Kulttuuri

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat matkaavat ympäri maailman, Saint Helenan saarelta intiaanireservaattiin ja 1930-luvun Kiinaan – Pohjanmaata unohtamatta

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi eri tavoin ajassa ja paikassa matkaavaa romaania: yksikään ei viihdy yksinomaan 2010-luvun Suomessa. 1970-luvun Pohjanmaalla sen sijaan vieraillaan pariinkin otteeseen.

Puolet teoksista on jossain vaiheessa vuotta keikkunut Suomen myydyimpien tai pääkaupunkiseudun lainatuimpien listoilla, kun taas toiset kolme näyttävät jääneen suurelle yleisölle toistaiseksi vieraammiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaunokirjallisuuden Finlandian saajiksi ovat ehdolla seuraavat teokset.

Lue myös: Arvostelukooste: HS:n kriitikoilta osin ylistäviä arvioita kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Taivaan­pallossa Olli Jalonen kartoittaa aikaa lähes 350 vuotta sitten. Päähenkilöinä ovat englantilainen tähtitieteilijä ja luonnontutkija Edmond Halley (1656–1742) ja tämän avustaja, nuori Angus-poika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja yhdistää aateromaania ja seikkailukertomusta: ensin Saint Helenan saarella, sitten Halleyn kotona Lontoossa. Usko ja tieto käyvät valtataistelua.

HS:n kriitikko Antti Majander pitää Taivaanpalloa merkkitapauksena paitsi suomalaisessa kirjallisuudessa myös Jalosen omalla uralla. Siinäkin mielessä, että romaani on selvästi Jalosen aiempaa tuotantoa juonivetoisempi. ”Jopa jännittävä, mikä ei varsinaisesti ole lukeutunut ollijaloslaisen romaanitaiteen ominaisuuksiin”, Majander pohtii.

Jännitystä löytyy niin Saint Helenan saarelta kuin purjehdusmatkassa kohti Lontoota ja sen jälkeen kaupungin viekkaudessa. Olli Jalosen käsissä suomalainen kirjallisuus muuttuu maailmankirjallisuudeksi, Majander toteaa.

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi)

Jari Järvelän Kosken kahta puolta perkaa sisällissotaa kahden mummin – Järvelän omien – kautta. Vaikka romaanin taustalla on kirjailijan omia lapsuusmuistoja, on kyseessä kuitenkin fiktiivinen, kaunokirjallinen teos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samassa kaupungissa mutta kaupunkia halkovan kosken eri puolilla asuvat mummot ovat olleet sodassa eri puolilla, ja kertovat vuoden 1977 kesäpäivinä 7-vuotiaalle lapsenlapselleen kahta eri totuutta.

Kertomukset sekoittuvat lapsen mielikuvitukseen monella tasolla, sillä mummit olivat sodan aikaan lapsia itsekin. Ehkä tämän vuoksi heidän muistonsa tulevat lapsenlapselle suodattamatta pois niitä hirveyksiä joita he joutuivat näkemään ja kokemaan. Nämä muistot asettuvat osaksi pojan arkea ja leikkejä: hänen leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka sai vuonna 1918 reiän vatsaansa.

Kolminkertaisesti lapsen korkeudelta nähty sota kertoo historian jatkumon kipeitä kohtia pelkäämättä, mutta ennen kaikkea rakkaudella.

Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY)

Katja Kettu sijoittaa uuden romaaninsa reservaatille Yhdysvaltain Minnesotaan. Teoksen taustalla on kirja Fintiaanien mailla, jonka Kettu julkaisi pari vuotta sitten yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Siinä kolmikko jäljitti Michiganissa ja Minnesotassa suomalaisten siirtolaisten ja chippewa-intiaanien jälkeläisiä, fintiaaneja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rose on poissa on kuitenkin selvästi kaunokirjallinen teos, jossa Kettu on ”sulattanut faktat luontevaksi osaksi kiihkeää kertomusta”, arvioi HS:n kriitikko Jukka Petäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaani on kertomus äidistä ja tyttärestä ja isästä ja tyttärestä. Äiti, Rose, on kadonnut. Samana päivänä suomalainen isä on menettänyt muistinsa, ja käy sen jälkeen vuosi vuoden perään ilmoittamassa paikalliselle poliisille vaimonsa katoamisesta. Ajallisesti liikutaan kirjeiden kautta purkautuvassa vuosiluvustossa vuodesta 1937 vuoteen 2018.

Teemoiksi asettuvat toiseus, siirtolaisuus, marginalisoituminen ja valtaväestön ja vähemmistön yhteentörmäys, jossa keskeisellä sijalla on institutionalisoitu väkivalta- ja hallintakoneisto.

”Se on visionäärinen romaani, jolle povaan pitkää elinkaarta. Se ei tyhjene yhteen kirjasyksyyn”, Petäjä kirjoittaa.

J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like)

J. Pekka Mäkelän Hunan­-romaa­nin taustalla ovat kirjailijan kummi­tädin Helvi Södermanin päivä­kirja­merkinnät. Romaanissa matkataan kauas, sekä ajassa että paikassa: 1930-luvun Kiinaan.

Tarkalleen ottaen Kiinan osuuteen toisen maailmansodan vuosina, ja vielä tarkemmin Nankingin verilöylyyn vuonna 1937.

Romaanin nimi viittaa vuoristoiseen Hunanin maakuntaan, jossa henkilöhahmojen tarinat risteävät. Siellä suomalainen lähetystyöntekijä Helvi, saksalainen kirjailija Johann ja verilöylyn uhri Liu asettelevat maailmankuviaan toisiaan vasten. Vastakkain asettuvat myös rosvojoukkojen hallitsema, monin tavoin tuhansien vuosien takaiselta näyttävä maaseutu sekä länsimaisten imperiumien kansoittama miljoonakaupunki Nanking.

Moniääninen romaani käyttää niin dokumentaarisuuden kuin maagisen realisminkin keinoja. Se on ”2000-luvun politiikan ja talouden suurvallan synnytystuskia luotaava magnum opus”, josta on ”luettavissa waltarilaista perushumanismia, tavallisten ihmisten sinnittelyä sodan ja valtapelien keskellä”, arvioi HS:ssa kirjailija-kriitikko Jani Saxell.

Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus)

Pauliina Rauhala palaa Synnin­kantajissa esikois­romaaninsa Taivas­laulun maisemiin, vanhoillis­lestadiolai­suuden kipeiden kohtien äärelle.

Tällä kertaa Pohjanmaalla eletään 1970-luvun loppua, pahamaineisten hoitokokousten kulta-aikaa. Pikkukylässä on käynnissä puhdistus, jossa seurakunta valvoo jäseniään uskossa. Keskiöön nousevat Aaron-poika, tämän täti Auroora, Aliisa-mummi ja Taisto-pappa. Yhdistävänä tekijänä hahmoilla on epäilys, ja halu rauhaan.

”Luulen, että moni on Synninkantajista kiitollinen”, arvelee HS:n kriitikko Noora Vaarala. ”Romaani jatkaa vanhoillislestadiolaisuuden pimeiden pisteiden penkomista kaunokirjallisesti arvokkaalla tavalla.”

Lars Sund: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos)

Myös suomen­ruotsalaisen Lars Sundin romaani Missä musiikki alkoi (Där musiken började, suom. Laura Jänisniemi) on paluu Pohjanmaalle. Samalla Sund jatkaa Pietarsaari-trilogiaa, joka käynnistyi neljä vuotta sitten ilmestyneellä romaanilla Kolme sisarta ja yksi kertoja.

Sundin Pohjanmaalla ollaan edetty 1960- ja 70-luvuille, jopa pienillä piipahduksilla nykyaikaan. Tärkeintä on musiikki; tarkalleen ottaen rock-musiikki, jota soitetaan joka ikisessä autotallissa ja kellariloukossa.

Teinipoika Alfilla on musiikin lahja, mutta ujous estää liittymästä bändeihin. Mutta myös äiti, luokkaretken keittäjän tyttärestä eduskuntaan tehnyt Ulla-Maj, jolla on pojalleen aivan muita suunnitelmia kuin muusikon ammatti. Tämän siskolla Maggillakin on vaikeuksia suhtautua lapsensa erilaisuuteen, tässä tapauksessa tyttären mielenterveysongelmaan. Kolmannella sisarella Iriksellä ei ole lasta, mutta sen sijaan hän on rakastunut naiseen – seikka, joka vielä noina vuosikymmeninä usein olosuhteiden pakosta salattiin.

Missä musiikki alkoi onkin monella tapaa katsaus menneisyyden asenneilmastoon: siihen, missä olimme silloin, ja siihen, missä olemme nyt.

Sundille tyypilliseen tapaan menneisyys on läsnä myös maagisen realismin keinoin, kun kuolleet kulkevat kaduilla ja antautuvat jopa keskusteluun joidenkin elävien kanssa.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valintalautakuntaan kuuluvat toiminnanjohtaja Anne Helttunen, maajohtaja Marjo Tuomikoski sekä lautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Palkintosumma on 30 000 euroa. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 28. marraskuuta.

Oikaisu 12.11. klo 12:20: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Olli Jalosen romaanissa esiintyvän tähtitieteilijä Halleyn etunimi on Edmond, ei Edward, ja hän kuoli 1742, ei 1752.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  3. 3

   Turkkilaislehti: USA:lla on hallussaan nauhoite, jossa Saudi-Arabian kruununprinssi määrää toimittaja Khashoggin ”hiljentämisen niin pian kuin mahdollista”

  4. 4

   Autoilijoiden häikäilemättömyys koulun edessä Espoossa on saanut jo poikkeukselliset mittasuhteet – ”Ajoneuvo­käyttäytyminen on lähtenyt käsistä”

  5. 5

   Mitä näet tässä kuvassa? Juha Vasara kuvasi tavallista bussiterminaalia, kun hän kohtasi odottamattoman näyn

  6. 6

   Neljän tähden dokumentti kuvaa raadollisesti Suomen vanhimman pelitalon sekoilua, kun yhtiö yrittää luoda epätoivoisesti kansainvälistä hittiä

  7. 7

   Tieto jäljellä olevasta taloyhtiölainasta maksaa asukkaalle 65 euroa – Ovatko isännöintitoimistojen maksut kohtuullisia?

  8. 8

   ”Ylikuormitus täällä on ihan hysteeristä” – HS:n selvitys kertoo sosiaali- ja terveysministeriön kriisistä, jonka kärsijöiksi uhkaavat joutua kaikkein heikoimmat

   Tilaajille
  9. 9

   Kun verkkokeskustelu kiihtyy, jostain ilmestyy sydämetön sivaltaja – Sellainen on Matti, ja nyt hän kertoo, mikä muiden pahassa olossa kiehtoo

   Tilaajille
  10. 10

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi mies pitää valtaa kerrostalossa, joka rapistuu silmissä – Asukkaat ovat odotelleet remonttia vuosikaudet

  2. 2

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  3. 3

   Uusia tietoja nuolilla surmatusta amerikkalaisesta seikkailijasta: uhmasi kieltoja pyrkiessään eristetyn heimon luo

  4. 4

   Keskelle Vaalimaan korpea on noussut eriskummallinen ostosparatiisi – HS tutustui venäläisiä houkuttelevaan outlet-kylään, joka muistuttaa kulissia

  5. 5

   Saastuttaa sisä­ilmaa, synnyttää kosteus­vaurion, vahingoittaa kerrostalon rakenteita – Kysyimme, ovatko ilmalämpöpumppuihin liitetyt epäilykset todellisia

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Autoilija ajoi kahden alakouluikäisen lapsen päälle suojatiellä Espoossa – Vastaantulija yritti varoittaa tööttäämällä ja valoja väläyttelemällä

  8. 8

   Kiinalainen teurastamo pumppasi jopa 120 litraa vettä nautoihin nostaakseen eläinten myyntipainoa – Polvilleen luhistuneella naudalla näkyi ”kyyneleitä silmissään”

  9. 9

   Miksi miehet lähettävät naisille kuvia omasta peniksestään? Ruotsalaistoimittaja löysi kuusi syytä hämmentävälle käytökselle

  10. 10

   Koomikko Iikka Kivi oli ahdistunut vihankylväjä, joka louhi verkosta todisteita maahanmuuttajien pahuudesta – Nyt hän kertoo, miksi purki pahan olonsa viattomiin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Käänne asuntomarkkinoilla: Asunnon myyjä ei enää saa välttämättä edes omiaan pois – ”Jos jotain, niin tähän ei kannata lapsen lailla uskoa”

  6. 6

   Kun kumppani tulee raskaan työpäivän jälkeen kotiin ja räjähtää, häntä kannattaa lähestyä tunteella

  7. 7

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  11. Näytä lisää