Kulttuuri

Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

Pohjoisen noidat -tietokirjassa Lappalainen kertoo 1600-luvun vainoista Suomessakin. Ruotsissa teloitettiin satoja noidiksi syytettyinä, Suomessakin arviolta 150. Hämmästyttävää oli se, että syytetyt kertoivat oikeudessa itse olevansa noitia.

Sosiaalisessa mediassa vellovat ihmisvainot ja hysteria ovat nykyajan versio menneitten vuosisatojen noitavainoista.

Yhteistä on vaikkapa se, että reaalimaailman faktat korvataan omilla uskomuksilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin sanoo historioitsija ja tietokirjailija Mirkka Lappalainen, joka on juuri julkaissut tietokirjan Pohjoisen noidat (Otava). Kirja kertoo noitavainoista 1600-luvun Suomessa ja Ruotsissa.

”Olemme palanneet huhuyhteiskuntaan. 1600-luvulla tietoa ei ollut. Nyt sitä on niin paljon, ettei tiedetä, mikä on totta. Huhut leviävät samalla tavalla kuin silloin”, Lappalainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Uskotaan siihen, mitä muutkin uskoo. Fiksuillakin ihmisillä on huomattava valmius mennä mukaan.”

1500- ja 1600-luvun Euroopassa ihmiset uskoivat noitiin. Seurasi vainoja, joissa noidaksi syytettyinä teloitettiin Pohjois-Amerikan siirtokuntien tapaukset mukaan lukien 40 000–50 000 ihmistä.

Se on käsittä­mätöntä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjoisen noidat -kirjassa Lappalainen valaisee uuden ajan alun ihmisen mielenmaisemaa ja yhteiskuntaa, jotka mahdollistivat moisen. Lappalainen sanoo kirjoittaneensa kirjan, koska ”halusin ymmärtää, miten nämä ihmiset ymmärtävät todellisuuden luonteen”.

Aivan järkevätkin ihmiset, kuten koulutetut ja maailmaa nähneet vallanpitäjät, uskoivat noitiin, paholaiseen, pirun pikku kätyreihin ja muihin mielikuvitusolentoihin.

Tietoa ei ollut – tai tieto käsitettiin jonain aivan muuna kuin tieteessä. Lappalainen kirjoittaa: ”Asiat eivät olleet tosia tai epätosia, sillä kukaan ei pystynyt niitä määrittelemään.” Entisajan ihminen ei tiennyt, mitä ”meitä ympäröivä todellisuus on”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja ikimuistoisista ajoista saakka kansan taikausko oli vilissyt tonttuja, kummituksia, haltioita ja paholaisia. Tuon ajan ihmiselle ne olivat todellisia olentoja. Unta, totta, harhaa ja mielikuvitusta ei osattu erotella.

Uutta 1600-luvun lopulla oli se, että kirkon valta oli kiristynyt. Kun noitahysteria alkoi, kansanuskomuksien hyväntahtoiset olennot demonisoitiin. Ken harrasti yhteyksiä heihin, oli liitossa Saatanan kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siis noita. Kuulostaa naurettavalta nyt, mutta oli kuolemanvakavaa silloin. Elettiin kyttäysyhteiskunnassa, jossa paitsi valtaapitävät myös tavalliset ihmiset vahtasivat toistensa syntejä.

Noidaksi leimattiin vähäpätöisistäkin syistä. Joskus isäntä haukkui naapurinsa riidan päätteeksi noidaksi, ja sen jälkeen huhut, hysteria ja kirkon noitajahti hoitelivat loput.

Usein noituudesta syytettiin ihmistä, joka oli ajautunut riitoihin kirkkoherran kanssa.

Yksi heistä oli hankolainen Kajsa Mattsdotter.

Elettiin 1600-luvun loppua. Kajsa Mattsdotterin noitapuuhista Länsi-Uudellamaalla oli huhuttu jo 30 vuotta.

Kun Kajsan kotikylän Harpar­skogin naapurissa sijaitsevan Spjutsbölen asukkaat levittivät huhuja, Kajsa vastasi uhkaamalla polttaa koko kylän. Se tuskin suitsi noitaepäilyjä.

Tenholan kirkkoherrana toimi 37-vuotias Jonas Petrejus. Hän otti roolinsa Jumalan ja oikeuden välikappaleena vakavasti. Kajsa oli nimittänyt kirkkoherraa siskolleen ”punapartaiseksi koiraksi”.

Lappalaisen mukaan Kajsan oikeudenkäynti oli kirkkoherran järjestämä ajojahti.

Naisen pään menoksi koitui se, että hänen väitettiin valmistaneen itselleen pirullisen olennon, joka kirnusi vatsassaan voita emännälleen ja myös varasti sitä muilta. Olentoa kutsuttiin ”paraksi”. Voi oli laihojen lehmien aikoina arvokasta herkkua.

Kajsalla voita jostain syystä piisasi. Oikeudessa hän kielsi omistavansa paran, mutta kertoi tietonsa olennon valmistamisesta. Hän myös tiesi paran tuovan voita yhtä paljon kuin sen tekijä ”kantaa sontaa kirkonseinustalle”. Häntä vastaan todisti muun muassa hänen siskonsa Helga, joka nimitti syytettyä ”paholaisen Kajsaksi”.

Käräjillä nimismies ja kirkkoherra painostivat Helgaa niin, että tämä päätyi kertomaan nähneensä, miten Kajsa valmisti paran vanhasta luudankappaleesta. Paralle oli kuulemma kasvanut hiukset ja harmaa iho. Sitten Kajsa oli lähettänyt sen naapuritaloon varastamaan voita.

Kajsa huusi oikeudessa: ”Helga, sinä valehtelet, ei sinulla ole mitään todisteita!”

Turhaan. Alioikeus tuomitsi Kajsa Mattsdotterin kuolemaan Mooseksen lain ja maanlain perusteella. Hänet lähetettiin Helsingin vankilaan odottamaan, että hovioikeus käsittelisi tapauksen.

Miten Kajsalle lopulta kävi, emme varmaksi tiedä.

Lappalaisen mukaan on epätodennäköistä, että hänet olisi teloitettu. Noitahysteria ilmeni Suomessa alun pitäenkin vaimeampana kuin Ruotsissa, ja 1600-luvun lopulla se oli menossa ohi.

Kajsa Mattsdotterin kaltaisia tapauksia Lappalainen sisällyttänyt kirjaansa useita. Hän kirjoittaa elävästi ja koukuttavasti. Se on saavutus varsinkin huomioiden, että lähteinä ovat oikeuden pöytäkirjat 1600-luvulta.

Ruotsissa teloitettiin satoja. Suomessa noin 150, arvioivat tutkijat. Syytetyistä suurin osa oli miehiä.

Ruotsin vainojen kuumimpina aikoina erityinen noituuskomissio jahtasi Saatanan kätyreitä eräänlaisen kenttätuomioistuimen muodossa. Lappalainen on hämmästynyt siitä, miten syytetyt käyttäytyivät oikeudessa. He kun yleensä itse tunnustivat olevansa noitia.

He kertoivat käräjäistunnossa, keneltä olivat noitataidot oppineet, miksi palvelivat paholaista ja montako lasta he olivat lennättäneet lehmän selässä paholaisen taloon, niin sanottuun noitasapattiin.

Pirun pidoissa jotkut naiset kertoivat harrastaneensa seksiä paholaisen kanssa ja synnyttäneensä käärmeitä tai lapsia, jotka oli välittömästi tapettu ja keitetty rasvaksi.

Ei mitään järkeä. Mutta silti puhuja uskoi kaiken tapahtuneen. Miksi?

”Syytä on etsittävä ihmismielen pimeydestä ja kyvystä muuttaa epätosi todeksi”, Lappalainen sanoo.

”On kyse elämästä ja kuolemasta ja he puhuvat tällaisia.”

Historioitsija tulkitsee, että monet syytetyistä olivat mieleltään sairaita. Kirjaa tehdessä hän kertoo ilmenneen ”rumalla tavalla, miten heikoissa kantimissa mielenterveys entisinä aikoina oli”.

”Oli hirveän paljon haurautta ja kurjuutta. Lavantauti saattoi aiheuttaa psykoosin. Nälänhädän aikaan saatettiin syödä vuosia sammalta. Kyllä alkaa harhoja näkyä”, hän sanoo.

Ruotsin Taalainmaalla noitahysteria sai alkunsa kansan parissa. Maalaiset uskoivat, että paholainen noitineen vie lapset.

Lopulta Tukholmasta lähetettiin suomalaisen mahtimiehen Lorentz Creutzin (1615–1676) johtama noituuskomissio kitkemään pirun palvelijat.

Noidat siis edustivat pahaa, joka tulee muualta uhkaamaan oman yhteisön hyvinvointia.

Kuulostaa ihan somekohulta. Nyt paha vaanii maahanmuuton, ympäristövouhotuksen, rokotteiden, koirien myrkyttäjien tai pedofiilien muodossa.

Tieto ei poista pelkoa. Facebookin syövereissä syylliset sitten keksitään, maalitetaan ja loataan.

Mikä tepsisi vastalääkkeeksi?

”Mihinkään valtiollisiin toimenpiteisiin en usko. Jokaisen olisi syytä ottaa vastuu omasta sometoiminnastaan ja olla reagoimatta nopeasti ja tunteella kaikkeen, mitä netissä eteen pullahtaa. Sekään, että on oikeassa, ei oikeuta kohtuuttomuuksiin”, Lappalainen sanoo.

Ruotsin noitahysteria loppui, koska valtio, kirkko ja oikeuslaitos lakkasivat uskomasta, että paholainen voisi lietsoa pauloihinsa tuhansia ihmisiä.

Totuus kirpaisi, kertoo Lappalainen.

”Ruotsissa oli kova paikka, kun tajuttiin, että ollaan teloitettu ihmisiä turhaan. Ei ollutkaan mitään Saatanan salaliittoa.”

Ehkäpä faktat jonain päivänä nousevat arvoonsa sosiaalisen median kuohuissakin.

Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat – oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa (Otava, 317 s.)

Kuka?

Mirkka Lappalainen


  Syntynyt Helsingissä 1975.

  Dosentti, tietokirjailija ja Pohjoismaiden ja Suomen historian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

  Filosofian tohtori. Väitöskirja käsitteli Creutzin sukua 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa.

  Kirjoittanut kirjoja muun muassa nuijasodasta, nälänhädästä ja Kustaa II Aadolfista.

  Voittanut useita tiedekirjapalkintoja.

  Asuu Helsingissä. Harrastaa Aku Ankkojen keräämistä, Beatlesin kuuntelua ja piirtämistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”

  2. 2

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  6. 6

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  7. 7

   Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa

  8. 8

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  7. 7

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Kysyttiin, mitä kuuluu tehdä ja opettaja sanoi, että mitä vaan” – Uusien opetus­menetelmien ongelmat ovat oppilaille ja opettajille tuttuja, mutta voiko niitä syyttää suomalaisten oppimis­tulosten laskusta? Tilaajille
  3. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi vastaa kritiikkiin: ”En ole havainnut yhteyttä ensimmäisenä maailmassa”
  4. Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia
  5. Kauppakeskus Redi on ongelmissa, ja nyt se tarvitsisi jotain täysin poikkeuksellista, sanoo asian­tuntija – HS pyysi arvioita, miten asiakas­pulasta kärsivä Redi selviäisi alku­vaikeuksistaan Tilaajille
  6. Asuntolainan koronnousu pelottaa yhä useampaa – Tällaisia korko­suojia eri pankit suosittelevat, mutta kannattaako koko suojaus? Tilaajille
  7. Suomen yrittäjät haluavat oppi­sopimuksen myös korkea­kouluihin – ”Idea olisi, että korkeakoulut aidosti jalkautuisivat työpaikoille”
  8. Kaupustelijat esittelevät taloyhtiöille energian- ja vedensäästöpalveluita isoilla lupauksilla – Jäitä hattuun, yritykset tekevät kuitenkin bisnestä, neuvoo asiantuntija Tilaajille
  9. Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa
  10. Amerikkalaiset ovat löytäneet sisäisen Aku Ankkansa – ja juuri se on tehnyt Yhdysvaltojen politiikasta niin pelottavaa
  11. Perhetausta vaikuttaa yhä enemmän koulumenestykseen
  12. Näytä lisää