Kulttuuri

Ensin I Love Dick -kirjaa ei lukenut kukaan, ja sitten siitä tuli kaksi miljoonaa kappaletta myynyt kansainvälinen ilmiö – nyt sen kirjoittaja viettää syksyn Mynämäellä

Amerikkalaiskirjailija Chris Krausin debyyttiromaani I Love Dick meni kaikilta paitsi newyorkilaisilta taiteilijapiireiltä ohi kun se ilmestyi vuonna 1997. Nyt sitä ylistetään feministisenä klassikkoteoksena, ja sen pohjalta on tehty tv-sarja. Mitä tapahtui?

Ohjaaja Jill Solowayn tv-sarjassa I Love Dick (2017) 39-vuotias epä­onnistunut elokuvantekijä Chris (Kathryn Hahn) ihastuu macho­taiteilijaan nimeltä Dick (Kevin Bacon). Chris ryhtyy – yhdessä aviomiehensä kanssa – kirjoittamaan Dickille intohimoisia kirjeitä. Kirjeet avaavat apposen auki Chrisin tunne-elämän ja seksifantasiat, mutta sekoittavat soppaan myös filosofiaa ja kirjallisuutta, taide­piireistä kun on kyse.

Dick ei vastaa hänen tunteisiinsa, mutta Chris tekee hänestä itselleen kirjallisen muusan. Erilaisten myötähäpeää ja hihitystä aiheuttavien käänteiden kautta kirjeprojekti johtaa Chrisin itsenäistymiseen taiteilijana ja ihmisenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarja perustuu Chris Kraus -nimisen amerikkalaiskirjailijan saman­nimiseen kirjaan.

”Ja kaikki mitä kirjassa tapahtuu, tapahtui oikeastikin”, Chris Kraus sanoo vallilalaisen Publics-taide­tilan takahuoneessa, viskaa tukkaa toiselle olalle ja nauraa tyttömäisesti.


Kraus on tätä nykyä tunnettu kirjailija ja taidekriitikko, joka on kirjoittanut useita romaaneja ja esseekokoelmia. Viime vuonna häneltä julkaistiin avantgardekirjailija Kathy Ackerin elämäkerta. Hänen uusin kirjansa, taidetta ja taiteilijuutta käsittelevä esseekokoelma Social Practices, ilmestyy lokakuun lopussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

I Love Dick -romaania ei ole edelleenkään julkaistu suomeksi, mutta maailmalla kirja ja siitä tehty tv-sarja ovat puskeneet Krausin taide- ja akateemisesta maailmasta aikakauslehtien kansiin.

Siksi tuntuu suhteellisen hämmentävältä, että Chris Kraus on nyt Helsingissä matkustaakseen kohta Mynämäelle, alle 8 000 asukkaan kuntaan josta on ponnistanut valtakunnalliseen tietoisuuteen muun muassa Toivo Sukari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uusimmassa kirjassaan Kraus kirjoittaa siitä, miten taiteilijat ovat harvoin enää mistään kotoisin, vaan lentävät ympäri maailmaa residenssistä ja biennaalista toiseen.

Siitä on tavallaan kyse tässäkin: Mynämäellä Krausia odottaa Koneen säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilijaresidenssi, jossa Kraus aikoo kirjoittaa tulevaa romaaniaan.

Miten julkkisälykkö päätyy juuri Mynämäelle?

Se on yksinkertaista, Kraus sanoo. ”Näin Facebookin uutisvirrassa hakuilmoituksen ja deadlineen oli pari päivää jäljellä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän haki saman tien ja sai paikan. Mynämäestä ja Saaren kartanosta hän ei tiedä sen enempää kuin mitä verkkosivuilta voi lukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkan varrella Kraus on pysähtynyt Vallilaan, missä nykytaide­organisaatio Publics esittää sunnuntaihin asti hänen taide-elokuviaan vuosilta 1982–1998. Kuten romaanihenkilö Chris, Krauskaan ei löytänyt elokuvilleen aikoinaan levittäjää. Elokuva-uran kariutuminen johti I Love Dickin kirjoittamiseen.

Nyt kirjan menestys on johtanut siihen, että myös hänen elokuvistaan ollaan kiinnostuneita.

”Vihdoin!” Kraus sanoo ja pyöräyttää silmiään.

I Love Dick ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1997.

Silloin kirja herätti pahennusta, mutta pienimuotoisesti. Toimittajat selvittivät, että kirjan Dick oli brittiläissyntyinen mediateoreetikko Dick Hebdige, eikä Hebdige ollut uudesta roolistaan kovin innostunut. Suurta kohua ei kuitenkaan saatu aikaan. ”Kirjan luki noin neljäsataa ihmistä taidepiireissä”, Kraus nauraa.

Kun I Love Dick julkaistiin uudelleen vuonna 2006, se alkoi kyteä aivan uudella tavalla.

I Love Dick kuvaa älykkäästi ja tarkasti ihmissuhteisiin ja taidemaailmaan liittyviä valta-asetelmia ja epävarmuuksia. Lisäksi se on anteeksipyytelemättömän tunteissa rypevä ja anteeksipyytelemättömän fiksu. Nuoret naiset alkoivat kirjoittaa blogeissaan siitä, miten Krausin teksti vastasi heidän kokemustaan maailmasta.

Kun Instagramista tuli tapa, jolla kulttuuri-ilmiöitä luodaan, kirjan mainetta kasvatti sen monitulkintainen, kaksimielinen nimi: se oli sopivan paheellista selfie-rekvisiittaa.Alun perin kirjaa todella myytiin joitakin satoja kappaleita vuodessa, mutta vuoden 2006 jälkeen sitä on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Tv-sarjan myötä Kraus joutuu taas puhumaan haastatteluissa I Love Dickistä. Se on hieman turhauttavaa, sillä kirja on jo 20 vuotta vanha – Krausille siis jo kaukaista historiaa. Tv-sarjan ohjannut Jill Soloway ja tämän kumppani, ex-kirjailija Eileen Myles, ovat Krausin ystäviä, joten hän on päättänyt olla reipas.

Joten puhutaan vähän vielä kirjasta.

Kraus todella ihastui kuolettavasti Dickiin vuonna 1994 ja sai miehensä Sylvère Lotringerin kanssa päähänpiston kirjoittaa tälle kirjeitä. Ensin Kraus vuodatti kirjeissä tunteitaan, mutta vähitellen ne laventuivat filosofisiksi esseiksi. Niitä syntyi kuumeisesti puolen vuoden ajan, yhteensä yli 500 sivun verran.

Vuonna 1996 Kraus vuokrasi mökin aavikolta ja ryhtyi muokkaamaan kirjeistä kirjaa.

Hän tiesi, että siitä tulisi komedia. Siksi hän lisäsi kertojanäänen, jotta hän voisi pilkata lempeästi kirjan hahmoja Chrisiä, Sylvèreä ja Dickiä.


Kun Chris esimerkiksi vihdoin pääsee treffeille Dickin kanssa, ensin hän myöhästyy ja onnistuu sitten latistamaan esileikin ohjaamalla keskustelun kidutukseen, kansanmurhiin ja Guatemalaan. Joskus niin käy.

I Love Dickhän on tavallaan kuin 1600-luvun tapakomedia, mutta siirrettynä nykypäivän kulttuuri­väen pariin.”

Krausia ilahduttaa, että nykyään lukijat lukevat I Love Dickiä kome­diana, koska alun perin sitä pidettiin jotenkin šokeeraavana. Ihmiset pöyristyivät muun muassa siitä, että se kuvasi naimisissa olevan naisen suhdetta, vaikka se nyt on kirjallisuuden ikiaikaisia teemoja. Madame Bovary on siitä vain yksi esimerkki.

”Mutta kai se twist oli se, että ­aviomies lähti juttuun mukaan”, Kraus sanoo ja nauraa.

”Ihmisiä šokeerasi kai myös se, että kirjoitin suoraan ihastukseni kohteelle sen sijaan, että kirjoittaisin ihastuksestani abstraktilla tasolla. Toisaalta ihmiset pitivät sitä myös vapauttavana.”

Onneton rakkaushan on ihmisyyden ytimessä teini-iästä loppuun asti.

”Se voi aiheuttaa valtavaa kärsimystä! Sen parissahan suurin osa meistä viettää varmaan noin kolmasosan elämästämme. Niin paljon aikaa ja energiaa.”

Brittilehti Guardianissa I Love Dickiä kutsuttiin ”viime vuosisadan tärkeimmäksi romaaniksi miehistä ja naisista”.

Se on ehkä paljon sanottu, mutta on totta, että moni lukija on pitänyt Krausin kirjan lukemista mullistavana kokemuksena. Naiset suosittelevat sitä toisilleen samalla tavalla kuin Elena Ferranten Napoli-sarjaa – samalla salaseuramaisella innostuksella.

Yksi syy kirjan suosiolle on sen naisnäkökulma, joka kääntää sydänsuruissaan rypevän naisen stereotyypin päälaelleen. Chris ottaa tilanteen haltuun marssimalla uljaasti kohti nöyryytystä ja kirjoittamalla siitä kirvelevän hauskaa komediaa, samalla kun siteeraa sivulauseissa taiteen ja kirjallisuuden klassikoita.

”Pohdin oikeasti kirjoittaessani, että voinko sanoa samassa lauseessa cunt (pillu) ja Kierkegaard”, Kraus sanoo ja nauraa hersyvästi.

I Love Dick -ohjaaja Jill Soloway on sanonut Krausin keksineen romaanissaan ”naisen katseen” – siis naista esineellistävän miehisen katseen vastakohdan.

”No se nyt on liioittelua”, Kraus sanoo. ”En tietenkään keksinyt sitä.”

Mutta vaikka Dick on päässyt romaanin nimeen, romaanissa ei todellakaan ole kyse hänestä vaan Chrisistä.

”Kuka saa puhua ja miksi – – ovat ainoat kysymykset” on tunnetuin I Love Dick -sitaatti. Henkilöhahmo-Chris ei odota lupaa puhua vaan raivaa itselleen tilaa.

Myös kirjailija-Chrisille naisten näkökulmalla on väliä. Siksi hän perusti jo 1990-luvulla Semiotext(e)-kustantamoon alamerkin, jolla julkaistiin aluksi vain naisten minä-muodossa kirjoittamaa fiktiota.

Usein puhutaan autofiktiosta. Karl Ove Knausgård ja kumppanit ovat tehneet siitä viime vuosina muodikasta. Kraus ei kuitenkaan halua käyttää autofiktio-sanaa. Sillä nimellä kutsuttiin pitkään ja aavistuksen vähätellen naisten oma­kohtaisia romaaneja, vaikka auto­fiktiona voisi pitää puolta kirjallisuushistoriaa: Marcel Proust, James Joyce, Ernest Hemingway.

”Minä-muotoiset narratiivit ovat kiehtova kirjallisuuden muoto, jolla on pitkä historia”, Kraus sanoo.

Häntä harmittaa se, miten ihmiset lukevat niitä väärin – pelkkinä muistelmina – silloin kun ne ovat naisten kirjoittamia.

”Ihan kuin niissä olisi kyse vain kirjailijasta”, hän sanoo. ”Mutta nämä kirjat ovat paljon kunnianhimoisempia. Ne ovat romaaneja, ja niissä on kyse koko maailmasta.”


Mutta nyt Kraus pitää Helsingissä kirjoitustyöpajan, ja sitten kutsuu Mynämäki.

Krausilta pyydetään koko ajan haastatteluja, taide-esseitä ja suosituskirjeitä, eikä hän ole kovin hyvä sanomaan ei. Niitä pyyntöjä hän aikoo nyt paeta.

Siksi häntä ilahduttaa tieto siitä, ettei Saaren kartanon huoneissa ilmeisesti ole langatonta verkkoa. Se, ja todennäköisesti kylmä ja surkea marraskuinen sää. Mikään ei vie aikaa ja huomiota kirjoittamiselta.

”Kuin talviunille menisi.”

Hän katoaa Varsinais-Suomen peltojen keskelle, kääriytyy huopiin ja kirjoittaa seuraavan romaaninsa. Omaelämäkerrallisia elementtejä siinä varmasti on, hän sanoo. Mutta se tuskin on Mynämäelle sijoittuva, älykäs seksifarssi.

Chris Krausin videoteoksia Publicsissa (Sturenkatu 37–41) sunnuntaihin 28.10. saakka klo 11–16.

Psst! Juttukeikan kulisseissa:

Aino Frilander, kulttuuritoimittaja

”Kun kuvat oli otettu, kehtasin kysyä ilmeisen mutta aavistuksen nolon kysymyksen: Miltä tuntuu se, että Chrisiä näyttelee I Love Dick -sarjassa upea komedienne Kathryn Hahn? Chris Kraus nauroi heleästi ja sanoi, että aivan mahtavalta. ’As good as it gets! As good as it gets.’”

Mika Ranta, valokuvaaja

”Chris Kraus oli hyvin tottunut olemaan kameran edessä. Oli vaikeampaa pysyä liukkaalla kalliolla pystyssä kuin ohjata Krausia. Siitäkin huolimatta, että hänen kuulonsa on melko heikko.”

Kuka?

Chris Kraus


 Syntynyt 1955 ­New Yorkissa.

 Kirjailija, elokuvantekijä, taidekriitikko ja opettaja.

 Julkaissut 12 kirjaa: romaaneja, essee­kokoelmia sekä yhden elämäkerran.

 Kirjoista tunnetuin on I Love Dick, josta Transparent-ohjaaja Jill Soloway teki viime vuonna tv-sarjan.

 Asui pitkään New Yorkissa ja Los Angelesissa, nykyään Pohjois-Minnesotassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjat
 • Kuvataide
 • Aino Frilander
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  10. 10

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää