Kulttuuri

Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

Fredi sai idean sävellykseensä Haagin Euroviisuissa vuonna 1976, jossa oli edustamassa Suomea laulullaan Pylly vasten pyllyä – pump pump.

Väittikö joku, ettei klassisella ja popmusiikilla ole mitään tekemistä toistensa kanssa?

Väittäjä on väärässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molempiin musiikinlajeihin uppoutunut kyllä tietää, kuinka itkettävän hienoja melodioita voi kummastakin löytyä. Ja mikä hämmentävintä, melodiat ovat usein aivan samoja.

Esimerkkejä riittää. Viime viikolla Helsingin Sanomien lukija vinkkasi, että Lapinlahden lintujen Lipputangon nuppi -kappaleessa sekä Claude Debussyn Ariettes oubliées -laulusarjan nelososassa on liki sama melodia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin paperilta luettuna tapaus ei tunnu kovin järisyttävältä, mutta pistäpä sekä Debussy että Linnut soimaan. Hämmästyt.

Tuon jutun jälkeen vinkkejä klassisen ja iskelmän yhteyksistä alkoi sadella lukijoilta lisää.

Vinkein löydös saapui eräältä klassisen musiikin ammatti laiselta. Hän kehotti kuuntelemaan venäläisen romantiikan ajan säveltäjän César Cuin pianopreludia op. 64 nro 2 e-molli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lamppu syttyi saman tien: Ei ole totta, tämäkin vielä! Liki tismalleen sama melodia kuin Katri Helenan Euroviisuissa vuonna 1979 esittämässä klassikossa Katson sineen taivaan. Kahdeksan tahdin mittaiset pääteemat eroavat vain lopussa.

Kuinka tämä on mahdollista? Venäläinen romantiikan ajan pianoteos vuosisadan vaihteesta ja suomalainen, 70-luvun viisuiskelmä ovat tällä tavoin naimisissa.

Kuuntele itse Cuin teos:Pirautetaanpa Matti Siitoselle eli Fredille, kappaleen säveltäjälle. Jos joku tietää laulun taustat niin hän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puhelimessa vallitsee epäuskoinen hiljaisuus. Siitonen ei ole koskaan kuullutkaan sävellyksensä yhteydestä César Cuihin.

”Ei aavistustakaan”, hän sanoo lopulta ja naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitonen ei ole saanut vaikutteita Cuilta, sillä hän ei edes kuuntele klassista musiikkia. Eikä hän oikeastaan kuuntele muutakaan musiikkia, koska muusikkona hänen pitää koko ajan havannoida sitä ja ottaa siihen kantaa.

Siitonen kertoo ”kehittäneensä sävellyksen” vuonna 1976 ollessaan esittämässä Pylly vasten pyllyä – pump pump -kappalettaan Haagin Euroviisuissa. Pump pump päätyi kisassa sijalle 11.

Aamulla Fredin päässä alkoi soida jotakin aivan muuta.

”Heräsin hotellista ja mietin, millainen sävellys Euroviisuissa oikein menisi läpi. Katselin ulos ikkunasta. Siitä kappale lähti liikkeelle.”

Siitonen muistaa kirjoittaneensa Katson sineen taivaan -laulun intron paperille. Mietiskely jatkui kotona.

Levymoguli Toivo Kärki kuuli valmiin kappaleen, mutta toivoi siihen yhtä muutosta. Hän olisi halunnut muuttaa neljännen tahdin lopun intervallin kulkemaan ylöspäin, mutta Siitonen piti päänsä.

Sanat teki Vexi Salmi. Sitten kappale esiteltiin Katri Helenalle, joka otti laulun esitettäväkseen. Laulu edusti Suomea euroviisuissa Jerusalemissa, mutta menestys ei ollut mainittava. Se jäi 38 pisteellään sijalle 14.

”Mutta pääministeri Kalevi Sorsa lähetti esityksen jälkeen Katrille sähkeen, että hienosti meni. Se oli sinivalkoista!” Siitonen muistelee.


Yhteys César Cuin preludiin ei hätkähdytä Siitosta suuremmin.

”Jos ruvettaisiin katsomaan, niin jokaisesta kappaleesta löytyisi vaikka mitä. Jokaisen bluesin voisi haastaa heti oikeuteen”, hän miettii.

Erityisesti tämä pätee hänestä nykymusiikkiin. ”Eihän siellä ole melodiaa kuin muutama fraasi enää”, hän miettii. Yhtäläisyyksiä löytyy siksi helpommin.

Lupaan kuitenkin lähettää César Cuin pianopreludin Siitosen kuultavaksi. Kuluu vain pari minuuttia, ja sähköpostiin kilahtaa uusi viesti.

”Olipa uskomatonta. Näin ajatukset ja sävelmät liikkuvat näkymättömässä maailmassa”, Fredi kirjoittaa.

Vertaa Cuin preludia oheiseen Katson sineen taivaan -lauluun. Ylen Elävän arkiston tallenteessa Katri Helena laulaa kappaleen Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 1979. Jos video ei näy alla, voit katsoa sen tästä linkistä:

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Klassinen
 • Iskelmämusiikki
 • Mari Koppinen
 • Kulttuuri
 • HS Viikko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Tanskalaispari kiipesi Kheopsin pyramidille ja poseerasi alasti – Egypti tutkii, onko ”pornografinen” materiaali aitoa

  6. 6

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  7. 7

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  8. 8

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  9. 9

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää