Kulttuuri

Puhelinsoitto Kaija Saariaholta muutti kantelistin elämän – nyt Eija Kankaanranta soittaa maailman oopperataloissa kuutta kanteletta ja kaikki huipentuu lauantaina New Yorkissa

Eija Kankaanranta kiinnostui kanteleesta ja nykymusiikista, mikä ei ollut ihan varmin tapa ansaita leipää. Sitten tuli puhelu Kaija Saariaholta, ja Kankaanranta pääsi suomalaissäveltäjän uusimman oopperan avainmuusikoksi. Tänä viikonloppuna hän soittaa New Yorkin Lincoln Centerissä.

New York

”Bassokielet ovat kuin sade, pienet kielet puhuvat kuiskausten kieltä.”

Näin kertoo japanilainen noh-näytelmä ”maagisesta soittimesta” Ezra Poundin englanninnoksena. Ja täällä New Yorkin Lincoln Centerissä tuo maaginen soitin paljastuu kanteleeksi, jota soittaa Eija Kankaanranta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseessä on Kaija Saariahon uusimman oopperan Only the Sound Remains Yhdysvaltain ensiesityksen harjoitukset. Se tuo myös Eija Kankaanrannan ensimmäistä kertaa New Yorkiin sitten kahdeksanvuotiaana tehdyn kuoromatkan.

Kankaanranta ei voi vieläkään uskoa, että näin kävi. Kanteleesta on tullut oopperatähti ja hänestä samalla entistä kansainvälisempi taiteilija. Hän on nyt kiertänyt soittamassa kanteletta Saariahon oopperan esityksissä kuuluisissa ooppera­taloissa Amsterdamista Helsinkiin ja Pariisin Palais Garnieriin. Loka-marraskuun vaihteessa vuorossa oli Madridin Teatro Real ja nyt tänä viikonloppuna siis New Yorkin Lincoln Center.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuntuu hyvin epätodelliselta”, Kankaanranta sanoo.

”Kuka kantelisti nyt villeimmissäkään unelmissaan kuvittelee roudaavansa kuusi kanteletta esimerkiksi Pariisin Palais Garnierin orkesterimonttuun soittaakseen huippumuusikoitten kanssa maailman kauneinta musiikkia?

Kaikki alkoi pianotunneilla 5–6-vuotiaana. Eija Kankaanranta edistyi hyvin ja soitti perusklassista ohjelmistoa Tampereen konservatoriossa.

”Kanteleeseen minut ohjasi äitini Sirkka, joka oli jollain kuoromatkalla kuullut Ismo Sopasen kolmen tyttären soittoa ja ihastunut siihen”, hän muistelee.


Ismo Sopasen innostavuuden vuoksi konserttikanteleesta tuli hänen pääsoittimensa. Sopanen halusi nykysäveltäjiltä uutta ohjelmistoa kanteleelle, mikä innosti opintoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sen ajan tähtikantelisteilla oli jo ohjelmistoa Jukka Tiensuusta ja Leonid Bashmakovista lähtien, joten kansanlaulusovitusten ja kansansävelmien ohella saatoin tutustua uusiin sointeihin ja soittotapoihin, jotka tuntuivat raikkaalta vaihtelulta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähitellen Kankaanranta pääsi toisten kanteleensoittajien kanssa tilaamaan teoksia apurahoilla esimerkiksi Jukka Linkoltalta ja omalla apurahalla Leonid Bashmakovilta. Seuraavassa vaiheessa säveltäjät Juhani Nuorvalasta lähtien halusivat Kankaanrannan omatoimisesti kantaesitystensä esittäjäksi.

Ooppera tuli mukaan, kun hänet pyydettiin soittamaan Kimmo Hakolan Akseli-oopperaan ja Jaakko Kuusiston lastenoopperaan Koirien Kalevala.

Ja sitten Kaija Saariaho otti häneen yhteyttä. Säveltäjä kertoo halunneensa kanteleen japanilaisten noh-näytelmien mainitsemaksi ”maagiseksi soittimeksi”, kun kansallissoittimen käyttö oli kiinnostanut muutenkin jo pitkään.

”Kyselin säveltäjäkollegaltani Tapio Tuomelalta sopivaa kanteleensoittajaa. Hän mainitsi Eijan. Pian kävi selväksi, että tässä on soittaja, jolle haluan kirjoittaa tämän oopperan kanteleosuuden”, Saariaho kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämän muuttanut yhteydenotto tapahtui kesäkuussa 2013. Kankaanranta myöntää ”kiljuneensa innosta” ratkaisevan puhelun jälkeen.

”Sitten Kaija kuunteli levytykseni ja ­improvisointiani, jossa soitin typeryyttäni todella nopeita kuvioita aivan vapaasti. Yhtä nopeita kuvioita on nimittäin nyt partituurissa tarkasti nuotinnettuina, ja siinä oli kova opettelu!”

Kankaanranta halusi nousta vaativan tehtävän myötä ”aivan uudelle tasolle” sävykkyyden, tarkkuuden ja kaiken muunkin suhteen. Musiikki vaati hänen käsiltään myös aivan uudenlaisia liike­ratoja.

”Piti vain päättää, että minä pystyn tähän.”

Oopperan kantaesitys oli 2016 Amsterdamissa, mutta vasta tämän vuoden loppupuolella hän on uskaltanut sanoa itselleen, että ”tästä selvitään”. Samalla hän on nauttinut esityksistä yhä syvemmin.

Kaija Saariaho ja maailmankuulu ohjaaja Peter Sellars ovat samaa mieltä siitä, että produktio on nyt parhaimmillaan. Seuraavassa videossa Peter Sellars puhui HS:lle Amsterdamin esitysten jälkeen juuri ennen Helsingin-esityksiä.


Nyt Sellars sanoo, että kaikki loksahti ohjauksellisesti kohdalleen Amsterdamin ja Helsingin jälkeen Pariisissa.

”Ja Eijahan on käsityskykyni ulkopuolella muusikkoudessaan ja virtuoosisuudessaan”, Sellars kehuu. ”Samalla kantele on noussut aivan uudelle tasolle, kun Kaija käyttää teoksessa useita erilaisia kanteleita, joita hän vielä rikastaa elektronisesti niin, että koko tila täyttyy maagisista värähtelyistä!”

Saariahon mukaan viimeiset esitykset alkukuusta Madridin Teatro Realissa ratkaisivat kaiken musiikillisesti.

”Saimme upeat arvostelut Espanjasta ja produktio on viime viikon jäljiltä niin hyvässä kunnossa, että harjoitukset täällä New Yorkissa ovat olleet lähinnä nautintoa”, säveltäjä sanoo.

Kankaanrannalle nämä päivät merkitsevät nautinnon lisäksi kovaa työtä. Saariaho halusi kanteleesta mahdollisimman monipuolisen sointikirjon ja teki myös musiikkia, joka ei taivu vain yhdelle kanteleelle.

”Lopulta päätimme, että käytämme bassokanteletta, Koistinen kantele -yrityksen konserttikanteletta, 15-kielistä kanteletta ja viisikielistä kannelta. 15- ja viisikielisiä on lisäksi kaksi kappaletta, koska Kaijan säveliköt ovat sellaisia, että osa soittimista on paras virittää toisin kuin on tapana. Annoin siis Kaijan säveliköt soitinrakentaja Erkki Okkoselle, ja hän rakensi niiden pohjalta kyseisissä säveliköissä hyvin soivat 15-kieliset kanteleet.”

Jos tavallinen sunnuntaikitaristi joskus saattaa turhautua kitaran ainaiseen virittämiseen, niin siitä ei kannata valittaa ­ainakaan Kankaanrannalle.

”Konserttikanteleen virittää nopeimmillaan yhdeksään minuuttiin, mutta kuuden kanteleen viritys on tietysti pidempi prosessi”, hän kertoo.

Mutta kun kenraaliharjoitus alkaa, kaikki on jälleen kunnossa, ja New York Timesin sekä HS:n valokuvaajat pääsevät töihin.

Ennakko-odotukset ovat jälleen kor­kealla, koska Kaija Saariaho on täällä New Yorkissa iso nimi, mikä näkyi jälleen kerran myös New York Timesin isossa ennakkohaastattelussa.

Saariaho on Carnegie Hallin taannoinen nimikkosäveltäjä, jolta New Yorkin filharmonikot on tilannut teoksia ja joka sai valtavan menestyksen kaksi vuotta sitten, kun L’amour de loin eli Kaukainen rakkaus esitettiin New Yorkin Lincoln Centerin Metropolitan Operassa.

Nyt ollaan saman Lincoln Centerin pienemmässä Rose-teatterissa, mikä riittää hyvin kahden laulusolistin, neljän laulajan kvartetin sekä tarkkaan harkitun pienen ensemblen kamarioopperalle. Ensemblessa on muutakin suomalaisväriä Meta4-kvartetista lähtien.

”Eija ja ihan kaikki muusikot sekä kapellimestari Ernest Martinez Izquierdo ovat uskomattomalla tasolla”, Saariaho kiittää.

Kaija Saariahon vuosi on ollut poikkeuksellinen. Hän kasvoi pienyrittäjä Launo Laakkosen perheessä tavallisessa arava-talossa, mutta tuosta pienyrittäjästä tuli myöhemmin suuri teollisuusneuvos, jonka perinnöstä Saariaho sai osansa ja teki tänä vuonna sen turvin miljoonan euron lahjoituksen Musiikkitalon urkuihin.

Tärkeintä Saariaholle on kuitenkin aina ollut säveltäminen. Seuraavaksi hän viimeistelee monikielisen oopperan Sofi Oksasen librettoon. Sen kantaesitys on kesällä 2020 Aix-en-Provencen festivaalilla ja sekin tulee kiertämään maailman Suomen Kansallisoopperaa myöten.

”Sen on valmistuttava tänä vuonna. Niin olen päättänyt”, Saariaho sanoo lujasti.

Entä Eija Kankaanrannan jatkosuunnitelmat?

”En ole ehtinyt tehdä musiikkiopiston opettajatehtäviä vuosiin, mutta jatkan Sibelius-Akatemian tuntiopettajana ja keskityn taiteelliseen työskentelyyn myös Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin”, hän kertoo.

Kaija Saariahon aloitteesta hänellä on duo huilisti Camilla Hoitengan kanssa. Hän soittaa loppuvuodesta konsertteja esimerkiksi alttoviulisti Laura Kajanderin kanssa sekä Jukka Tiensuun uutuuden säveltäjän itsensä, Veli Kujalan ja Jyrki Myllärisen kanssa.

”Ensin vuoden alkupuolella jatkan Juhani Nuorvalan kanteletuotannon äänitystä ja palailen bluesia ja kansanmusiikkia fuusioivan Juurakko-yhtyeen riveihin. Aloitan myös Kanteleliiton puheenjohtajana”, Kankaanranta kertoo.

Idealismilla on puolensa: kanteleen ja nykymusiikin yhdistäminen ei Kankaanrannan opintoaikoina ehkä kuulostanut erityisen varmalta leivän ansaitsemis­metodilta, mutta siihen hän panosti aivan erityisesti. Nyt hän tekee tällä reseptillä kansainvälistä uraa ja soittaa maailman hienoimmissa oopperataloissakin.

”Täytyy jo uskoa, että tämä kaikki on totta! Mutta vaikka olenkin kokenut tämän projektin myös epätodelliseksi, niin olen kuitenkin tekemässä töitä ihan tosissani: tarkoitus on pitää jalat maassa ja jatkaa ammattimaista työntekoa.”


Pssst... juttukeikan kulisseissa.

Vesa Sirén, toimittaja: ”Kaksi perinteistä suomalaisen kansanmusiikin käyttämää soitinta on paljastanut aivan uusia puolia itsestään viime vuosikymmeninä, kun ne pääsivät myös aikamme avantgardistisen taidemusiikin säveltäjien käsiteltäviksi: toinen on harmonikka ja toinen on kantele. Kaija Saariahon Only the Sound Remains -ooppera vie bassokanteleen, konserttikanteleen ja eri tavoin viritetyt kaksi 15-kielistä ja kaksi viisikielistä kannelta aivan uusiin maailmoihin elektronisen muokkauksenkin avulla ja samalla teos sinkautti Eija Kankaanrannan esiintymään ympäri maailmaa. Seuraavaksi Peter Sellarsin entisestään syventynyt ohjaus jatkaa Kanadaan. Canadian Opera Company ilmoittaa esityspäivistä myöhemmin.”

Kuka?

Eija Kankaanranta


 Syntynyt Tampereella.

 Opintoja Tampereen ja Helsingin yliopistoissa, Tampereen konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa.

 Esittänyt useiden suomalaisten ja myös kansainvälisten säveltäjien kantaesityksiä Kaija Saariahosta Michael Finissyyn.

 Soittaa parhaillaan Kaija Saariahon Only the Sound Remains -oopperan esityksissä New Yorkissa.

 Valmistelee säveltäjille suunnattua kanteleopasta instrumentin laajentuneista ilmaisumahdollisuuksista.

 Aloittaa Kanteleliiton puheenjohtajana tammikuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Ooppera
 • Kaija Saariaho
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kerrostaloasunnossa Koskelantiellä Helsingissä räjähdysmäinen tulipalo, sivullisille ei vaaraa – HS seuraa

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  8. 8

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  9. 9

   Pääministeri May väisti varman tappion ja lykkäsi tärkeää brexit-äänestystä – parlamentti väittelee taas brexitistä, suora lähetys käynnissä

  10. 10

   ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  10. 10

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. YK:n siirtolaisuusasiakirjasta on tehty väline surullisessa poliittisessa pelissä Tilaajille
  3. Voiko Britannia vielä perua EU-eron, tai voiko brexitistä tulla uusi kansan­äänestys – HS vastaa tärkeimpiin kysymyksiin
  4. Kerrostaloasunnossa Koskelantiellä Helsingissä räjähdysmäinen tulipalo, sivullisille ei vaaraa – HS seuraa
  5. Englannin punnan kurssi vajosi pää­ministeri Mayn ilmoitettua brexit-äänestyksen lykkäämisestä
  6. Macron pitää tänä iltana presidenttikautensa mahdollisesti tärkeimmän puheen – Tavoitteena rauhoittaa Ranska viikkojen mellakoinnin jälkeen
  7. Pääministeri May väisti varman tappion ja lykkäsi tärkeää brexit-äänestystä – parlamentti väittelee taas brexitistä, suora lähetys käynnissä
  8. ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten
  9. Tunti sitten
  10. Ministeriö haluaa Trafilta selvityksen kohun nostattaneesta ajokortti­palvelusta – Trafin sähköiset palvelut ovat poissa käytöstä toistaiseksi
  11. Keltaliivit uskovat, että he osaisivat johtaa Ranskaa paremmin kuin presidentti – Asiantuntija: Polttoainekriisistä on tullut demokratian kriisi
  12. Intian viran­omaiset nostivat Taj Mahalin lippujen hinnat viisin­kertaisiksi kotimaan turisteille
  13. Näytä lisää