Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Salaperäistä Elena Ferrantea ei pääse pakoon – kuuluisan Napoli-sarjan tekijän hahmot Elena ja Lila tulivat ryminällä kirjallisuuteen, ja nyt he valloittavat televisiota

Elena Ferrante loi Napoli-sarjassaan historiallisen vastineen Lisbeth Salanderille.

Eipä hengitys ehdi juuri tasaantua. Epätodel­linen tunne. Sitä on juuri päässyt maaliin, mutta joutuukin heti kyyris­tymään lähtö­telineisiin. Syypäänä on italialais­kirjailija Elena Ferranten neliosainen Napoli-sarja, joka kuvaa Elenan ja Lilan osin ambi­valenttiakin ystävyyttä lapsuudesta aina vanhuuden kynnykselle.

Ilmoille kajahtava lähtölaukaus saattaa itse kunkin uudestaan matkaan, koska Napoli-sarjan viimeinen osa pakottaa palaamaan sen ensimmäiseen osaan. Selitys: Italian valtiollinen radio- ja tv-yhtiö Rai näyttää parhaillaan ykköskanavallaan Elena Ferranten tetralogian ensimmäiseen osaan perustuvaa 8-osaista tv-sarjaa L’amica geniale (Loistava ystäväni). Lähestulkoon samaan aikaan sarjan viimeinen osa on ilmestynyt suomenkielisenä laitoksena nimellä Kadonneen lapsen tarina.

Näin Elena Ferrantea ei yksinkertaisesti tunnu pääsevän pakoon. Hyvä niin. Tetralogia näyttää, että elämä ja sen selitysmallit eivät ole aukottomia.

Nyt puoliväliin edennyt tv-sarja tuskin pettää ketään, koska se noudattaa varsin orjallisesti Loistava ystäväni -romaania. Vain muutamaan otteeseen romaanin kronologiaa on oiottu tv-sarjassa.

Roomassa syntyneen Saverio Costanzon ohjaaman tv-sarjan menestysresepti on luonnollisesti sama kuin tetralogian avaavassa Loistava ystäväni -romaanissa. Väärentämättömän kudelman synnyttävät arvoitukselliset naishahmot, Napolin laitakaupungin väkevä tunnelma, historian kulku, sosiaaliset jännitteet, mezzogiornoksi kutsutun Etelä-Italian äänekäs elämä, horjumattomat patriarkaaliset rakenteet, väkivalta, paikallisen mafian, Camorran toiminta, klientismi ja ennen muuta elämänliekkiä ylläpitävä mutta samalla sielua raastava ystävyys.

Tässä mielessä sekä romaani että tv-sarja ovat kansantieteellisesti tarkkoja kuvauksia. Pääsemme siis ikään kuin kurkistamaan menneisyyteen sellaisena kuin se oli.

Laajaa draamankaarta piirtävässä tv-sarjassa myös kaihdetaan nopeaa hakkaavaa leikkausta, joka on monille kovin tuttu useista nykyisistä tv-sarjoista, erityisesti pohjoismaisista rikossarjoista ja angloamerikkalaisista draama- tai jännityssarjoista. Virkistävää on, että tv-sarjakin hiljentyy aiheensa ääreen. Yhtä paljon kuin sanottu ja näytetty merkitsevät sanomatta jätetty ja piiloon jäävä, kätketty. Siksi eleillä ja katseilla on tv-sarjassa iso merkitys. Paljon jätetään siinäkin rivien väliin löydettäväksi.

Katsojan tehtävä on tulkita Elenan ja Lilan tunteita.

Muutamaan otteeseen tv-sarjassa on tapahtumapaikka vaihdettu toiseksi kuin romaanissa. Syynä tähän on lähinnä se, että näin elokuvallinen kerronta säilyttää kiintopisteensä eikä hypi levottomasti paikasta toiseen. Teini-ikäinen Elena havahtuu tv-sarjassa omaan seksuaaliseen valtaansa koulun vessassa, jossa hän saa pojanklopeista, luokkatovereistaan, ylivallan vilauttamalla rintojaan.

Romaanissa sama kohtaus tapahtuu puiston viereisen kerrostalon kattokerroksen terassilla.

Mutta olisiko Elena yhtään mitään ilman lahjakasta ja omapäistä Lilaa? Se on kysymys, joka on kerronnan motiivi sekä romaanissa että siitä tehdyssä tv-sarjassa. Tässä mielessä he ovat kuin Huckleberry Finnin ja Tom Sawyerin italialaiset tyttöserkut.

Siksi voi väittää, että Elena ja Lila tekevät symbolisella tasolla myyttisen matkan, joka kohdentuu sisäiseen kriisiin ja rimpuiluun todellisuuden ja ympäröivän maailman tiukassa pakkopaidassa. Tämä matka vie käsitteelliseen, moraaliseen ja älylliseen labyrinttiin, joka on yhtä sokkeloinen kuin se lihallinen, eri tahtojen rikki repimä maailma, jota he yrittävät paeta.

Vahvempi Lila on itseoikeutettu matkanjohtaja – Elena Greco on sen sijaan enemmän sivustakatsoja – kuten universaali roolitus usein tällaisessa myyttisessä matkassa on.

Luonnollisesti katu-uskottavan feministin ja sosiaaliselle hyväksynnälle pitkät haistattavan Lila Cerullon uudemmaksi vastineeksi voi hyvin paikantaa Stieg Larssonin Millennium-trilogian mustanpuhuvan keskushenkilön Lisbeth Salanderin. Molemmat ovat lahjakkaita, neuvokkaita, omapäisiä, oikukkaita, arvaamattomia, pelottomia ja arvoituksellisia. Kumpikin on myös tuomittu, koska sielu on ommeltu kasaan mustalla langalla.

Pieteetillä tehty tv-sarja ei ole kuitenkaan houkutellut Italiassa ainakaan toistaiseksi ennätysyleisöä television ääreen – kirjailijakin Elena Ferrante on tällä hetkellä suositumpi ulkomailla kuin kotimaassaan. Kahden ensimmäisen jakson katsojaosuus nousi 29,5 prosenttiin. Se merkitsee hiukan yli seitsemää miljoonaa tv-katsojaa.

Esimerkiksi kaksi viimeisintä jaksoa Andrea Camillerin sisilialaisesta komisario Montalbanosta kertovasta tv-sarjasta sai 45 prosentin osuuden katsojista eli 11,3 miljoonaa katsojaa helmikuussa 2018.

Julkisuudessa tv-sarja on näkynyt kuitenkin hyvin. Elenaa ja Lilaa nuorina tyttöinä näyttelevät fotogeeniset Elisa Del Genio ja Ludovica Nasti ovat olleet vieraina useissa Italian television keskustelu- ja makasiiniohjelmissa. Heidän roolisuoritustaan on ihailtu ja kiitelty. He ovat uskottavia tv-ruudussa.

Aikuistuvaa Lilaa näyttelee Gaia Girace ja Elenaa taas Margherita Mazzucco, jotka ovat muutamissa ohjelmissa pohtineet yhdessä lapsinäyttelijöiden kanssa henkilöhahmojensa luonnetta. Myös ulkoisesti on helppo uskoa, että Elena ja Lila ovat aikuisina juuri tämän näköisiä. Pintaa raaputtamalla esiin kuorituvat molempien henkilöhahmojen kasvot nuorina tyttöinä – ja päinvastoin.

Ainoa Elena Ferranten vaatima ehto tv-sarjan roolituksesta ja näyttelijöistä oli se, että hän toivoi, ettei sarjaan valittaisi ammattinäyttelijöitä, jotta tarinan autenttisuus säilyisi. Hän sai tahtonsa läpi.


Luonnollisesti tv-sarjan saama julkisuus on nostanut jälleen esiin pohdinnat Ferranten oikeasta henkilöllisyydestä. Italian valtiollinen radio- ja tv-yhtiö Rai käsitteli verkkosivuillaan tv-sarjaa ennakoineessa kirjoituksessa niitä mahdollisia kirjailijoita, jotka kätkeytyvät nimimerkin taakse. Jo kolmisen vuotta todennäköisimpänä vaihtoehtona on pidetty Napolissa syntynyttä kääntäjää Anita Rajaa. Vahvistusta väitteelle ei ole tosin vieläkään saatu.

Kirjoituksessa päädyttiin toteamaan, että todennäköisesti vain Anita Raja (s. 1953) ja hänen avomiehensä, Strega-palkittu kirjailija Domenico Stranone tietävät totuuden. Veikkaus oli, että he kirjoittaisivat yhdessä salanimellä Elena Ferrante.

Mene ja tiedä. Sen sijaan tiedän tasan tarkkaan, että todennäköisesti istuin toukokuussa 2018 joko Ferranten vieressä tai häntä vastapäätä lounaalla Helsingissä. Itse istuin Anita Rajan vieressä, minua vastapäätä taas istui Helsinki Lit -tapahtumaan osallistunut Domenico Starnone, jonka vieressä oli hänen suomentajansa Leena Taavitsainen-Petäjä – vaimoni.

Emme puhuneet Elena Ferrantesta. Pariskunta puhui Italian kylmänkolean politiikan uhkakuvista koko Euroopalle ja Matteo Salvinista, josta myöhemmin tuli uuden hallituksen sisäministeri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  2. 2

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  3. 3

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  4. 4

   Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin

  5. 5

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  6. 6

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  7. 7

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  8. 8

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  10. 10

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  5. 5

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  6. 6

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  10. 10

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää