Kulttuuri

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat matkaavat ympäri maailman, Saint Helenan saarelta intiaanireservaattiin ja 1930-luvun Kiinaan – Pohjanmaata unohtamatta

Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnosta kilpailee tänä vuonna kuusi eri tavoin ajassa ja paikassa matkaavaa romaania: yksikään ei viihdy yksinomaan 2010-luvun Suomessa. 1970-luvun Pohjanmaalla sen sijaan vieraillaan pariinkin otteeseen.

Puolet teoksista on jossain vaiheessa vuotta keikkunut Suomen myydyimpien tai pääkaupunkiseudun lainatuimpien listoilla, kun taas toiset kolme näyttävät jääneen suurelle yleisölle toistaiseksi vieraammiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaunokirjallisuuden Finlandian saajiksi ovat ehdolla seuraavat teokset.

Lue myös: Arvostelukooste: HS:n kriitikoilta osin ylistäviä arvioita kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista

Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)

Taivaan­pallossa Olli Jalonen kartoittaa aikaa lähes 350 vuotta sitten. Päähenkilöinä ovat englantilainen tähtitieteilijä ja luonnontutkija Edmond Halley (1656–1742) ja tämän avustaja, nuori Angus-poika.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirja yhdistää aateromaania ja seikkailukertomusta: ensin Saint Helenan saarella, sitten Halleyn kotona Lontoossa. Usko ja tieto käyvät valtataistelua.

HS:n kriitikko Antti Majander pitää Taivaanpalloa merkkitapauksena paitsi suomalaisessa kirjallisuudessa myös Jalosen omalla uralla. Siinäkin mielessä, että romaani on selvästi Jalosen aiempaa tuotantoa juonivetoisempi. ”Jopa jännittävä, mikä ei varsinaisesti ole lukeutunut ollijaloslaisen romaanitaiteen ominaisuuksiin”, Majander pohtii.

Jännitystä löytyy niin Saint Helenan saarelta kuin purjehdusmatkassa kohti Lontoota ja sen jälkeen kaupungin viekkaudessa. Olli Jalosen käsissä suomalainen kirjallisuus muuttuu maailmankirjallisuudeksi, Majander toteaa.

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi)

Jari Järvelän Kosken kahta puolta perkaa sisällissotaa kahden mummin – Järvelän omien – kautta. Vaikka romaanin taustalla on kirjailijan omia lapsuusmuistoja, on kyseessä kuitenkin fiktiivinen, kaunokirjallinen teos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samassa kaupungissa mutta kaupunkia halkovan kosken eri puolilla asuvat mummot ovat olleet sodassa eri puolilla, ja kertovat vuoden 1977 kesäpäivinä 7-vuotiaalle lapsenlapselleen kahta eri totuutta.

Kertomukset sekoittuvat lapsen mielikuvitukseen monella tasolla, sillä mummit olivat sodan aikaan lapsia itsekin. Ehkä tämän vuoksi heidän muistonsa tulevat lapsenlapselle suodattamatta pois niitä hirveyksiä joita he joutuivat näkemään ja kokemaan. Nämä muistot asettuvat osaksi pojan arkea ja leikkejä: hänen leikkitoverina pihassa on Vilho-poika, joka sai vuonna 1918 reiän vatsaansa.

Kolminkertaisesti lapsen korkeudelta nähty sota kertoo historian jatkumon kipeitä kohtia pelkäämättä, mutta ennen kaikkea rakkaudella.

Katja Kettu: Rose on poissa (WSOY)

Katja Kettu sijoittaa uuden romaaninsa reservaatille Yhdysvaltain Minnesotaan. Teoksen taustalla on kirja Fintiaanien mailla, jonka Kettu julkaisi pari vuotta sitten yhdessä valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja toimittaja Maria Seppälän kanssa. Siinä kolmikko jäljitti Michiganissa ja Minnesotassa suomalaisten siirtolaisten ja chippewa-intiaanien jälkeläisiä, fintiaaneja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rose on poissa on kuitenkin selvästi kaunokirjallinen teos, jossa Kettu on ”sulattanut faktat luontevaksi osaksi kiihkeää kertomusta”, arvioi HS:n kriitikko Jukka Petäjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Romaani on kertomus äidistä ja tyttärestä ja isästä ja tyttärestä. Äiti, Rose, on kadonnut. Samana päivänä suomalainen isä on menettänyt muistinsa, ja käy sen jälkeen vuosi vuoden perään ilmoittamassa paikalliselle poliisille vaimonsa katoamisesta. Ajallisesti liikutaan kirjeiden kautta purkautuvassa vuosiluvustossa vuodesta 1937 vuoteen 2018.

Teemoiksi asettuvat toiseus, siirtolaisuus, marginalisoituminen ja valtaväestön ja vähemmistön yhteentörmäys, jossa keskeisellä sijalla on institutionalisoitu väkivalta- ja hallintakoneisto.

”Se on visionäärinen romaani, jolle povaan pitkää elinkaarta. Se ei tyhjene yhteen kirjasyksyyn”, Petäjä kirjoittaa.

J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like)

J. Pekka Mäkelän Hunan­-romaa­nin taustalla ovat kirjailijan kummi­tädin Helvi Södermanin päivä­kirja­merkinnät. Romaanissa matkataan kauas, sekä ajassa että paikassa: 1930-luvun Kiinaan.

Tarkalleen ottaen Kiinan osuuteen toisen maailmansodan vuosina, ja vielä tarkemmin Nankingin verilöylyyn vuonna 1937.

Romaanin nimi viittaa vuoristoiseen Hunanin maakuntaan, jossa henkilöhahmojen tarinat risteävät. Siellä suomalainen lähetystyöntekijä Helvi, saksalainen kirjailija Johann ja verilöylyn uhri Liu asettelevat maailmankuviaan toisiaan vasten. Vastakkain asettuvat myös rosvojoukkojen hallitsema, monin tavoin tuhansien vuosien takaiselta näyttävä maaseutu sekä länsimaisten imperiumien kansoittama miljoonakaupunki Nanking.

Moniääninen romaani käyttää niin dokumentaarisuuden kuin maagisen realisminkin keinoja. Se on ”2000-luvun politiikan ja talouden suurvallan synnytystuskia luotaava magnum opus”, josta on ”luettavissa waltarilaista perushumanismia, tavallisten ihmisten sinnittelyä sodan ja valtapelien keskellä”, arvioi HS:ssa kirjailija-kriitikko Jani Saxell.

Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus)

Pauliina Rauhala palaa Synnin­kantajissa esikois­romaaninsa Taivas­laulun maisemiin, vanhoillis­lestadiolai­suuden kipeiden kohtien äärelle.

Tällä kertaa Pohjanmaalla eletään 1970-luvun loppua, pahamaineisten hoitokokousten kulta-aikaa. Pikkukylässä on käynnissä puhdistus, jossa seurakunta valvoo jäseniään uskossa. Keskiöön nousevat Aaron-poika, tämän täti Auroora, Aliisa-mummi ja Taisto-pappa. Yhdistävänä tekijänä hahmoilla on epäilys, ja halu rauhaan.

”Luulen, että moni on Synninkantajista kiitollinen”, arvelee HS:n kriitikko Noora Vaarala. ”Romaani jatkaa vanhoillislestadiolaisuuden pimeiden pisteiden penkomista kaunokirjallisesti arvokkaalla tavalla.”

Lars Sund: Där musiken började / Missä musiikki alkoi (Förlaget / Teos)

Myös suomen­ruotsalaisen Lars Sundin romaani Missä musiikki alkoi (Där musiken började, suom. Laura Jänisniemi) on paluu Pohjanmaalle. Samalla Sund jatkaa Pietarsaari-trilogiaa, joka käynnistyi neljä vuotta sitten ilmestyneellä romaanilla Kolme sisarta ja yksi kertoja.

Sundin Pohjanmaalla ollaan edetty 1960- ja 70-luvuille, jopa pienillä piipahduksilla nykyaikaan. Tärkeintä on musiikki; tarkalleen ottaen rock-musiikki, jota soitetaan joka ikisessä autotallissa ja kellariloukossa.

Teinipoika Alfilla on musiikin lahja, mutta ujous estää liittymästä bändeihin. Mutta myös äiti, luokkaretken keittäjän tyttärestä eduskuntaan tehnyt Ulla-Maj, jolla on pojalleen aivan muita suunnitelmia kuin muusikon ammatti. Tämän siskolla Maggillakin on vaikeuksia suhtautua lapsensa erilaisuuteen, tässä tapauksessa tyttären mielenterveysongelmaan. Kolmannella sisarella Iriksellä ei ole lasta, mutta sen sijaan hän on rakastunut naiseen – seikka, joka vielä noina vuosikymmeninä usein olosuhteiden pakosta salattiin.

Missä musiikki alkoi onkin monella tapaa katsaus menneisyyden asenneilmastoon: siihen, missä olimme silloin, ja siihen, missä olemme nyt.

Sundille tyypilliseen tapaan menneisyys on läsnä myös maagisen realismin keinoin, kun kuolleet kulkevat kaduilla ja antautuvat jopa keskusteluun joidenkin elävien kanssa.

Kaunokirjallisuuden Finlandian valintalautakuntaan kuuluvat toiminnanjohtaja Anne Helttunen, maajohtaja Marjo Tuomikoski sekä lautakunnan puheenjohtaja, kirjallisuustieteen professori Heta Pyrhönen. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee tänä vuonna kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen.

Palkintosumma on 30 000 euroa. Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot jaetaan 28. marraskuuta.

Oikaisu 12.11. klo 12:20: Toisin kuin jutussa aiemmin sanottiin, Olli Jalosen romaanissa esiintyvän tähtitieteilijä Halleyn etunimi on Edmond, ei Edward, ja hän kuoli 1742, ei 1752.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä

  2. 2

   Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu

  3. 3

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  4. 4

   Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä

   Tilaajille
  5. 5

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  6. 6

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  7. 7

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  8. 8

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa

   Tilaajille
  9. 9

   16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa

  10. 10

   Eurojackpotissa tuli Suomeen 18 miljoonan euron voitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  4. 4

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  5. 5

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  6. 6

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  9. 9

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  10. 10

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  4. 4

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  5. 5

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  7. 7

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  9. 9

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  10. 10

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. 16-vuotias moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Savonlinnassa
  3. Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene on löydetty – aluksella oli katoamishetkellä yli 40 ihmistä
  4. CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan
  5. Suomeen työn perässä tuleville on saatava luvat kuntoon päivässä, vaatii sisäministeri Mykkänen – Kymmenen vuoden päästä Espoossa kolmasosa työvoimasta on ulkomaalaistaustaista
  6. Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – laulutaidoton toimittaja selvitti, miksi osa ihmisistä ei osaa laulaa Tilaajille
  7. Nuorten ohjaajien on vaikea saada töitä isoista ammattiteattereista – johtajilla ei ole enää aikaa etsiä uusia nimiä ja on helpompi valita talon jo ennestään tunteva tekijä
  8. Tornitalot nousevat Pasilaan – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti Helsinki muuttuu
  9. Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen
  10. Tunti sitten
  11. Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa
  12. Ensin myrkyn sai 300 lasta, sitten oli aikuisten vuoro – 40 vuotta sitten harhainen lahkojohtaja Jim Jones asutti seuraajansa keskelle viidakkoa, ja sitten he kuolivat yhdessä Tilaajille
  13. Näytä lisää