Kulttuuri

Olof Palmen murha­tutkinta nytkähti eteenpäin Millennium-kirjailija Stieg Larssonin arkiston avulla – teoria yhdistää Etelä-Afrikan agentit ja Ruotsin Palme-vihaajat

HS:n kirjeenvaihtaja arvioi uudet tiedot Larssonin arkistoa tutkineen Jan Stocklassan tänään julkaistusta kirjasta – katso video murhapaikalta.

Ruotsin poliisi on saanut merkittävää uutta tietoa Olof Palmen murhatutkinnassa.

Ruotsalais­lehti Aftonbladetin mukaan uudet tiedot ovat saaneet poliisin jälleen kiinnit­tämään huomiota niin kutsuttuun Etelä-Afrikka-teoriaan. Lisäksi poliisilla on videomateriaalia ja sähköpostiaineistoa henkilöstä, jolla oli vahva motiivi ja jonka poliisi jätti aiemmin tutkinnasta sivuun.

Tiedot ovat peräisin tänään maanantaina julkaistusta kirjailija Jan Stocklassan kirjasta Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet. Kirja ilmestyy suomeksi myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset. Kirjan sisällöstä kertoo myös Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen.


Kirja osoittaa salaa tallennet­tujen keskuste­luiden avulla, että kyseinen ruotsalaismies oli luultavasti murhapaikalla ja että hänellä oli vahvat kytkökset Olof Palmea vihaaviin äärioikeisto­piireihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millennium-kirjoistaan maailman­maineeseen noussut tutkiva journalisti Stieg Larsson selvitti myös Palmen murhaa ja etenkin sen kytköksiä Ruotsin äärioikeistoon. Stocklassa on päässyt kirjaansa varten tutustumaan Larssonin Palmea koskevaan arkistoon ja muistiinpanoihin.

Stocklassa yhdistää kirjassa Larssonin tutkimuksia omaan selvitystyöhönsä. Lopputuloksena on teoria, jossa Etelä-Afrikan agentit olisivat hyödyntäneet murhassa ruotsalaisia, Palmea palavasti vihanneita amatöörejä.

HS hankki kirjan käsiinsä maanantaiaamuna. Esipuheessa kirjailija Stocklassa vetää yhteen tärkeimpiä johtopäätöksiään. ”Palmen murha tullaan ratkaisemaan”, hän kirjoittaa.

Katso HS:n kirjeenvaihtajan pika-arvio kirjasta alla olevalta videolta, joka on kuvattu Palmen murhapaikalla Tukholman keskustassa.


Stocklassa on yhtä mieltä nykyisen tutkinnanjohtajan kanssa siitä, että murhaa ei tehnyt narkomaani Christer Pettersson. Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa Olof Palmen vaimon Lisbet Palmen tunnistuksen perusteella.

Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet teknisen näytön puuttuessa. Tunnistuskin tapahtui kyseenalaisissa oloissa.


Petterssonin syyllisyyteen ei usko myöskään HS:n aiemmin haastattelema, Palmen murhaa kolmekymmentä vuotta tutkinut poliisi Lennart Gustafsson. ”Minulle se on liian yksinkertaista. Tämä on aivan eri tason asia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan ”eri tason asiaan” viittaavat myös Larssonin ja Stocklassan tutkimukset.

Ruotsin pitkäaikainen pääministeri Palme ammuttiin helmikuussa 1986 Tukholmassa kadulle, kun hän oli matkalla vaimonsa kanssa elokuvateatterista kotiin. Maailman suurimmaksi murhatutkinnaksi kutsuttu selvitystyö on jatkunut keskeytyksettä siitä asti.


Larsson oli etenkin kiinnostunut tutkimaan teoriaa, jossa murhan takana olisi ollut Etelä-Afrikan apartheid-hallinto. Etelä-Afrikan tiedustelu teki iskuja poliittisia vastustajiaan vastaan myös ulkomailla, ja Palme oli yksi näkyvimmistä apartheidin vastustajista.

Stocklassan kirjassa esitetään Etelä-Afrikalle myös konkreettisempi motiivi: Palme suunnitteli työtä maan asekaupan vaikeuttamiseksi. Stocklassa haastattelee kirjaansa varten Etelä-Afrikan ehkä kuuluisinta vakoojaa Craig Williamsonia, joka vihjaa kirjailijalle asekauppamotiivista.

Viimeksi tämä teoria oli Palme-tutkinnassa ajankohtainen vuonna 1996. Tuolloin entinen Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelun upseeri Eugene de Kock sanoi oikeudenkäynnissä, että Williamson suunnitteli murhan. Myös eräs eteläafrikkalainen tiedustelulähde kävi tuolloin Ruotsin suurlähetystössä kertomassa tietojaan Etelä-Afrikan yhteydestä murhaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stocklassa luo kirjassaan Larssonin aineiston avulla yhteyden Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun ja ruotsalaisten Palme-vihaajien välille. Toisin sanoen agentit olisivat käyttäneet likaisen työn tekemiseen paikallisia kuumakalleja.

Kirjailijan mukaan tämä selittäisi sen, miksi ampuminen ja esimerkiksi luotivalinta näytti amatöörin työltä samalla kun Palmen pariskunnan varjostamisesta ja alueella olleista ”radiopuhelinmiehistä” on lukuisia silminnäkijähavaintoja.

Välikätenä toimi teorian mukaan Pohjois-Kyproksella pitkään asunut ulkoruotsalainen ex-sotilas Bertil Wedin, johon liittyviä Stocklassan artikkeleita on jo julkaistu Svenska Dagbladetissa.

Stocklassa onnistui haastattelemaan Wediniä, vaikka Ruotsin poliisi ei ole saanut häntä kuulusteluun kertaakaan. Wedin kiistää osuutensa murhaan.


Ruotsin päässä Stocklassa nostaa avainhenkilöksi yksinäisen, yhä elossa olevan miehen, jota hän nimittää Jakob Thedeliniksi. Kyse on valenimestä tämän yksityisyyden suojelemiseksi. Mies oli pitkään Ruotsin yhden tunnetuimman Palme-vihaajan Alf Eneströmin oikea käsi ja tuttava.

Kirjan mukaan mies oli murhan aikaan murhapaikan lähistöllä. Hän oli Palme-vihassaan yhtä tulinen kuin oppi-isänsä Eneström.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo varjosti miestä pitkään murhan jälkeen, mutta jätti sitten hänet rauhaan.

Stocklassa sai kaivettua Thedelinistä lisää tietoja tähän tutustuneen tšekkiläisen naisen, piilotetun videokameran ja sähköpostin hakkeroinnin avulla. Hän löysi naisen Thedelinin Facebook-kavereiden joukosta, ja epäili – aivan oikein – profiilia väärennetyksi.

Stocklassa matkusti naisen luo Prahaan, mistä alkoi heidän yhteinen selvitystyönsä. Kirjailijan mukaan nainen lähti mukaan silkasta seikkailunhalusta.


Jatko on kuin vakoilijaelokuvasta: nainen tapaa Thedelinin videokuvaa kuvaavin silmälasein varustettuna ja koettaa voittaa tämän luottamuksen. Lopulta Thedelin sanoo, että on Palmen murhaan liittyviä asioita, joita hän on luvannut jollekulle olla kertomatta.

Tšekkiläisnainen saa kontaktiensa avulla hakkeroitua myös Thedelinin viestiliikennettä, mikä saa lukijan pohtimaan, kuka tämä nainen oikeasti on.

Thedelinin sähköposteissa esimerkiksi mystinen, selvästikin salakielellä kirjoitettu viestinvaihto Kyproksella asuvan Wedinin kanssa. Kirjailija päättelee sähköpostien perusteella, että ase voisi olla Thedelinin nimissä olevassa pankin tallelokerossa. Poliisi kuitenkin tyrmää toiveen ruotsalaislehti Expressenille.

”Kun tässä on nyt nostettu yksi henkilö niin selvästi esiin, on syytä tehdä poikkeus siihen, että emme yleensä kommentoi tutkintaa”, tutkinnanjohtaja Hans Melander sanoo. ”Voin kertoa, että olemme kuulustelleet tiettyä henkilöä ja tutkineet tallelokeron, emmekä ole löytäneet mitään merkillepantavaa.”

Melander ei kerro, onko kyseinen mies yhä tutkinnan mielenkiinnon kohteena. Hän ei myöskään kommentoi, onko poliisin mielenkiinto Etelä-Afrikka-teoriaa kohtaan lisääntynyt kirjan myötä.

Palmen murhasta on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Lisäksi murhan on tutkimuksen kuluessa tunnustanut yli 130 henkilöä. Poliisi on onnistunut osoittamaan tunnustukset perättömiksi.

Kirjan suomenkielisessä mainosmateriaalissa uutuuskirjaa mainostetaan Palmen murhan ratkaisuksi. Kirjailija kuitenkin toteaa itsekin jälkisanoissa, että näin ei ole asian laita. ”On tärkeää korostaa, että en esitä mitään lopullisia todisteita siitä, että joku kirjassa oleva henkilö olisi sekaantunut Palmen murhaan”, hän kirjoittaa.

Saman toteaa myös tunnettu Palme-kirjailija Gunnar Wall, joka on auttanut Stocklassaa faktojen tarkistamisessa.

”Minun pääjohtopäätökseni on, että arvoitus on yhä ratkaisematta”, hän sanoo Expressenille.

Wall kuitenkin lisää, että Etelä-Afrikka-teoriasta ja ruotsalaisista äärioikeistolaisista saadaan kirjassa uutta tietoa, jota kannattaa selvittää. ”Lukiessa kyllä nostaa kulmakarvojaan ja miettii, että ’tässä voisi olla jotakin’. Kokemus kuitenkin opettaa varovaisuuteen”, Wall toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  10. 10

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  9. 9

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää