Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Venäjä hautasi menneisyytensä ja hukkasi sillä tavalla tulevaisuutensa, sanoo Helsingin kirjamessuilla vieraileva Masha Gessen, joka on lähtenyt jo kahdesti maanpakoon

Masha Gessenin mukaan Homo Sovieticuksen tärkein ominaisuus on kaksoisajattelu: se tarkoittaa kykyä hyväksyä samanaikaisesti kaksi täysin ristiriitaista asiaa.

New York

”En halua puhua siitä”, Masha Gessen sanoo ja katsoo minua kuin hölmöä.

Kirjailijan jyrkkä reaktio saa minut pelkäämään, että seuraavaksi hän kerää tavaransa ja loikkaa ulkona odottavan polkupyöränsä selkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nolona mutisten vedän lehtiöstäni yli ensimmäisen kysymyksen, joka oli kuulunut: Mitä hyvää Venäjässä on?

Olin yrittänyt aloittaa haastattelun pehmeästi, mutta Masha Gessen ei selvästikään tykkää puhua pehmeitä. Ja onko se mikään ihme?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gessenin kirja The Future is History on äärimmäisen murheellinen tarina Venäjästä, maasta, josta 51-vuotias kirjailija on joutunut lähtemään pakolaiseksi jo kaksi kertaa.

Yhdysvalloissa vuoden 2017 parhaaksi tietokirjaksi valittu teos ilmestyy tänään suomeksi nimellä Venäjä vailla tulevaisuutta – yksinvaltiuden paluu.

Ensimmäinen lähtö oli vuonna 1981, kun teinityttö muutti Yhdysvaltoihin vanhempiensa kanssa. Kymmenen vuotta myöhemmin Gessen palasi synnyinmaahansa amerikkalaisena toimittajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maa eli kuohuvaa aikaa. Neuvostoliitto veti viimeisiään, konservatiivit ja demokraatit taistelivat vallasta ja intellektuellit kokoontuivat savuisiin asuntoihin keskustelemaan demokratiasta, filosofiasta ja Venäjän tulevaisuudesta. Hetken aikaa kaikki tuntui olevan mahdollista.

”Venäjä oli maailman jännittävin paikka. Ympärilläni kaikki tuntuivat koko ajan ottavan kantaa ja osallistuvan asioihin. Se oli lyhyt, mutta uskomaton ajanjakso.”

”Olin hämmentynyt ja innostunut, tunsin oloni kotoisaksi. Ensimmäisen jutun jälkeen tuli toinen juttu ja tuli ystäviä ja ihmissuhteita ja niin minä päätin jäädä ensin vähäksi ja sitten pitemmäksi aikaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nopeasti Masha Gessen joutui huomaamaan, että venäläisissä oli jotain erilaista. Hän tajusi, että totalitarismi oli jättänyt ihmisiin arpensa.

Vuonna 1982 Alexander Zinovjev oli julkaissut kirjan, jossa hän väitti Neuvostoliiton muokanneen ihmistyypin, joka oli mukautuvainen, varautunut ja kyyninen. Hän kutsui tätä ihmistä Homo Sovieticukseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viisi vuotta myöhemmin, Mihail Gorbatšovin glasnostin aikana, sosiologi Juri Levada sai tehtäväkseen selvittää, mitä neuvostoihmiselle kuuluu. Tekemänsä kyselyn perusteella sosiologi vastasi: Homo Sovieticus on olemassa, mutta kuolemassa pian sukupuuttoon.

Ennustus osoittautui vääräksi. Vuonna 1994 tehdyssä kyselyssä 75 prosenttia vastaajista sanoi, että Neuvostoliiton hajoaminen oli tuonut enemmän pahaa kuin hyvää. Tutkijoiden mukaan ihmiset eivät kaivanneet niinkään vapautta kuin turvallisuutta.

Homo Sovieticus eli ja voi hyvin – ja odotti uutta Johtajaa.

Boris Jeltsinin vallan loppuvuodet olivat sekavaa aikaa. Vuoden 1998 talousromahdus vei maan kaaokseen, josta syyn saivat demokraatit. Sen jälkeen demokratia on venäläisten mielestä tarkoittanut samaa kuin sekasorto.

Vuosituhannen vaihtuessa venäläiset löysivät kaipaamansa johtajan, kun Jeltsin jätti paikkansa Vladimir Putinille, joka alkoi järjestelmällisesti kiristää otettaan. Itsenäinen ajattelu Venäjällä kävi vaikeammaksi – ja vaarallisemmaksi.

Gessen oli elävä maalitaulu koko ajan voimistuville kiihkoilijoille: juutalainen, amerikkalainen, lesbo ja intellektuelli. Heti vallanvaihdon jälkeen kirjailija alkoi saada uhkauksia, ja myöhemmin hänen kimppuunsa käytiin kadullakin.

”Tilanne kävi kuitenkin sietämättömäksi, kun uhka kohdistui lapsiini”, Gessen sanoo.

Palatessaan presidentiksi vuonna 2012 Putin pani parlamentin säätämään homovastaisen lakipaketin. Gesseniä varoitettiin, että viranomaiset voivat riistää kirjailijalta tämän adoptiopojan huoltajuuden.

Yhdysvalloissa asiat olivat kehittyneet päinvastaiseen suuntaan: homoliittojen laillistaminen avasi Gessenin venäläiselle puolisolle oven Yhdysvaltoihin. Vuonna 2013 Gessen jätti synnyinmaansa toisen kerran.

Masha Gessenin mukaan Homo Sovieticuksen tärkein ominaisuus on ”doublethink” eli kaksoisajattelu. Se tarkoittaa kykyä hyväksyä samanaikaisesti kaksi täysin ristiriitaista asiaa. Termi on peräisin ­George Orwellin kirjasta 1984.

Tuore esimerkki venäläisestä kaksoisajattelusta on Salisburyn myrkkyisku. Hallituksen televisiokanava haastatteli kahta teosta epäiltyä miestä, jotka vakuuttivat olleensa Britanniassa ihailemassa nähtävyyksiä.

”Totta kai jokainen näki, etteivät miehet olleet mitään turisteja”, Gessen sanoo. ”Mutta juuri sitä on kaksoisajattelu: ihmiset voivat epäillä samaan aikaan venäläisiä ja brittejä.”

Totalitaristinen kaksoisajattelu ja valtion propaganda ovat luoneet Venäjälle tilanteen, jossa mikä tahansa on mahdollista, eikä millään ole suurta väliä.

Kaksoisajattelun lähteille Gessen pääsi haastatellessaan kommunistien vainojen uhreja. Hän sai huomata, että monet uhreista suhtautuivat kohtaloonsa yllättävällä tavalla.

”Eräs nainen oli lähetetty 17-vuotiaana kymmeneksi vuodeksi työleirille. Kun kysyin, mitä hän siitä nyt ajatteli, nainen vastasi, ettei ollut syyllinen rikoksiin, joista häntä syytettiin, mutta tuomio oli silti ymmärrettävä, koska maa tarvitsi työvoimaa.”

Gessen kertoo kirjassaan myös naisesta, joka ilmiantoi aviomiehensä trotskilaisista mielipiteistä. Myöhemmin nainen vakuutti tyttärelleen, että hänellä oli ollut elämässään kaksi suurta rakkautta: teloitettu aviomiehensä ja kommunistinen puolue.

Gessenin mukaan ihmiset kuulostavat hulluilta, mutta se johtuu siitä, että he ovat yrittäneet selviytyä hullussa järjestelmässä. Eikä ihminen parannu heti, kun järjestelmä muuttuu.

”Et voi kuvitella, että esimerkiksi ihmiskaupan uhri pystyisi heti vapauduttuaan solmimaan onnellisen ihmissuhteen”, Gessen vertaa.

Miksi Venäjä ei onnistunut muutoksessaan niin kuin Saksa vuoden 1945 jälkeen?

”Venäjän tilanne oli monella tavalla vaikeampi”, Gessen vastaa. ”Natsivalta oli kestänyt vain 12 vuotta, joten kaikilla aikuisilla oli muistikuvia ajasta ennen sitä. Sen sijaan Venäjällä totalitarismi oli kestänyt 73 vuotta, joten ihmiset eivät enää tienneet mistään muusta.”

Toinen iso ero oli murhaajien ja uhrien suhde. Saksassa uhrit olivat ”toisia”, kuten juutalaisia tai homoseksuaaleja. Sen sijaan Venäjällä uhriksi saattoi joutua kuka tahansa ja murhaajista tuli usein itsestään uhreja.

”Saksalaiset saattoivat katua, koska ihmiset tietävät, mitä kuuluu tehdä, kun on tehnyt toiselle pahaa. Siihen on olemassa valmiit mallit.”

”Venäläinen terrori oli toisenlaista: yhteiskunta tuhosi itseään. Se oli itsemurhaista terroria. Sellaiselle oli paljon vaikeampi keksiä mitään selitystä.”

Gessen vertaa Venäjää Viroon, joka saattoi vetää viivan historiansa alle syyttämällä kaikesta vieraita miehittäjiä.

”Virolaiset voivat kertoa itselleen selkeän tarinan: Viro oli vapaa maa, joka joutui naapurimaiden miehittämäksi. Nyt miehittäjät ovat poissa, ja me voimme olla taas sitä, mitä olemme aina olleet: hyviä ihmisiä.”

Kysymys ei ole oikeastaan edes siitä, onko tarina totta vai ei, vaan siitä, antaako se yhteiskunnalle pohjan, jossa ihmiset voivat luottaa toisiinsa ja jatkaa elämäänsä yhdessä eteenpäin.

Venäjällä sellaista tarinaa ei ole. Siksi maa tarvitsee sisäisiä ja ulkoisia vihollisia.

”En tiedä, onko Venäjän traumaan ratkaisua”, Gessen sanoo. ”Vaikea nähdä, että sellaista löytyisi ainakaan tämän sukupolven aikana.”

Paljon riippuu siitä, miten Putinin käy. Venäläiset ovat oppineet, etteivät diktaattorit ole niin vahvoja kuin näyttävät.

”En ole optimistinen. Haluaisin kuitenkin ajatella, että asiat voivat muuttua paremmiksi – tuskin kuitenkaan niin hyviksi, että itse ha­luaisin Venäjälle enää muuttaa.”

Masha Gessen lauantaina 27.10. klo 17.30 Helsingin kirjamessuilla, Senaatintori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  9. 9

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  10. 10

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää