Kulttuuri

Klassikkosadusta tuli musikaali, joka hylkää stereotypiat vahvoista pojista ja herkistä tytöistä – tilalle aitouden tuntua ja karkkisadetta

Svenska teaternin Hannu ja Kerttu on kuluvan teatterisyksyn suurin lastenmusikaali pääkaupunkiseudulla. Lastenesitykset kasvattavat tulevaisuuden teatterikatsojia ja tässä ovat tekijöiden ohjeet: ”esityksen pitää tarjota variaatioita, hauskuutta, leikkisyyttä ja tuntua aidolta”.

Karkkia, karkkia, lisää karkkia. Svenska Teaternin suuri näyttämö on peittynyt jättimäisen, värikkään ja pehmeän karkkikasan alle. Juuri niin kuin ohjaaja ja koreografi Jakob Höglund on toivonutkin.

Näyttääpä herkulliselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtava makeisvuori oli itse asiassa Höglundin ensimmäinen toive, kun hän sai kutsun tekemään Hans och Greta -lastenmusikaalia Helsinkiin (voit lukea arvostelun musikaalista tämän linkin takaa tai kirjoituksen lopussa olevasta linkistä).

Aina kun Höglund tulee uudelle näyttämölle, hän ottaa ensimmäiseksi selvää sen mahdollisuuksista. Miten nopeasti pyörönäyttämö pyörii, millaisia hissejä siellä on ja millaisia lentomahdollisuuksia näyttämöllä voi toteuttaa.

”Voidaanko täyttää koko lava karkeilla? Se oli ensimmäinen idea, mikä minulle tuli. Voidaanko saada karkki­sadetta?” kertoo ­Höglund.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lavastaja Sven ­Haraldsson sai tehtä­väkseen miettiä, ­miten se toteutetaan. Lopputuloksena valmistui viisisataa vaahtomuovista leikkikarkkia. Niitä on teatterilla tehty koko viime kevät.

Svenskanin Hans och Greta eli suomeksi Hannu ja Kerttu on kuluvan teatterisyksyn suurin lastenmusikaali pääkaupunkiseudulla. Viime syksynä se oli Kansallisteatterin Tippukivitapaus ja edeltävänä vuonna Kaupunginteatterin Shrek-musikaali.

Svenska teaternissa asialla on lastenesityksiin intohimolla suhtautuva tekijäjoukko: ohjaaja Höglund, puvustaja Heidi Wikar ja lavastaja Sven Haraldsson.Höglund sanoo, että hänen tavassaan luoda esityksen hahmot ja kohtaukset on aina mukana ajatus leikistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tein aika kauan vain perhe- ja lastenesityksiä ja ajattelin, että olen vain lastenteatteriohjaaja, koska teen teatteria leikin kautta. Mutta sitten ohjasin Myrskyluodon Maijan Åbo Svenska teaterniin ja huomasin, että minun tapani tehdä teatteria sopii yhtä hyvin aikuisille kuin lapsille.”

Se oli Höglundille iso oivallus. Hän ei juuri koskaan tee naturalistista teatteria, vaan yrittää keksiä ohjauksiinsa konseptin, jota ei ole tehnyt aiemmin, jotain joka olisi uutta ja kiinnostavaa juuri siihen esitykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pyydän aina konseptin Svenilta, ja keksimme useita ideoita. Se mikä on ihanaa, niin parhaat ­ideat löydetään, kun harjoitellaan näyttelijöiden kanssa.”

Svenskanin musikaalin kesto on yli kaksi tuntia. Miten lapsi saadaan viihtymään teatterissa niin kauan?

”Pidän siitä, että lavalla on vauhtia ja vaihtelua. Esityksen täytyy olla niin hyvä, että vaikka ei ymmärtäisi kieltä, sitä on kiinnostavaa katsoa. Yritän tehdä esityksen, josta itse tykkään, mutta tärkeintä on, että 6-vuo­tias pysyy mukana ja nauttii”, Höglund sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoo pitäneensä aina efekteistä. Yleisölle täytyisi Höglundin mukaan tarjota yllätyksiä, joita ei saa televisiosta.

”Rakastan teatterin koneistoa, kaikkea niitä mahdollisuuksia, mitä teatterissa voi tehdä, ja pyörönäyttämöä. Sillä voi tehdä niin paljon. Mutta tietenkin tarina on tärkein. Jos kerrot sen hyvin ja sinulla on jotain sanottavaa, yleisöä kiinnostaa.”


Samaa sanoo Heidi Wikar. Puvustaja kertoo ajattelevansa teatterinäytöstä aikajanana, jossa täytyy olla tasaisin välein yllätyksiä, joilla herättää yleisön. Se voi olla visuaalista, se voi olla musiikkia tai joku fyysinen tapahtuma tai vuorosana. Tärkeintä on, että esitykseen tulee rytmi.

”Variaatioita, hauskuutta ja leikkisyyttä. Sen täytyy tuntua aidolta”, Haraldsson sanoo.

Hannu ja Kerttu -musikaaliin päätettiin luoda vahva tyyli ja oma maailma.


Lavastaja kertoo antaneensa näyttelijöiden itse rakentaa karkeista majan, niin kuin lapset tapaavat tehdä tyynyistä. ”Uskon, että se näkyy lopputuloksessa, jos näyttelijöillä ja ohjaajalla on hauskaa, kun he voivat työskennellä rekvisiitan kanssa.”

Musikaalin puvustuksen ja rekvisiitan valmistelua voi katsoa alla olevalta videolta.Ohjaaja, puvustaja ja lavastaja ovat tehneet useita näytelmiä ja musikaaleja yhdessä, esimerkiksi Viidakkokirjan ja Billy Elliotin sekä Myrskyluodon Maijan Vaasan kaupunginteatteriin. Lilla ­teaterniin Höglund ja Haraldsson tekivät viime keväänä yhdessä Kesäkirjan, ja se palaa yleisön pyynnössä ohjelmistoon ensi helmikuussa.

Wikar ja Höglund tuntevat toisensa jo lapsuuden Pietarsaaresta. Ruotsalaiseen Haraldssoniin Höglund tutustui opiskeluaikoinaan. Kolmikko sanoo, että heitä yhdistää samanlainen maku, sama leikkisä asenne.

”Meillä on kivaa yhdessä”, Haraldsson sanoo.

”Teemme visuaalista teatteria. Se on yksi meidän avainsana, kun teemme yhdessä”, Wikar kertoo.Wikar kertoo myös, että he ottavat aina lastennäytelmiä suunnitellessaan huomioon sukupuoliroolit.

”Emme halua tehdä stereotyyppejä tyyliin vahvat pojat ja herkät tytöt. Hannulla ja Kertulla ei esimerkiksi ole vaatteissa tyypilliset tyttö- ja poikavärit. Ja heillä on myös samanlaiset peruukit.”

Höglundin mukaan Suomessa tehdään hyvää teatteria lapsille.

”Ja ihanaa, että joskus tehdään lapsillekin isoja, uusia satsauksia, kuten Tippukivitapaus. Se oli aika lähellä minun tyyliäni ja innostuin siitä todella paljon.”

Hans och Gretan ensi-ilta Svenska teaternissa oli 27.10.

Lasten- ja nuortenesitykset saavat Suomessa hyviä katsojamääriä mutta uusia kantaesityksiä saisi olla paljon enemmän

Suomessa lasten- ja nuortenteatteriesityksillä menee ihan mukavasti, ainakin katsojaluvuilla mitattuna. Vuonna 2017 jopa kaikkein suosituin esitys oli lastennäytelmä, Linnateatterin Herra Hakkarainen harrastaa. Sen näki yhteensä 42 106 katsojaa. Toiseksi eniten yleisöä keräsi Helsingin kaupunginteatterin aikuisten musikaali Kirka – surun pyyhit silmistäni (40 069).

Tuoreimmat teatteritilastot ovat näytäntökaudelta 2016/2017. Teatteri- ja orkesterilain piiriin kuuluvien teatterien (VOS-teatterit) listalla kahdenkymmenen eniten katsojia vuonna 2017 keränneen esityksen joukkoon mahtui kaikkiaan kuusi lapsille ja nuorille suunnattua esitystä. Se, että lasten- ja nuortenesitys nousee katsotuimpien listalla korkealle, ei ole poikkeuksellista.


Herra Hakkaraisen suuria katsojalukuja selittää esimerkiksi se, että sitä esitettiin muuallakin kuin vain Turussa. Sitä esitettiin esityskauden aikana enemmän kuin mitään muuta näytelmää, 214 kertaa. Lapsille suunnatuilla näytelmillä onkin usein huomattavasti enemmän esityskertoja kuin aikuisten puhenäytelmillä.

Lasten- ja nuortennäytelmien osuus teattereiden ohjelmistoissa ei ole viimeisen viiden vuoden aikana radikaalisti vaihdellut. Vuonna 2017 suurten ja keskisuurten teattereiden ohjelmistosta 18 prosenttia oli lapsille ja nuorille suunnattuja esityksiä, ryhmien ja pienteattereiden ohjelmistosta 50 prosenttia ja puheteattereiden ohjelmistosta 26 prosenttia.

Teatterin tiedotuskeskuksen johtajan Hanna Helavuoren mukaan lasten- ja nuortenteatterin tilasta on valtionosuusteattereissa oltu huolissaan ja ongelmaan on kiinnitetty huomiota: teatterit tiedostavat, että lapsille ja nuorille pitäisi olla enemmän kohdistettua ohjelmaa. Isoissa teattereissa on hänen mukaansa näkyvissä halu kasvattaa uusia yleisöjä ja huolehtia lapsista ja nuorista.

”Ehkä on nähty myös perheteatterin markkinarako. Kun koko perhe äiti, isät ja lapset tai mummot ja vaarit tulevat teatteriin mahdollisesti lastenlastensa kanssa, niin äkkiä saadaankin neljä ihmistä yhdestä perhekunnasta katsomaan näytelmää,” Helavuori sanoo.


Suomessa on jo pitkään puhuttu suurten ikäluokkien harvenemisesta. Tästä ollaan huolissaan myös teattereissa, joissa katsomot harmaantuvat. Tarvitaan uutta yleisöpohjaa, ja siinä lastenteatterilla on tärkeä rooli. Juuri lasten- ja nuortenesitysten kautta on mahdollista kasvattaa uusia, tulevaisuuden teatterikatsojia.

Toisaalta suuret teatterit eivät Helavuoren mukaan ota suuria riskejä ohjelmavalinnoissaan. Suuret katsojaluvut saadaan helposti, kun tehdään jotain valmiiksi tuttua isolle näyttämölle. On niin helppo turvautua lastenklassikoihin ja nykysuosikkeihin. Haastaako tämä riittävästi miettimään uusia tuotantoja kokonaan ja uusia näkökulmia, Helavuori kysyy.

”Tilastoista näkee, että siellä Mauri Kunnaksen Herra Hakkaraiset seikkailevat eri puolilla ja Peppi on näemmä kestosuosikki. Voi kysyä, millaiseen esitysestetiikkaan, teatterinäkemykseen ja millaisiin tarinoihin lastenteatterituotanto rohkaisee? Toki poikkeuksiakin on, kuten esimerkiksi Laura Ruohosen Tippukivitapaus.”

Tippukivitapaus valittiin juuri vuoden 2017 parhaaksi näytelmätekstiksi. Tippukivitapauksen toivotaan nostavan lastenteatterin rimaa Suomessa ja toimivan esimerkkinä siitä, että lastenteatteri voi myös olla korkeatasoista draamaa.

Palkintoperusteluissa todettiin myös lastenteatterin olevan Suomessa yhä reunailmiö ja nuoren teatteriyleisön ansaitsevan uusia kantaesityksiä useammissa teattereissa.

Helavuoren mukaan Suomessa Vos-teattereilla ja Kansallisteatterilla sekä rahoituslain ulkopuolisella teatterikentällä on selkeä työnjako. Toisiaan täydentävä tehtävä näkyy myös ohjelmistoissa. Lapsille ja nuorille suunnatussa esitystoiminnassa juuri rahoitusalan ulkopuoliset teatteritoimijat nousevat tärkeään rooliin. Lasten- ja nuortennäytelmien osuus niiden ohjelmistosta oli 20 prosenttia vuonna 2017. Suomessa tehdään lapsille myös paljon nukketeatteria.


Rahoitusalan ulkopuoliset teatterit tekevät Helavuoren mukaan paljon kiertue-esityksiä ja ne käyvät esimerkiksi esiintymässä kouluissa ja päiväkodeissa, joka on arvokasta työtä.

”Teatteriryhmät tekevät myös haastavaa ja vähän uudenlaista estetiikkaa, mutta kuinka saavutettavia nämä esitykset ovat, löytävätkö perheet näihin esityksiin?” Helavuori pohtii.

”Teatterielämyksiä voivat synnyttää vain elävät esitykset. Jotta teatteri tulee tutuksi esitysmuotona, tarvitaan vierailuesityksiä kouluihin ja koululuokkien vierailuja teattereihin.”

Fakta

Syksyn muita lastenesityksiä


 Prinsessa pikkiriikki, Kansallisteatteri. Yli 3-vuotiaille.

 Mauri ja mini-isoveli, Kansallisteatteri. Yli 6-vuotiaille.

 Kaksitoista lahjaa Joulupukille, Helsingin kaupunginteatteri. Ensi-ilta 1.11. Yli 3-vuotiaille.

 Seikkailu jouluyönä -lastenmusikaali, Studio Pasila (HKT). Ensi-ilta 8.12. Yli 5-vuotiaille.

 Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen, lastenmusikaali Kanneltalossa. Ensi-ilta 21.11. Yli 4-vuotiaille.

 Sotta Pyttynen, Teatteri Hevosenkenkä. Esityksiä Kanneltalossa, Sellosalissa ja Kotinäyttämöllä (Juhannusmäki 2). Teatteri Hevosenkengässä on useita nukketeatteriesityksiä yli 3-vuotiaille: mm. Kummituskekkerit, Kani Untuvakerä, Tatu ja Patu supersankareina, Lumikuningatar.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  6. 6

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  7. 7

   Tyytymättömät venäläiset vitsailevat nyt ”kadonneesta” munasta – ankea taloustilanne syö jo Putininkin kannatusta

  8. 8

   Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta

  9. 9

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  10. 10

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  6. 6

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  7. 7

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hangesta löytynyt pehmopupu särki 1–2-luokkalaisten sydämet – Lapset ”adoptoivat” pupun ja etsivät nyt sen omistajaa
  3. Tennistähti Naomi Osaka ”valkaistiin” mainokseen – nyt nuudeliyhtiö pyytää anteeksi: ”Emme osanneet olla riittävän hienotunteisia”
  4. KKO ottaa tutkiakseen HS:n toimittajan kotietsintätapauksen
  5. Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä
  6. Raahessa äitinsä ja 25-vuotiaan naisen murhista syytetty mies ei ymmärtänyt tekojaan
  7. Arviointineuvosto tylyttää hallituksen toiveita sote-säästöistä – kustannussäästöt ovat ”hyvin epävarmoja” eikä niillä pitäisi perustella uudistusta
  8. ”Isä olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  9. Eveliina Piipon suusta pääsi tuttu sana, kun nuorten MM-kulta karkasi vain kahden sekunnin päähän: ”Aikalailla kaikkeni jätin ladulle”
  10. Muistatko, miten Timo Mäkisestä tuli lentävä suomalainen? Monte Carlon ralli avaa jälleen rallikauden, mutta legendaarinen voitto Mini Cooperilla oli käsittämätön
  11. Tunti sitten
  12. Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”
  13. Näytä lisää