitävät myös tavalliset ihmiset vahtasivat toistensa syntejä.

Noidaksi leimattiin vähäpätöisistäkin syistä. Joskus isäntä haukkui naapurinsa riidan päätteeksi noidaksi, ja sen jälkeen huhut, hysteria ja kirkon noitajahti hoitelivat loput.

Usein noituudesta syytettiin ihmistä, joka oli ajautunut riitoihin kirkkoherran kanssa.

Yksi heistä oli hankolainen Kajsa Mattsdotter.

Elettiin 1600-luvun loppua. Kajsa Mattsdotterin noitapuuhista Länsi-Uudellamaalla oli huhuttu jo 30 vuotta.

Kun Kajsan kotikylän Harpar­skogin naapurissa sijaitsevan Spjutsbölen asukkaat levittivät huhuja, Kajsa vastasi uhkaamalla polttaa koko kylän. Se tuskin suitsi noitaepäilyjä.

Tenholan kirkkoherrana toimi 37-vuotias Jonas Petrejus. Hän otti roolinsa Jumalan ja oikeuden välikappaleena vakavasti. Kajsa oli nimittänyt kirkkoherraa siskolleen ”punapartaiseksi koiraksi”.

Lappalaisen mukaan Kajsan oikeudenkäynti oli kirkkoherran järjestämä ajojahti.

Naisen pään menoksi koitui se, että hänen väitettiin valmistaneen itselleen pirullisen olennon, joka kirnusi vatsassaan voita emännälleen ja myös varasti sitä muilta. Olentoa kutsuttiin ”paraksi”. Voi oli laihojen lehmien aikoina arvokasta herkkua.

Kajsalla voita jostain syystä piisasi. Oikeudessa hän kielsi omistavansa paran, mutta kertoi tietonsa olennon valmistamisesta. Hän myös tiesi paran tuovan voita yhtä paljon kuin sen tekijä ”kantaa sontaa kirkonseinustalle”. Häntä vastaan todisti muun muassa hänen siskonsa Helga, joka nimitti syytettyä ”paholaisen Kajsaksi”.

Käräjillä nimismies ja kirkkoherra painostivat Helgaa niin, että tämä päätyi kertomaan nähneensä, miten Kajsa valmisti paran vanhasta luudankappaleesta. Paralle oli kuulemma kasvanut hiukset ja harmaa iho. Sitten Kajsa oli lähettänyt sen naapuritaloon varastamaan voita.

Kajsa huusi oikeudessa: ”Helga, sinä valehtelet, ei sinulla ole mitään todisteita!”

Turhaan. Alioikeus tuomitsi Kajsa Mattsdotterin kuolemaan Mooseksen lain ja maanlain perusteella. Hänet lähetettiin Helsingin vankilaan odottamaan, että hovioikeus käsittelisi tapauksen.

Miten Kajsalle lopulta kävi, emme varmaksi tiedä.

Lappalaisen mukaan on epätodennäköistä, että hänet olisi teloitettu. Noitahysteria ilmeni Suomessa alun pitäenkin vaimeampana kuin Ruotsissa, ja 1600-luvun lopulla se oli menossa ohi.

Kajsa Mattsdotterin kaltaisia tapauksia Lappalainen sisällyttänyt kirjaansa useita. Hän kirjoittaa elävästi ja koukuttavasti. Se on saavutus varsinkin huomioiden, että lähteinä ovat oikeuden pöytäkirjat 1600-luvulta.

Ruotsissa teloitettiin satoja. Suomessa noin 150, arvioivat tutkijat. Syytetyistä suurin osa oli miehiä.

Ruotsin vainojen kuumimpina aikoina erityinen noituuskomissio jahtasi Saatanan kätyreitä eräänlaisen kenttätuomioistuimen muodossa. Lappalainen on hämmästynyt siitä, miten syytetyt käyttäytyivät oikeudessa. He kun yleensä itse tunnustivat olevansa noitia.

He kertoivat käräjäistunnossa, keneltä olivat noitataidot oppineet, miksi palvelivat paholaista ja montako lasta he olivat lennättäneet lehmän selässä paholaisen taloon, niin sanottuun noitasapattiin.

Pirun pidoissa jotkut naiset kertoivat harrastaneensa seksiä paholaisen kanssa ja synnyttäneensä käärmeitä tai lapsia, jotka oli välittömästi tapettu ja keitetty rasvaksi.

Ei mitään järkeä. Mutta silti puhuja uskoi kaiken tapahtuneen. Miksi?

”Syytä on etsittävä ihmismielen pimeydestä ja kyvystä muuttaa epätosi todeksi”, Lappalainen sanoo.

”On kyse elämästä ja kuolemasta ja he puhuvat tällaisia.”

Historioitsija tulkitsee, että monet syytetyistä olivat mieleltään sairaita. Kirjaa tehdessä hän kertoo ilmenneen ”rumalla tavalla, miten heikoissa kantimissa mielenterveys entisinä aikoina oli”.

”Oli hirveän paljon haurautta ja kurjuutta. Lavantauti saattoi aiheuttaa psykoosin. Nälänhädän aikaan saatettiin syödä vuosia sammalta. Kyllä alkaa harhoja näkyä”, hän sanoo.

Ruotsin Taalainmaalla noitahysteria sai alkunsa kansan parissa. Maalaiset uskoivat, että paholainen noitineen vie lapset.

Lopulta Tukholmasta lähetettiin suomalaisen mahtimiehen Lorentz Creutzin (1615–1676) johtama noituuskomissio kitkemään pirun palvelijat.

Noidat siis edustivat pahaa, joka tulee muualta uhkaamaan oman yhteisön hyvinvointia.

Kuulostaa ihan somekohulta. Nyt paha vaanii maahanmuuton, ympäristövouhotuksen, rokotteiden, koirien myrkyttäjien tai pedofiilien muodossa.

Tieto ei poista pelkoa. Facebookin syövereissä syylliset sitten keksitään, maalitetaan ja loataan.

Mikä tepsisi vastalääkkeeksi?

”Mihinkään valtiollisiin toimenpiteisiin en usko. Jokaisen olisi syytä ottaa vastuu omasta sometoiminnastaan ja olla reagoimatta nopeasti ja tunteella kaikkeen, mitä netissä eteen pullahtaa. Sekään, että on oikeassa, ei oikeuta kohtuuttomuuksiin”, Lappalainen sanoo.

Ruotsin noitahysteria loppui, koska valtio, kirkko ja oikeuslaitos lakkasivat uskomasta, että paholainen voisi lietsoa pauloihinsa tuhansia ihmisiä.

Totuus kirpaisi, kertoo Lappalainen.

”Ruotsissa oli kova paikka, kun tajuttiin, että ollaan teloitettu ihmisiä turhaan. Ei ollutkaan mitään Saatanan salaliittoa.”

Ehkäpä faktat jonain päivänä nousevat arvoonsa sosiaalisen median kuohuissakin.

Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat – oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa (Otava, 317 s.)

Kuka?

Mirkka Lappalainen


  Syntynyt Helsingissä 1975.

  Dosentti, tietokirjailija ja Pohjoismaiden ja Suomen historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

  Filosofian tohtori. Väitöskirja käsitteli Creutzin sukua 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa.

  Kirjoittanut kirjoja muun muassa nuijasodasta, nälänhädästä ja Kustaa II Aadolfista.

  Voittanut useita tiedekirjapalkintoja.

  Asuu Helsingissä. Harrastaa Aku Ankkojen keräämistä, Beatlesin kuuntelua ja piirtämistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki jouduttiin lopettamaan, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on saatettu myydä eteenpäin

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  6. 6

   Finnairin kapteeni oli lähdössä yli kahden promillen humalassa Rooman-lennolle – sai potkut ja käräjillä ehdollista vankeutta

  7. 7

   Miksi turvapaikanhakijan tekemä seksuaalirikos tuntuu tuomittavammalta kuin maassa ikänsä asuneen? Kysyimme etiikkaan erikoistuneelta professorilta

  8. 8

   Komentajan epäasialliseksi epäilty käytös Lemmenjoella kohdistui lähinnä Puolustusvoimien omaan väkeen – joukossa Karjalan lennoston upseereita ja yksi kaupunginjohtaja

  9. 9

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  10. 10

   Tutkijat arvostelivat Oulun seksuaali­rikosten mediahoitoa – Pää­toimittajat vastaavat, mikä on ammattimaisen median rooli ja vastuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  5. 5

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  6. 6

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  7. 7

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  10. 10

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää