Kulttuuri

Ruotsi joutuu sotilashyökkäyksen kohteeksi erinomaisessa elokuvassa The Unthinkable, jonka voi tällä viikolla nähdä valkokankaalla Night Visions -festivaaleilla

Ruotsalaisessa elokuvassa The Unthinkablessa soi Suvivirsi samaan aikaan, kun vieraan vallan tunnuksettomat sotilaat hiipivät metsästä.

The Unthinkable tarkoittaa ”mahdotonta” tai ”kammottavaa”, ja se on tämän ruotsalais­elokuvan nimi kansainvälisillä markkinoilla. Vaan unohdetaanpa englannin kieli hetkeksi.

Elokuvan alkuperäisnimi Den blomstertid nu kommer on yhtä kuin useimpien suomalaistenkin tuntema Suvivirsi, virsikirjassa numero 571.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuvassa koululaisten kevätjuhlien sävel kuullaan urbaaniksi modernisoituna ja aivan uudenlaisessa yhteydessä. On keski­kesän juhla, ja lapset kirmaavat juhannussalkojen katveissa. Sitten puhelinyhteydet ja sähköt katkeavat.

Tukholmassa räjähtää silta keskellä kaupunkia, ihmisiä kuolee. Kukaan ei ilmoittaudu tekijäksi, mutta kohta näkyviin hiipii tunnuksettomia sotilaita.

Katseet kääntyvät kohti itäistä suurvaltaa.


Suomalaiskatsomossa yhdistelmä karmii ja huikaisee. The Unthinkable ei ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa, mutta valkokankaalla sen voi onneksi nähdä keskiviikkona ja torstaina Night Visions -festivaalilla Helsingissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruotsissa The Unthinkable ylsi yhdeksi tämän vuoden ilmiöistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juhannusensi-ilta osui täydelliseen ajankohtaan: vain kuukautta aiemmin Ruotsin hallitus oli lähettänyt jokaiseen kotitalouteen kirjasen Jos sota tai kriisi tulee, joka ohjeisti kansalaisia toimimaan poikkeustilanteessa.

Yleisöä elokuvateattereissa kertyi yli 110 000.

Suosiota selittänee sama yhteispohjoismainen epävarmuus ja pelko, jota Suomessa peilaa trilleristi Ilkka Remes loihtiessaan hittiromaaneita Venäjän invaasiosta Suomeen. Tuoreessa muistissa on myös norjalainen tv-sarja Miehitetty (2015–). Siinä Venäjä valloitti Norjan.

The Unthinkablen ensi-ilta-ajankohta oli onnenpotku, jollainen voi sattua vain ruotsalaisille. Varsinkin kun huomioi elokuvan syntyhistorian.


Elokuvan pääosan esittäjä ja yksi käsikirjoittajista Christoffer Nordenrot (s. 1986) kertoo, että idea elokuvaan sikisi seitsemän vuotta sitten, eikä Venäjän rooli tarinan aihioissa ollut painava. Ensiajatus oli vain, että joku hyökkää Ruotsia vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Entäs jos se tapahtuisi meille? Miten me reagoisimme”, Nordenrot sanoo puhelimeen Tukholman Stora Essingenistä, jossa hän elää vaimonsa ja pienen poikansa kanssa.

Sittemmin uhkaajaksi valikoitui Venäjä, koska tarina sijoittuu Ruotsiin, ja Itämeren alueella Venäjä muodostaa loogisen ja uskottavan uhan. Käsikirjoitusvuosien aikana Venäjä muun muassa miehitti Krimin.

Mutta: The Unthinkable ei ole varsinainen katastrofi- tai sota­elokuva. Enimmäkseen se kertoo ihmissuhteista ja kykenemättömyydestä puhua tunteista.


Christoffer Nordenrot esittää Alexia, joka on elokuvan alussa teini ja myöhemmin kolmikymppinen. Hän jättää maaseudulla sijaitsevan lapsuudenkotinsa ovet paukkuen sen jälkeen, kun isä on pitkällisen eripuran päätteeksi paiskannut pojan eteisen seinään.

Isä on rähjäävä jääräpää, vaikka rakastaa. Myös Alex on kasvanut umpeen, mutta ilmaisee itseään sentään pianonsoitolla ja vieläpä alan tähtenä. Sinkkuhipsterin arkeaan hän elää Tukholmassa.

Häntä jäytää trauma: poikavuosien lemmentunteet jäivät tunnustamatta kotikylän Annalle (Lisa Henni). Kun Alexin äiti kuolee Tukholmassa sillan räjähdyksessä, Alexin täytyy palata kotikylään hautaamaan hänet. Siellä Alex törmää Annaan ja isäänsä, ja tilinteko menneistä alkaa. Samaan aikaan yhteiskunta luisuu kaaokseen.

Isä-Björn (Jesper Barkselius) on hahmo, jonka voisi sijoittaa suomalaiseen elokuvaan sellaisenaan. Hän on pelännyt venäläisiä ikänsä, piinannut puheillaan työkavereitaan ja joutunut naurunalaiseksi.

Nyt Björn saa lopultakin ­oikeassa olemisen palkinnon ja näyttää kykynsä yhden miehen sissisodassa. Hän linnoittautuu työpaikalleen, maanalaiselle sähköasemalle, joka suurjänniteverkon solmukohtana kiinnostaa valloittajaakin.


Toimintajuoneen liittyy vielä eräs mystisenkutkuttava elementti. Se saa perustelunsa rikkomatta realistista tyylilajia, eikä asiasta enempää tässä.

Tällaista elokuvaa ei voi Ruotsissa tehdä.

Näin ilmoittivat perinteisen elokuvateollisuuden edustajat The Unthinkablen tuottajille, kun nämä pyysivät rahoitusta idealleen. Hollywood-tyylin räjäytykset ja katastrofinäyt olisivat kuulemma tulleet liian kalliiksi.

Niinpä tuottaja, kolmikymppisistä lapsuudenkavereista koostuva Crazy Pictures, valmisti elokuvasta trailerin, laittoi sen nettiin ja pyysi rahaa yleisöltä. Crazy Pictures oli entuudestaan tunnettu lyhytelokuvistaan, joissa myös Nordenrot oli näytellyt.

Alle vuorokaudessa kaverukset olivat saaneet 35 000 euroa. Kun joukkorahoituskampanja päättyi, rahaa oli kertynyt jo 80 000 euroa.

”Se varmaankin viestitti Ruotsin filmiteollisuudelle, että herraisä, ihmisethän oikeasti haluavat nähdä tämän”, Christoffer Nordenrot sanoo.

Perinteiset tuottajatahot kiinnostuivat investoimaan, ja budjetiksi muodostui noin kaksi miljoonaa euroa.

Nyt kaverusten ensimmäisen pitkän elokuvan levitysoikeudet on myyty 80 maahan. Crazy Pictures kutsuu itseään ”kollektiiviksi”. The Unthinkablen pressi­esitteessä firma on merkitty elokuvan ohjaajaksi, tuottajaksi, kuvaajaksi, roolittajaksi, lavastajaksi sekä puku- ja tehostesuunnittelijaksi. Ei tavanomaista.

Käsikirjoittajana toimi firman lisäksi Christoffer Nordenrot. Freelance-näyttelijä ei kuulu firmaan, mutta kuvailee itseään planeetaksi, joka kiertää Crazy Picturesia.

Käsikirjoitusta hän kertoo työstäneensä Crazy Picturesin Victor Danellin kanssa. Internet Movie Database on merkinnyt Danellin myös ohjaajaksi.

Visuaalisesti The Unthinkable muistuttaa hetkittäin ison rahan Hollywood-tuotantoja, mitä täytyy pitää saavutuksena parin miljoonan budjetilla.

Sen sijaan ihmisen ja tunnelman kuvauksena elokuva on lähempänä eurooppalaista kuin yhdysvaltalaista valtavirtaa. Nordenrotin näyttelemä Alex on pesunkestävä antisankari. Amerikkalaistyylistä herooisuutta vain väläytetään.

Sataa paljon. Joutuva aika ei ole armas, eikä suvi suloinen. Nordenrot, pelätäänkö Ruotsissa Venäjän hyökkäystä?

”Joo, luulen niin. Ihmiset puhuvat siitä ja tuntevat ylipäätään maailmantilanteeseen liittyvää pelkoa.”

The Unthinkable esitetään Night Visions -festivaalilla ke 21.11. klo 21.30 ja to 22.11. klo 22 (Kinopalatsi 5). Näyttelijä-käsikirjoittaja Christoffer Nordenrot on paikalla näytöksissä. Elokuva on saatavana suoratoistona ja tallenteena.  

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Palvelutalon työntekijä pakotti Alzheimeria sairastavan vanhuksen seksuaaliseen tekoon – Sai 60 päivän ehdollisen tuomion

  5. 5

   Ikonisessa kuvassa suuteleva merimies on kuollut

  6. 6

   New Yorkin poliisilaitos tutkii väitettä, jonka mukaan poliisikomentaja määräsi alaisensa ampumaan räppäri 50 Centin

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Palace-ravintola sai Michelin-tähden – viisi muuta helsinkiläis­ravintolaa pitivät tähtensä

  9. 9

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  10. 10

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  4. 4

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  5. 5

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  8. 8

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  9. 9

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  10. 10

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  10. 10

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää