Kulttuuri

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat matkaavat ympäri maailman, Saint Helenan saarelta intiaanireservaattiin ja 1930-luvun Kiinaan – Pohjanmaata unohtamatta

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi eri tavoin ajassa ja paikassa matkaavaa romaania: yksikään ei viihdy yksinomaan 2010-luvun Suomessa. 1970-luvun Pohjanmaalla sen sijaan vieraillaan pariinkin otteeseen.

Puolet teoksista on jossain vaiheessa vuotta keikkunut Suomen myydyimpien tai pääkaupunkiseudun lainatuimpien listoilla, kun taas toiset kolme näyttävät jääneen suurelle yleisölle toistaiseksi vieraammiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaunokirjallisuuden Finlandian saajiksi ovat ehdolla seuraavat teokset.

Lue myös: Arvostelukooste: HS:n kriitikoilta osin ylistäviä arvioita kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Taivaan­pallossa Olli Jalonen kartoittaa aikaa lähes 350 vuotta sitten. Päähenkilöinä ovat englantilainen tähtitieteilijä ja luonnontutkija Edmond Halley (1656–1742) ja tämän avustaja, nuori Angus-poika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja yhdistää aateromaania ja seikkailukertomusta: ensin Saint Helenan saarella, sitten Halleyn kotona Lontoossa. Usko ja tieto käyvät valtataistelua.

HS:n kriitikko Antti Majander pitää Taivaanpalloa merkkitapauksena paitsi suomalaisessa kirjallisuudessa myös Jalosen omalla uralla. Siinäkin mielessä, että romaani on selvästi Jalosen aiempaa tuotantoa juonivetoisempi. ”Jopa jännittävä, mikä ei varsinaisesti ole lukeutunut ollijaloslaisen romaanitaiteen ominaisuuksiin”, Majander pohtii.

Jännitystä löytyy niin Saint Helenan saarelta kuin purjehdusmatkassa kohti Lontoota ja sen jälkeen kaupungin viekkaudessa. Olli Jalosen käsissä suomalainen kirjallisuus muuttuu maailmankirjallisuudeksi, Majander toteaa.

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi)

Jari Järvelän Kosken kahta puolta perkaa sisällissotaa kahden mummin – Järvelän omien – kautta. Vaikka romaanin taustalla on kirjailijan omia lapsuusmuistoja, on kyseessä kuitenkin fiktiivinen, kaunokirjallinen teos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samassa kaupungissa mutta kaupunkia halkovan kosken eri puolilla asuvat mummot ovat olleet sodassa eri puolilla, ja kertovat vuoden 1977 kesäpäivinä 7-vuotiaalle lapsenlapselleen kahta eri totuutta.

Kertomukset sekoittuvat lapsen mielikuvitukseen monella tasolla, sillä mummit olivat sodan aikaan lapsia itsekin. Ehkä tämän vuoksi heidän muistonsa tulevat lapsenlapselle suodattamatta pois niitä hirveyksiä joita he joutuivat näkemään ja kokemaan. Nämä muistot asettuvat osaksi pojan arkea ja leikkejä: hänen leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka sai vuonna 1918 reiän vatsaansa.

Kolminkertaisesti lapsen korkeudelta nähty sota kertoo historian jatkumon kipeitä kohtia pelkäämättä, mutta ennen kaikkea rakkaudella.

Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY)

Katja Kettu sijoittaa uuden romaaninsa reservaatille Yhdysvaltain Minnesotaan. Teoksen taustalla on kirja Fintiaanien mailla, jonka Kettu julkaisi pari vuotta sitten yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Siinä kolmikko jäljitti Michiganissa ja Minnesotassa suomalaisten siirtolaisten ja chippewa-intiaanien jälkeläisiä, fintiaaneja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rose on poissa on kuitenkin selvästi kaunokirjallinen teos, jossa Kettu on ”sulattanut faktat luontevaksi osaksi kiihkeää kertomusta”, arvioi HS:n kriitikko Jukka Petäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaani on kertomus äidistä ja tyttärestä ja isästä ja tyttärestä. Äiti, Rose, on kadonnut. Samana päivänä suomalainen isä on menettänyt muistinsa, ja käy sen jälkeen vuosi vuoden perään ilmoittamassa paikalliselle poliisille vaimonsa katoamisesta. Ajallisesti liikutaan kirjeiden kautta purkautuvassa vuosiluvustossa vuodesta 1937 vuoteen 2018.

Teemoiksi asettuvat toiseus, siirtolaisuus, marginalisoituminen ja valtaväestön ja vähemmistön yhteentörmäys, jossa keskeisellä sijalla on institutionalisoitu väkivalta- ja hallintakoneisto.

”Se on visionäärinen romaani, jolle povaan pitkää elinkaarta. Se ei tyhjene yhteen kirjasyksyyn”, Petäjä kirjoittaa.

J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like)

J. Pekka Mäkelän Hunan­-romaa­nin taustalla ovat kirjailijan kummi­tädin Helvi Södermanin päivä­kirja­merkinnät. Romaanissa matkataan kauas, sekä ajassa että paikassa: 1930-luvun Kiinaan.

Tarkalleen ottaen Kiinan osuuteen toisen maailmansodan vuosina, ja vielä tarkemmin Nankingin verilöylyyn vuonna 1937.

Romaanin nimi viittaa vuoristoiseen Hunanin maakuntaan, jossa henkilöhahmojen tarinat risteävät. Siellä suomalainen lähetystyöntekijä Helvi, saksalainen kirjailija Johann ja verilöylyn uhri Liu asettelevat maailmankuviaan toisiaan vasten. Vastakkain asettuvat myös rosvojoukkojen hallitsema, monin tavoin tuhansien vuosien takaiselta näyttävä maaseutu sekä länsimaisten imperiumien kansoittama miljoonakaupunki Nanking.

Moniääninen romaani käyttää niin dokumentaarisuuden kuin maagisen realisminkin keinoja. Se on ”2000-luvun politiikan ja talouden suurvallan synnytystuskia luotaava magnum opus”, josta on ”luettavissa waltarilaista perushumanismia, tavallisten ihmisten sinnittelyä sodan ja valtapelien keskellä”, arvioi HS:ssa kirjailija-kriitikko Jani Saxell.

Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus)

Pauliina Rauhala palaa Synnin­kantajissa esikois­romaaninsa Taivas­laulun maisemiin, vanhoillis­lestadiolai­suuden kipeiden kohtien äärelle.

Tällä kertaa Pohjanmaalla eletään 1970-luvun loppua, pahamaineisten hoitokokousten kulta-aikaa. Pikkukylässä on käynnissä puhdistus, jossa seurakunta valvoo jäseniään uskossa. Keskiöön nousevat Aaron-poika, tämän täti Auroora, Aliisa-mummi ja Taisto-pappa. Yhdistävänä tekijänä hahmoilla on epäilys, ja halu rauhaan.

”Luulen, että moni on Synninkantajista kiitollinen”, arvelee HS:n kriitikko Noora Vaarala. ”Romaani jatkaa vanhoillislestadiolaisuuden pimeiden pisteiden penkomista kaunokirjallisesti arvokkaalla tavalla.”

Lars Sund: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos)

Myös suomen­ruotsalaisen Lars Sundin romaani Missä musiikki alkoi (Där musiken började, suom. Laura Jänisniemi) on paluu Pohjanmaalle. Samalla Sund jatkaa Pietarsaari-trilogiaa, joka käynnistyi neljä vuotta sitten ilmestyneellä romaanilla Kolme sisarta ja yksi kertoja.

Sundin Pohjanmaalla ollaan edetty 1960- ja 70-luvuille, jopa pienillä piipahduksilla nykyaikaan. Tärkeintä on musiikki; tarkalleen ottaen rock-musiikki, jota soitetaan joka ikisessä autotallissa ja kellariloukossa.

Teinipoika Alfilla on musiikin lahja, mutta ujous estää liittymästä bändeihin. Mutta myös äiti, luokkaretken keittäjän tyttärestä eduskuntaan tehnyt Ulla-Maj, jolla on pojalleen aivan muita suunnitelmia kuin muusikon ammatti. Tämän siskolla Maggillakin on vaikeuksia suhtautua lapsensa erilaisuuteen, tässä tapauksessa tyttären mielenterveysongelmaan. Kolmannella sisarella Iriksellä ei ole lasta, mutta sen sijaan hän on rakastunut naiseen – seikka, joka vielä noina vuosikymmeninä usein olosuhteiden pakosta salattiin.

Missä musiikki alkoi onkin monella tapaa katsaus menneisyyden asenneilmastoon: siihen, missä olimme silloin, ja siihen, missä olemme nyt.

Sundille tyypilliseen tapaan menneisyys on läsnä myös maagisen realismin keinoin, kun kuolleet kulkevat kaduilla ja antautuvat jopa keskusteluun joidenkin elävien kanssa.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valintalautakuntaan kuuluvat toiminnanjohtaja Anne Helttunen, maajohtaja Marjo Tuomikoski sekä lautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Palkintosumma on 30 000 euroa. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 28. marraskuuta.

Oikaisu 12.11. klo 12:20: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Olli Jalosen romaanissa esiintyvän tähtitieteilijä Halleyn etunimi on Edmond, ei Edward, ja hän kuoli 1742, ei 1752.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  2. 2

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  5. 5

   Hämeenlinnanväylällä liikkuu hevosia

  6. 6

   NHL-vahti Mikko Koskiselle muhkea miljoonasopimus – faneilta täystyrmäys

  7. 7

   Tämän vuoden hittidieeteiksi voivat nousta pegaanius ja ”eko-ketoilu” – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  8. 8

   Game of Thrones -tähti hihkui innosta päästyään Mika Häkkisen superauton kyytiin: ”Hämmästyttävää!”

  9. 9

   I- ja P-junissa myöhästymisiä ja vuorojen perumisia tiistaiaamuna henkilövahingon takia

  10. 10

   Kiinalaisviranomaiset vahvistavat: Raskaana on toinenkin geenimuokattuja lapsia kantava nainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  8. 8

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  9. 9

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää