Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Kansallisbaletin uusi Tuhkimo kimaltelee vaan ei säihky

Brittikoreografin versiointi balettiklassikosta on moitteeton, mutta jättää tyhjän olon.

Baletti.

Tuhkimo Kansallisoopperassa. Koreografia David Bintley, musiikki Sergei Prokofjev, musiikinjohto Paul Murphy, visualisointi Emma Ryott, valosuunnittelu Mark Jonathan, Kansallisbaletin tanssijat päätehtävissä Abigail Sheppard, Michal Krcmar, Rebecca King, Salla Eerola, Anna Sariola, Terhi Talo ja Samuli Poutanen.

Sadut ovat vahvaa ainesta ja poikivat aina uusia tulkintoja. Vastikään Helsingissä nähtiin nykytanssin festivaalilla Lumikki-hahmon radikaali uusluenta. Nyt Kansallisbaletissa sai ensi-iltansa brittikoreografi David Bintleyn Tuhkimo, joka kantaesitettiin Birminghamin kuninkaallisessa baletissa vuonna 2010. Tulkinta on hyvin perinteinen, minkä selittänee se, että teos on tarkoitettu koko perheen baletiksi.

Bintley kasvaa tukevasti englantilaisesta balettiperinteestä, joka on poikinut muun muassa Frederick Ashtonin ja hänen laajalti tunnetun Tuhkimo-versionsa 1940-luvun lopulta. Siihen verrattuna Bintleyn versio virtaviivaistaa baletin tyylin. Mutta arkipäiväistääkö se samalla sadun?

Teoksen vankan selkärangan muodostaa Sergei Prokofjevin vaikuttava musiikki, jossa on tummia, melkein surrealistisia sävyjä. Juuri näitä nyt nähtävä tulkinta tukee ja hyödyntää. Emma Ryottin Suomen ensi-iltaa varten suunnittelemat lavastus ja puvustus ovat jopa raskaan synkkiä. Kaikki tuntuu tapahtuvan öisessä hämyssä, ikään kuin unimaailmassa.


Toisinaan tausta nielaisee tummiin puetut tanssijat, jotka tuntuvat hukkuvan visualisointiin. Koreografisesti teos on taitava, parhaimmillaan liitävän lentävä. Baletteja usein leimaavaa virtuoosisuuden esittelyä on karsittu, joten teknisesti vaativa tanssi vaikuttaa nyt ihmeen helpolta ja luontevalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helppouden vaikutelmaa tukee sekin, että Kansallisbaletin tanssijat ovat teoksessa kuin kotonaan. Ensi-illassa Tuhkimona tanssi hieno Abigail Sheppard, joka sai sinänsä yksiulotteiseen roolinsa myös syvyyttä. Prinssinä nähtiin aina varma ja vakuuttava Michal Krčmář. Anna Sariola puolestaan loi hyytävän muotokuvan manipuloivasta ja kiipijämäisestä äitipuolesta.

Komiikka ja baletti eivät tahdo oikein sopia yhteen. Komiikasta tulee usein ylilyövää ja pakotetun oloista. Niin käy Tuhkimossakin häijyjen sisarpuolten kohdalla. Usein on ollut tapana, että heitä esittävät miestanssijat. Tästä käytännöstä koreografi on kuitenkin luopunut. Olisikin kornia, jos ”miehet mekoissa” viihdyttäisivät vanhaan tapaan nykyäänkin, kun Helsingin suosituimpiin produktioihin kuuluu koskettava Kinky Boots.


Kovin paljon onnistuneempi ratkaisu ei ole sekään, että toinen sisarpuoli, Perso, esitetään nyt vaahtomuovilla topattuna pullukkana, joka mättää itseensä taukoamatta herkkuja. Ehkä komiikan oletetaan syntyvän siitä, että rehevä ihminen yrittää tanssia hoikille ihmisille varattua balettia.

Salla Eerola ottaa Person roolistaan irti minkä voi. Toisen sisarpuolen, Rebecca Kingin esittämän Nirson, lyhyt soolo tanssijaiskohtauksessa kuuluu kuitenkin illan huippuhetkiin.

Ensi-illassa raskaiden kulissien takkuilevat ja äänekkäät vaihdot häiritsivät baletin herkimpiä hetkiä. Muuten Tuhkimo on moitteeton. Jotenkin teos kuitenkin jättää hieman tyhjän olon. Voisiko uudelta baletinjohtajaltamme toivoa tulevaisuudessa jotakin painokkaampaa tai edes säihkyvämpää klassista ohjelmistoa?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  3. 3

   Kun rockyhtye U2 kävi Helsingissä, Bono nosti kätensä ja ylisti rauhannobelistia – Nyt saman naisen johtamassa maassa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rokotettukaan ole turvassa? Tartunnan voi saada rokotteesta huolimatta, THL:n asiantuntija selittää miksi

  5. 5

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  6. 6

   Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

  7. 7

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää