Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Ristiriitainen viha-rakkaussuhde paistaa Antti Vihisen Sibelius-tulkinnoista – Mahler sen sijaan on kuin pyhimys, jonka makuuhuoneeseen kirjailija tirkistelee

Sibeliuksen ja Mahlerin musiikit saavat tietokirjailija Antti Vihisen mielikuvituksen liikkeelle. Hän kuljettaa aikalaissäveltäjien elämäntarinoita rinnakkain.

Tietokirjallisuus

Antti Vihinen: Sibelius & Mahler. Into. 422 s.

Gustav Mahler syntyi vuonna 1860, Jean Sibelius vuonna 1865. Nämä suuret sinfonikot elivät raivokkaiden taiteellisten ristiriitojen ja rajujen sosiaalisten jännitteiden aikakautena.

Antti Vihinen kuljettaa kirjassaan Sibelius & Mahler heidän elämäntarinoitaan rinnakkain, mikä ei ole huono idea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotta Sibeliuksen ja Mahlerin saisi kytkettyä jollain tavalla toisiinsa, Vihinen on keksinyt, että Sibeliuksessa laukesi ”Mahler-kriisi” sen jälkeen kun säveltäjät kohtasivat lokakuussa 1907 Helsingissä.

Mahlerin ja Sibeliuksen sävellysestetiikat ja -tyylit olivat täysin erilaiset. Sibelius nousi kansalliselta suomalaiselta alustalta, kun taas juutalainen Mahler oli isänmaaton ja ylikansallinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sibelius painotti Mahlerin kanssa käymässä keskustelussa sinfonian olemuksen ankaruutta ja syvää logiikkaa, joka luo sisäisen yhteyden kaikkien motiivien välille.

”Ei” Mahler vastasi Sibeliukselle. ”Sinfonian on oltava kuin maailma. Sen on käsitettävä kaikki.” Mahlerille sinfonia oli maailman peili, jossa heijastuivat kaikki sen kaipuut ja ristiriidat, toiveet ja katastrofit.

Sibelius suhtautui vähättelevän skeptisesti Mahlerin musiikkiin, mutta sitä ei voi pitää Mahler-kriisin merkkinä. Vähättelihän Sibelius monia muitakin aikalaissäveltäjiä, ja monet, kuten Mahler, taas vastavuoroisesti parjasivat hänen musiikkiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuolloinen kansainvälinen musiikkimaailma oli jakaantunut toisiaan häijysti haukkuviin ja vihaaviin leireihin. Vihinen penkookin kummankin säveltäjän -reseptiohistoriaa loanheittoineen sangen perusteellisesti.

Jos Vihisen tavoin etsimällä etsii, Mahler-jälkiä voi toki väittää löytävänsä Sibeliuksen musiikista. Mutta vain In memoriam -surumarssissa Mahlerin vaikutus on ilmeinen.

Ranskalainen Marc Vignal tuo Mahlerin nimen usein esiin erinomaisessa yli 1000-sivuisessa Sibelius-elämäkerrassaan (2004). Hän ei puhu In memoriam -teosta lukuunottamatta Mahler-vaikutteista, mutta osoittaa sen sijaan tiettyjen sävellysteknisten ratkaisujen samankaltaisuuksia joissain teoksissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eniten mahlermaista sävellystekniikkaa Vignal löytää Voces intimae -jousikvartetosta, jota Vihinen puolestaan pitää, hämmästyttävää kyllä, impressionistisena teoksena. Outoja ovat jotkut muutkin Vihisen säveltäjä- ja sävellyskäsitykset.

Mahlerin tuotanto ei ole Sibeliuksen lailla epätasaista. Mahlerin sinfoniat ja muut teokset saavatkin Vihiseltä aiheellisesti ja kannatettavasti varauksettoman ihastelun vyöryn osakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sibelius on Vihisestä useimmiten loistava, mutta silloin tällöin myös kelvoton. Öinen ratsastus ja auringonnousu on suorastaan ”paskaa”, kolmas sinfonia ”epäonnistunut”, Kullervo-sinfonia ”kalsarikänni”.

Vihisen teksti vaihtelee ylevän ylä- ja vulgaarin alatyylin välillä. Mahler sekoitti sinfonioissaan pyhää ja banaalia, ja ehkäpä Vihinen on halunnut luoda tälle tyylille omanlaisensa kirjallisen rock-aikakauden vastineen.

Sibeliuksen ja Mahlerin teoksista Vihinen tarjoilee mielikuvituksekkaita ja hyvin subjektiivisia kuvauksia.

Vihisen Sibelius-aiheiset mielikuvitusmatkat ulottuvat muinaissuomalaisesta ”pakanayhteisöstä” kosmisiin näkymiin. Mahler on inspiroinut häntä vielä mahtavampiin romanttishenkisiin, joskus myös hieman kaoottisiin visioihin. Kumpikin säveltäjä saa Vihisen toisinaan hur­mioituneen pyhyystunnelman valtaan.

”Säveltäjäelämäkerrat muistuttavat usein pyhimyskertomuksia”, Vihinen toteaa kirjansa alussa. Tällaisen vaikutelman voi kieltämättä saada, jos lukee hyvin vanhoja elämäkertoja. Modernit elämäkerturit ovat hylänneet kaunistelun ja idealisoinnin jo kauan aikaa sitten.

Sibeliuksesta Vihinen ei todellakaan kirjoita pyhimystarinaa. Hänellä on Sibeliukseen hyvin ristiriitainen viha-rakkaussuhde. Joskus hän suorastaan suuttuu joistain Sibeliuksen toilailuista.

Sibeliuksen kiistanalaiset natsisympatiat ovat Vihisen vanha keppihevonen, jolla hän odotetusti ratsastaa. Mutta ei tästä kysymyksestä pidäkään vaieta.

Sibeliuksen patrioottis-kansallista roolia Vihinen rummuttaa rummuttamasta päästyään, milloin positiivisessa, milloin negatiivisessa, kansalliskiihkoa korostavassa äänilajissa.

Päin vastoin kuin Vihinen antaa ymmärtää, Sibeliukselle ei lankea yksin kunnia suomalaisen identiteetin rakentamisesta. Myös erityisesti kuvataiteilijoilla oli kansallisromanttisena aikana tärkeä poliittinen rooli kansallistunnon vahvistajina ja isänmaanrakkauden herättäjinä.

Mahlerista saa kirjassa pyhimysmäisen kuvan. Kieltämättä Mahler oli paljon nuhteettomampi ihminen kuin Sibelius, ja hänen elämänsä oli vielä kovempaa ja tuskaisempaa taistelua kuin Sibeliuksen konsanaan, koska hän sai myös kapellimestarina paljon vihaa päälleen.

Henkiolento Mahler ei ole toki Vihisen kirjassa. Kun Mahler menee keväällä 1902 naimisiin itseään 19 vuotta nuoremman kiehtovan kaunottaren Alma Schindlerin kanssa, Vihisessä herää halu tirkistellä heidän heidän makuuhuoneeseensa Sielunsa silmillä hän näkee siellä lemmen liekkien leiskuntaa.

Alma ”tuntuu” olleen sänkykamarissa ”melkoinen pakkaus”, joka toi Mahlerin uusiin sinfonioihin ”kiimaisuutta”.

Ranskalainen Françoise Giroud toteaa 1988 ilmestyneessä Alma Mahler -elämäkerrassaan, että ”pariskunnan intiimi elämä oli suuri mysteeri”.

Saksalainen Astrid Seele kertoo Alma Mahler-Werfel -elämäkerrassaan (2001), että Alma petti Mahleria jo heti avioliiton alkuvaiheessa. Alma joutui etsimään hekumaa muualta kuin aviovuoteestaan. Myöhemmin Alma haukkui Mahleria impotentiksi. Se siitä kiimaisuudesta.

Vihinen ei tunne kumpaakaan tärkeää kirjaa, vaan ilmoittaa, että Alma Mahlerista ilmestyi ensimmäinen elämäkerta vasta 2004.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  5. 5

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää