Kulttuuri

Rockin vaikutusvaltaisin yhtye Velvet Underground palasi New Yorkiin kaupallisuudesta syytetyssä näyttelyssä – heti ovella myydään ”suutele saapasta” -matkapuhelinsuojuksia

Soivan näyttelyn parasta antia ovat harvinaiset valokuvat ja runsas filmivalikoima.

New York

Tämä näyttely yllättää heti aluksi. Kun ovesta astuu sisään, myyntipisteessä kaupataan matkapuhelinsuojuksia ”Shiny Shiny Leather”- ja ”Kiss the Boot” -teksteillä.

Rockin vaikutusvaltaisin kulttiyhtye Velvet Underground on palannut New Yorkiin, tällä kertaa kolmeen kerrokseen levittäytyvän Velvet Underground Experience -näyttelyn muodossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla yhtyeen keskeisimmän lauluntekijän Lou Reedin sadomasokismia käsittelevistä sanoituksista on löydetty inspiraatiota uusiin kaupallisiin tuotteisiin matkapuhelinsuojuksista lähtien.

Kaupallisuus on häirinnyt joitakin näyttelyn kriitikoita. Silloin unohtuu, että näyttelyssä siteerattujen kirjeiden perusteella Lou Reed halusi alusta asti kaupallista suosiota.

Kolmannessa kerroksessa on jopa aito antikvariaatti kirjoineen, levyineen ja musiikkilehtineen. Kaikki on myynnissä, myös Michael Leigh’n Velvet Underground -kirja, josta bändi nappasi nimensä, sekä Lou Reediä innoittanut Leopold von Sacher-Masochin Venus in Furs -kirja. Ehkä yllättäen levytarjonta ei kuitenkaan ole Velvet Underground -painotteista.


Kaikki muu onkin sitten normaalia näyttelytarjontaa harvinaisista filminpätkistä erittäin runsaaseen valokuvatarjontaan. Näyttelyä voi seurata myös kuulokkeiden kera jättämällä henkilöllisyystodistuksensa kuulokelainan vastineeksi.

Näin näyttelyvieras voi samalla kuunnella vaikkapa Venus in Furs -klassikkoa, jonka rivistä ”Kiss the boot of shiny shiny leather” myyntipisteen matkapuhelinsuojusten muotoilu sai inspiraatiota.Näyttelyn ensimmäinen olomuoto tehtiin Philharmonie de Paris -konserttitaloon, mikä korosti yhtyeen yhteyksiä klassiseen musiikkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Amerikkalaisen minimalismin ja monenlaisen drone-musiikin kantaisä La Monte Young oli yhtyeelle merkittävä vaikuttaja. Youngin kokoonpanossa soitti aluksi myös Velvet Undergroundin multi-instrumentalisti John Cale ja sen ensimmäinen rumpali Agnus MacLise. Lou Reed puolestaan kiitti La Monte Youngia myöhemmän Metal Machine Music -melu­klassikkonsa kannessa.

Sitä ennen oli ehtinyt tapahtua jo paljon. Näyttely alkaa kahden voimahahmon eli Lou Reedin ja John Calen taustojen selvityksellä.

Reed kokeili jo teininä huumeita, mikä hänen tapauksessaan johti mielenterveydelle vakaviin seurauksiin. Hän on itse kertonut saaneensa pakkohoitona sähköšokkeja, koska vanhemmat halusivat parantaa hänet homoseksuaalisista taipumuksista.

Lou Reedin sisko antaa näyttelyn filmillä kuitenkin toisenlaisen todistuksen vuoden 2013 esseensä pohjalta. Hänen mukaansa vanhemmat olivat liberaaleja ­eikä heillä ollut homofobiaa.

Siskon mukaan nuori Lou oli aivan pakko viedä lääkäriin, koska huumausaineet ja hermoromahdus olivat johdattaneet hänet tilaan, jossa kommunikointi muiden kanssa ei enää onnistunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhemmat olivat lääkärien lausuntojen armoilla. Lääkärien mukaan kaikki oli vanhempien syytä, ja nyt vain sähköšokki­hoito voisi auttaa. Se oli kammottavaa, mutta Lou parani ja pystyi jälleen opiskelemaankin, sisar muistuttaa.

Ja siinä vaiheessa mukaan astui John Cale.


Cale oli Walesissa syntynyt britti, joka sai klassisen koulutuksen ja soitti alttoviulua sinfonia­orkestereissakin ennen päätymistään New Yorkiin ja La Monte Youngin kokoonpanoon. Lou Reed tutustutti hänet heroiiniin, mikä toi hetkeksi kapinallista yhteenkuuluvuutta.

”Ja molemmille hepatiitin”, Cale muistuttaa näyttelyn filmissä.Ylivoimaisesti suurin osa näyttelystä käsittelee vuosia 1965–1967. Ensimmäisten keikkojen jälkeen itse Andy Warhol otti yhtyeen hoiviinsa Paul Morrisseyn ehdotuksesta, ja toiseksi laulajaksi pestattiin Nico.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtyeestä tuli osa Warhol-spektaakkelia nimeltä The Exploding Plastic Inevitable. Velvet Undergroundin soittaman musiikin lisäksi multimediakokonaisuuteen kuului Warholin filmejä, kokeellinen valoshow ja ruoskatanssikoreografia, joka monipuolistui vähitellen Mary Woronovin, Gerard Malangan ja Ronnie Cutronen tanssiessa.

”Siinä oli jotain vallan­kumouksellista”, Warhol selitti myöhemmin. ”Ei sen näköistä meininkiä olisi voinut syntyä, ellei jokin raja-aita olisi rysähtänyt nurin.”


Warholin piireissä jollakin oli aina kamera mukanaan. Niinpä liikkuvaa kuvaa on tältä ajalta runsaasti, ja filmejä voi katsella myös makuuasennossa. Lievää pornografiaa sisältävä aineisto on näyttelyssä erillisen K18-oven takana.

Onneksi näyttelyn kokoamisvaiheessa mukaan saatiin 95-vuotias Jonas Mekas, joka kuvasi tuon aikakauden avantgarde-elämää ja joka kertoo filmillä itsekin muistoissaan. Billy Name on toinen sisäpiiriin kuulunut kuvaaja, jolta on saatu kiinnostavaa materiaalia.

Näyttelyesineenä on myös yhtyeen ikoninen ensilevy Andy Warholin suunnittelemalla banaanikannella ja jäsenten nimikirjoituksilla.


Valitettavasti levy saatiin julki vasta 1967, vaikka Reed oli tehnyt rocklyriikkaa uudistavat sanoituksensa pitkälti jo vuonna 1965 eli samana vuonna, jolloin Bob Dylan siirtyi pysyvämmin sähköön ja uudisti rocklyriikan.

Reed ei nähnyt mitään syitä, miksi rocklyriikka ei voisi inspiroitua myös Jean Genet’n tai William Burroughsin kaltaisten kirjailijoiden teoksista, vaikka tähän ei ollut totuttu. Warhol ei puuttunut musisointiin mutta varmisti henkilökohtaisesti, että Reedin epä­sovinnaisia sanoituksia ei siistitty studiovaiheessa.

Särmä säilyi, mutta radio­soittoa ei herunut ja albumi vain käväisi Top 200 -listalla. Ensi­levytyksen vaikutus kasvoi kuitenkin lopulta valtavaksi.

”Ehkä vain 30 000 ihmistä osti sen levyn, mutta jokainen heistä perusti bändin”, Brian Eno on luonnehtinut myöhemmin. Osa näyttelytilasta onkin omistettu artisteille, joihin Velvet Underground teki vaikutuksen Patti Smithistä Blondieen ja varhaisiin brittipunk-bändeihin.


Näyttely saa tietysti kuuntelemaan VU-tuotannon vielä kerran. Ensimmäinen albumi on ­ainutlaatuisin, koska Reed antaa muidenkin vaikutteiden kuulua John Calen avantgardismista Nicon lauluun.Sen jälkeen hän riisui tietoisesti Velvet Undergroundin ainutlaatuisuutta oman asemansa korostamiseksi. Ensiksi lähti Nico ”yhtä satunnaisesti kuin bändiin liittyikin”, näyttelyssä esitetään.

Warhol sai kenkää, kun Reed oli löytänyt toisen, petollisemman manageriehdokkaan. Rujosti metelöivän White Light / White Heat -kakkosalbumin jälkeen Reed sinetöi diktatorisen asemansa antamalla potkut myös toiselle pääideoijalle John Calelle muiden bändikaverien vastustelusta huolimatta.

Reed väitti, että Calen kokeellisuudesta oli tullut este yhtyeen kaupalliselle menestykselle.Seuraavat levyt muistuttivat enemmän Reedin myöhempää soolotuotantoa kuin ensimmäistä albumia. Laadukkuudestaan huolimatta ne saavat näyttelyssä vähemmän painoa. Yhtye ei edelleenkään menestynyt kaupallisesti, eikä sen ympärillä liehunut enää niin paljon elävää kuvaa ja valokuvia ottavia ihmisiä.


Lopulta itse Reed jätti bändin, joka kitkutteli vielä yhden albumin verran Doug Yulen johdolla.

Kuraattorit Christian Fevret ja Carole Mirabello ovat tehneet paljon töitä. Näyttelytekstien faktat näyttävät tasapainoisesti kootuilta.


Samalla muu aikalaismateriaali Allen Ginsbergin America-runosta kuukävely- ja Woodstock-kuviin jää hieman sattumanvaraisen tuntuiseksi. Woodstock-kuva tuo tosin merkittävän kontrastin näyttelyn pääkohteelle, sillä urbaani Velvet Underground halveksi takaisin luontoon tahtovia hippejä.

Näyttelyn kellarissa on esiintymislava sekä sadan henkilön katsomo. Täällä on jo kuultu alkuperäisjäsen John Calen tarinointia yhtyeestä sekä uusien, Velvet Undergroundista vaikuttuneiden artistien keikkoja.

Tidal on puolestaan kerännyt näyttelyä varten esimerkiksi The National -yhtyeen ja TV on the Radio -yhtyeen sekä kahdentoista muun artistin soittolistat Velvet Underground -suosikeista.

Jäsenten soolourat sivuutetaan lähes täysin, mutta sekä valokuvat että tekstit kertovat, että yhteys säilyi kaikista riidoista huolimatta. Reed, Cale ja Nico esiintyivät yhdessä esimerkiksi 1972, ja Reed pyysi Doug Yulea soittamaan eräillä soololevyillään.


Reed ja Cale tekivät yhdessä erinomaisen Songs for Drella -albumin Andy Warholin muistolle vuonna 1990, ja yhtyeen klassinen kokoonpano kokoontui vuosina 1992–1993 Euroopan-kiertueen merkeissä.

Lou Reed itse ei ollut kier­tueelta kootulla Live MCMXCIII -konserttialbumilla laulajana parhaimmillaan, mutta Calen monipuolisuus rikastutti paikoin sovituksia ja rumpali Maureen Tucker oli yhä ensiluokkainen omaperäisessä primitivismissään.Nyt heitä pidettiin rockin kuninkaallisina ja esimerkiksi Tšekin tasavallan presidentti Václav Havel intoili kovasti tavatessaan nuoruutensa ihanne­bändin.

Näyttelyssä pyörivä John Calen haastatteluvideo kertoo myös, miksi bändi hajosi vielä kerran.

”Kyse oli jälleen siitä, kuka saa päättää, mitä tehdään.”

Cale oli omalla tavallaan yhtä määrätietoinen kuin Lou Reed.

Ja niin itsenäisyyttä ja johtoasemaansa kaikissa kokoonpanoissa korostanut Lou Reed erkani hänestä viimeisen kerran.

Velvet Underground Experience New Yorkissa osoitteessa 718 Broadway, Broadwayn ja Washington Placen kulmassa 30. joulukuuta asti.

Fakta

Velvet Underground


 Velvet Underground perustettiin vuonna 1965. Tunnetuimmassa kokoonpanossa olivat Lou Reed, John Cale, Sterling Morrison, Maureen Tucker ja ensimmäisen albumin osalta myös Nico.

 Yhtyeen studioalbumit olivat Velvet Underground & Nico (1967), White Light / White Heat (1968), Velvet Underground (1969), Loaded (1970) ja ilman Lou Reediä tehty Squeeze (1973).

 Lisäksi lukuisia konserttialbumeita, kuten Live at Max's Kansas City (1972) ja paluukiertueelta koottu Live MCMXCIII (1993).

 Aiemmin julkaisemattomista 1960-luvun nauhoituksista koottuja albumeita ovat esimerkiksi VU (1985) ja Another View (1986).

 Alkuperäisten albumien juhlapainokset ovat paisuneet yhä useamman cd:n bokseiksi, jotka sisältävät myös varhaisimpia demoja ja muuta arkistomateriaalia.


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Näyttelyt
 • New York
 • Kulttuuri
 • Vesa Sirén

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä

  2. 2

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin keskustan megaterveysasema maksaisi arviolta 74 miljoonaa – Kaikki suunniteltu ei sovi metroaseman päälle, joten tilaa vallattaisiin myös Sähkötalosta

  5. 5

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  6. 6

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  7. 7

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  8. 8

   Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla

  9. 9

   Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista

  10. 10

   Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  2. 2

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  6. 6

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  7. 7

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  8. 8

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Katowicen ilmastokokous pääsi sopuun viimeisistä kiistakysymyksistä – sääntökirja määrittää Pariisin ilmastosopimuksen käytännön toteuttamista
  3. Ranskan poliisi ampui miehen, jota epäillään hyökkäyksestä Strasbourgin joulu­torille – isku vaati perjantaina neljännen uhrin
  4. 2 tuntia sitten
  5. Toinen maailmansota teki miehisestä cheerleadingistä naisten lajin – 80 vuotta myöhemmin HAC Elite hallitsee lajia Suomessa ja Suomen maajoukkue maailmalla
  6. Aapo Halmeen edustama Leeds siirtyi Mestaruussarjan kärkeen, kun Teemu Pukin Norwich jäi tasapeliin
  7. Muotitalo Prada poistaa rasistisiksi syytetyt figuurit tuotesarjastaan – sosiaalisessa mediassa yritystä on arvosteltu blackface-kuvaston käyttämisestä
  8. 4 tuntia sitten
  9. Historiallinen päivä Ukrainassa: Ortodoksinen kirkko irtautui Venäjän alaisuudesta yli 300 vuoden jälkeen
  10. Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoittajia on ollut Ranskassa liikkeellä aiempaa vähemmän
  11. Trump: Sisäministeri Ryan Zinke jättää tehtävänsä
  12. Irlantilaismedia pitää MM-ottelussa Katie Tayloria selvänä suosikkina Eva Wahlströmia vastaan mutta ennakoi ottelusta pitkää kamppailua
  13. Kun Ranskakin siirtyi löperöjen budjettien linjalle, EU:n on vaikeampi kovistella Italiaa Tilaajille
  14. Näytä lisää