Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Claes Andersson analysoi runokokoelmassaan pisteliäästi vallan toimintalogiikkaa

Runoilijan 25. kokoelmassa kuullaan tuttu ja turvallinen ääni, jonka takaa pilkistävää julkista hahmoa on vaikea häivyttää mielestään.

Runot

Claes Andersson: Maanalainen näkötorni (Det underjordiska utsiktstornet). Suom. Jyrki Kiiskinen. WSOY.

Jo 1960-luvulla omaksuttu osallistuva kirjoitustyyli on täyttänyt Claes Anderssonin tuotannon viittauksilla yksityiselämään ja monipuoliseen julkiseen uraan. Kuin Marraskuun liikkeen perintönä asunnottomat ja muut yhteiskunnan vähäosaiset ovat myös tavalla tai toisella läsnä joka kirjassa.

Anderssonin poetiikka ei silti ole täysin sidottu elämäkerrallisuuteen, ohjelmallisesta politiikasta puhumattakaan, mutta suuria aiheita hän suosii kroonisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Andersson jutustelee, myös kirjoittaessaan yleisluontoisia sodasta ja rakkaudesta, ja tyyliin kuuluu erottamattomasti tietty hiomattomuus. Hänen kokoelmissaan on aina täyterunoja, runoissa on liikaa säkeitä, säkeissä liikaa sanoja – ja oudosti tämä kaikki vain lisää niiden viehätystä.

”Andersson ei ole kovin korea näky”, kirjoitti Andersson vuonna 1984. ”Tosi vanhana muuttuu melkein näkymättömäksi”, todetaan puolestaan uusimmassa kirjassa. Koreilematon runoilijahahmo näkyykin Maanalaisessa näkötornissa lähinnä peruutuspeilissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muistot ulottuvat sotavuosiin ja unien selostukset tuovat kaivattua toimintaa ja äkäistä surrealismia kuin ikämiehen versiona Elmer Diktoniuksen Lapsen unesta.

Suomenruotsalainen modernismi on kielialueen kokoon nähden uskomaton menestys­tarina, ja on hauska ajatella, että se jatkuu yhä Anderssonin uudessa tuotannossa.

Vielä vuoden 2016 Aamu meren rannalla -kokoelmassa kohtasimme runoilijan aikalaisena – Helsingin katuja flaneeraamassa, viihtymässä futismatsissa ja robotisaatiota pohtimassa. Nyt ainoastaan teoksen päättävässä runosarjassa vuodelta 1996, Anderssonin kulttuuri­ministeriajoilta, näyttää hän olevan ajassaan kiinni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koska Anderssonilta ei ole saatu kattavia muistelmia, sellaisten odottajille voi siis suositella kääntymistä uuden lyriikan puoleen. Onneksi runokirjan kuuteenkymmeneen sivuun mahtuu enemmän ja monipuolisempaa kuin oletetun järkäleen kuuteensataan.

Erityisesti Andersson kunnostautuu brechtiläisenä yhteiskuntakriitikkona, joka analysoi pisteliäästi vallan toimintalogiikkaa ja kairaa kurkistusaukkoja kabinetteihin. Hyytävästä näystä vapauttaa vain nauru: ”Kriittinen ajattelu on aina tervetullutta/ hallitukseeni […] Kun ajattelen sinun ja perheesi tulevaisuutta lähden/ siitä että olet samaa mieltä/ minun ja presidentin ja presidentin vaimon kanssa/ Kerron tämän tiedon kuin veljelle ajatellen/ tulevaisuuttasi, ja perhettäsi”.

Maanalainen näkötorni on paikka, jossa runoilija kertoo kulttuuriministerinä vierailleensa. Sellainen löytyykin esimerkiksi Lissabonin lähistöltä, se vie 27 metriä maan alle, mutta vertauskuva lienee tätäkin syvempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli viisikymmentä vuotta sitten Andersson kuvasi oman kuolemansa luonnontieteellisellä tarkkuudella runossa Hamlet -66. Vuosien myötä asiasta on tullut epämääräisempi, mutta samalla läpitunkevampi. Unetkin ovat vaikeammin tulkittavia kuin Diktoniuksen makkaraa ja tikkareita köyhille lapsille viskova Jumala.

Maan alla näkymä joka suuntaan on hyvä, varmuudet vain ovat kadonneet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   ”Suoraan omaan nilkkaan ampumista” – Autoala teilaa raportin, jonka mukaan autoilusta pitäisi tehdä niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Rakastettu Leijona-kapteeni Timo Jutila on noussut vuosien tyhjiöstä parempaan elämään – ja jälleen kerran hän kiittää kaikkia: ”Huima on juttu”

  7. 7

   Enemmistö puolueista antoi uuden koulutuslupauksen leikkausten lopettamisesta – Suora lähetys vaalitentistä käynnissä

  8. 8

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  9. 9

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  10. 10

   Näin tuet lasta, jolla on vaikeuksia aloittaa asioita – Vanhemman päsmäröinti haittaa erityisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  7. 7

   Mies joutui raiskauksesta vankilaan väärän ilmiannon perusteella – uhri tunnusti seitsemän vuotta myöhemmin, nyt korkein oikeus purki tuomion

  8. 8

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  9. 9

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää