Kulttuuri

Tietokirjaan päätyi tekstiä suoraan Wikipediasta – ”Tarkoitus oli, että muokkaan siitä omannäköisen tekstin”, sanoo tutkija

Tiedekirjallisuuden toimittamisen taso herättää kritiikkiä. Helsingin yliopisto selvittää Saamelaisten mytologia -kirjasta tehtyä plagiointi-ilmoitusta.

”Joudun tunnustamaan huolimattomuuteni”, uskontotieteilijä, pappi ja dosentti Risto Pulkkinen sanoo syytöksestä, jonka mukaan hän on kopioinut tietokirjaansa tekstiä Wikipediasta.

”Tämä on virhe, jollaista ei etenkään tässä vaiheessa uraa saisi tapahtua. Kirjan tiedot eivät silti ole tulleet vääriksi edes näiden kiisteltyjen sivujen osalta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pulkkista ja kirjailijakollega, emeritusprofessori Juha Pentikäistä on syytetty uuden Saamelaisten mytologia -tietokirjan (SKS, 2018) yhden tekstiosion plagioinnista ja valokuvien väärinkäytöstä.

Kyse on taiteilija Nils-Aslak Valkeapäätä käsittelevästä, viiden sivun mittaisesta luvusta, joka sijoittuu kirjan alkupuolelle. Osioon liittyen on tehty ilmoitus hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä. Ilmoituksen ovat vastaanottaneet Helsingin ja Lapin yliopistot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ilmoitus on toimitettu näille yliopistoille, koska Pentikäinen on Helsingin yliopiston uskontotieteen emeritusprofessori ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti, Pulkkinen taas Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti ja Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti.

Ilmoituksen taustalla ovat Suomen akatemian tutkijatohtori Taarna Valtonen ja Aalto-yliopiston tutkija Leena Valkeapää. Valtosen mukaan Nils-Aslak Valkeapäätä käsittelevään osioon on kopioitu tekstiä paitsi Wikipediasta, myös Valtosen ja Leena Valkeapään toimittamasta Mun čuojan – Minä soin. Kirjoituksia Nils-Aslak Valkeapään elämäntyöstä --teoksen johdantoartikkelista (Lapland University Press, 2017).

Valtonen kirjoitti asiasta suorasanaisesti tutkimushankkeensa Facebook-sivulla maanantaina. Päivitys keräsi nopeasti suuren määrän kommentteja ja reaktioita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyValtonen sanoo, ettei osannut odottaa päivityksensä leviävän niin laajalle. Keskiviikkona sen oli Facebook-analytiikan mukaan nähnyt yli 58 000 ihmistä.

”Suurin kritiikkini kohdistuu tässä tämänhetkisen tiedekustantamisen toimintatapoihin”, Valtonen kertoo.

Hän huomauttaa, että kirjan julkaisija SKS eli Suomalaisen kirjallisuuden seura on maamme suurin humanistisen alan tiedekustantaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kirjassa näkyy se, että kustannustoimittamisesta on livetty. Se ei ole ollut huolellista.”

HS on saanut luettavaksi Valtosen ja Valkeapään yliopistoille toimittaman ilmoituksen. Siinä tutkijat listaavat samankaltaisuuksia Saamelaisten mytologia -teoksen luvussa, Nils-Aslak Valkeapäätä esittelevässä Wikipedia-artikkelissa sekä Valtosen ja Valkeapään kirjoittamassa artikkelissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”[Saamelaisten mytologian] sivuilla 12–16 oleva luku vaikuttaa olevan lähes kokonaan plagioitu eli perustuvan luvattomasti lainattuun tekstiin, paikoin jopa sanatarkasti kopioiden”, ilmoituksessa sanotaan.

Valtonen sanoo näkevänsä työssään yliopistolla toisinaan vastaavia ”leikkaa-liimaa-metodilla tehtyjä opiskelijoiden esseitä”.

”Mutta en odottaisi sellaisia professori- tai dosenttitason ihmisiltä.”

Hän on erityisen pahoillaan siitä, että kirjassa on käytetty valokuvaa, jonka hän ja Leena Valkeapää saivat omaan teokseensa eräältä saamelaiselta perheeltä. Valtosen mukaan kuva ei ole saatavissa mistään muualta.

”Perhe luotti meihin ja antoi kuvan kertajulkaisuoikeudella. On tosi ikävää, että joudumme nyt selittämään heille, että kuvaa on käytetty ihan muuhun tarkoitukseen.”

Risto Pulkkinen sanoo ottavansa vastuun Nils-Aslak Valkeapäätä käsittelevän osion virheistä. Hän painottaa, että on kirjoittanut kyseiset sivut itsenäisesti, vaikka kanssakirjailija Pentikäinen on ne toki lukenut.

”Pentikäinenkin on nyt sosiaalisessa mediassa leimattu epäpäteväksi tutkijaksi, ja se on väärä syytös”, Pulkkinen sanoo.

Hän toteaa, että tapauksessa on hänen näkökulmastaan kolme ulottuvuutta: Wikipediasta kopioiminen, Taarna Valtosen ja Leena Valkeapään tietojen käyttötapa sekä valokuvien lainaaminen.

Pulkkinen myöntää suoraan, että on käyttänyt Nils-Aslak Valkeapään ”elämäkerrallisen osion” pohjana Wikipedia-artikkelia.

”Olen tosiaan tehnyt niin, että otin Wikipediasta tekstiä siihen pohjaksi, raakatekstiksi. Tarkoitus oli, että muokkaan siitä omannäköisen tekstini, mutta se prosessi näyttää jääneen puolitiehen.”

Pulkkinen kuvailee toimintaansa ”karkeaksi taktiseksi virheeksi”.

”Olen siitä tietysti pahoillani, ja pyyhkeet ovat tältä osin paikallaan.”

Valtosen ja Valkeapään teoksen Pulkkinen sanoo ilmoittaneensa tärkeänä lähteenä heti Nils-Aslak Valkeapää -osion alussa.

”Kunnia on annettu heille ihan selvästi. Kun tämä ei ole tarkkaan ottaen tieteellinen teos vaan tietokirja, ei tullut tehtyä tiheää viitteistystä. Se oli näköjään virhe, ja se korjataan kirjan seuraavaan painokseen.”

Valokuvien osalta Pulkkinen sanoo noudattaneensa sitaattioikeutta, jonka turvin kuvat on toisista teoksista lainattu.

”Jokainen näistä kuvista on kuitenkin tarkasti viitteistetty. Olen toiminut hyvässä uskossa.”

Pulkkinen lisää, että kustantajan mielestä kuvien lainaaminen on hoidettu asiallisesti.

Epäreiluna Pulkkinen pitää ”somelynkkausta”, joka on tapahtunut jo ennen kuin yliopistot ovat edes ehtineet käsitellä Valtosen ja Valkeapään tekemään ilmoitusta.

”Nythän meidät on jo julkisuudessa tuomittu.”

SKS:n kustannusjohtaja Tero Norkola vahvistaa, että kustantamon näkemyksen mukaan kuvia ei ole käytetty tekijänoikeuden vastaisesti.

”Joitakin kuvakrediittejä sieltä puuttuu, ja kuvateksteissä on epäselvyyksiä, mutta kuvien julkaisu sinänsä on ongelmatonta.”

Norkola pahoittelee tekstiin liittyviä epätarkkuuksia. Hän on lukenut Valtosen ja Valkeapään ilmoituksen hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä.

”Sehän koskee vain yhtä artikkelia 560-sivuisessa teoksessa, käytännössä viittä sivua. Mutta ilman muuta näyttää siltä, että on ollut vähintäänkin horjuvuutta viittauskäytännössä. Saattaa olla virheitäkin.”

”Tämä on ikävä asia, ja pyydämme sitä anteeksi.”
Norkolan mukaan teos käydään vielä uudelleen läpi tekijöiden kanssa ja sen virheet korjataan seuraavaan painokseen. Nykyistä painosta ei olla vetämässä myynnistä.

”Se olisi aika äärimmäistä. Niin dramaattisia asioita en ole kirjassa havainnut.”

Norkola kertoo, että SKS:n julkaisemat teokset pyritään tarkastamaan huolellisesti ennen julkaisua.

”Tässäkin tapauksessa käytettiin ulkopuolista tarkistajaa. Sanoisin, että kansainvälistä huippua.”

Taarna Valtosen mielestä SKS yrittää pestä kätensä kuvien luvattomasta käytöstä.

”Sitaattioikeuden piirissä olevia kuvia pitäisi ensinnäkin käsitellä tieteellisessä tekstissä, mutta Saamelaisten mytologia -teoksessa kuvat ovat puhtaasti kuvitusluonteisia. Toiseksi kuvaa pitäisi käyttää muuttamattomana. Tähän teokseen kuvia on rajattu. Lisäksi kuvaajien nimet pitäisi mainita. Jotta tekijänoikeuden alaisesta kirjasta voisi julkaista kuvasitaatin, pitäisi käsitellä sekä kyseistä tekstiä että kuvia kokonaisuutena.”

Norkola vastaa: ”Kuvat on julkaistu asiayhteydessä tekstin sisältöä havainnollistamaan kuten pitääkin, eikä niistä ole rajattu pois mitään olennaista.”

Helsingin yliopiston kanslerinsihteeri Sakari Melander kertoo, että Valtosen ja Valkeapään tekemä ilmoitus hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilystä on otettu käsittelyyn maanantaina.

”Se on esikäsittelyvaiheessa. Seuraavaksi informoimme epäilyn kohteita ja pyydämme heiltä vastausta. Sen jälkeen ilmoituksen tekijät saavat tilaisuuden kommentoida epäilyn kohteiden vastausta.”

Kaikkiaan selvitys tulee todennäköisesti viemään kuukausia.

Melanderin mukaan ei ole poikkeuksellista, että käsittelyyn otetaan tietokirja, joka ei ole tieteellisesti vertaisarvioitu julkaisu. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukaan yliopistot voivat tutkia myös tietokirjoihin kohdistuvia epäilyjä, jos kirjan tekijät ovat yliopiston tutkijoita.

”Näillä epäilyn kohteilla on affiliaatio Helsingin yliopistoon.”

Melander sanoo, että yliopisto etenee asiassa mahdollisimman nopeasti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Plagiointi
 • Tietokirjallisuus
 • Saamelaiset
 • Kulttuuri
 • Noora Vaarala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin Koskelantien räjähdysmäinen tulipalo on sammutettu, kertoo poliisi – silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupunginosa oli täynnä savua

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  4. 4

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  7. 7

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  8. 8

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  9. 9

   ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten

  10. 10

   Pääministeri May väisti varman tappion ja lykkäsi tärkeää brexit-äänestystä – parlamentti väittelee taas brexitistä, suora lähetys käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  10. 10

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  7. 7

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin Koskelantien räjähdysmäinen tulipalo on sammutettu, kertoo poliisi – silmin­näkijöiden mukaan lieskat löivät voimalla ikkunasta ja kaupunginosa oli täynnä savua
  3. HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten
  4. YK:n siirtolaisuusasiakirjasta on tehty väline surullisessa poliittisessa pelissä Tilaajille
  5. Voiko Britannia vielä perua EU-eron, tai voiko brexitistä tulla uusi kansan­äänestys – HS vastaa tärkeimpiin kysymyksiin
  6. Englannin punnan kurssi vajosi pää­ministeri Mayn ilmoitettua brexit-äänestyksen lykkäämisestä
  7. Macron pitää tänä iltana presidenttikautensa mahdollisesti tärkeimmän puheen – Tavoitteena rauhoittaa Ranska viikkojen mellakoinnin jälkeen
  8. Pääministeri May väisti varman tappion ja lykkäsi tärkeää brexit-äänestystä – parlamentti väittelee taas brexitistä, suora lähetys käynnissä
  9. Tunti sitten
  10. ”Kolmen metrin Koskinen” häikäisevässä vireessä NHL:ssä – edellisen kerran temppuun pystyi Oilers-legenda 30 vuotta sitten
  11. Ministeriö haluaa Trafilta selvityksen kohun nostattaneesta ajokortti­palvelusta – Trafin sähköiset palvelut ovat poissa käytöstä toistaiseksi
  12. Keltaliivit uskovat, että he osaisivat johtaa Ranskaa paremmin kuin presidentti – Asiantuntija: Polttoainekriisistä on tullut demokratian kriisi
  13. Näytä lisää