Kulttuuri

Olof Palmen murha­tutkinta nytkähti eteenpäin Millennium-kirjailija Stieg Larssonin arkiston avulla – teoria yhdistää Etelä-Afrikan agentit ja Ruotsin Palme-vihaajat

HS:n kirjeenvaihtaja arvioi uudet tiedot Larssonin arkistoa tutkineen Jan Stocklassan tänään julkaistusta kirjasta – katso video murhapaikalta.

Ruotsin poliisi on saanut merkittävää uutta tietoa Olof Palmen murhatutkinnassa.

Ruotsalais­lehti Aftonbladetin mukaan uudet tiedot ovat saaneet poliisin jälleen kiinnit­tämään huomiota niin kutsuttuun Etelä-Afrikka-teoriaan. Lisäksi poliisilla on videomateriaalia ja sähköpostiaineistoa henkilöstä, jolla oli vahva motiivi ja jonka poliisi jätti aiemmin tutkinnasta sivuun.

Tiedot ovat peräisin tänään maanantaina julkaistusta kirjailija Jan Stocklassan kirjasta Stieg Larssons arkiv – nyckeln till Palmemordet. Kirja ilmestyy suomeksi myöhemmin tällä viikolla nimellä Stieg Larssonin tutkimukset. Kirjan sisällöstä kertoo myös Ruotsin toinen suuri iltapäivälehti Expressen.


Kirja osoittaa salaa tallennet­tujen keskuste­luiden avulla, että kyseinen ruotsalaismies oli luultavasti murhapaikalla ja että hänellä oli vahvat kytkökset Olof Palmea vihaaviin äärioikeisto­piireihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Millennium-kirjoistaan maailman­maineeseen noussut tutkiva journalisti Stieg Larsson selvitti myös Palmen murhaa ja etenkin sen kytköksiä Ruotsin äärioikeistoon. Stocklassa on päässyt kirjaansa varten tutustumaan Larssonin Palmea koskevaan arkistoon ja muistiinpanoihin.

Stocklassa yhdistää kirjassa Larssonin tutkimuksia omaan selvitystyöhönsä. Lopputuloksena on teoria, jossa Etelä-Afrikan agentit olisivat hyödyntäneet murhassa ruotsalaisia, Palmea palavasti vihanneita amatöörejä.

HS hankki kirjan käsiinsä maanantaiaamuna. Esipuheessa kirjailija Stocklassa vetää yhteen tärkeimpiä johtopäätöksiään. ”Palmen murha tullaan ratkaisemaan”, hän kirjoittaa.

Katso HS:n kirjeenvaihtajan pika-arvio kirjasta alla olevalta videolta, joka on kuvattu Palmen murhapaikalla Tukholman keskustassa.


Stocklassa on yhtä mieltä nykyisen tutkinnanjohtajan kanssa siitä, että murhaa ei tehnyt narkomaani Christer Pettersson. Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa Olof Palmen vaimon Lisbet Palmen tunnistuksen perusteella.

Hovioikeus kuitenkin vapautti hänet teknisen näytön puuttuessa. Tunnistuskin tapahtui kyseenalaisissa oloissa.


Petterssonin syyllisyyteen ei usko myöskään HS:n aiemmin haastattelema, Palmen murhaa kolmekymmentä vuotta tutkinut poliisi Lennart Gustafsson. ”Minulle se on liian yksinkertaista. Tämä on aivan eri tason asia.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aivan ”eri tason asiaan” viittaavat myös Larssonin ja Stocklassan tutkimukset.

Ruotsin pitkäaikainen pääministeri Palme ammuttiin helmikuussa 1986 Tukholmassa kadulle, kun hän oli matkalla vaimonsa kanssa elokuvateatterista kotiin. Maailman suurimmaksi murhatutkinnaksi kutsuttu selvitystyö on jatkunut keskeytyksettä siitä asti.


Larsson oli etenkin kiinnostunut tutkimaan teoriaa, jossa murhan takana olisi ollut Etelä-Afrikan apartheid-hallinto. Etelä-Afrikan tiedustelu teki iskuja poliittisia vastustajiaan vastaan myös ulkomailla, ja Palme oli yksi näkyvimmistä apartheidin vastustajista.

Stocklassan kirjassa esitetään Etelä-Afrikalle myös konkreettisempi motiivi: Palme suunnitteli työtä maan asekaupan vaikeuttamiseksi. Stocklassa haastattelee kirjaansa varten Etelä-Afrikan ehkä kuuluisinta vakoojaa Craig Williamsonia, joka vihjaa kirjailijalle asekauppamotiivista.

Viimeksi tämä teoria oli Palme-tutkinnassa ajankohtainen vuonna 1996. Tuolloin entinen Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelun upseeri Eugene de Kock sanoi oikeudenkäynnissä, että Williamson suunnitteli murhan. Myös eräs eteläafrikkalainen tiedustelulähde kävi tuolloin Ruotsin suurlähetystössä kertomassa tietojaan Etelä-Afrikan yhteydestä murhaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Stocklassa luo kirjassaan Larssonin aineiston avulla yhteyden Etelä-Afrikan tiedustelupalvelun ja ruotsalaisten Palme-vihaajien välille. Toisin sanoen agentit olisivat käyttäneet likaisen työn tekemiseen paikallisia kuumakalleja.

Kirjailijan mukaan tämä selittäisi sen, miksi ampuminen ja esimerkiksi luotivalinta näytti amatöörin työltä samalla kun Palmen pariskunnan varjostamisesta ja alueella olleista ”radiopuhelinmiehistä” on lukuisia silminnäkijähavaintoja.

Välikätenä toimi teorian mukaan Pohjois-Kyproksella pitkään asunut ulkoruotsalainen ex-sotilas Bertil Wedin, johon liittyviä Stocklassan artikkeleita on jo julkaistu Svenska Dagbladetissa.

Stocklassa onnistui haastattelemaan Wediniä, vaikka Ruotsin poliisi ei ole saanut häntä kuulusteluun kertaakaan. Wedin kiistää osuutensa murhaan.


Ruotsin päässä Stocklassa nostaa avainhenkilöksi yksinäisen, yhä elossa olevan miehen, jota hän nimittää Jakob Thedeliniksi. Kyse on valenimestä tämän yksityisyyden suojelemiseksi. Mies oli pitkään Ruotsin yhden tunnetuimman Palme-vihaajan Alf Eneströmin oikea käsi ja tuttava.

Kirjan mukaan mies oli murhan aikaan murhapaikan lähistöllä. Hän oli Palme-vihassaan yhtä tulinen kuin oppi-isänsä Eneström.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo varjosti miestä pitkään murhan jälkeen, mutta jätti sitten hänet rauhaan.

Stocklassa sai kaivettua Thedelinistä lisää tietoja tähän tutustuneen tšekkiläisen naisen, piilotetun videokameran ja sähköpostin hakkeroinnin avulla. Hän löysi naisen Thedelinin Facebook-kavereiden joukosta, ja epäili – aivan oikein – profiilia väärennetyksi.

Stocklassa matkusti naisen luo Prahaan, mistä alkoi heidän yhteinen selvitystyönsä. Kirjailijan mukaan nainen lähti mukaan silkasta seikkailunhalusta.


Jatko on kuin vakoilijaelokuvasta: nainen tapaa Thedelinin videokuvaa kuvaavin silmälasein varustettuna ja koettaa voittaa tämän luottamuksen. Lopulta Thedelin sanoo, että on Palmen murhaan liittyviä asioita, joita hän on luvannut jollekulle olla kertomatta.

Tšekkiläisnainen saa kontaktiensa avulla hakkeroitua myös Thedelinin viestiliikennettä, mikä saa lukijan pohtimaan, kuka tämä nainen oikeasti on.

Thedelinin sähköposteissa esimerkiksi mystinen, selvästikin salakielellä kirjoitettu viestinvaihto Kyproksella asuvan Wedinin kanssa. Kirjailija päättelee sähköpostien perusteella, että ase voisi olla Thedelinin nimissä olevassa pankin tallelokerossa. Poliisi kuitenkin tyrmää toiveen ruotsalaislehti Expressenille.

”Kun tässä on nyt nostettu yksi henkilö niin selvästi esiin, on syytä tehdä poikkeus siihen, että emme yleensä kommentoi tutkintaa”, tutkinnanjohtaja Hans Melander sanoo. ”Voin kertoa, että olemme kuulustelleet tiettyä henkilöä ja tutkineet tallelokeron, emmekä ole löytäneet mitään merkillepantavaa.”

Melander ei kerro, onko kyseinen mies yhä tutkinnan mielenkiinnon kohteena. Hän ei myöskään kommentoi, onko poliisin mielenkiinto Etelä-Afrikka-teoriaa kohtaan lisääntynyt kirjan myötä.

Palmen murhasta on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Lisäksi murhan on tutkimuksen kuluessa tunnustanut yli 130 henkilöä. Poliisi on onnistunut osoittamaan tunnustukset perättömiksi.

Kirjan suomenkielisessä mainosmateriaalissa uutuuskirjaa mainostetaan Palmen murhan ratkaisuksi. Kirjailija kuitenkin toteaa itsekin jälkisanoissa, että näin ei ole asian laita. ”On tärkeää korostaa, että en esitä mitään lopullisia todisteita siitä, että joku kirjassa oleva henkilö olisi sekaantunut Palmen murhaan”, hän kirjoittaa.

Saman toteaa myös tunnettu Palme-kirjailija Gunnar Wall, joka on auttanut Stocklassaa faktojen tarkistamisessa.

”Minun pääjohtopäätökseni on, että arvoitus on yhä ratkaisematta”, hän sanoo Expressenille.

Wall kuitenkin lisää, että Etelä-Afrikka-teoriasta ja ruotsalaisista äärioikeistolaisista saadaan kirjassa uutta tietoa, jota kannattaa selvittää. ”Lukiessa kyllä nostaa kulmakarvojaan ja miettii, että ’tässä voisi olla jotakin’. Kokemus kuitenkin opettaa varovaisuuteen”, Wall toteaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Ruotsin urheilugaalassa erikoinen tilanne: 82-vuotias jalkapalloikoni toisti viimevuotisen temppunsa – ohjelmajohtaja joutui puuttumaan peliin

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tyttöystävänsä nenän ja suun teipanneen miehen elinkautistuomio jää voimaan

  10. 10

   Koko junaliikenne vaikeuksissa sään ja teknisten ongelmien takia: VR kehottaa matkustajia varautumaan jopa 45 minuutin myöhästymisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  10. 10

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää