Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Karamazovin veljekset rakentaa selkeän kuvan ihmiskunnan tolkuttomuudesta

Samuli Reunasen Dostojevski-tulkinta täydentää komeasti Kansallisteatterin toteuttaman venäläisten klassikoiden sarjan.

Näytelmä

Karamazovin veljekset. Suomen kansallisteatteri, pieni näyttämö. Martti Anhavan suomentaman Fjodor Dostojevskin romaanin pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Samuli Reunanen, dramaturgi Aina Bergroth, lavastus ja puvut Kaisa Rasila, musiikki ja äänisuunnittelu Iiro Ollila, koreografia Liisa Risu, valot Ville Toikka, videosuunnittelu Pyry Hyttinen, naamiointi Heikki Nylund. Rooleissa Hannu-Pekka Björkman, Heikki Pitkänen, Miro Lopperi, Juho Uusitalo, Maruska Verona, Maria Kuusiluoma, Diana Tenkorang, Seela Sella, Petri Manninen, Ilja Peltonen. Muu­sikko Iiro Ollila/Topi Korhonen. ★★★★

Karamazovin veljeksillä on vahva maine romaanina, jota nuoret aikuiset ahmivat sukupolvesta toiseen. Todistettavasti teos on aina kiinnostanut suuresti myös teatterintekijöitä.

Kansallisteatterissa ensimmäistä kertaa vieraileva ohjaaja Samuli Reunanen on selvästi yksi heistä, jotka aikanaan ovat sukeltaneet syvälle Fjodor Dostojevskin romaanin dramaattiseen tarinaan ja sen raadollisiin henkilöhahmoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karamazovin veljesten jännitteet siirtyvät näyttämölle moniäänisessä, mutta samalla sel­keän tehokkaassa ja paljaassa muodossa.

Toteutuksesta on pyyhitty pois kaikenlainen kuvittaminen ja koristeellisuus. Isänmurhan jälkeen ilmassa lentelevät veriset ruplat ja jossain sivustalla katetaan teepöytää, mutta muuten esityksessä ei ole mitään erityisen venäläistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selkeä irtiotto historiallisesta taustasta kohti omalakista taiteellista kokonaisuutta tehdään myös siinä, että Karamazovin äpäräpojan Smerdjakovin ja luostarivanhus Zosiman rooleja esittävät naisnäyttelijät.

Kaisa Rasilan lavastus, Ville Toikan valot ja Pyry Hyttisen videosuunnittelu muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jossa tarkastelukulmat ja mittakaavat ovat alituisessa muutostilassa.

Pohjaratkaisuna on äänitys­studio, jossa ei olla ikonien ympäröimänä vaan istutaan mikrofonien ääressä luterilaiseen tapaan kirja kädessä. Vähäisin painotuksin tila saadaan elämään ja sananmukaisesti pirut hyppimän seinille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näyttämöllä eräänlaisena tiskijukkana työskentelevän säveltäjä ja äänisuunnittelija Iiro Ollilan sekä koreografi Liisa Risun yhteistyö on samalla tavalla saumatonta. Moderni liikekieli ja klassisesta ammentava kone­musiikki sulautuvat luontevasti yhteen esityksen visuaalisuuden ja näyttelijöiden taidollisten edellytysten kanssa.

Karamazovin veljesten perusajatus kiteytyy mainiolla tavalla näyttämöllä seisovaan merkilliseen soittimeen, taivaallisen harpun ja helvetinkoneen ristisiitokseen, jonka toimintaperiaatteesta on mahdotonta saada selvyyttä.

Flyygelin koneistosta rakennettu härveli tuntuu soittavan itse itseään, mikä tietysti on sulaa hulluutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansallisteatterin esitys puhuttelee ennen muuta nuorten näyttelijöidensä kautta.

Tällä kertaa veljesten rooleissa eivät briljeeraa ansioituneet keskipolven kehäketut, vaan pääosin uudet tuoreet tulokkaat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heikki Pitkäsen katastrofista toiseen kiitävä Dmitri, Miro Lopperin itseensä ihastunut Ivan, Juho Uusitalon kokemattomalta maalaispojalta vaikuttava Aleksei ja Maruska Veronan kalkituin kasvoin vaeltava Smerdjakov ovat kaikki hyvin omanlaisiaan luomuksia, joiden sisäinen ristiriitaisuus paljastuu hahmojen keskinäisissä törmäyksissä.

Hannu-Pekka Björkman luo veljesten kampailulle ja koko esitykselle tehokkaan kiintopisteen kameleonttimaisen häikäisevänä Fjodor Karamazovina, joka itseään säästämättä manipuloi omien poikiensa lisäksi myös kaikkia muita ihmisiä.

Karamazovin veljeksissä on samanlaista kokonaisvaltaisen vahvaa vaikuttamisen tahtoa kuin suurella näyttämöllä pari viikkoa sitten ensi-iltansa saaneessa Anton Tsehovin Kolmessa sisaressa ja yhtä kunnianhimoista alkuteokselle uskollisen dramaturgisen muodon etsintää kuin Willensaunassa joulukuussa viimeisiä kertojan esitettävässä Mihail Bulgakovin romaaniin pohjautuvassa näytelmässä Mestari ja Margarita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näytelmä
 • Teatteriarvostelut
 • Kulttuuri
 • Lauri Meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  4. 4

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  5. 5

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  6. 6

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  8. 8

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää