Kulttuuri

Turner-palkinnon voitti iPhonella taidetta tekevä Charlotte Prodger

Ehdokasnäyttely on yhden kritiikon mielestä ”musertava, kiehtova ja valloittava”, toisen mielestä ”alusta loppuun epätavallisen kamala”.

Glasgowlainen kuvataiteilija Charlotte Prodger on voittanut Britannian suurimman taidepalkinnon, Turner-palkinnon. Tate-museon jakama palkinto on kansainvälisesti yksi merkittävimpiä taidealan tunnustuksia.

Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin Lontoossa tiistai-iltana. 25 000 punnan arvoisen palkinnon saajan julkisti kirjailija Chimamanda Ngozi Adichie.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sarja lyhyitä iPhone-videoita, joissa näkyy skotlantilaista maalaismaisemaa junanikkunasta, t-paita lämpöpatterin päällä ja kissa käpälöimässä lamppua, on auttanut Charlotte Prodgeria voittamaan vuoden 2018 Turner-palkinnon”, summasi kepeästi sanomalehti The Guardian.

Charlotte Prodger, 44, on työskennellyt liikkuvan kuvan parissa 20 vuoden ajan, mutta ei ole laajasti tunnettu nykytaidenimi. Hänet on kuitenkin valittu edustamaan Skotlantia ensi vuoden Venetsian biennaaliin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turner-ehdokkaiden näyttelyssä Lontoossa häneltä on ollut esillä 32-minuuttinen videoteos nimeltä Bridgit, jota Prodger työsti vuoden ajan. Sen materiaali on kuvattu hänen kotonaan ja matkoillaan. Sitä säestää osin omaelämäkerrallinen ääniraita, jossa hän kertoo muun muassa kaapistatulemisesta 1990-luvun Aberdeenshiressä ja siitä, miten ihmiset eivät osanneet sanoa, onko hän tyttö vai poika.

Prodger itse on kuvaillut teoksen käsittelevän identiteetin muuntuvaisuutta queer-näkökulmasta ja maiseman, kehon, teknologian ja ajan yhteennivoutumista.

Katkelman teoksesta voi katsoa tästä:”Tarinat joita kerron, vaikka ne ovat minun ja henkilökohtaisia, ovat tarinoita jotka monet ihmiset – queer-ihmiset kai – ovat kokeneet”, Prodger sanoi BBC:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tate Britainin johtaja Alex Farquharson kuvailee Prodgerin työtä ”iPhonen kaltaisen banaalin laitteen tähän asti syvällisimmäksi käytöksi taiteessa.”

Farquharsonin mukaan teos on psykologisesti vaikuttava tavalla, jota ei osaa odottaa sen tekotavan perusteella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Charlotte Prodger on sanonut käyttävänsä iPhonea teostensa tekemisessä, koska hän on usein itsekseen ja puhelin on hänelle eräänlainen itsensä jatke. Puhelimen kameraa on helppo käyttää ja se on aina mukana.

Palkintorahoilla Prodger aikoo ”elää”, kertoo Guardian. ”Maksan vuokrani ja studiovuokran ja laskuja. Ehkä hankin itselleni jotain kivaa ... ehkä hienon takin. Mutta en lupaa mitään!”

Ehdolla oli kolme taiteilijaa ja yksi kollektiivi, jotka kaikki työskentelevät liikkuvan kuvan parissa: Prodgerin lisäksi Naeem Mohaiemen, Luke Willis Thompson ja Forensic Architecture.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ehdokasnäyttely jakoi kriitikoita.

Observerin Laura Cummingin mielestä se oli paras vuosiin, ”musertava, kiehtova, valloittava, poliittinen ja usein tärkeä”. Sunday Timesin Waldemar Januszczakin mielestä se oli ”sielua murskaava” ja alusta loppuun epätavallisen kamala.

Näyttely on avoinna Tate Britainissa 6. tammikuuta saakka.

Voittajan valitsi raati, johon kuuluivat taidekriitikko Oliver Basciano, Baselin taidehallin johtaja Elena Filipovic, Holt-Smithson-taidesäätion johtaja Lisa Le Feuvre ja kirjailija Tom McCarthy.

Viime vuonna palkinnon voitti Lubaina Himid.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taidepalkinnot
 • Kuvataide
 • Kulttuuri
 • Aino Frilander

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  2. 2

   Kun rockyhtye U2 kävi Helsingissä, Bono nosti kätensä ja ylisti rauhannobelistia – Nyt saman naisen johtamassa maassa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  4. 4

   Eikö rokotettukaan ole turvassa? Tartunnan voi saada rokotteesta huolimatta, THL:n asiantuntija selittää miksi

  5. 5

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  6. 6

   Tällainen on e-urheilun huipulle tähtäävien suomalais­miesten mielen­maisema – intohimoa, unelmia, paineita ja rahaa

  7. 7

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  8. 8

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  9. 9

   Venäjä lennätti kaksi strategista pommittajaa Venezuelaan

  10. 10

   Vihreät haluaa korottaa pienituloisimpien perheiden tukia –”Jo pienillä asioilla voidaan muuttaa lapsen todellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  3. 3

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  4. 4

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  5. 5

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  6. 6

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  7. 7

   Velattomana kuoleminen ei ole järkevää, sanoo Ruotsin pankkivalvoja – ruotsalaiset velkaantuvat ja vaurastuvat samaan aikaan

  8. 8

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää