Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kulttuuri

Kriitikot vihasivat, kansa rakasti – menestysyhtye Totoa on pidetty rockin vastakohtana, ja Steve Lukather sai ivasta tarpeekseen

Yli 1500 levyllä soittanut ja Suomessa Toton kanssa ahkerasti vieraillut Steve Lukather on nykyään tyytyväinen aikuisrokkari. Hän kertoo HS:lle uransa vaiheista ja vasta ilmestyneistä muistelmistaan.

Kitaristi Steve Lukather ehtii puhelimeen sovittua myöhemmin ja on pahoitellen valmis vastaamaan niin kauan kuin kysymyksiä riittää. Ja kaikkeen mahdolliseen sekä omasta elämästään että rockyhtye Totosta, jossa hän on soittanut yli neljäkymmentä vuotta.

Mutta ennen haastattelua Lukather, 61, haluaa varmistaa, ettei kuulosta juuri suomeksi julkaistussa Omaelämäkerrassaan ”siistityltä tai vesitetyltä” – lähes yhtä tuoreeseen alkukieliseen teokseen verrattuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Näin pahuksen paljon vaivaa, että kirjan minäkertojalla olisi minun ääneni, kaikkia niitä kaikkia kirosanoja myöten.”

Lukather voi huoahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikuttaa, että hän on suomennettuna se sama suorapuheinen Luke, eikä hänen jutustelevaa ja rouheaa tyyliään ole yritetty lieventää, laimentaa tai sieventää.

Los Angelesissa asuvan Lukatherin huoli on ymmärrettävä, sillä hän on saanut uransa aikana kyllikseen piikittelystä, joka liittyy musiikilliseen siistimiseen ja vesittämiseen.

Lokakuussa 1978 ensialbumin julkaissut Toto oli ainakin kaksi vuosikymmentä rockin portinvartijoiden avoimen ivan, inhon ja vihan kohde, koska sen musiikki miellettiin liiankin taitavaksi ja tuotetuksi, liiankin aikuiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toto oli kriitikoiden mielestä aidon ja rehellisen rockin antiteesi, vaikka levyt soivat radioissa ja vaikka niitä ostettiin miljoonia – tai ehkä osittain juuri siksi.

”Meitä lyötiin varsinkin musiikkilehdissä oikein olan takaa sekä usein myös rankoilla henkilökohtaisuuksilla. Muistan toivomuksen, että meidän ei olisi pitänyt koskaan edes syntyä tähän maailmaan, että vanhempamme olisi pitänyt steriloida”, Lukather hymähtää.

”Nyt se tietysti naurattaa typeryydessään, mutta kyllä se satutti. Ja moni muu vähempikin pilanteko.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tylyyn vastaanottoon vaikutti osittain tietysti epäonninen ajoitus, sillä 1970-luvun lopussa kumarrettiin hetken aikaa kovin toisenlaisille musiikilliselle arvoille tai taidoille: punkille.

Lontoolaiset Sex Pistols ja Clash olivat julkaisseet ensialbuminsa vain vuotta ennen Totoa. Mutta Toton maireasti hymyilevät muusikot vaikuttivat Johnny Rottenin, Sid Viciousin ja Joe Strummerin rinnalla aikamiehiltä, vaikka olivatkin täsmälleen samanikäisiä, vasta kaksikymppisiä.

Lukatheria pilkkaaminen harmitti myös siksi, että hän oli soittamisen suhteen alusta al­kaen tosissaan, eikä ollut mistään muusta haaveillutkaan. Ei ainakaan sen jälkeen, kun hän näki Beatlesin televisiossa helmikuussa 1964.

Tuoreessa kirjassaan Lukather kuvaa valmistautumista tähän ammattilaisuuteen, mutta siivet tarina saa vasta Toton ristiriitaisen menestyksen myötä. Kerrottavaa riittää, sillä hänellä oli ensimmäiset vuosikymmenet aika poikkeuksellinen, rockmuusikon katu-uskottavuutta koetellut ja kyseenalaistanut kaksoisrooli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisaalta Lukather oli Toton kitaristi ja toisaalta sessio­muusikko – levyjen taustoja tekevä kysytty keikkatyöläinen, joka pystyi mukautumaan studiossa melkein mitä tahansa, kuten muutkin totolaiset.

”Mitä vastaan kun Cher, Aretha Franklin ja Joni Mitchell haluaa levylleen minut? Tai ­Michael Jackson, Elton John ja Paul McCartney? Ei kiitos tällä kertaa, jään mieluummin tänne kotisohvalle katsomaan piirrettyjä.”

Lukather vastasi mahdollisuuksien mukana aina kyllä, ja se näkyy Omaelämäkerran loppuun lisätystä levyluettelosta, jolle kertyy pituutta 24 sivua. Mutta hän arvelee, että tiiviissä listassa on vain puolet kaikista albumeista, puolestatoista tuhannesta. Se tarkoittaa, että hurjimpina vuosina hän saattoi poiketa studioon useita kertoja viikossa ja hoitaa samalla omat Toto-työnsä.

Rahako häntä kannusti, ja kiintotähtien tapaaminen? No ei ainakaan ensisijaisesti, ja vielä vähemmän sen jälkeen, kun studiomuusikkoutta ryhdyttiin käyttämään kättä pidempänä lyömäaseena.

Lukatherin mukaan työhön kietoutui yksityistä ja yleistä kunnianhimoa, halu selvittää haastavimmatkin sessiot. Hän tiivistää Omaelämäkerrassa: monet eivät tiedä, että sessiomuusikot olivat usein säveltämässä, sovittamassa ja tuottamassa kappaleita, joita eivät olleet kuulleet koskaan aiemmin.

”Ensimmäiseen studiokeikan saamiseen tarvittiin vähän myös onnea, toiseen tai kolmanteen se ei enää riittänyt. Homma piti hoitaa joka kerta kiitettävästi tai olit pois pelistä”, sanoo Lukather, ja tahallaan imperfektissä. Sessiomuusikkoja on nykyään vain murto-osa menneisiin kulta-aikoihin virrattuna.

Työteliäisyydestä lankesi lopulta lasku tietysti myös Lukatherille: liitot eivät kestäneet, lapsille ei ollut riittävästi aikaa ja viihteen puolelle vienyt päihteinen elämä alkoi jättää jälkensä.

”Vähän yli viisikymppisenä ajattelin, että nyt riittää: tämä on viimeinen tupakka, tämä viimeinen ryyppy. Enkä ole livennyt, vaikka voin käyttäytyä yhä kuin idiootti”, Lukather sanoo.

Omaelämäkerrassaan hän on yksityiselämästään silti aika vaitonainen ja pysyttelee ympäripyöreissä toteamuksissa, lähimmäisiään ja ystäviään hienotunteisesti säästellen.

Suorasukaisin muisto liittyy äitiin, jonka viimeiset vuodet selittävät Lukatherin nykyistä elämää. Äiti oli alkoholisti, joka joi itsensä hitaasti henkihieveriin ja kuoli kahdeksan vuotta sitten kotisohvalle. Lukather löysi hänet sieltä poikansa kanssa.

”Se ravisteli todella syvästi. Päätin, että lapseni eivät joudu kohtaamaan koskaan samaa.”

Lukather on kiertänyt maailmaa Toton kanssa kohta 40 vuotta, melkein joka vuosi.

Myös Suomi on tullut tutuksi, sillä käyntejä on ollut vuodesta 1987 jo kuusitoista ja keikkoja vähintään kaksikymmentä. Ensi kesän jälkeen niitä on yksi lisää: Toto on tulossa suurelle festivaalille, mutta sopimukset ovat vielä viimeistä silausta vailla.

Lukather on käynyt Suomessa myös muutaman muun yhtyeen kanssa, joista yhden hän mainitsee ohimennen myös Omaelämäkerrassaan, mutta ei musiikillisista syistä. Hän muistaa yhä, kuinka tapasi kesällä 2000 Porissa kitaristi Jeff Healeyn – sekä piti hänen kanssaan hieman hauskaa ja ryyppäsi vähän liikaa.

”Se oli aikaa, jolloin minun piti todistella olevani muita kovempi. Nykyään siihen ei ole enää mitään tarvetta, eihän tämä elämä ei ole mikään kilpa-ajo”, hän henkäisee.

Voisiko siis sanoa, että aikuisrockari on ylpeä siitä, että on vihdoin aikuistunut?

”Voisi.”

Steve Lukather: Omaelämäkerta (The Gospel According to Luke), suom. Jere Saarainen, 346 sivua ja kaksi kuvaliitettä. Minerva.

Kuka?

Steve Lukather


  Kitaristi, laulaja, laulun­tekijä ja tuottaja. Syntynyt lokakuussa 1957 Los Angelesissa, jossa asuu edelleen.

  Rockyhtye Toton perustajajäsen, soittanut Totossa vuodesta 1976 ja ainoana kaikilla albumeilla.

  Toton levyjä on myyty yli 40 miljoonaa, Suomessa se sai 1990-luvulla kolme kultalevyä.

  Suomessa Lukather on esiintynyt Toton kanssa 20 kertaa ja muiden yhtyeiden kanssa ainakin kymmenen.

  Tehnyt seitsemän omaa studiolevyä.

  Lukather on myös kysytty studiomuusikko, laskee soittaneensa noin 1 500 albumilla.

  Kaksi kouluikäistä ja kaksi aikuista lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rockmusiikki
 • Harri Uusitorppa
 • Kulttuuri
 • Elämäkerta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  7. 7

   Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

  8. 8

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  9. 9

   Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa

  10. 10

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  5. 5

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  6. 6

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ranskassa kaduille lähteneitä ”keltaliivejä” nyt aiempaa vähemmän – suora lähetys Pariisista käynnissä
  3. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
  4. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
  5. Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage
  6. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
  7. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
  8. Tunti sitten
  9. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
  10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
  11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
  12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
  13. Näytä lisää