Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Söpö Lumikki ei jaksa enää miellyttää ja onni alkaa pahasti säröillä – filippiiniläisen Eisa Jocsonin tanssiteos viihdyttää ja karmaisee

Princess on osa teossarjaa, joka käsittelee onnellisuuden käsitettä globaalissa viihdeteollisuudessa.

Nykytanssi

Liikkeellä marraskuussa -festivaali. Princess Itäkeskuksen Stoassa. Konsepti Eisa Jocson, esitys Eisa Jocson ja Russ Ligtas, musiikki Marc Appart, valosuunnittelu Florian Bach.

Liikkeellä marraskuussa -festivaali tarjosi todellisen esitystaiteellisen herkkupalan, filippiiniläisen Eisa Jocsonin ideoiman teoksen Princess. Se eläytyy Lumikin hahmoon – ei kuitenkaan Grimmin veljesten lähes sadistisen sadun prinsessaan 1800-luvun alusta, vaan Walt Disneyn söpöön animaatiohahmoon vuodelta 1937.

Jocsonin mukaan häntä kiinnosti nimenomaan Disneyn saippuaisen Lumikin jatkuva onnen tila. Teoksen loppua kohden se alkaa kuitenkin pahan kerran säröillä. Näyttämöllä Lumikkia edustaa kaksi esittäjää, Eisa Jocson itse ja performanssitaiteilija Russ Ligtas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esitys alkaa hitain niiauksin ja sulokkaan keimailevin elein. Mukaan tulee ilkamoivaa kirmailua ja elämäntäyteisiä hypähdyksiä. Vähin erin Lumikit löytävät kimakat äänensä. Äärimmäisen taidokas äänenkäyttö sulautuu saumatta Marc Appartin diskreetiksi äänitaustaksi suunnittelemaan elektroniseen musiikkiin.

Niin liikkeissä kuin äänenkäytössäkin Jocson luottaa minimalistishenkiseen toistoon. Samoja liikkeitä ja lauseita toistetaan, mutta aina hieman eri painotuksin ja erilaisina yhdistelminä. Lumikki tai Lumikit toistavat eleitä ja fraaseja, jotka saattavat hyvinkin olla mukaelmia Disneyn animaatiosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lumikki on aina todella kohtelias, avulias ja toimelias. Liike- ja tekstipätkät viittaavat löyhästi alkuperäiseen satuun. Lumikki saattaa esimerkiksi hipasta etusormellaan ilmaa, katsoa sormeaan ja todeta ”hui, takan päällä on pölyä”. Hän lienee siis juuri kotiutunut kääpiöiden majaan.

Mutta on Lumikillakin surunsa. Hän saattaa nukahtaessaan nähdä painajaisia – mikä sinänsä ei ole ihme, kun tietää hänen traumaattisesta suhteesta äitipuoleensa. Hän saattaa myös kompastua.

Mutta ei huolta, noustessaan hän vain sipaisee tummia hiuksiaan. Kaikki on jälleen auringonpaistetta, ja kikatus jatkuu huipentuakseen pikkiriikkisiin laulunpätkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitten Lumikit lähestyvät ympärillä istuvaa yleisöä. Aina yhtä sulokkaina he jututtavat katsojiaan: ”Onpa mukava nähdä sinua!”, ”mikä on nimesi?” tai ”mistä olet kotoisin?”.

Katsojan assosiaatiot saavat tummempia sävyjä, kun heidän jalkoihinsa polvistuvat auliit neidot muistuttavat yhä enemmän eroottisten yökerhojen baarityöntekijöitä.

Tummemmaksi käy myös Lumikin mieli. Lopulta Lumikit eivät enää jaksa miellyttää ja manifestoida taukoamatonta onnen tilaa. He romahtavat maahan ja riisuvat pala palalta lumikkiuden tunnusmerkit: somat pikku kenkäset, tekosilkkiset päällyshameet ja pikimustat peruukit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toivuttuaan he nousevat ja puhuvat suoraan katsojille äidinkielellään, Jocson luonnollisella naisen äänellään ja Ligtas miehen äänellään.

Princess on äärimmäisen taidokas, moneen suuntaan assosioiva teos, joka sekä viihdyttää että karmaisee.

Se muodostaa ensimmäisen osan Eisa Jocsonin teoskokonaisuudesta, joka tulee käsittelemään onnellisuuden käsitettä globaalissa viihdeteollisuudessa. Se pitäisi kokonaisuudessaan saada aikanaan Suomeenkin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tanssi
 • Nykytanssi
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  2. 2

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  3. 3

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Max Verstappenilta todella tylyä tekstiä Valtteri Bottaksesta: ”Ei hän ole kuitenkaan edes paikalla”

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää