Kulttuuri    |   Konserttiarvostelu

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyys­päivän juhla­konsertissa kantaesitetty Sebastian Hillin teos kuvaa hienosti hallitsematonta

Snap Music käsittelee psykologisen hallinnan menettämistä. Onko yksi syy ihmisen ”snäppäämiselle”, että kuolema ja kaiken katoaminen pelottavat liikaa?

Klassinen

Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa, joht. Hannu Lintu. Johanna Rusanen-Kartano, sopraano, Ville Rusanen, baritoni. Musiikkitalon kuoro, valm. Jani Sivén – Kokkonen, Hilli, Sibelius.

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa kantaesitetyn Snap Musicin säveltäjä Sebastian Hilli kirjoittaa teoksestaan: Dramaturgisesti ja emotionaalisesti kantavana elementtinä teoksessa on ”snäppääminen”, mikä viittaa siihen, että menettää psykologisesti hallintansa.

Jos haluaa löytää rinnastuksia konsertin aloittaneeseen Joonas Kokkosen vaimonsa muistolle säveltämään Requiemiin kuorolle, orkesterille ja kahdelle laulusolistille: onko yksi syy ihmisen ”snäppäämiselle”, että kuolema ja kaiken katoaminen pelottavat liikaa?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kokkosen Requiem on hyvä teos kuolevaisuuden käsittelyyn – sanoihan Tarkovskikin, että taiteen yksi tehtävä on auttaa meitä hyväksymään oma kuolemamme. Sitä paitsi Requiem on lopulta valoisa teos.

Sävelkielessä kuuluu vahvasti Kokkosen pääteoksena pidetty ooppera Viimeiset kiusaukset. Requiem on vaativa etenkin solisteille orkesterin ja kuoron tuottaman valtavan äänimassan takia, mutta sopraano Johanna Rusanen-Kartano kuului koko ajan hyvin, baritoni Ville Rusanenkin pääasiassa. Rusanen-Kartano lauloi avoimesti ja rehevästi, Rusasen hiljaiset sävyt olivat vaikuttavia – kuten myös orkesterin ja kuoron. Varsinkin teoksen loppupuolella sointi tuli kuin rajan takaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Snap Musicin partutuuria katsoessa ei käy kateeksi, että RSO on joutunut harjoittelemaan teoksen muutamassa päivässä. Esimerkiksi jousitekstuuri on sellaista, että sitä on käytännössä mahdotonta saada menemään ”oikein” tällaisessa ajassa.

Se ei sinänsä haittaa, sillä Snap Music perustuu efekteihin – niiden tehokkuus ratkaisee. Lopputulos vakuutti. Toivon, että Snap Musicille ei käy niin kuin valitettavan monille uusille teoksille: että ne esitetään kerran ja unohdetaan.

Snap Musicissa on selkeä suunta, joka liikkuu eteenpäin fragmenttien kautta. Rytmisesti se on taidokas, ja RSO sai tämän hyvin esiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hilli on puhunut kuuntelevansa free jazzia ja teoksen loppupuolella puhallinsektio toi mieleen big bandin. Ensimmäisellä kuulemalla vaikuttavinta oli kuitenkin alku suhteessa Hillin kuvaamaan psykologisen hallinnan menettämiseen ja siitä seuraavaan tyhjyyden tunteeseen: kaoottinen ryöpsähdys, sitten hiljainen jousimatto, jonka ajoittaiset pamahdukset ja kilahdukset rikkoivat. Tunnistettava mielenmaisema.

Mieleen tulee myös historioitsija Petteri Pietikäisen teos Hulluuden historia: ”Hulluuden mahdollisuus kulkee mukanamme kuin varjo. Hulluus kytkeytyy paitsi ihmisen mieleen ja kehoon myös ympäröivään yhteiskuntaan ja kulttuuriin.”

Puhe absoluuttisesta musiikista olisi pitänyt lopettaa aikoja sitten. Musiikki voi – ja sen pitää – puhua myös maailmasta. Hilli puhui. Musiikilla, musiikista ja musiikin ulkopuolelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konsertin kolmatta teosta, Sibeliuksen kolmatta sinfoniaa, on pidetty väliinputoajana. Se ei ollut samalla tavalla kansallisromanttinen kuin edeltäjänsä, ei niin ”uutta luova” kuin seuraajansa. Kävikö niin, että Sibelius ei tällä sinfonialla ”täyttänyt” hänelle asetettuja sävelkielen vaateita? Jälkikäteen ajateltuna: typerää. Kolmas sinfonia on valtava teos.

Konsertissa Snap Musicin jälkeinen hyppy oli kuulijalle melko nopea ja hetken tuntui, että tietynlainen levottomuus jäi kytemään myös Sibelius-tulkintaan. Ensimmäisessä osassa oli ajoittaista kiireen tuntua, joka kuitenkin tasoittui sisäiseksi loogisuudeksi, musiikillisiksi kysymyksiksi ja kommenteiksi. Hannu Linnun tempot olivat rivakat läpi sinfonian, tulkinta kiihkeä, välinpitämättömyyden antiteesti. Soittajilla vaikutti olevan hauskaa. Kuten Saara Turunen kirjoittaa teoksessaan Sivuhenkilö: tärkeintä on ilo. Kuulisipa tätä orkesterikonserteissa useammin.

Encorena RSO soitti Finlandian, mikä oli pieni lässähdys. Olisi voinut osoittaa, että suomalaisuus on niin paljon muutakin kuin Finlandiaa. Mutta toki monelle rutiinit ja traditiot ovat tärkeitä ja tekevät juhlan. Sekin on oikein hyvä näkökulma.

Lisäys 9.12. klo 10.35: Lisätty esiintyjälistaan Musiikkitalon kuoro ja sitä valmentanut Jani Sivén.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää