Kulttuuri

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat matkaavat ympäri maailman, Saint Helenan saarelta intiaanireservaattiin ja 1930-luvun Kiinaan – Pohjanmaata unohtamatta

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi eri tavoin ajassa ja paikassa matkaavaa romaania: yksikään ei viihdy yksinomaan 2010-luvun Suomessa. 1970-luvun Pohjanmaalla sen sijaan vieraillaan pariinkin otteeseen.

Puolet teoksista on jossain vaiheessa vuotta keikkunut Suomen myydyimpien tai pääkaupunkiseudun lainatuimpien listoilla, kun taas toiset kolme näyttävät jääneen suurelle yleisölle toistaiseksi vieraammiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaunokirjallisuuden Finlandian saajiksi ovat ehdolla seuraavat teokset.

Lue myös: Arvostelukooste: HS:n kriitikoilta osin ylistäviä arvioita kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Taivaan­pallossa Olli Jalonen kartoittaa aikaa lähes 350 vuotta sitten. Päähenkilöinä ovat englantilainen tähtitieteilijä ja luonnontutkija Edmond Halley (1656–1742) ja tämän avustaja, nuori Angus-poika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja yhdistää aateromaania ja seikkailukertomusta: ensin Saint Helenan saarella, sitten Halleyn kotona Lontoossa. Usko ja tieto käyvät valtataistelua.

HS:n kriitikko Antti Majander pitää Taivaanpalloa merkkitapauksena paitsi suomalaisessa kirjallisuudessa myös Jalosen omalla uralla. Siinäkin mielessä, että romaani on selvästi Jalosen aiempaa tuotantoa juonivetoisempi. ”Jopa jännittävä, mikä ei varsinaisesti ole lukeutunut ollijaloslaisen romaanitaiteen ominaisuuksiin”, Majander pohtii.

Jännitystä löytyy niin Saint Helenan saarelta kuin purjehdusmatkassa kohti Lontoota ja sen jälkeen kaupungin viekkaudessa. Olli Jalosen käsissä suomalainen kirjallisuus muuttuu maailmankirjallisuudeksi, Majander toteaa.

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi)

Jari Järvelän Kosken kahta puolta perkaa sisällissotaa kahden mummin – Järvelän omien – kautta. Vaikka romaanin taustalla on kirjailijan omia lapsuusmuistoja, on kyseessä kuitenkin fiktiivinen, kaunokirjallinen teos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samassa kaupungissa mutta kaupunkia halkovan kosken eri puolilla asuvat mummot ovat olleet sodassa eri puolilla, ja kertovat vuoden 1977 kesäpäivinä 7-vuotiaalle lapsenlapselleen kahta eri totuutta.

Kertomukset sekoittuvat lapsen mielikuvitukseen monella tasolla, sillä mummit olivat sodan aikaan lapsia itsekin. Ehkä tämän vuoksi heidän muistonsa tulevat lapsenlapselle suodattamatta pois niitä hirveyksiä joita he joutuivat näkemään ja kokemaan. Nämä muistot asettuvat osaksi pojan arkea ja leikkejä: hänen leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka sai vuonna 1918 reiän vatsaansa.

Kolminkertaisesti lapsen korkeudelta nähty sota kertoo historian jatkumon kipeitä kohtia pelkäämättä, mutta ennen kaikkea rakkaudella.

Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY)

Katja Kettu sijoittaa uuden romaaninsa reservaatille Yhdysvaltain Minnesotaan. Teoksen taustalla on kirja Fintiaanien mailla, jonka Kettu julkaisi pari vuotta sitten yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Siinä kolmikko jäljitti Michiganissa ja Minnesotassa suomalaisten siirtolaisten ja chippewa-intiaanien jälkeläisiä, fintiaaneja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rose on poissa on kuitenkin selvästi kaunokirjallinen teos, jossa Kettu on ”sulattanut faktat luontevaksi osaksi kiihkeää kertomusta”, arvioi HS:n kriitikko Jukka Petäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaani on kertomus äidistä ja tyttärestä ja isästä ja tyttärestä. Äiti, Rose, on kadonnut. Samana päivänä suomalainen isä on menettänyt muistinsa, ja käy sen jälkeen vuosi vuoden perään ilmoittamassa paikalliselle poliisille vaimonsa katoamisesta. Ajallisesti liikutaan kirjeiden kautta purkautuvassa vuosiluvustossa vuodesta 1937 vuoteen 2018.

Teemoiksi asettuvat toiseus, siirtolaisuus, marginalisoituminen ja valtaväestön ja vähemmistön yhteentörmäys, jossa keskeisellä sijalla on institutionalisoitu väkivalta- ja hallintakoneisto.

”Se on visionäärinen romaani, jolle povaan pitkää elinkaarta. Se ei tyhjene yhteen kirjasyksyyn”, Petäjä kirjoittaa.

J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like)

J. Pekka Mäkelän Hunan­-romaa­nin taustalla ovat kirjailijan kummi­tädin Helvi Södermanin päivä­kirja­merkinnät. Romaanissa matkataan kauas, sekä ajassa että paikassa: 1930-luvun Kiinaan.

Tarkalleen ottaen Kiinan osuuteen toisen maailmansodan vuosina, ja vielä tarkemmin Nankingin verilöylyyn vuonna 1937.

Romaanin nimi viittaa vuoristoiseen Hunanin maakuntaan, jossa henkilöhahmojen tarinat risteävät. Siellä suomalainen lähetystyöntekijä Helvi, saksalainen kirjailija Johann ja verilöylyn uhri Liu asettelevat maailmankuviaan toisiaan vasten. Vastakkain asettuvat myös rosvojoukkojen hallitsema, monin tavoin tuhansien vuosien takaiselta näyttävä maaseutu sekä länsimaisten imperiumien kansoittama miljoonakaupunki Nanking.

Moniääninen romaani käyttää niin dokumentaarisuuden kuin maagisen realisminkin keinoja. Se on ”2000-luvun politiikan ja talouden suurvallan synnytystuskia luotaava magnum opus”, josta on ”luettavissa waltarilaista perushumanismia, tavallisten ihmisten sinnittelyä sodan ja valtapelien keskellä”, arvioi HS:ssa kirjailija-kriitikko Jani Saxell.

Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus)

Pauliina Rauhala palaa Synnin­kantajissa esikois­romaaninsa Taivas­laulun maisemiin, vanhoillis­lestadiolai­suuden kipeiden kohtien äärelle.

Tällä kertaa Pohjanmaalla eletään 1970-luvun loppua, pahamaineisten hoitokokousten kulta-aikaa. Pikkukylässä on käynnissä puhdistus, jossa seurakunta valvoo jäseniään uskossa. Keskiöön nousevat Aaron-poika, tämän täti Auroora, Aliisa-mummi ja Taisto-pappa. Yhdistävänä tekijänä hahmoilla on epäilys, ja halu rauhaan.

”Luulen, että moni on Synninkantajista kiitollinen”, arvelee HS:n kriitikko Noora Vaarala. ”Romaani jatkaa vanhoillislestadiolaisuuden pimeiden pisteiden penkomista kaunokirjallisesti arvokkaalla tavalla.”

Lars Sund: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos)

Myös suomen­ruotsalaisen Lars Sundin romaani Missä musiikki alkoi (Där musiken började, suom. Laura Jänisniemi) on paluu Pohjanmaalle. Samalla Sund jatkaa Pietarsaari-trilogiaa, joka käynnistyi neljä vuotta sitten ilmestyneellä romaanilla Kolme sisarta ja yksi kertoja.

Sundin Pohjanmaalla ollaan edetty 1960- ja 70-luvuille, jopa pienillä piipahduksilla nykyaikaan. Tärkeintä on musiikki; tarkalleen ottaen rock-musiikki, jota soitetaan joka ikisessä autotallissa ja kellariloukossa.

Teinipoika Alfilla on musiikin lahja, mutta ujous estää liittymästä bändeihin. Mutta myös äiti, luokkaretken keittäjän tyttärestä eduskuntaan tehnyt Ulla-Maj, jolla on pojalleen aivan muita suunnitelmia kuin muusikon ammatti. Tämän siskolla Maggillakin on vaikeuksia suhtautua lapsensa erilaisuuteen, tässä tapauksessa tyttären mielenterveysongelmaan. Kolmannella sisarella Iriksellä ei ole lasta, mutta sen sijaan hän on rakastunut naiseen – seikka, joka vielä noina vuosikymmeninä usein olosuhteiden pakosta salattiin.

Missä musiikki alkoi onkin monella tapaa katsaus menneisyyden asenneilmastoon: siihen, missä olimme silloin, ja siihen, missä olemme nyt.

Sundille tyypilliseen tapaan menneisyys on läsnä myös maagisen realismin keinoin, kun kuolleet kulkevat kaduilla ja antautuvat jopa keskusteluun joidenkin elävien kanssa.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valintalautakuntaan kuuluvat toiminnanjohtaja Anne Helttunen, maajohtaja Marjo Tuomikoski sekä lautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Palkintosumma on 30 000 euroa. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 28. marraskuuta.

Oikaisu 12.11. klo 12:20: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Olli Jalosen romaanissa esiintyvän tähtitieteilijä Halleyn etunimi on Edmond, ei Edward, ja hän kuoli 1742, ei 1752.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”

  2. 2

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”

  9. 9

   Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle

  10. 10

   Teollisuusalueen ytimessä Helsingin Malmilla lepää hämmentävä salaisuus – Georg Porokara on haalinut kokoelmiinsa neljän ison omakotitalon verran leluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  7. 7

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  10. 10

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeistaan
  3. Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi
  4. Haartmanin sairaalan päivystys on täysin sekaisin, hoitajat sanovat – Johdon mielestä toiminta ”hidastui jonkin verran”
  5. Jättiyllätys jalkapallon Naisten liigassa: hallitseva mestari PK-35 Vantaa ei saanut liigalisenssiä ensi kaudelle
  6. Bogotassa verinen pommi-isku 16 vuoden hiljaiselon jälkeen – Ainakin 21 kuollut ja 68 haavoittunut
  7. Äänikirjan lukija pisti omiaan Ruotsissa, kirjailija uhkaa nyt oikeusjutulla: ”Minulla oli huono päivä, ja provosoiduin kirjan liian helpoista tulkinnoista”
  8. Miljoonasateen historiikki paljastaa: uhkarohkea konsertti oli lähellä päätyä koko yhtyeen kuolemaan uima-altaan pohjalla
  9. Kaupassa leivotun leivän suosio ajaa leipomoita ahtaalle – suurissa marketeissa voi olla töissä toista­kymmentä leipuria
  10. Bostonin maalivahti Tuukka Rask nousi seuralegendan rinnalle – viiltävä vastaus ”mitä tämä merkitsee sinulle” -kysymykseen
  11. Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on Tilaajille
  12. Näytä lisää