Kulttuuri

Marja Helanderin poliittinen lyhyt­elokuva saamelais­ballerinoista pääsi Sundance-festivaalin kilpa­sarjaan – saamelaisia uhkaa ”museointi kivaksi kulttuuriseksi symboliksi”, taiteilija sanoo

Elokuvassa saamelaisballerinat tanssivat Utsjoelta eduskuntatalon portaille ja muuttuvat kulttuurinsa muistomerkiksi.

Kaksi ballerinaa tanssii tunturikoivikossa valtion maan rajalinjaa osoittavan kyltin juurella. Yhtäkkiä ballerinojen valkoiset asut vaihtuvat saamenpuvuiksi. Tanssijat heittävät kansallisasun huivit kyltin päälle, sanan valtio peitteeksi. Sen jälkeen kyltti osoittaa enää maata.

Puinen kyltti on tuttu etenkin Pohjois-Suomen maastoista. Nyt se esiintyy kuvataiteilija Marja Helanderin lyhytelokuvassa Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kohtauksen viesti avautuu maallikollekin: taiteilijan mielestä Suomi on ominut alkuperäiskansan maita, ja sitä otetaan elokuvan keinoilla takaisin.

Helander on itsekin saamelainen, Utsjoelta, ja tunnettu kansaansa puolustavista teoksista. Tänään tiistaina Sundance-elokuvafestivaali tiedotti, että Eatnanvuloš Lottit on valittu lyhytelokuvien kilpasarjaan. Sundance-festivaali on maailman tärkein independent-elokuvien tapahtuma. Se järjestetään tammi–helmikuun vaiheessa Yhdysvaltain Utahissa.

Viime keväänä teos voitti Risto Jarva -palkinnon sekä alle 30-minuuttisten elokuvien kotimaisen pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla.

Saamelaisilla ei ole päätäntävaltaa ”meidän omiin maihin”, Helander sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olemme Helsingin Kaapelitehtaalla, ja Helander (s. 1965) tarkistelee valokuvatöidensä ripustusta avaran näyttelytilan seinillä. Työt ovat osa näyttelyä, joka aukeaa keskiviikkona Suomen valokuvataiteen museossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helander on monien muiden saamelaisten tavoin pettynyt siihen, kuinka Suomen valtio on viime aikoina kohdellut alkuperäiskansaansa. Saamelaiset katsovat, että alkuperäiskansan ikiaikaisia maa- ja vesioikeuksia on rajoitettu metsähallituslain uudistuksessa sekä niin sanotulla Tenon-sopimuksella, joka puuttui utsjokelaisten lohenpyyntiin.

”Miksi Suomen valtio voi päättää saamelaisten kalastuksesta? Niin kuin me olisimme paapottavia joulupukin apulaisia, jotka eivät itse pysty päättämään omista asioistaan”, Helander sanoo.

Saamelaisilla on Inarissa itsehallintoelin, Saamelaiskäräjät, mutta sen valta rajoittuu lähinnä kulttuuriasioihin kuten kielen opetukseen ja elvyttämiseen. Suomessa puhutaan pohjoissaamen lisäksi inarin- ja koltansaamea.

Ydinkysymys Helanderin sanoin kuuluu: ”Kenen mailla siellä ollaan?”

Maalla kun on saamelaisille erilainen merkitys kuin eteläisen maanviljelyskulttuurin kasvateille. Helander selittää, kuinka maa kytkee saamelaisen sukuun, yhteisöön ja tietenkin luontoon.

”Jotkut kysyvät puulta luvan, ennen kuin katkaisevat sen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moinen lienee jo katoavaa kansanperinnettä, mutta se kuvastaa erityissuhdetta maahan – ainakin rinnastettuna siihen, kuinka suoraviivaisesti valtaväestön maatalouskulttuuri hyödyntää luontoa.

Kymmenminuuttinen Eatnanvuloš Lottit on kuvattu Utsjoella, Inarissa ja Helsingissä. Ensimmäisissä kuvissa tanssijakaksoset, nyt 18-vuotiaat Katja ja Birit Haarla, narskuttelevat balettiaskeleita pakkaslumessa Utsjoen kirkonkylällä.

Taustalla näkyy halpahalli, huoltoasema ja Ailigas-tunturi, jonka huipulla seisoo kännykkämasto. Symboliikka ei tässäkään ole syvälle haudattu – muinaiseen saamelaismaisemaan on perustettu tavaran ja kulutuksen kivijalat.

Helander myöntää, että kuluttajia olemme me kaikki. Myös saamelaiset.

Kulutus liittyy myös kaivoksiin, joita Helander on kritisoinut aiemmissa töissään. Saamelaisalueella kaivoksia on Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä, muttei ainakaan vielä Suomessa. Saamelaisaktiivit ja vastustavat niitä verisesti, koska ne mylläävät suuria alueita herkästä luonnosta.

Helander myöntää, että myös saamelaiset kuluttavat tuotteita, joita kaivannaisteollisuuden avulla valmistetaan. Kuten kännyköitä ja fosfaatista jalostetun lannoitteen voimalla kasvatettua ruokaa.

”Ei sitä voi kieltää”, hän sanoo.

Lyhytelokuva piikittelee kulutusta, kun tanssijat heittävät poromiesten lassoa eli suopunkia, ja saaliiksi tarttuu mikroaaltouuni. Näin välähtää Helanderin musta huumori.

Kuvataiteilijan mielestä kaivosten tulo saamelaisalueelle on kuitenkin erityisen herkkää asia sen takia, että kaivokset törmäävät poronhoitoon, johon tarvitaan laajoja laitumia.

Poronhoitokin on pitkälle koneellistunut, mutta saamelaisen kulttuurin ydintä se on.

”Jos kaivos tulee Saamenmaalle, se uhkaa koko perustaa.”

Mitä saamelaisuus Helanderille on?

Hän syntyi Helsingissä, kirjoitti ylioppilaaksi Vihdissä ja asui saamelaisalueella lyhyitä aikoja esimerkiksi opiskellessaan pohjoissaamea Inarissa. Hänen kotikielensä oli suomi, koska tuohon aikaan lapselle kannustettiin puhumaan vain yhtä kieltä.

Helander vastaa: ”Yhteisöllisyyttä, kansaan kuulumista ja identifioitumista kulttuuriin.”

Ammatti ei hänelle saamelaisuutta määritä, vaikka sukulaisiin Utsjoella poromiehiä kuuluukin.

Eatnanvuloš Lottit -elokuvan lopussa maa katoaa. Sen peittävät kivirakennukset, kun tanssi etenee Helsinkiin. Raitiovaunu kolisee.

Saamelaisballerinat tanssivat Aleksanterinkadulla. Taustalla soi Wimme Saaren ja Rinneradion kohtalokas musiikki, ja kuva on yllättävänkin kaunis. Matalalta paistava aurinko hehkuttaa Helsinkiä.

Ballerinat päätyvät tanssimaan eduskuntatalon portaille, ja kun saamenpuvut jälleen ilmestyvät jälleen heidän päällensä, klassisen baletin tarkkaan määritellyt liikkeet vaihtuvat persoonallisempiin kuvioihin.

Sitten he katoavat. Sijoille jää jököttämään täytetty poro. Näinkö Helander pelkää saamelaisille Suomessa käyvän? Mahdollisesti, hän vastaa.

”Museoidaan kivaksi kulttuuriseksi symboliksi.”

 


Marja Helanderin lyhytelokuvan Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut voi nähdä Ylen tv-kanavalla 5. 2. ja sen jälkeen Yle Areenassa. Marja Helanderin, Harri Pälvirannan ja Kari Soinion valokuvia on esillä Suomen valokuvataiteen museon (Tallberginkatu 1 G) näyttelyssä Ideaalin perilliset / Ideálaid árbbolaččat 5.12.–24.2.

Kuka?

Marja Helander


  Syntyi Helsingissä 1965 pohjoissaamelaiseen perheeseen.

  Kuvataiteilija, elokuvaohjaaja ja valokuvaaja.

  Valmistui valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta 1999.

  Palkittu mm. Tampereen elokuvajuhlilla.

  Asuu Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Bussit ohittavat pikkukaupungit kovan hintakilpailun takia – ”Nyt ajetaan omalla autolla ja kärsitään”

  4. 4

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  5. 5

   Tässä ovat uudet Muumit – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  6. 6

   Venäjä rakentaa nyt kovaa vauhtia sotilastukikohtia Suomen naapuriin – HS:n videot näyttävät, millaista sotilaallista toimintaa arktisella alueella on

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläinen kolmen lapsen perhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  8. 8

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  9. 9

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  10. 10

   Onko valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia? Lähes tunnistamaton Nicole Kidman hätkähdyttää synkässä rikosdraamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  10. 10

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää