Kulttuuri    |   Kommentti

Aku Hirviniemen tuomiota ei ole vielä annettu – eikä tuomio ratkaise sitä mitä elokuva-alan ahdistelukulttuurista pitäisi ajatella

Uutinen Aku Hirvi­niemen, 34, ahdistelu­syytteestä on selvästi tyrmistyttänyt monet. Eikä ihme.

Aku Hirviniemi on yksi Suomen tunnetuimmista ja työllistetyimmistä näyttelijöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän löi itsensä läpi Putous-sketsi­ohjelmassa kahdeksan vuotta sitten, minkä jälkeen hän on nopeasti vakiinnuttanut asemansa yhtenä suosituimmista television ja elokuvien viihdekasvoista.

Hirviniemi on paljon muutakin kuin Marja Tyrni ja Luokkakokous. Hän teki vakuuttavan roolityön myös vuosi sitten ensi-iltaan tulleen Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan Hietasena ja kolme vuotta sitten Kansallisteatterin lavalla Nummisuutareiden Eskona. Työmäärä näiden ohella on ollut häkellyttävä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Menestyksellä on ollut hintansa. Kaksi vuotta sitten Hirviniemi jäi uupumuksen vuoksi sairauslomalle kesken Posse-viihdeohjelman kuvausten. Sen jälkeen hän on palannut vahvasti viihteen eturiviin.

Ja nyt häntä siis syytetään kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta. Syyte on laitettu vireille lokakuun loppupuolella. Asiasta uutisoi maanantaina Ilta-Sanomat. Syytteeseen johtaneet tapahtumat ovat uutisen mukaan tapahtuneet 30. kesäkuuta.

Aku Hirviniemi kommentoi asiaa Facebookissa. Hän kertoi, että tapaus koskee hänen kotonaan järjestämiään juhlia. Hirviniemi kiistää syytteet, sillä hänen mukaansa seksuaalista ahdistelua ei ole tapahtunut.


Hirviniemi sai heti paljon tsemppiviestejä kommenttiinsa. Ja samalla, kun häntä tuettiin, sanottiin, että ”nyt on #metoo-liike mennyt liian pitkälle”. Naisten kateutta ja rahanhimoa päiviteltiin. Itse tapahtumistahan tietää tarkemmin hyvin harva. Sosiaaliselle medialle ominaiseen tapaan tiedon puute ei kuitenkaan ole ollut esteenä mielipiteen muodostukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hirviniemi päivitti itsekin pian uudestaan asiasta. Hän kiitti tuesta ja toivoi asiallista keskustelua ja kertoi, ettei salli vihapuhetta naisia, miehiä tai ketään kohtaan.

”Haluan myös painottaa, että #metoo-liike nosti esille tärkeitä kysymyksiä ja arvoja, joiden takana itsekin seison. Asiallinen keskustelu ja asioiden käsittely järkevästi ja kaikkia kuunnellen ajaa meidän kaikkien etua”, Hirviniemi kirjoitti.Uudella päivityksellä ei näyttänyt olevan paljon vaikutusta Hirviniemi-faneihin. ”Metoo-juttu on mennyt aivan yli”, eräs tukija kommentoi vielä tänään Hirviniemen maanantaiseen kirjoitukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannattaisi varmaan ottaa askel taaksepäin ja muistella, mistä #metoossa oli ja on kyse. Koko keskustelu alkoi siitä, kun amerikkalainen näyttelijä Alyssa Milano twiittasi kehotuksen: ”jos sinua on joskus ahdisteltu seksuaalisesti, kirjoita ’me too’ (minä myös) vastauksena tähän twiittiin”.Ajatuksena oli tehdä näkyväksi ongelman massiivisuus. Se todella tulikin näkyväksi, ja moni ahdistelua kokematon järkyttyi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen #metoo-keskustelu kävi vuosi sitten vilkkaana. Puhuttiin nimilistoista, ja liikkeellä oli paljon huhuja sarjahäiriköistä elokuva-alalla. Loppujen lopuksi elokuvaprofessori Lauri Törhösen nimi tuli esiin Ylen uutisessa, kun 20 elokuva-alan naista kertoi hänen ahdistelleen heitä.

Törhönen myönsi Arto Nybergin haastattelussa myöhemmin, että on ”käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti, ja varmasti myöskin sanonut ja katsonut ja tehnyt sillä tavalla että siitä on voinut häiriintyä”.

Pian alettiin puhua myös #metoo-kampanjan ylilyönneistä. Ruotsissa monet mediat saivat nuhteita hyvän journalistisen tavan rikkomisesta.

Suomessa laulaja Tomi Metsäketo menetti ensin työtilaisuuksia sen vuoksi, että häntä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Sitten Metsäketo syytti häntä netissä syyttäneitä naisia kunnianloukkauksesta, ja neljä naista saikin tuomion.

Metsäkedon kunniaa loukanneet syyllistyivät oikeuden mukaan siihen, että he väittivät Metsäkedon tehneen jotain, mitä ei ole tapahtunut. Kunnianloukkauksen johtopäätös ei kuitenkaan ole se, että Metsäkedon toiminnassa ei olisi ollut mitään moitittavaa. Hän oli itsekin antanut tiedotteen, jossa myönsi käyttäytyneensä ”öykkärimäisesti”. Kunnianloukkaustuomion johtopäätös on ainoastaan se, että Metsäkedon kunniaa oli loukattu.

Jos seksuaalirikoksesta ei ole riittävää näyttöä, sitä ei ole tutkittu tai se on tekona vanhentunut – tai se on pelkkää sepitettä – siitä puhuminen voi tosiaan johtaa kunnianloukkaustuomioon. Näin siis uhriksi itsensä kokenut tai väittänyt voi saada tuomion.

Tämä on aiheuttanut valtavan pettymyksen monille elokuva-alan häirinnästä puhuneille. Heidi Lindénin tänä syksynä ilmestynyt kirja #metoo-vallankumous kuvaa hyvin tätä pettymystä.

Myös kansainvälisesti #metoo-kampanja on tänä syksynä joutunut vastatuuleen. Häirinnästä puhuminen on herättänyt vihaa ja kyllästymistä.

The Economist kertoi hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan vuodentakaista suurempi osa amerikkalaisista on sitä mieltä, että tekaistut syytökset seksuaalisesta häirinnästä ovat suurempi ongelma kuin häirintä, joka ei tule ilmi. Samoin yhä useampi ajattelee, että naiset, jotka valittavat häirinnästä aiheuttavat enemmän ongelmia kuin ratkaisevat niitä.

Miten tämä liittyy Aku Hirviniemeen ja mitä siis #metoosta pitäisi ajatella?

Aku Hirviniemen kotibileiden tapahtumat kannattaa pitää erillään keskustelusta, joka koskee elokuva-alan työkulttuuria ja rakenteita, jotka pönkittävät epäterveitä valta-asemia alalla.

Alan ongelmista valmistui alkusyksystä selvitys kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin) tilaamana. Selvitys toteaa, että kyllä, alalla on ongelmia, ja työturvallisuuslakeja ei noudateta. Näiden ongelmien korjaaminen vaatii aikaa ja työtä, eikä sitä kannata lopettaa.

Hirviniemen kesäkuisilla bileillä ei ole niiden alan rakenteiden kanssa välttämättä mitään tekemistä. Oikeus kertoo aikanaan kantansa siihen, onko bileissä rikottu lakia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksuaalinen ahdistelu
 • #metoo
 • Hanna Mahlamäki
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  4. 4

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  5. 5

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”

  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Perussuomalaiset vertasivat EU:ta natsi-Saksaan ja suututtivat muut puolueet eduskunnassa –”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”
  3. Lato tuhoutui Vantaalla – videot näyttävät todennäköisesti tahallaan sytytetyn tulipalon rajuuden
  4. Omat yrittävät kaataa pääministeri Mayn – brittimedia ennakoi Mayn voittavan keskiviikkoillan luottamusäänestyksen
  5. Autoliitto ihmettelee työ­ryhmän kovia vaatimuksia: ”Pelkona on, että kustannukset kaatuvat tavallisten autoilijoiden niskaan”
  6. HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukenettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä ampumisesta tiedetään
  7. Valtiosyyttäjä yritti viestittää poliisijohdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengipomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”
  8. Saiko hakaristi­liput poistaa kulkueesta? Poliisin toimista tehtiin kanteluita, joiden mahdollisuuksiin professorit suhtautuvat varauksella
  9. Tunti sitten
  10. Näin Finlandia-talon vesivahinko eteni: Jopa satatuhatta litraa vettä ryöppysi sisään nyrkinkokoisesta reiästä
  11. Toinen Voyager-luotain poistui viimein aurinkokunnasta – ”Nyt odotamme, mitä se kertoo meille heliopaussin ulkopuolisesta maailmasta”
  12. Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä
  13. Näytä lisää