Kulttuuri    |   HS-haastattelu

Keira Knightley näyttelee nyt pahennusta herät­tänyttä ranskalaista kirjailijaa Colettea – vielä 15 vuotta sitten aihe oli rahoittajille liian feministinen ja seksuaalisesti epäilyttävä

Rajoja rikkonut Colette rakasti miehiä ja naisia ja jätti aviomiehensä, joka pani vaimon romaanit omiin nimiinsä. Vielä äskettäin Coletten tarinaa pidettiin liian erikoisena suurelle yleisölle. HS tapasi Keira Knightleyn ja elokuvan ohjaajan Wash Westmorelandin Lontoossa.

Lontoo

Millainen on kapinallinen ja omapäinen nainen?

Yli sata vuotta sitten epäsovinnaisen käytöksen mallia näytti ranskalainen kirjailija Colette.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Colette (1873–1954) rakasti miehiä ja naisia. Hän jätti kontrolloivan aviomiehensä ja avioitui toisen kerran ja vielä kolmannenkin. Hän kirjoitti vimmatusti eikä peitellyt seksuaalisuuttaan. Hän nousi näyttämölle ja paljasti rintansa. Hän kirjoitti sotarintamalta, pukeutui housuihin ja helli kissojaan. Colette teki mitä huvitti.

Eikä omapäisyydestä lopulta edes rankaistu.


Colettesta tuli jo nuorena lukijoiden suosikki. Myöhemmin hänestä tuli myös kansallinen ikoni. Colette on yksi Ranskan suurista kirjailijoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Colette on myös elokuva. Ensi-ilta Suomessa koitti perjantaina.

Coletten nimiroolissa nähdään englantilainen näyttelijä Keira Knightley.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun luin käsikirjoituksen, ajattelin heti, että tämähän on upea. Siinä oli naisten voimaantumista ja tasa-arvoasiaa ja sitä, kuinka naiset löytävät oman äänensä – mutta kaikki tämä hauskalla tavalla”, Knightley kertoo HS:lle ja joukolle kansainvälisiä toimittajia lontoolaisessa hotellissa.

Avustaja tuo Knightleylle vihreää teetä. Näyttelijä pyörittelee kokolattiamatolla paljaita varpaitaan. Jäykkyys on kaukana.

Knigthley sopii Coletten rooliin kuin nenä päähän. Knightley, 33, on itse vakaumuksellinen feministi.

Lehdissä on jo raportoitu, kuinka näyttelijä ei halua kolmivuotiaan Edie-tyttärensä katsoa Disney-elokuvia, joissa sankaritar odottaa prinssiä. Se rohkaisee tyttöjä avuttomuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kunnon palkkiotakin Knightley osaa jo pyytää, ettei jää vähemmälle kuin miesnäyttelijät.

”Olen feministin kasvattama, ja niin oli hänkin [äitini]. Ensimmäinen heräämiseni epätasarvoon tapahtui urheilullisena lapsena, kun huomasin, että naisurheilussa ei ole juuri uramahdollisuuksia – paitsi tenniksessä ja golfissa, joissa olin täysin paska.”


Coletten Knightley tiesi aiemmin vain etäisesti. Tuttu oli Gigi-romaanin filmatisointi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minulla oli mielikuva vanhasta Colettesta säkkärätukassaan. Mutta en tiennyt mitään hänen aiemmasta elämästään ja ensimmäisestä aviomiehestään ja siitä, että mies otti kunnian hänen kirjoituksistaan.”

Mutta näin juuri aviomies teki: pani Coletten ensimmäiset kirjat omiin nimiinsä ja tekijänpalkkiot taskuunsa.

Sikamaista.

Ensimmäinen aviomies oli pariisilaisten kulttuuripiirien kirjailija-hurmuri Henry Gauthier-Villars (1859–1931), taiteilijanimeltään Willy. Elokuvassa häntä näyttelee Dominic West, joka tunnetaan muun muassa The Wire ja The Affair -sarjoista.

Willy oli aikansa superbrändi, jonka aika ei riittänyt enää kirjoittamiseen. Siksi hän osti muiden teoksia omiin nimiinsä.

Nuoren vaimonsakin hän patisti kirjoittamaan, vaikka ei tämän omaelämäkerrallisiin sepustuksiin aluksi uskonutkaan. Claudine-kirjoista tuli kuitenkin supersuosittuja.

Ammatillisten ristiriitojen ja rahahuolien lomassa kulkivat rakkauselämän vaikeudet. Colette ja Willy jakoivat jonkin aikaa myös saman rakastajattaren.

”Minusta hän oli täydellisen luonnollinen, hän seurasi intuitiotaan ilman pelkoa ja häpeää”, Knightley pohtii Coletten naissuhdetta.

Hänestä Coletten tarina on pohjim­miltaan muuten ­hyvin universaali.

­”Koemme naisina, ­että äänemme on vaimennettu. Se on kokemus, joka meillä kaikilla on. Coletten puheet naisen seksuaalisuudesta oli rajoja rikkovia, vaikka hänen aviomiehensä saikin siitä [aluksi] kunnian.”

Willyn ja Coletten avioliitto päättyi eroon. Jo sitä ennen Colette oli aloittanut suhteen Mathilde de Mornyn eli Missyn kanssa.

Markisimiehestään eronnut Missy pukeutui avoimesti mieheksi. Paheksujia riitti.

Colette-elokuvan ohjaaja, englantilainen Wash Westmoreland innostui kirjailijan elämästä jo 2000-luvun alussa. Richard Glatzer – Westmorelandin edesmennyt aviomies ja työtoveri – luki Colettesta kaiken mitä käsiinsä sai.

Tässä tarinassahan piilee elokuva, pariskunta innostui. Edessä oli silti monia esteitä.

”Kirjoitimme Coletten ja Willyn avioliitosta Ranskassa kesällä 2001 ja tarjosimme materiaalia eri tuottajille Los Angelesissa, mutta monet asiat, joita Colette teki, olivat yksinkertaisesti liian radikaaleja”, Westmoreland kertoo Lontoossa.


Vielä niinkin äsken kuin 17 vuotta sitten Colette ja etenkin suhde maskuliinisen Missyn kanssa oli liikaa rahoittajille. Feminismi ja normista poikkeava seksuaalisuus löivät silmille.

”Saimme vastaamme vain tyhjän tuijotuksen. Meille sanottiin, että aihe on liian niche (marginaalinen)”, Westmoreland kertoo.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Me Too -ja Time’s Up -liikkeet ovat antaneet naisille äänen. Feminismi elää uutta kukoistusta. Tieto transsukupuolisuudestakin on lisääntynyt.

Nichestä on tullut valtavirtaa. Nämä ovat nyt niitä tarinoita, joita ihmiset haluavat historian hahmoista kuulla.”

Colette-elokuva todistaa uudesta ajasta muutenkin kuin feministisen päähahmonsa kautta.

Elokuva on näennäisesti historiallinen pukudraama, mutta teennäisyys on pannassa. Colettella on aikakautensa rimpsumekko, mutta mekkoon on voinut jäädä hammastahnaa.


Pukudraamojen rooleissa on nähty perinteisesti lähes yksinomaan valkoisia näyttelijöitä. Colettessa rajoitteista haluttiin päästä eroon, vaikka sitten historiallisen tarkkuuden kustannuksella.

”Meillä on transmies voi näytellä heteroa, ja transnainen heteroa, aasialaistaustainen näyttelee hahmoa, joka on oikeasti valkoinen, ja lesbo näyttelee heteroa, hetero bi-uteliasta. . . halusimme sekoittaa kaikkea, ja se toimii, koska kaikki he ovat upeita näyttelijöitä”, Westmoreland sanoo.

Elokuvantekijät näkivät myös vaivaa sen eteen, että Knightley sai olla pienen tyttärensä kanssa mahdollisimman paljon.

Knightley kertoo, että äitiys on on räjäyttänyt koko hänen maailmansa.

”Ja sitten sitä yrittää koota uudelleen. Joskus maailmasta tulee näin parempi, mutta helppoa se ei ole. Mutta ainakin se tekee elämän mielenkiintoiseksi.”
Psst...juttukeikan kulisseissa

Annamari Sipilä, Lontoon kirjeenvaihtaja:

”Elokuvatähtien haastattelut voivat olla turhauttavia. Tähdet ovat markkinoimassa elokuviaan, aikaa on vähän ja toimittajia pyöreän pöydän ääressä liian monta. Syvälliseen keskusteluun on turha pyrkiä.

Brittiläisiä tähtiä yhdistää kuitenkin ihailtava asenne: peruskohteliaisuus. Kopeutta en ole kohdannut. Kaikki jaksavat vastailla kysymyksiin juurtajaksain.

Näyttelijä Keira Knightley ei ole tästä poikkeus. Juuri isot tähdet ovat usein kaikkein huomaavaisimpia.

Olin tapaamassa Knightleyta ensimmäistä kertaa nelisen vuotta sitten. Silloin hän kehotti tyttöjä tähtäämään korkealle ja rupeamaan lääkäreiksi ja juristeiksi. Nyt hän puhui siitä, kuinka tärkeää on, että kumpikin vanhempi osallistuu lastenhoitoon.

Fiksu ja kohte­lias. Ja vielä hyvä näyttelijäkin.”

Kuka

Colette ei peitellyt seksuaalisuutta


 Ranskalainen kirjailija Sidonie-Gabrielle Colette (1873–1954) tunnetaan nimellä Colette.

 Hän kirjoitti kymmeniä romaaneja sekä näytelmiä, lehtiartikkeleja, kritiikkeja ja matkakertomuksia. Hän myös näytteli.

 Tunnetuimmat romaanit ovat Chéri ja Gigi.

 Coletten ensimmäiset teokset eli Claudine-kirjat ovat omaelämäkerrallisia. Kirjailijan ensimmäinen Willy-aviomies otti ne omiin nimiinsä.

 Colette rikkoi rajoja eikä peitellyt seksuaalisuuttaan. Hänellä oli suhteita miesten ja naisten kanssa, ja yhteensä kolme aviomiestä. Colette nousi Ranskassa lopulta kansallisikonin asemaan ja sai valtiolliset hautajaiset.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Britannia
 • Ranska
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Koska yliopistojen kuristaminen loppuu? Suora lähetys Helsingin yliopiston vaali­tentistä käynnissä

  8. 8

   Intian superrikkaat viettävät häitä kuin Euroopan kuninkaalliset – Aasian vauraimman miehen tytär vihittiin perheen ikiomassa pilven­piirtäjässä, etkoilla lauloi Beyoncé ja jorasi Hillary Clinton

  9. 9

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  10. 10

   Strasbourgissa käynnissä suuri operaatio – poliisi etsii joulu­torille hyökännyttä miestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää