Kulttuuri

”Lapin paskimman kerrostalon” kasvatti halusi tehdä naisten juomisesta ”nakit silmillä” -elokuvan, mutta sitten serkku rakastui pakolaiseen ja ohjaaja Miia Tervon suunnitelma muuttui

Miia Tervo tekee nyt komediaa ja pyristelee eroon siitä ajatuksesta, että iloinen tarkoittaa tyhmää. Lyhytelokuvistaan palkitun Tervon ensimmäinen pitkä elokuva kertoo rovaniemeläisestä bilettäjästä.

Ihannemaailmassa elokuva­ohjaaja Miia Tervo ei antaisi tätä haastattelua. Ihannemaailmassa hän puuhailisi projektejaan kaikessa rauhassa jossain Muonion perukoilla ja lähettäisi ne sieltä maailmalle.

”Että heippuli! Ja sitten tekisin jo seuraavaa hommaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta tässä sitä ollaan. Tervon ensimmäinen pitkä elokuva, Rovaniemelle sijoittuva romanttinen komedia nimeltä Aurora, alkaa olla valmis. Tiedottaja on lähettänyt tiedotteen ja ohjaaja suostunut haastatteluun.

Julkisuus tuntuu lyhytelokuvistaan palkitusta Tervosta kummalliselta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mie en ole edes missään Instagramissa tai Twitterissä. Facebookistakin olen just ajatellut lähteä.”

Tervo selailee edellisenä iltana kirjoittamiaan muistiinpanoja. Ne liittyvät aiheisiin, joita tässä haastattelussa on tarkoitus käsitellä. Tärkein on pohjoisuus.

Juuristaan Tervo puhuu mielellään. Hän kertoo olevansa kahden kulttuurin sekoitus: karjalaisen äidin tytär, joka kasvoi Lapissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta ei siinä Lapissa, jonka kuvasto on meille tutuinta. Ei hirsitalossa tunturien keskellä.

Miia Tervo vietti lapsuutensa Muurolassa, entisessä Rovaniemen maalaiskunnassa, 25 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta.

Muurola tunnetaan psykiatrisesta sairaalastaan ja päihdeklinikastaan. Lapissa on puhuttu ”Muurolaan joutumisesta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tervon koti oli arktisessa lä­hiössä.

”Asuin lappilaisessa ghetossa. Varmaan Lapin läänin paskimmassa kerrostalossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi Aurorassa seikkaillaan urbaanissa Lapissa. Elokuvassa ei nähdä joulupukkia, kelohonkamökkejä tai revontulia. Lunta kyllä, mutta ei hiihtokeskusten mainosten tapaan. Tervo halusi välttää ”maisemarunkkausta”.

Ei Muurolassa toki pelkästään surkeaa ollut. Oli kaunistakin. Tervo muistelee hiihtäen taitettuja koulumatkoja ja kirkasta tähtitaivasta. Vaikka asunnon ikkunasta näki vain vastapäisen kerrostalon, heti sen takana odotti avara luonto.

Rovaniemellä käydyn lukion jälkeen Tervo muutti Helsinkiin ravintolatöihin. Sitten kalatehtaalle Norjaan. Vapaaehtois­töihin maailmalle. Oriveden opistoon kirjoittamaan runoja.

Mukana kulki matkoja varten hankittu pieni vhs-kamera. Sillä Tervo ”kuvaili” ja ”räpelsi”. Ei hän mitenkään osannut kuvitella, että elokuvasta voisi tulla joskus ammatti.

”Se oli sitä pienen paikkakunnan näköalattomuutta. Että ei meillä päin. Taikki (taideteollinen korkeakoulu) oli hienoja ihmisiä varten.”

Kunnes eräs tuttu muurolalainen tyttö otti ja meni sinne.

Se antoi Tervollekin itsevarmuutta ja uskallusta. Hän lähti opiskelemaan elokuvaa ensin Turkuun, koska ei halunnut muuttaa Helsinkiin.

Lopulta TaiK-kortti oli katsottava. Tervo pyrki ja pääsi.

Helsinkiin hänellä on edelleen vähän vaikea suhde, vaikka kaupungin kanssa on tullut vietettyä vuosikymmen.

”Täällä voi olla liikaa impulsseja ihmiselle, joka on kasvanut siellä, missä näkee yhden oravan tunnissa.”

Lappi on tällä hetkellä erittäin suosittu tv-sarjojen ja elokuvien kuvauspaikka. Auroran miljöövalinnan syy oli pragmaattinen.

”Elokuva sijoittuu Lappiin, koska mie sijoitun henkisesti Lappiin”, Tervo sanoo.

Tarinan päähenkilö on nuori kynsiteknikko Aurora, joka bailaa yöt läpeensä Rovaniemen baareissa. Aurora tapaa sattumalta turvapaikanhakija Darianin. Darian etsii suomalaista vaimoa, jotta saisi jäädä tyttärensä kanssa Suomeen. Lapseen tutustuttuaan Aurora lupautuu auttamaan Dariania, ja niin puolison etsintä käynnistyy.

Pakolaisuus on elokuvassa vain olosuhde, Tervo korostaa, ei mikään teema. Hän alkoi kirjoittaa Auroraa ennen vuoden 2015 maahanmuuttokeskustelua.

”Kuka vain voi joutua pakolaiseksi”, Tervo muistuttaa.

”Minun isovanhempani olivat pakolaisia Karjalasta. Elokuvan tuottaja Max Malka on saapunut Suomeen pakolaisena kolmevuotiaana.”

Auroran pääteema on ohjaajan mukaan ”rakkaus luonnonvoimana”. Tervoa kiinnostaa rakkauden hallitsemattomuus. Miten se saapuu odottamatta ja kaappaa ihmiset mukaansa.

Hän ei halunnut kuvata ihmisten välistä konfliktia vaan sitä, miten he löytävät toisensa.

Tervo myöntää suhtautuneensa romanttiseen komediaan aiemmin vähän ylenkatsoen. Hän kutsuu romcomia laiminlyödyksi genreksi. Lajityyppi on hänestä parhaimmillaan silloin, kun tarinan pohjalla on tragedia.

Auroran tapauksessa tragedia on periytyvä päihdeongelma. Tervo oli jo aiemmin kaavaillut elokuvaa nuoresta naisesta, joka juo liikaa. Nimen piti olla Nakit silmillä. Suunnitelmalle ei ­kuitenkaan myönnetty rahoitusta.

Aurora syntyi, kun sattuma yhdisti kolme projektia.

1. Tervolla oli Nakit silmillä -idea.

2. Tervon serkku tapasi ruokakaupassa pakolaisen ja rakastui.

3. Max Malka tarjosi Tervolle keskeneräistä komediallista käsikirjoitusta.

Ta-daa! Tervo ryhtyi kirjoittamaan. Rahoituskin järjestyi.

Dramaturgiksi otettiin se muurolalainen TaiK-pioneeri, käsikirjoittaja Laura Immonen.

Tuotantoyhtiö on Riina Hyy­tiän ja Johanna Vuoksenmaan perustama Dionysos Films, jolla on tilillään esimerkiksi elokuvat 21 tapaa pilata avioliitto ja Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! sekä tv-sarjat Nörtti: DragonSlayer666 ja Karppi.Näyttelijöiksi valikoitui nousevia tähtiä. Pääosia esittävät Mimosa Willamo ja Amir Escandari, yhtä sivuroolia Oona Airola.

”He löytyivät ihan koekuvausten kautta. Esimerkiksi Mimosa vain tuli sinne ja oli se. Hänessä on sellaista latautunutta vaivattomuutta. Hän näyttelee tarkasti mutta kevyesti.”

Näyttelijöiden puhetta treenattiin murrekouluttaja Malla Kuuranteen kanssa. Dialogi on nykyrovaniemeläistä puhekieltä. H:n päältä ei puhuta.

Se Lappi-kliseistä.

Tervo pyrkii Aurorassa yhdistämään korkealaatuista taidetta ja alhaista huumoria. Hän puhuu melkein samaan hengenvetoon runoudesta ja ”pillu- ja pallivitseistä”.

”Tietenkin minua hävettää jo valmiiksi, että mitä tuli tehtyä, mutta olen myös tosi kiitollinen ja onnellinen tästä elokuvasta”, hän sanoo.

Tervo kertoo olevansa taipuvainen ”slaavilaiseen viulunvingutukseen”. Sen vastapainoksi tarvitaan hulvattomuutta ja viihdettä.

Yksi Auroran johtoajatuksista oli, että itseään ei saa ottaa liian vakavasti. ”Ajattelin, että minun pitää köpöstellä [hullutella]”, Tervo sanoo.

Hän lisää, että elokuvan tekeminen on itsessään todella kiusallista puuhaa. Kaikilta vaaditaan oman häpeän kohtaamista ja outoihin tilanteisiin heittäytymistä.

On helpompaa maalata pelkkää mustaa kuin kaivaa esiin valoa. Tervo yrittää pyristellä irti siitä ajatuksesta, että iloinen tarkoittaa tyhmää.

”Tein irtioton ja päätin, että mie en jaksa aina mollistella.”

Kuka?

Miia Tervo


 Elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja.

 Syntynyt vuonna 1980. Kasvanut Muurolassa ja Rovaniemellä.

 Asuu Helsingissä.

 Saanut monia palkintoja lyhytelokuvistaan Hylje, Santra ja puhuvat puut, Lumikko sekä Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia.

 Ensimmäisen pitkän fiktioelokuvan, Auroran, ensi-ilta on 25. tammikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  4. 4

   ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon

  5. 5

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  10. 10

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Poikkeuksellisen laaja” rakennusalan talousrikos­vyyhti syyteharkintaan – Krp epäilee, että sadat tekivät pimeää työtä, veroja kierrettiin miljoonilla ja jätteitä salakuljetettiin Viroon
  3. Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta
  4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien Liitto vastaa
  5. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  6. Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella on jo meriitit, joista on vaikea panna enää paremmaksi – motivaatio on silti pysynyt lujana: ”Omat rajat eivät ole tulleet vielä vastaan”
  7. Entinen maailmanlistan ykkönen Maria Šarapova pelasi unelmaottelun, kukisti viime vuoden mestarin – ”Tulee hankala yleisö”, venäläinen pohti seuraavaa ottelua
  8. ”Kuin ilmaisia ämpäreitä olisi jaettu” – Tikkurilan uimahalliin jonotettiin 50 vuotta sitten satoja metrejä, eikä suosio hiivu
  9. Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi
  10. Carlos Ghosnin epäillyistä talousrikoksista uutta tietoa – unohti sopia kahdeksan miljoonan euron palkkiosta muiden hallituksen jäsenten kanssa
  11. Neljän auton kolari puurouttanut liikennettä Porvoonväylällä
  12. Näytä lisää