Kulttuuri

Muotoilija Hannu Kähösen suunnittelemat esineet parantavat hiihtotuloksia ja säästävät kerrostaloasukkaiden sormia

Hannu Kähönen haluaa tehdä tuotteita, jotka kestävät aikaa ja tekevät elämästä helpompaa.

Suomalainen koskee Hannu Kähösen suunnittelemiin esineisiin useammin kuin uskoisi. Jos taskussa on Abloyn avain, se on luultavasti Kähösen muotoilema.

Kähönen, 70, on Suomen tunnetuimpia muotoilijoita, jonka kädenjälkeä voi nähdä monien käyttöesineiden ohella Helsingin raitiovaunujen ja bussien ulkoasussa. Tyypillistä hannukähöstä edustavat myös kaupungin tummanvihreät roskakorit, joista yksi näkyy hänen Etelä-Helsingin kotinsa ikkunasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuotteiden pitää olla yksinkertaisia valmistaa, syntyä vähästä materiaalista ja helpottaa elämää”, Kähönen sanoo.

Kaikki alkoi puusta. Kähönen veisteli kauhoja ja salaattiottimia jo pikkupoikana Karjalohjalla. Lempimateriaali oli leppä, joka taipui tuoreena, mutta kovettui vanhetessaan. Kahdeksanlapsisessa perheessä kaikki nikkaroivat. Vanhin veli valmisti oman kanootin ja oli niin hyvä piirtäjä, että Kähönen innostui opettelemaan perässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Keskikouluun mennessä olin päättänyt, että minusta tulisi arkkitehti, muotoilija tai kuvataiteilija.”

Taideteolliset opinnot Kähönen aloitti graafisella suunnittelulla, ennen kuin vaihtoi vuonna 1962 perustettuun teollisen muotoilun oppiaineeseen. Yleistä sommittelua opetti Kaj Franck, jonka alaisuudessa Kähönen sai ensimmäisen kesätyönsä Arabian tehtaalla. Myöhemmin Kähönen aloitti työt suomalaisen teollisen muotoilun edelläkävijän, Jussi Aholan, toimistossa Vuorimiehenkadulla.

Työssään Kähönen on painottanut ympäristöystävällisyyttä pyrkimällä luomaan tuotteita, jotka kestävät aikaa. Klassikoiden taustalla on usein huolellinen suunnittelu: esimerkiksi 1970-luvulla Kähönen suunnitteli Ergonomiadesign-yrityksen osakkaana poimintalaatikon, joka on edelleen käytössä sadoissa suomalaiskaupoissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Kähönen on aina innostunut mekaanisista ja kokoontaitettavista esineistä. Tunnetuimpiin kuuluu komposiittiputkesta ja muutamasta purjekankaanpalasta valmistettu Trice-tuoli, joka löytyy monesta suomalaiskodista.

Kähönen on poikkeuksellinen muotoilija, sillä hän ei ole erikoistunut yhteen teollisuudenalaan tai materiaaliin. Palvelumuotoilukin on työllistänyt hänen toimistoaan jo pitkään.

”Olen vähän tällainen levoton ja haluan oppia aina uutta. Esineiden muotoilussa kaikki lähtee aina materiaalista ja sen mahdollisuuksista käyttäjää ajatellen”, Kähönen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usein muotoilussa on kyse jo olemassa olevien ratkaisujen parantamisesta. Ensin pitää vain tietää, mihin kysymykseen haetaan vastausta. 1980-luvulla Kähönen sai tehtäväksi pohtia hiihtosauvan muotoilua kollegansa Pasi Järvisen ja yhteistyössä Jyväskylän yliopiston tutkijoiden kanssa. Lopputuloksena syntyi Exelin valmistama ergonominen hiihtosauva, joka on esikuva nykyisille hiihto- ja kävelysauvoille.

”Keksimme, että pieni ponsi kämmenen alapuolella vähensi puristamisen tarvetta. Se säästi niin paljon energiaa, että puhuttiin usean minuutin vaikutuksesta 50 kilometrin hiihdossa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kähösen suurimmat projektit ovat liittyneet kaupunkikuvaan ja liikenteeseen. 1990-luvulla hän suunnitteli työryhmineen Helsinkiin uuden matalalattiaraitiovaunun. Muotoilu oli onnistunutta, mutta tekniikka ei. Saksalaisvalmistaja pani vaunuihin kiinteät telit, joiden pyörät eivät myötäilleet kiskoja tiukoissa mutkissa.

”Kyllähän siitä haikea olo tulee, etenkin kun tekniikka pettää. Mutta tuotteet ovat tuotteita, ne eivät kestä ikuisesti”, Kähönen sanoo.

Viime vuodet Kähönen on opettanut Kiinassa ja nähnyt maan nopean muutoksen. Suomalaista kestävää muotoilua arvostetaan korkealle ja sille olisi huomattavasti enemmänkin kysyntää.

”Nyt pitäisi panostaa muotoiluosaamisen eikä vain tavaroiden vientiin. Sillä alkaa jo olla kiire, sillä kansainvälisen kilpailun lisäksi myös kiinalaiset ovat jo pitkällä teollisessa muotoilussa.”

Kähösen mukaan arkkitehtuurin ja muotoilun museo olisi tärkeä parannus suomalaisen osaamisen tunnetuksi tekemisessä.

Vaikka monet Kähösen saavutuksista ovat suuria ja näyttäviä hankkeita, tulee mielihyvä usein pienistä asioista. Aikaisemmin monen suomalaisen kerrostalon ulko-ovessa oli lukko, jossa sormet jäivät herkästi avausvivun ja ovenkehyksen väliin. Abloy pyysi Kähöstä suunnittelemaan tuotteen uudelleen.

”Muutin avauspainiketta siten, että muoto suojaa sormen vahingolta”, Kähönen sanoo.

Nyt avausvipu toimii niin hyvin, ettei sitä käyttäjä usein edes huomaa.

Kuka?

Hannu Kähönen


 Syntynyt 1948 Karjalohjalla, asuu Helsingissä.

 Teollinen muotoilija 1975, Taideteollinen korkeakoulu.

 Perusti 1981 Creadesign-yrityksen, jonka kautta työskentelee edelleen.

 Satoja muotoiluprojekteja, investointihyödykkeitä ja käyttöesineitä, asiakkaina mm. Abloy, Tulikivi, Suunto, Polar ja Martela. Muotoillut Helsingin kaupungille roskakorit.

 Luonut visuaalisia ilmeitä Helsingin opasteisiin, busseihin, juniin ja Suomenlinnan lauttaan.

 Taiteilijaprofessori 2006–11, teollisen muotoilun professuuri GDUT Guangdong University of Technologyssä 2012–18.

 Design-museon hallituksen puheenjohtaja 2006-10, Pro Finlandia-mitali 2001, Kaj Franck -muotoilupalkinto 2009, palkittu kahdesti Valtion taideteollisuuspalkinnolla, Ornamo-palkinto 2011.

 Harrastaa piirtämistä ja purjehdusta, kunnostaa 8mr-luokan puuvenettä.

 Kaksi poikaa aikaisemmasta liitosta, lisäksi kaksi lastenlasta.

 Täyttää 70 vuotta 18. marraskuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Muotoilu
 • Joonas Turunen
 • Henkilö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa

  4. 4

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  10. 10

   NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Vain neljä vuotta vanhasta Malmin sairaalasta löytyi kosteusongelmia – Korjaukset aloitetaan kuudessa tilassa, mutta kosteutta on koko talossa
  3. Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä Tilaajille
  4. Vuoden kokin luotsaama Nude voi nousta aivan parhaiden ravintoloiden joukkoon – pienten annosten makumaailma on parhaimmillaan vangitseva
  5. NHL testaa väriä muuttavaa kiekkoa – pelkästään pakastettu kiekko ei riitä
  6. Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa
  7. Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita
  8. Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa
  9. Lauri Markkanen teki 13 pistettä, kolmen pisteen heitoista vain yksi upposi – katso Markkasen kaikki korit maanantai-illan ottelusta
  10. F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton
  11. Säästöpankki: Suomen talouskasvun hidastumisesta on selviä merkkejä – myös Sipilän työllisyystavoitteen saavuttaminen epätodennäköisempää
  12. Näytä lisää