Kulttuuri

Suurprojekti selvitti onko Suomi jakautunut – median luomat mielikuvat osin harhaa, esimerkiksi maahanmuuttoon suhtautuminen ei ole mustavalkoista

Toimittajat, tutkijat ja taiteilijat yhdistivät voimansa Koneen säätiön rahoittamassa suurprojektissa.

Kupla on sana, joka on tullut viime vuosina tutuksi julkisessa keskustelussa. Puhutaan Kallion punavihreästä kuplasta, ja televisiossa eri kuplissa eläviä ihmisiä tuodaan yhteen. Kuplapuhe olettaa, että suomalaiset ovat jakautuneet aiempaa eriytyneemmiksi ryhmiksi.

Varsinaista tietoa jakautumisesta on kuitenkin vähän. Miten ja miksi suomalaiset jakautuvat, vai jakautuvatko? Tähän kysymykseen pyrkii vastaamaan Koneen säätiön rahoittama Jakautuuko Suomi -projekti, josta koostettu kirja julkaistiin tänään perjantaina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjassa esitellään 20 hanketta, jotka käsittelevät jakautumista eri näkökulmista, kuten taloudellisesti, sosiaalisesti, terveydellisesti ja poliittisesti.

Kirjan toinen kustannustoimittaja, filosofi, toimittaja ja tietokirjailija Ville Lähde kertoo, että erityisesti kaksi teemaa nousivat artikkeleissa esille usein: maahanmuutto ja asuinalueiden eriytyminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuosaari-projekti tarkasteli sitä, miten eriytyminen näkyy helsinkiläisessä 40 000 asukkaan lähiössä. Vuosaaressa sosioekonomiset erot ovat suurempia kuin kaupungissa keskimäärin, ja kotikieliä on noin 60.

”Vuosaaressa asuu todella hyvätuloisia ja hyvin pienituloisia. Tuloerot jakavat ihmisiä huomattavasti enemmän kuin etnisyys”, Vuosaari-ryhmän toimittajajäsen Reetta Räty sanoo.

Rädyn mukaan olennaista on ymmärtää se, että alueet eivät itsestään eriydy, vaan jakautuminen synnytetään poliittisilla päätöksillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Asuntopolitiikka ohjaa eri tulotason ihmisiä eri alueille, ihmiset eivät virtaa niihin luonnostaan. Vuokra-asuntojonosta otetaan se asunto, jota tarjotaan.”

Hankkeet toivat näkyväksi toisaalta myös sen, että raju jakautuminen voi olla paikoin harhaa. Lähde nostaa esimerkiksi syksyn 2015, kun Suomeen tuli nopeasti yli 30 000 turvapaikanhakijaa. Vaikka maahanmuuttopolitiikka jakaa suomalaisia, jyrkät jakolinjat eivät ole koko totuus.

”Pakolaiskriisi” poikkeuksien aikana -hankkeessa haastateltiin ihmisiä, jotka asuivat vastaanottokeskuksien lähellä Lapissa. Haastatteluissa kävi ilmi, että vaikka monilla paikallisilla oli epäluuloja ja jopa pelkoja uusia naapureita kohtaan, samat ihmiset esimerkiksi lahjoittivat vastaanottokeskuksiin leluja lapsille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Projektin tutkijajäsen, politologi Tapio Nykänen Lapin yliopistosta kertoo, että paikallinen keskustelu erosi huomattavasti median välittämästä pakolaispuheesta, jossa korostuivat maailmanpolitiikka ja uhkakuvat.

Asukkaiden haastatteluissa korostuivat konkreettiset arjen kysymykset. Ihmiset miettivät, miten arjen käytännöt sujuvat, kun naapuriin muuttaa yhtäkkiä iso joukko uusia ihmisiä: mihin aikaan tulee olla hiljaista ja mihin roskat viedään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kenenkään paikallisen suhtautuminen uusiin asukkaisiin ei ollut mustavalkoista. Myös kaikkein skeptisimmin asiaan suhtautuvat tunsivat empatian tunteita. Kun asiat tulevat omalle takapihalle, ihminen pystyy näkemään niissä monia erilaisia näkökulmia.”

Nykäsen mukaan Lappi-projekti jätti toiveikkaan olon, koska se osoitti, että toimiessaan yhdessä arjessa vastakkainasettelut ja epäluulot vähenevät.

”Jos tieto perustuu kuplautumiseen sosiaalisessa mediassa, syntyy ongelmia.”

Ville Lähteen mukaan Suomi on tilanteessa, jossa eriarvoistumiselle tulee tehdä nopeasti jotain.

”Tekstit osoittavat eri tavoin, että Suomi on luisumassa suuntaan, jossa ihmisiä kohdellaan yhä eriarvoisemmin.”

Lähteen mielestä eriarvoistumisen juurisyy on se, että köyhtyminen ja tulonjako eivät ole politiikan pääteemoja. Ongelma on Lähteen mukaan se, että nekin poliitikot, jotka vastustavat tuloerojen kasvua, keskittyvät vastustamaan esimerkiksi leikkauksia.

”Eriarvoistuminen pitäisi politiikan pääteema, jota pidetään esillä itseisarvoisesti, ei vain leikkausuhkien alla.”

Jakautuuko Suomi -hankkeet tehtiin toimittajien, tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyönä. Koneen säätiön tiedejohtajan Kalle Korhosen mukaan eri asiantuntijoita yhdistävä työtapa on suorastaan välttämätön, jotta tieto välittyisi paremmin yhteiskuntaan.

”Tämä projekti osoitti, että siitä on valtavasti hyötyä, että toimittaja ymmärtää, miten tutkimustieto syntyy. Ja toisaalta tutkija ymmärtää tiedonvälityksen tarpeen journalismin näkökulmasta.”

Jakatuuko Suomi -kirjasta keskustellaan perjantaina Helsingin kirjamessujen Kruununhaka-lavalla klo 17.30.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi
 • Tuloerot
 • Maahanmuutto
 • Kulttuuri
 • Veera Paananen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  3. 3

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  4. 4

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  7. 7

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  8. 8

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   Strasbourgin ampuminen muistuttaa, mitä kansalaiset toivovat EU:lta globaalien uhkien aikana: Turvallisuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää