Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Salaperäistä Elena Ferrantea ei pääse pakoon – kuuluisan Napoli-sarjan tekijän hahmot Elena ja Lila tulivat ryminällä kirjallisuuteen, ja nyt he valloittavat televisiota

Elena Ferrante loi Napoli-sarjassaan historiallisen vastineen Lisbeth Salanderille.

Eipä hengitys ehdi juuri tasaantua. Epätodel­linen tunne. Sitä on juuri päässyt maaliin, mutta joutuukin heti kyyris­tymään lähtö­telineisiin. Syypäänä on italialais­kirjailija Elena Ferranten neliosainen Napoli-sarja, joka kuvaa Elenan ja Lilan osin ambi­valenttiakin ystävyyttä lapsuudesta aina vanhuuden kynnykselle.

Ilmoille kajahtava lähtölaukaus saattaa itse kunkin uudestaan matkaan, koska Napoli-sarjan viimeinen osa pakottaa palaamaan sen ensimmäiseen osaan. Selitys: Italian valtiollinen radio- ja tv-yhtiö Rai näyttää parhaillaan ykköskanavallaan Elena Ferranten tetralogian ensimmäiseen osaan perustuvaa 8-osaista tv-sarjaa L’amica geniale (Loistava ystäväni). Lähestulkoon samaan aikaan sarjan viimeinen osa on ilmestynyt suomenkielisenä laitoksena nimellä Kadonneen lapsen tarina.

Näin Elena Ferrantea ei yksinkertaisesti tunnu pääsevän pakoon. Hyvä niin. Tetralogia näyttää, että elämä ja sen selitysmallit eivät ole aukottomia.

Nyt puoliväliin edennyt tv-sarja tuskin pettää ketään, koska se noudattaa varsin orjallisesti Loistava ystäväni -romaania. Vain muutamaan otteeseen romaanin kronologiaa on oiottu tv-sarjassa.

Roomassa syntyneen Saverio Costanzon ohjaaman tv-sarjan menestysresepti on luonnollisesti sama kuin tetralogian avaavassa Loistava ystäväni -romaanissa. Väärentämättömän kudelman synnyttävät arvoitukselliset naishahmot, Napolin laitakaupungin väkevä tunnelma, historian kulku, sosiaaliset jännitteet, mezzogiornoksi kutsutun Etelä-Italian äänekäs elämä, horjumattomat patriarkaaliset rakenteet, väkivalta, paikallisen mafian, Camorran toiminta, klientismi ja ennen muuta elämänliekkiä ylläpitävä mutta samalla sielua raastava ystävyys.

Tässä mielessä sekä romaani että tv-sarja ovat kansantieteellisesti tarkkoja kuvauksia. Pääsemme siis ikään kuin kurkistamaan menneisyyteen sellaisena kuin se oli.

Laajaa draamankaarta piirtävässä tv-sarjassa myös kaihdetaan nopeaa hakkaavaa leikkausta, joka on monille kovin tuttu useista nykyisistä tv-sarjoista, erityisesti pohjoismaisista rikossarjoista ja angloamerikkalaisista draama- tai jännityssarjoista. Virkistävää on, että tv-sarjakin hiljentyy aiheensa ääreen. Yhtä paljon kuin sanottu ja näytetty merkitsevät sanomatta jätetty ja piiloon jäävä, kätketty. Siksi eleillä ja katseilla on tv-sarjassa iso merkitys. Paljon jätetään siinäkin rivien väliin löydettäväksi.

Katsojan tehtävä on tulkita Elenan ja Lilan tunteita.

Muutamaan otteeseen tv-sarjassa on tapahtumapaikka vaihdettu toiseksi kuin romaanissa. Syynä tähän on lähinnä se, että näin elokuvallinen kerronta säilyttää kiintopisteensä eikä hypi levottomasti paikasta toiseen. Teini-ikäinen Elena havahtuu tv-sarjassa omaan seksuaaliseen valtaansa koulun vessassa, jossa hän saa pojanklopeista, luokkatovereistaan, ylivallan vilauttamalla rintojaan.

Romaanissa sama kohtaus tapahtuu puiston viereisen kerrostalon kattokerroksen terassilla.

Mutta olisiko Elena yhtään mitään ilman lahjakasta ja omapäistä Lilaa? Se on kysymys, joka on kerronnan motiivi sekä romaanissa että siitä tehdyssä tv-sarjassa. Tässä mielessä he ovat kuin Huckleberry Finnin ja Tom Sawyerin italialaiset tyttöserkut.

Siksi voi väittää, että Elena ja Lila tekevät symbolisella tasolla myyttisen matkan, joka kohdentuu sisäiseen kriisiin ja rimpuiluun todellisuuden ja ympäröivän maailman tiukassa pakkopaidassa. Tämä matka vie käsitteelliseen, moraaliseen ja älylliseen labyrinttiin, joka on yhtä sokkeloinen kuin se lihallinen, eri tahtojen rikki repimä maailma, jota he yrittävät paeta.

Vahvempi Lila on itseoikeutettu matkanjohtaja – Elena Greco on sen sijaan enemmän sivustakatsoja – kuten universaali roolitus usein tällaisessa myyttisessä matkassa on.

Luonnollisesti katu-uskottavan feministin ja sosiaaliselle hyväksynnälle pitkät haistattavan Lila Cerullon uudemmaksi vastineeksi voi hyvin paikantaa Stieg Larssonin Millennium-trilogian mustanpuhuvan keskushenkilön Lisbeth Salanderin. Molemmat ovat lahjakkaita, neuvokkaita, omapäisiä, oikukkaita, arvaamattomia, pelottomia ja arvoituksellisia. Kumpikin on myös tuomittu, koska sielu on ommeltu kasaan mustalla langalla.

Pieteetillä tehty tv-sarja ei ole kuitenkaan houkutellut Italiassa ainakaan toistaiseksi ennätysyleisöä television ääreen – kirjailijakin Elena Ferrante on tällä hetkellä suositumpi ulkomailla kuin kotimaassaan. Kahden ensimmäisen jakson katsojaosuus nousi 29,5 prosenttiin. Se merkitsee hiukan yli seitsemää miljoonaa tv-katsojaa.

Esimerkiksi kaksi viimeisintä jaksoa Andrea Camillerin sisilialaisesta komisario Montalbanosta kertovasta tv-sarjasta sai 45 prosentin osuuden katsojista eli 11,3 miljoonaa katsojaa helmikuussa 2018.

Julkisuudessa tv-sarja on näkynyt kuitenkin hyvin. Elenaa ja Lilaa nuorina tyttöinä näyttelevät fotogeeniset Elisa Del Genio ja Ludovica Nasti ovat olleet vieraina useissa Italian television keskustelu- ja makasiiniohjelmissa. Heidän roolisuoritustaan on ihailtu ja kiitelty. He ovat uskottavia tv-ruudussa.

Aikuistuvaa Lilaa näyttelee Gaia Girace ja Elenaa taas Margherita Mazzucco, jotka ovat muutamissa ohjelmissa pohtineet yhdessä lapsinäyttelijöiden kanssa henkilöhahmojensa luonnetta. Myös ulkoisesti on helppo uskoa, että Elena ja Lila ovat aikuisina juuri tämän näköisiä. Pintaa raaputtamalla esiin kuorituvat molempien henkilöhahmojen kasvot nuorina tyttöinä – ja päinvastoin.

Ainoa Elena Ferranten vaatima ehto tv-sarjan roolituksesta ja näyttelijöistä oli se, että hän toivoi, ettei sarjaan valittaisi ammattinäyttelijöitä, jotta tarinan autenttisuus säilyisi. Hän sai tahtonsa läpi.


Luonnollisesti tv-sarjan saama julkisuus on nostanut jälleen esiin pohdinnat Ferranten oikeasta henkilöllisyydestä. Italian valtiollinen radio- ja tv-yhtiö Rai käsitteli verkkosivuillaan tv-sarjaa ennakoineessa kirjoituksessa niitä mahdollisia kirjailijoita, jotka kätkeytyvät nimimerkin taakse. Jo kolmisen vuotta todennäköisimpänä vaihtoehtona on pidetty Napolissa syntynyttä kääntäjää Anita Rajaa. Vahvistusta väitteelle ei ole tosin vieläkään saatu.

Kirjoituksessa päädyttiin toteamaan, että todennäköisesti vain Anita Raja (s. 1953) ja hänen avomiehensä, Strega-palkittu kirjailija Domenico Stranone tietävät totuuden. Veikkaus oli, että he kirjoittaisivat yhdessä salanimellä Elena Ferrante.

Mene ja tiedä. Sen sijaan tiedän tasan tarkkaan, että todennäköisesti istuin toukokuussa 2018 joko Ferranten vieressä tai häntä vastapäätä lounaalla Helsingissä. Itse istuin Anita Rajan vieressä, minua vastapäätä taas istui Helsinki Lit -tapahtumaan osallistunut Domenico Starnone, jonka vieressä oli hänen suomentajansa Leena Taavitsainen-Petäjä – vaimoni.

Emme puhuneet Elena Ferrantesta. Pariskunta puhui Italian kylmänkolean politiikan uhkakuvista koko Euroopalle ja Matteo Salvinista, josta myöhemmin tuli uuden hallituksen sisäministeri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  3. 3

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  4. 4

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  5. 5

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää