Kulttuuri

Aatos Erkolle ei tahtonut riittää mikään, sanoo Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Janne Virkkunen

Journalismin perustehtävät eivät ole muuttuneet, Virkkunen sanoo. ”Vain laadulla voi pärjätä.”

Helsingin Sanomien entinen pitkäaikainen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, 70, seuraa maailmaa eläkkeeltä huolestuneena ja sopivan kiireisenä.

Jokunen vuosi sitten hän julkaisi muistelmansa nimeltään Päivälehden mies, jossa hän kävi läpi lähes 40-vuotista uraansa Helsingin Sanomissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään hän toimii muun muassa Historian ystäväin liiton hallituksessa ja käy edelleen puhumassa journalismista. Virkkunen on ollut muun muassa Suomen satavuotisjuhlien valmisteluorganisaation varapuheenjohtajana.

”Sopivasti tekemistä, mutta ei liikaa. Historian tutkimus on minulle erityisen läheistä. Mieluiten luen poliittista lähihistoriaa, mutta eivät aikaisemmatkaan ajat ole vieraita”, Virkkunen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän on seurannut Suomen poliittista lähihistoriaan aitiopaikalta. Hän seurasi 1970-luvulla presidentti Urho Kekkosen poikkeuksellisen valtakauden huippuaikaa ja oli mukana tekemässä Tamminiemen pesänjakajia, joka kertoi ennennäkemättömän rohkeasti poliitikoista ja paljasti millaista peliä heikkenevän presidentin takana pelattiin.

Virkkunen aloitti päätoimittajana 1991, kun Suomi romahti. Syvenevä lama leikkasi 90 prosenttia Helsingin Sanomien silloisesta kultakaivoksesta eli työpaikkailmoituksista. ”Harva muistaa, että Helsingin Sanomien tulos oli parhaimmillaan vuosina 2005–2006.”

Päätoimittajakauden aikana maailma mullistui. Lama, EU-jäsenyys, Nokia, markan loppu, Bosnian sota, Neuvostoliiton kaatuminen, Afganistanin sota, terroristi-isku New Yorkin kaksoistorneihin, finanssikriisi, koulusurmat, internetin tulo, Irakin sota ja Kiinan nousu. Muun muassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virkkunen ja lehti tekivät parhaansa, mutta Helsingin Sanomien pääomistajalle Aatos Erkolle ei tahtonut mikään riittää. ”Aina voi tehdä paremmin”, oli Erkon vakiokiitos Virkkuselle. Virkkusen sanoo, että aluksi tuntui pahalta, mutta lopulta hän oppi jopa pitämään Erkon palautteesta. ”Näinhän se on, aina voi tehdä paremmin,”, Virkkunen sanoo.

Virkkunen sanoo, että journalistisesti Helsingin Sanomat selvisi suurten uutisten ajasta näin jälkikäteenkin katsottuna varsin hyvin. ”Puhuin aina, että vain laadulla voimme pärjätä ja se periaate kantaa Hesaria edelleen.”

”Minulta meni kuitenkin aivan liian kauan havaita, miten kuinka syvällisesti ja nopeasti digitaalisuus tulee vaikuttamaan mediaan, koska printillä meni vielä vuonna 2010 niin hyvin. Jos olisin tajunnut muutoksen paremmin, olisimme muuttaneet strategiaamme, mutta se jäi tekemättä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virkkunen sanoo lukevansa pääasiassa Hesaria hyvällä mielellä. ”Ja tänään [haastattelu on tehty 22. marraskuuta] äärimmäisen hyvällä mielellä, kun luin Paavo Teittisen selvitystä sosiaali- ja terveysministeriön johtamisongelmasta. Siinä toteutui loistavan journalismin kaikki kriteerit. Se oli hyvin laadittu, siinä oli perehdytty aiheeseen syvällisesti, se antoi lukijalle lisäarvoa ja se oli tärkeästä aiheesta”, Virkkunen innostuu.

”Olen hieman huolissani journalismista, vaikka teknisesti journalismia voidaan digitaalisuuden ansiosta tehdä paremmin kuin koskaan. Ongelma on toimitusten resurssien pienuus aikana, jolloin monet ajattelevat, ettei kriittistä journalismia edes tarvita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Journalistisesti Virkkusta kaivertaa se, että vuoden 2008 finanssikriisin vaikutusta ei tajuttu ajoissa. ”Finanssikriisi oli keskeinen laukaisija kehityskululle, joka loi tilaa populismille ja nationalismille.”

”1980-luvun lopussa me uskoimme Francis Fukuyaman The End of History -teoksen hengessä, että läntinen liberaali demokratia ja sananvapaus voittavat maailmassa, mutta ikävä kyllä siltä se ei nyt näytä.”

Virkkunen on toiminut vuosikymmeniä sananvapauden puolestapuhujana niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän on toiminut Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n puheenjohtajana.

Virkkusen työ sananvapauden puolustajana on palkittu muun muassa Suomen Kuvalehden erikoispalkinnolla ja tänään syntymäpäivänään hän saa Helsingin Sanomien säätiöltä Sanoman hopeisen sananvapauden mitalin, joita on vuodesta 1959 jaettu vain kymmenen kappaletta. ”Vapaa lehdistö vapauden elinehto”, lukee mitalissa.

Virkkunen sanoo, että maailman 7,5 miljardista ihmisestä vain noin 900 miljoonaa ihmistä asuu maassa, jossa voidaan sanoa sananvapauden jotenkin toteutuvan.

”Sananvapaus on selvästi uhattuna nationalismin ja populismin takia. Puhumme laajasta ongelmasta, kun Yhdysvaltojen presidentti antaa luvan potkia journalisteja.” Virkkusen veri alkaa selvästi kiertää, kun hän alkaa luetella maailman sananvapauden ongelmia.

”Kehitys on törkeää, mutta periksi ei saa antaa. Jälki on hirveää, jos kriittinen journalismi kuihtuu.”

Kuka?

Janne Virkkunen


 Syntyi 1948 Helsingissä.

 Opiskeli Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

 Kävi Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulun 1971–1972.

 HS:n politiikan toimittajana 1973–1984, sen jälkeen toimituspäällikkönä ja uutispäätoimittajana. Vastaava päätoimittaja 1991–2010.

 Täyttää 70 vuotta lauantaina 8. joulukuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 70-vuotias
 • Journalismi
 • Teemu Luukka
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  7. 7

   Grönlannin jäätiköiden sulaminen kiihtyy, ja Etelä­mantereen uinuva jättiläinenkin alkaa heräillä

   Tilaajille
  8. 8

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  9. 9

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää