Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Venäjä hautasi menneisyytensä ja hukkasi sillä tavalla tulevaisuutensa, sanoo Helsingin kirjamessuilla vieraileva Masha Gessen, joka on lähtenyt jo kahdesti maanpakoon

Masha Gessenin mukaan Homo Sovieticuksen tärkein ominaisuus on kaksoisajattelu: se tarkoittaa kykyä hyväksyä samanaikaisesti kaksi täysin ristiriitaista asiaa.

New York

”En halua puhua siitä”, Masha Gessen sanoo ja katsoo minua kuin hölmöä.

Kirjailijan jyrkkä reaktio saa minut pelkäämään, että seuraavaksi hän kerää tavaransa ja loikkaa ulkona odottavan polkupyöränsä selkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nolona mutisten vedän lehtiöstäni yli ensimmäisen kysymyksen, joka oli kuulunut: Mitä hyvää Venäjässä on?

Olin yrittänyt aloittaa haastattelun pehmeästi, mutta Masha Gessen ei selvästikään tykkää puhua pehmeitä. Ja onko se mikään ihme?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gessenin kirja The Future is History on äärimmäisen murheellinen tarina Venäjästä, maasta, josta 51-vuotias kirjailija on joutunut lähtemään pakolaiseksi jo kaksi kertaa.

Yhdysvalloissa vuoden 2017 parhaaksi tietokirjaksi valittu teos ilmestyy tänään suomeksi nimellä Venäjä vailla tulevaisuutta – yksinvaltiuden paluu.

Ensimmäinen lähtö oli vuonna 1981, kun teinityttö muutti Yhdysvaltoihin vanhempiensa kanssa. Kymmenen vuotta myöhemmin Gessen palasi synnyinmaahansa amerikkalaisena toimittajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maa eli kuohuvaa aikaa. Neuvostoliitto veti viimeisiään, konservatiivit ja demokraatit taistelivat vallasta ja intellektuellit kokoontuivat savuisiin asuntoihin keskustelemaan demokratiasta, filosofiasta ja Venäjän tulevaisuudesta. Hetken aikaa kaikki tuntui olevan mahdollista.

”Venäjä oli maailman jännittävin paikka. Ympärilläni kaikki tuntuivat koko ajan ottavan kantaa ja osallistuvan asioihin. Se oli lyhyt, mutta uskomaton ajanjakso.”

”Olin hämmentynyt ja innostunut, tunsin oloni kotoisaksi. Ensimmäisen jutun jälkeen tuli toinen juttu ja tuli ystäviä ja ihmissuhteita ja niin minä päätin jäädä ensin vähäksi ja sitten pitemmäksi aikaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nopeasti Masha Gessen joutui huomaamaan, että venäläisissä oli jotain erilaista. Hän tajusi, että totalitarismi oli jättänyt ihmisiin arpensa.

Vuonna 1982 Alexander Zinovjev oli julkaissut kirjan, jossa hän väitti Neuvostoliiton muokanneen ihmistyypin, joka oli mukautuvainen, varautunut ja kyyninen. Hän kutsui tätä ihmistä Homo Sovieticukseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viisi vuotta myöhemmin, Mihail Gorbatšovin glasnostin aikana, sosiologi Juri Levada sai tehtäväkseen selvittää, mitä neuvostoihmiselle kuuluu. Tekemänsä kyselyn perusteella sosiologi vastasi: Homo Sovieticus on olemassa, mutta kuolemassa pian sukupuuttoon.

Ennustus osoittautui vääräksi. Vuonna 1994 tehdyssä kyselyssä 75 prosenttia vastaajista sanoi, että Neuvostoliiton hajoaminen oli tuonut enemmän pahaa kuin hyvää. Tutkijoiden mukaan ihmiset eivät kaivanneet niinkään vapautta kuin turvallisuutta.

Homo Sovieticus eli ja voi hyvin – ja odotti uutta Johtajaa.

Boris Jeltsinin vallan loppuvuodet olivat sekavaa aikaa. Vuoden 1998 talousromahdus vei maan kaaokseen, josta syyn saivat demokraatit. Sen jälkeen demokratia on venäläisten mielestä tarkoittanut samaa kuin sekasorto.

Vuosituhannen vaihtuessa venäläiset löysivät kaipaamansa johtajan, kun Jeltsin jätti paikkansa Vladimir Putinille, joka alkoi järjestelmällisesti kiristää otettaan. Itsenäinen ajattelu Venäjällä kävi vaikeammaksi – ja vaarallisemmaksi.

Gessen oli elävä maalitaulu koko ajan voimistuville kiihkoilijoille: juutalainen, amerikkalainen, lesbo ja intellektuelli. Heti vallanvaihdon jälkeen kirjailija alkoi saada uhkauksia, ja myöhemmin hänen kimppuunsa käytiin kadullakin.

”Tilanne kävi kuitenkin sietämättömäksi, kun uhka kohdistui lapsiini”, Gessen sanoo.

Palatessaan presidentiksi vuonna 2012 Putin pani parlamentin säätämään homovastaisen lakipaketin. Gesseniä varoitettiin, että viranomaiset voivat riistää kirjailijalta tämän adoptiopojan huoltajuuden.

Yhdysvalloissa asiat olivat kehittyneet päinvastaiseen suuntaan: homoliittojen laillistaminen avasi Gessenin venäläiselle puolisolle oven Yhdysvaltoihin. Vuonna 2013 Gessen jätti synnyinmaansa toisen kerran.

Masha Gessenin mukaan Homo Sovieticuksen tärkein ominaisuus on ”doublethink” eli kaksoisajattelu. Se tarkoittaa kykyä hyväksyä samanaikaisesti kaksi täysin ristiriitaista asiaa. Termi on peräisin ­George Orwellin kirjasta 1984.

Tuore esimerkki venäläisestä kaksoisajattelusta on Salisburyn myrkkyisku. Hallituksen televisiokanava haastatteli kahta teosta epäiltyä miestä, jotka vakuuttivat olleensa Britanniassa ihailemassa nähtävyyksiä.

”Totta kai jokainen näki, etteivät miehet olleet mitään turisteja”, Gessen sanoo. ”Mutta juuri sitä on kaksoisajattelu: ihmiset voivat epäillä samaan aikaan venäläisiä ja brittejä.”

Totalitaristinen kaksoisajattelu ja valtion propaganda ovat luoneet Venäjälle tilanteen, jossa mikä tahansa on mahdollista, eikä millään ole suurta väliä.

Kaksoisajattelun lähteille Gessen pääsi haastatellessaan kommunistien vainojen uhreja. Hän sai huomata, että monet uhreista suhtautuivat kohtaloonsa yllättävällä tavalla.

”Eräs nainen oli lähetetty 17-vuotiaana kymmeneksi vuodeksi työleirille. Kun kysyin, mitä hän siitä nyt ajatteli, nainen vastasi, ettei ollut syyllinen rikoksiin, joista häntä syytettiin, mutta tuomio oli silti ymmärrettävä, koska maa tarvitsi työvoimaa.”

Gessen kertoo kirjassaan myös naisesta, joka ilmiantoi aviomiehensä trotskilaisista mielipiteistä. Myöhemmin nainen vakuutti tyttärelleen, että hänellä oli ollut elämässään kaksi suurta rakkautta: teloitettu aviomiehensä ja kommunistinen puolue.

Gessenin mukaan ihmiset kuulostavat hulluilta, mutta se johtuu siitä, että he ovat yrittäneet selviytyä hullussa järjestelmässä. Eikä ihminen parannu heti, kun järjestelmä muuttuu.

”Et voi kuvitella, että esimerkiksi ihmiskaupan uhri pystyisi heti vapauduttuaan solmimaan onnellisen ihmissuhteen”, Gessen vertaa.

Miksi Venäjä ei onnistunut muutoksessaan niin kuin Saksa vuoden 1945 jälkeen?

”Venäjän tilanne oli monella tavalla vaikeampi”, Gessen vastaa. ”Natsivalta oli kestänyt vain 12 vuotta, joten kaikilla aikuisilla oli muistikuvia ajasta ennen sitä. Sen sijaan Venäjällä totalitarismi oli kestänyt 73 vuotta, joten ihmiset eivät enää tienneet mistään muusta.”

Toinen iso ero oli murhaajien ja uhrien suhde. Saksassa uhrit olivat ”toisia”, kuten juutalaisia tai homoseksuaaleja. Sen sijaan Venäjällä uhriksi saattoi joutua kuka tahansa ja murhaajista tuli usein itsestään uhreja.

”Saksalaiset saattoivat katua, koska ihmiset tietävät, mitä kuuluu tehdä, kun on tehnyt toiselle pahaa. Siihen on olemassa valmiit mallit.”

”Venäläinen terrori oli toisenlaista: yhteiskunta tuhosi itseään. Se oli itsemurhaista terroria. Sellaiselle oli paljon vaikeampi keksiä mitään selitystä.”

Gessen vertaa Venäjää Viroon, joka saattoi vetää viivan historiansa alle syyttämällä kaikesta vieraita miehittäjiä.

”Virolaiset voivat kertoa itselleen selkeän tarinan: Viro oli vapaa maa, joka joutui naapurimaiden miehittämäksi. Nyt miehittäjät ovat poissa, ja me voimme olla taas sitä, mitä olemme aina olleet: hyviä ihmisiä.”

Kysymys ei ole oikeastaan edes siitä, onko tarina totta vai ei, vaan siitä, antaako se yhteiskunnalle pohjan, jossa ihmiset voivat luottaa toisiinsa ja jatkaa elämäänsä yhdessä eteenpäin.

Venäjällä sellaista tarinaa ei ole. Siksi maa tarvitsee sisäisiä ja ulkoisia vihollisia.

”En tiedä, onko Venäjän traumaan ratkaisua”, Gessen sanoo. ”Vaikea nähdä, että sellaista löytyisi ainakaan tämän sukupolven aikana.”

Paljon riippuu siitä, miten Putinin käy. Venäläiset ovat oppineet, etteivät diktaattorit ole niin vahvoja kuin näyttävät.

”En ole optimistinen. Haluaisin kuitenkin ajatella, että asiat voivat muuttua paremmiksi – tuskin kuitenkaan niin hyviksi, että itse ha­luaisin Venäjälle enää muuttaa.”

Masha Gessen lauantaina 27.10. klo 17.30 Helsingin kirjamessuilla, Senaatintori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Raportti: Suomen oma käsitys ”mallimaan” asemastaan ja maine muiden silmissä ovat ristiriidassa

  4. 4

   Melania Trump ajautui kiistaan presidentin avustajan kanssa, ja avustaja sai lähteä

  5. 5

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  6. 6

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  7. 7

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  8. 8

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  10. 10

   Pahamaineisen huume­paronin El Chapon oikeuden­käynti alkoi New Yorkissa – yksi valamiehistöön valittu on jo jättänyt tehtävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  2. 2

   Finanssivalvonnalta poikkeuksellinen ulostulo: Eläkeyhtiöt ovat käyttäneet yhteisiä varojamme vuosikausia väärin, ja nyt sen on loputtava

  3. 3

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  4. 4

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  5. 5

   Onko lapsesi pessimisti? – Nämä vinkit kannattaa huomioida kasvatuksessa, jotta lapsesta ei tule negatiivista aikuista

   Tilaajille
  6. 6

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  7. 7

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  8. 8

   Lentäjät kertoivat tunnistamattomasta, kirkkaasta ja nopeasti lentäneestä kohteesta Irlannissa – lentäjän ja lennon­johdon välinen keskustelu julki

  9. 9

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  10. 10

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää