Kulttuuri    |   Ooppera-arvostelu

Parasta Kaija Saariahoa New Yorkissa – oopperan ohjaus lähellä täydellisyyttä

Ohjaaja Peter Sellarsin näkemys oli hioutunut entisestään, mutta suurimmat aplodit sai Saariaho.

Ooppera

Kaija Saariahon Only the Sound Remains New Yorkin Lincoln Centerin White Light -festivaalilla lauantaina. Ohjaus Peter Sellars, päärooleissa Philippe Jaroussky ja Davóne Tines sekä tanssija ja koreografi Nora Kimball-Mentzos. Kapellimestarina Ernest Martínez Izquierdo.

Kaija Saariaho sai lauantai-iltana suurimmat suosionosoitukset, kun hänen uusin oopperansa Only the Sound Remains sai Yhdysvaltain ensiesityksensä New Yorkin Lincoln Centerin White Light -festivaalilla.

Tästä näyttäisi tulevan uusin osoitus hänen toistuvista New Yorkin -valloituksistaan esimerkiksi New Yorkin filharmonikkojen ohjelmistossa, Carnegie Hallin taannoisena nimikkosäveltäjänä ja jättimenestyksen L’amour de loin -oopperalla myös New Yorkin Metropolitan -oopperassa saaneena säveltäjänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla on muistettava, että Rose-teatterin puitteet olivat Metropolitania pienemmät ja sopusuhtaisemmat tälle pienen ensemblen kamarioopperalle. Rose-teatteriin mahtuu 1100 henkeä, ja katsomo täyttyi hyvin.

Eivätkä kaikki yleisöstä vielä tunne säveltäjän ulkonäköä, ja sehän sopii, kunhan tutustuvat musiikkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Säveltäjä istui vaimoineen ihan takanani”, yksi kuulijoista sanoi väliajalla.

”Kuule, se vaimo on oopperan säveltäjä”, toinen vastasi.

Saariaho on ota tai jätä -säveltäjä. Jos lähdet mukaan pienten eleiden suurten merkitysten etsimiseen meditoivassa mielentilassa, saat syvän taidekokemuksen. Jos vain suuremmat eleet ja toimintaelokuvien tapahtumatiheys kiinnostavat, Saariaho tuskin on sinua varten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sellarsin ohjauksissa on sama juttu. Oli niissä aikoinaan ulkoistakin vipinää, mutta hän menee yhä sisäistyneempään suuntaan, jossa pienillä eleillä ja staattisuudella on yhä suurempi merkitys.

Sellars hioo ja hioo, joten ohjaus on harvoin parhaimmillaan vielä produktion ensi-illassa. Saariahon ensimmäinen ooppera L’amour de loin nousi parhaimmilleen ohjauksen puolesta vasta Kansallisoopperassa vuosia kantaesityksen jälkeen, ja tuo esitys saatiin dvd-levylle.

Only the Sound Remains -oopperalle kävi toisin. Amsterdamin ja Helsingin jälkeen ohjaaja alkoi olla tyytyväinen produktioon vasta Pariisissa, Madridissa ja nyt New Yorkissa. Mutta Warner Classicsin dvd tehtiin jo Amsterdamin kantaesityksen yhteydessä 2016, vaikka nyt jokainen käden liike, ilme ja ele puhuvat entistä runollisemmin.

Tämä traileri julkaistiin kantaesityksen yhteydessä. Jaroussky lauloi hyvin, mutta ei ollut roolissa vielä aivan täysin sisällä.Myöhemmin Helsingissä Peter Sellars puhui produktiosta HS.fin videolle, joka sisältää myös silloisen harjoitusnäytteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Silti vielä Helsingissä esimerkiksi miehen ja miespuolisen aaveen suudelma ei jättänyt erityistä muistijälkeä, eikä Jaroussky ehtinyt niihin esityksiin. Nyt suudelmassa oli jo kenraaliharjoituksessa selkeästi enemmän sähköä ja erotiikkaakin.

”Kaikki syvenee, kun koko ensemble tutustuu teokseen vuosien ajan”, ohjaaja Peter Sellars perustelee asiaa nyt New Yorkissa HS:lle. ”Eivät Beethovenin jousikvartettojen kantaesityksetkään olleet nykyesitysten tasolla, koska nyt muusikot ovat soittaneet niitä puolet elämästään.”

Valitettavasti lyhyenkin videonäytteen otto harjoituksista kiellettiin nyt, kun kaikki onnistui entistäkin paremmin.

Mielestäni Helsingin-esitys oli ylistysten arvoinen, mutta nyt hifisteltiin vielä ylivertaisemmalla tasolla, koska ensemble hioi produktion huippukuntoon jo loka-marraskuun vaihteessa Madridin Teatro Realissa.

”Nyt me todella osataan tämä”, kuului muusikoilta jo ennen esitystä. Ja niinpä kaikki suomalaisesta Meta4-kvartetista kanteletaituri Eija Kankaanrantaan ja lyömäsoittaja Heikki Parviaiseen loistivat lauantai-iltana selkeän ja konstailemattoman kapellimestarin Ernest Martínez Izquierdon johdolla.

Only the Sound Remains sisältää kahden japanilaisen noh-näytelmän tarinat väliajalla erotettuna ja Ezra Poundin englanninnoksina laulettuina.

Ensin kuultiin jälleen Always Strong, jossa mies kohtaa yöllä toisen miehen aaveen ja päätyy suutelemaan tätä. Miehiä suuremmat varjot kertoivat, kuinka ohjaaja Sellars kokee pienten asioiden kasvavan Kaija Saariahon äärimmäisen introvertissa ja keskittyneessä musiikissa todellisiin mittasuhteisiinsa.

Nyt jokainen sormen heilahduskin oli tarkkaa dramaturgista työtä varjoefektein kasvatettuna.

Davóne Tines oli odotetun vahva baritoni ja tarkka näyttelijä. Philippe Jaroussky on iso kontratenoritähti, jota ei ole pidetty uuden musiikin spesialistina. Silti tuo enkelimäinen ääni liiteli Saariahon sävelissä myös elektronisen käsittelyn laajentamana tavattoman vaikuttavasti. Hän oli aaveena tavattoman herkkä ilmestys.

Väliajan jälkeen kuultiin Feather Mantle -tarina, jossa kalastaja löytää hengettären höyhenviitan ja suostuu antamaan sen takaisin, jos olento opettaa hänelle tanssin, josta on iloa koko loppuelämäksi.

Nyt tanssija ja koreografi Nora Kimball-Mentzos oli ikään kuin toisessa pääosassa, mikä takasi enemmän liikettä ja tapahtumia. Hahmon ääni oli yhä Philippe Jarousskyn, joka esiintyi yhä myös näyttämöllä, osin jälleen läpikuultavan väliverhon takana.

Ratkaisu ei ole dramaturgisesti niin tiukka kuin aaveen ja miehen kohtaaminen ensimmäisessä näytöksessä, mutta se takasi introverttina iltana vähän riemukkaamman lopetuksen teokselle.

Kaksi vuotta sitten New Yorkin laatulehdet New Yorkerista New York Timesiin olivat aivan polvillaan ihastuksesta monien kirjoitusten voimin L’amour de loinin saapuessa vihdoin Metropolitan Operaan myös siksi, että Saariaho oli vasta toinen naispuolinen säveltäjä, jonka ooppera Metissä esitettiin ja Susanna Mälkki oli vasta neljäs talossa johtanut naispuolinen kapellimestari.

Alan tasa-arvoistumisen merkkejä oli odotettu New Yorkissakin pitkään, ja suomalaishuippujen voimin niitä saatiin.

Mukavaa on sekin, että New York Timesin laajassa ennakkohaastattelussa sukupuoli ei enää tällä kertaa ollut erityisesti esillä, vaan Saariahoa käsiteltiin yksilöllisenä mestarisäveltäjänä.

Tätä kirjoitettaessa esimerkiksi New York Times ei ole vielä ehtinyt julkaista arvostelua. Aikaisemminhan Hollannissa tuli menestystä, brittikriitikot jakautuivat täysin varsinkin ohjauksen suhteen ja Espanjassa kehuttiin taas kovasti.

Oma kantani on selvä: newyorkilaiset saivat erinomaisen Saariaho-esityksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ooppera
 • Ooppera-arvostelut
 • Kaija Saariaho
 • New York
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  7. 7

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  8. 8

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää