Kulttuuri

Kaikki halusivat Esa-Pekka Salosen, ja nyt hän paljastaa HS:lle seuraavan huippuorkesterinsa: ”San Francisco halusi minut sellaisena kuin olen, ja pyysin Pekka Kuusiston mukaan tiimiin”

Salonen haaveilee pitkistä kesälomista Suomessa, kun Philharmonia Orchestran kausi loppuu Lontoossa ja kausi San Franciscossa alkaa.

Esa-Pekka Salonen on suostunut San Franciscon sinfonia­orkesterin seuraavaksi musiikilliseksi johtajaksi. Kausi alkaa syksyllä 2020 ja kestää viisi vuotta.

Sopimuksen mukaan hänen tulee myös säveltää orkesterille musiikkia esitettäväksi konserteissa, kiertueilla ja levyillä.

”Se on melko ainutlaatuista. Sävellysmäärää vuodessa ei määritellä, mutta se kuuluu velvollisuuksiini”, säveltäjä-kapellimestari sanoo Helsingin Sanomille.


Uutista ennakoi tiistaina julkistettu tieto, jonka mukaan Salonen jättää Philharmonia Orchestran ylikapellimestarin tehtävät Lontoossa 2021. Se vapautti hänet uuteen pestiin.

”Kansainvälinen läpimurtoni tapahtui Philharmonia Orchestran kanssa 1983, kun Michael Tilson Thomas peruutti konsertin ja sain tilaisuuden. Ja nyt jo 1970-luvulla ihailemani Michael jättää San Franciscon sinfonia­orkesterin 25 vuoden jälkeen ja saan periä sen kaveriltani.”


Michael Tilson Thomas teki San Franciscossa pitkälti saman kuin Salonen Los Angelesissa: he nostivat länsirannikon orkesterit perinteisten yhdysvaltalaisten Big5-orkesterien (New Yorkin filharmonikot, Chicagon ja Bostonin sinfoniaorkesterit, Philadelphian ja Clevelandin orkesterit) rinnalle ja joidenkin kriitikkojen mielestä myös niiden ohi.


Ensi töikseen Salonen soitti San Franciscon säveltäjäsuuruudelle John Adamsille ja toivoi tiivistä yhteistyötä. Sen jälkeen hän valitsi sanojensa mukaan ”luovan armeijan” eli kahdeksan neuvonantajaa kehittelemään ohjelmistoa kanssaan. Yksi heistä on viulisti Pekka Kuusisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”He tekevät ideointia, eri ohjelmistojen kuratointia ja esimerkiksi Pekka tietysti myös esiintyy”, Salonen kertoo.

Muut seitsemän yhteistyökumppania ovat Suomessakin vieraillut ja New Yorkin Metropolitan Operaan kaksi oopperaa saanut säveltäjä Nico Muhly, The National -yhtyeestäkin tuttu kitaristi ja säveltäjä Bryce Dessner, huilisti ja uuden musiikin organisoija Claire Chase, keinoäly- ja robotiikka-asiantuntija Carol Reiley, jazz- ja fuusiosuuruus Esperanza Spalding, sopraano Julia Bullock ja Oscar-gaaloistakin tuttu elokuvasäveltäjä Nicholas Britell.

”Kaikki, joille soitin, lupautuivat heti mukaan.”

Idea muistuttaa hieman taiteellista toimikuntaa, jonka Salonen kokosi ympärilleen vuoden 1995 Helsingin juhlaviikoille. Silloin mukana olivat esimerkiksi säveltäjä Magnus Lindberg, kuvataiteilija Silja Rantanen ja rockmuusikko Ismo Alanko.

”Toivottavasti tämä ei muistuta sitä liikaa”, Salonen sanoo. Hän viittaa siihen, että vuoden 1995 huikean monipuolisen ohjelman jälkeen todettiin hirmuinen budjettiylitys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se oli oman sukupolveni kokoonpano. Nyt otin nuorempaa polvea mukaan, koska ei olisi mitään haukotuttavampaa kuin kuusikymppisten joukko kertomassa, mikä on sinfoniaorkesterin tulevaisuus. Nuoremmat ideoivat tavalla, johon oman sukupolveni näkemys ei välttämättä riittäisi”, Salonen perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miksi juuri San Francisco?

”Siihen on koko joukko syitä. Orkesteri on hieno ja ajoitus sopiva. Kun he ottivat yhteyttä, olin juuri miettimässä mitä teen, kun kerran olin jo päättänyt lähteä Lontoosta.”

Sekin auttoi, että San Francisco tarjosi maksimaalista vapautta ohjelmasuunnittelussa ja uuden toimitusjohtajan lisäksi häntä lähestyi tuttu taiteellinen suunnittelupäällikkö.

”Sama kaveri toimi autonkuljettajanani ja muissa aputehtävissä uransa alussa Los Angelesin filharmonikoissa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orkesterin nuoret muusikkoedustajat lensivät Lontooseen asti houkuttelemaan Salosta.

”Kysyin heiltä, miltä he ha­luaisivat orkesterin näyttävän ja kuulostavan 5–10 vuoden kuluttua. Heistä välittyi täysi avoimuus uusille ideoille orkesteri-instituution kehittämisen suhteen”, Salonen sanoo.

Suuri Salos-metsästys jatkui. Johtokunnan jäsenet matkustivat maanittelemaan häntä Lontooseen, Pariisiin ja Souliin.

”Kävi ilmi, että he haluavat minut – ei vain segmenttiä aktiviteeteistani, vaan koko paketin. He sanoivat, että tule ja tee sun juttu, mikä on aika harvinaista.”

Salonen vertaa asiaa parisuhdekeskusteluun.

”Hyväksyykö toinen sinut sellaisena kuin olet vai haluaako hän muuttaa sinua tyyliin, että mä tykkään tästä ja tästä ja noita juttuja voisit parantaa? Sellaiset parisuhteethan eivät yleensä toimi”, hän vertaa.

”Tämä orkesteri tiesi erittäin hyvin kenen kanssa olivat keskustelemassa. He sanoivat, että ajatteluni sopii heidän ajatteluunsa kaikilla tasoilla.”

Moni arveli, että hänestä tulisi Riccardo Mutin seuraaja Chicagon sinfoniaorkesteriin, kun iäkkäämpi Muti joskus lähtee – jos Salonen siis sitä haluaisi.

”He pyysivät aikoinaan Daniel Barenboimin seuraajaksi, mutta se olisi tullut heti Los Angelesin kauden päättyessä, ja silloin uuden yhdysvaltalaisorkesterin vetäminen olisi ollut liikaa”, Salonen kertoo.

”Chicago on minulle rakas ja läheinen orkesteri, mutta organisaatio on myös konservatiivisempi eikä heidän kanssaan ollut vastaavia neuvotteluja.”

Salonen neuvotteli vakavasti myös Pariisin oopperan johtajuudesta. Sopimuksentekovaiheessa hän perääntyi.

”Pidän talosta paljon. Mutta kun teimme kokeen miltä kalenterini näyttäisi Pariisissa, ymmärsin työn vievän liikaa ­aikaa ottaen huomioon, että kolme lastani asuu Yhdysvalloissa.”


Salonen kaipasi myös Kaliforniaa, vaikka muuttikin välillä Brooklyniin vuokra-asuntoon. Kaipuu kävi ilmi jo siitä, että hän suostui kapellimestarien opettajaksi Colburn School of Musiciin Los Angelesissa.

”Myös yksi lapsistani asuu Kaliforniassa. Nyt opetustyö ja music directorin työ ovat tunnin lentomatkan päässä toisistaan, mikä helpottaa elämää.”

Piilaakson läheisyyskin kiehtoi.

”Toivon voivani tehdä San Franciscossa kiinnostavia musiikki- ja teknologiaprojekteja tulevaisuudessa.”

San Francisco on Yhdysvaltain eurooppalaisin kaupunki. Se voi tuntua helsinkiläisestä yllättävän kotoisalta, jos maa ei järise eikä maastopalojen savu pakota sisätiloihin.

Kävellen ja raitiovaunulla ehtii nähdä päivässäkin paljon ydinkeskustaa Haight-Ashburysta Golden Gate -sillalle ja Davies Symphony Hallillta Chinatowniin.

”Vettä on joka puolella, kuten Helsingissä. Se on pohjoismaalaiselle tutunomainen paikka. Aion muuttaa jonnekin päin Bay Areaa pysyvämmin puolentoista vuoden sisällä”, Salonen sanoo.

Ongelmiakin on.

”San Franciscossa tuloerot ovat kasvaneet valtavasti. On uusi yläluokka, joka koostuu nuorista it-miljonääreistä, ja hyvin paljon kodittomia.”

Salonen johtaa miljoonakaupungin ainoaa täysimittaista sinfoniaorkesteria, jonka pitäisi palvella koko väestöä.

”Kukaan ei oleta, että vetäisin esiin yksityiskohtaisen suunnitelman vielä nyt. Ensimmäisen kauteni ohjelma julkistetaan vasta vuoden kuluttua”, hän muistuttaa.

Jos neuvonantajissa on teko­älyn, robotiikan, jazzin, rockin ja elokuvamusiikin huipputekijöitä, muutoksia tulee varmasti.

”Näin sinfoniaorkesteri saadaan relevantiksi nuoremmalle ja etnisesti entistä laajemmalle porukalle.”

Itse hän aikoo johtaa itselleen läheistä musiikkia. Vanhojen merkkien perusteella se voisi tarkoittaa esimerkiksi Igor Stravinskya, Béla Bartókia, Maurice Ravelia, Jean Sibeliusta, Kaija Saariahoa ja Magnus Lindbergiä.

”Tässä iässä työn pitää olla jo hauskaa, joten juuri minua vähemmän kiinnostavampi musiikki jää vierailevien kapellimestarien johdettavaksi.”

Samalla hän haluaa ympärilleen nuoria säveltäjiä ja päästä johtamaan heidän uutuuksiaan.

”Ulkomailla ollaan kateellisia siitä, miten säveltäjät ja esittävät muusikot työskentelevät Suomessa yhdessä. Haen samaa mallia, jolla Radion sinfoniaorkesteri tilasi sävellyksiä ja tuki Kaijaa ja Magnusta aivan alusta asti, jolloin heistä tuli ikään kuin omaa porukkaa, joiden kantaesityksiä yleisö oppi odottamaan.”

Toimiko tämä Los Angelesissa tai Lontoossa?

”Ei. Los Angelesissa olin liian nuori etsimään vielä nuorempia säveltäjiä. Lontoossa taas ei ollut vastaavia resursseja nuorten säveltäjien tukemiseen.”


Salonen jatkaa yhä myös Kansallisoopperan taiteellisena partnerina Helsingissä. Hän johtaa Richard Wagnerin Nibelungin sormus -tetralogian eli tuttavallisemmin Ringin ensi-illat Anna Kelon uusina ohjauksina vuosina 2019–2021.

Ja samalla hän on siis vielä kauden 2020–2021 Philharmonia Orchestran ylikapellimestari, vaikka San Franciscon kausi on alkanut!

”Se tarkoittaa joitakin jo sovittujen keikkojen peruutuksia, mutta ei Suomessa. Ring-hommat hoidan ja samalla Ring-periodien aikaan voin johtaa myös vaikka Radion sinfoniaorkesteria”, Salonen sanoo.

Seuraava RSO-konsertti onkin sovittu syksyksi 2019. Seuraavalla videolla voit kokeilla, kuuletko Salosen harjoittamisen tuoman eron RSO:n harjoitusten eri päivinä. Juuri siitä erosta hänelle maksetaan.


”Itse asiassa voin nyt olla Suomessa enemmän kuin koskaan sen jälkeen, kun lähdin Ruotsiin 1980-luvulla”, hän sanoo.

San Franciscossa Salosella ei ole samanlaisia kesävelvoitteita kuin Los Angelesin filharmonikkojen johtajana Hollywood Bowlin vuoksi ja Philharmonia Orchestran johtajana eurooppalaisten kesäfestivaalien vuoksi.

”Toivon voivani viettää kesät Suomessa entistä vapaammin, mikä tarkoittaa myös enemmän sävellysaikaa”, hän laskee.

Se luvattu suuri multimediaa hyödyntävä sävellyskin on siis tulossa?

”Matkustusaikatauluni on ollut järjetön, ja nyt siihen saadaan parannus. Jos en näillä eväillä saa sitä tehtyä, vika on ainoastaan minun.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  3. 3

   Vaatimukset maahanmuuttajien kielitaidosta ovat kohtuuttomia, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Oscar-ehdokkaat julkistettu – The Favouritelle ja Netflixin Romalle eniten ehdokkuuksia, A Star is Born ja BlacKkKlansman myös vahvoilla

  6. 6

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  7. 7

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   400-vuotiaasta tammesta irtoilee valtavia karahkoja Espoossa ja enää puolet on jäljellä – Virkamiehet: ”Puuta ei kaadeta”

  10. 10

   Näin käy, jos autoja ei harjata lumesta: Sellon liityntäparkki muuttui liukkaaksi kuin luistinrata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  3. 3

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  4. 4

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  7. 7

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää