Kulttuuri

Solženitsynin kohuteos aiheutti 1974 kirjankustannuksen skandaalin Suomessa – kähminnän jälkeen suomennoksesta tuli rahasampo Ruotsille

Ruotsalainen Wahlström & Widstrand teki tukun rahaa suomeksi käännetyllä Aleksandr Solženitsynin Vankileirien saaristolla.

Suomalaisen kirjankustannuksen suurin skandaali olisi jäänyt syntymättä, jos Aleksandr Solženitsynin kohuteos Vankileirien saaristo olisi julkaistu tässä maassa heti vuonna 1974. Näin olisikin tehty, jos asia olisi ollut Jörn Donnerin ratkaistavissa.

Kulttuuripersoona Donner oli itsekin nostattanut ajoittaista kohua. Mittakaava oli toki pienempi kuin venäläisen nobelistin tapauksessa: Solženitsyn karkotettiin vuoden 1973 lopussa ilmestyneen leirikirjan tähden Neuvostoliitosta ”maanpetturina”, ja hänen suomalainen kustantajansa Tammi luopui kirjasta poliittisen painostuksen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tammea eivät kiusanneet vain neuvostodiplomaatit ja kotimaiset kommunistit. Toimitusjohtaja Jarl Hellemannin huolia lisäsivät sekä silloinen pääministeri Kalevi Sorsa (sd.) että tuleva pääministeri Paavo Lipponen (sd.), ja kuten Hellemann arvasi, Sorsan suuhun oli sanat pannut presidentti Urho Kekkonen.

Maaliskuun 1974 alussa Helsingistä singahti siten kaikki uutiskynnykset ylittänyt jymyjuttu: Vankileirien saaristo ei ilmestyisi Suomessa!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöhemmin uutista vielä väkevöitettiin. Yksikään suomalainen kustantaja ei olisi muka uskaltanut tarttua kirjaan, jonka historiallinen arvo kommunismin rikosten paljastajana tunnustettiin oitis kautta maailman.

Itse asiassa Tammen Hellemann riisti kollegoiltaan mahdollisuuden tuoda Vankileirien saaristo (Arhipelag Gulag) suomalaisten lukijoiden ulottuville.

Hänen esityksestään Tammen johtokunta teki 4. maaliskuuta 1974 kielteisen julkaisupäätöksen. Se oli muodollinen ilmoitus, sillä leirikirjasta Tammi oli luopunut jo helmikuun puolella, ja perääntyminen oli paitsi kustannusalan väen myös Jörn Donnerin tapaisten sivullisten tiedossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jossain vaiheessa helmikuun 1974 lopulla Donner otti yhteyttä Tukholmaan. Ehkä hän soitti ystävälleen, kustannusjätti Wahlström & Widstrandin Per Gedinille, tai sitten miehet tapasivat kasvotusten Tukholmassa, jossa Donner puolittain asui.

Asia koski Vankileirien saariston julkaisemista suomeksi. Donner oli kehitellyt valmiin kustannuskuvion, ja siksi hän kehotti Gediniä kääntymään Tammen Hellemannin puoleen. Ikävä kyllä Donnerin viesti ei ole säilynyt eikä hän itse muista koko episodia.

”Taidat hämmästyä, kun kuulet W&W:n hankkineen suomalaiset oikeudet Gulagiin”, Per Gedin vastasi Donnerille lappusella, joka löytyy Åbo Akademin arkistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gedin oli soittanut hyvälle ystävälleen Jarl Hellemannille ja kuullut tämän jo neuvotelleen Solženitsynin sveitsiläisen edustajan kanssa. Gedinin tietämättä Hellemann oli ehdottanut, että leirikirjan suomalaiset oikeudet siirrettäisiin Tammelta ”ei-suomalaiselle kustantajalle”, mieluiten juuri Gedinille.

Ehdotus meni heti läpi. Asianajaja Fritz Heeb kelpuutti suomalais-ruotsalaisen juonen Gedinin mukaan ”torstaina”, kaiketi 28. helmikuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sinun ideasi oli siis kelvollinen mutta osin liian myöhäinen, ja Heeb olisi tuskin sittenkään hyväksynyt vastaperustettua kustantamoa”, Gedin valisti Donneria. ”Voi hyvin. Nyt lähden hiihtämään!”

Kustannusjohtajan suksi taisi luistaa silkan kirjakaappauksen voimalla. Wahlström & Widstrand teki parhaillaan huimaa tiliä leiriteoksen avausosan ruotsinnoksella – sitä myytiin 100 000 kappaletta – ja kohta kruunuja virtaisi myös suomennoksesta.

Kun muistetaan Donnerin räväkkä vasemmistoradikaali tausta, yritys Vankileirien saariston kustantajaksi saattaa kuulostaa yllättävältä. Solženitsynin ”neuvostovastainen” kirja veti Suomessakin ylleen laitavasemmiston jyrkän, herjaavan tuomion.

Donner oli kuitenkin ottanut jo etäisyyttä vasemmistoon, ja hän myös ylpeästi omaksui neuvostovastaisuuden leiman, mikä oli tuohon aikaan varsin julkea valinta.

Lisäksi Donnerin tuotanto­yhtiö oli yrittänyt saada Suomeen Solženitsyn-filmatisoinnin Ivan Denisovitšin päivä (1970). Valtion elokuvatarkastamon mukaan englantilais-norjalaisen leirielokuvan esittäminen voisi ”huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin”, käytännössä Neuvostoliittoon. Donner valitti sensuroinnista suotta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Niukan, mutta riittävän lähdeaineiston perusteella Donner kaavaili Vankileirien saaristolle mittatilauskustantamoa, nykysuomeksi pop up -viritystä. Alkupääomaksi olisivat kai kelvanneet kruunutkin, koska hän esitteli ajatustaan ruotsalaiselle kustantajatutulleen.

Entä mikä kiire Jarl Hellemannilla oli siirtää maailman kohutuimman kirjan suomalaiset ­oikeudet Tammelta ulkomaille?

Vaikka Hellemann vuosien varrella toistuvasti harmitteli leirihistoriasta luopumistaan, sitä hän ei ikinä paljastanut, että koko kärhämä oli oikeastaan hänen tekosiaan. Hänen vakaasta tahdostaan Vankileirien saariston ensimmäisen niteen suomennos julkaistiin Ruotsissa.

Sen verran Hellemann myönsi heti helmikuussa 1974, ettei hän halunnut minkään ”poliittisen yrittäjän” pääsevän käsiksi leirieepokseen. Viittaus kohdistui Alea-Kirjaan, Kauko Kareen pienkustantamoon, jolla oli läpeensä neuvostovastainen maine.

Hellemann myös tiesi Kareen kirjoittaneen Fritz Heebille, Solženitsynin lakimiehelle. Alea-Kirja tarjoutui leiriteoksen kustantajaksi, mutta Heeb ei edes vastannut viestiin, koska Hellemann oli jo juoninut sen suomalaiset oikeudet Tukholmaan.

Syksystä 1974 alkaen Wahlström & Widstrand takoi histo­riansa huikeinta tulosta suomenkielisellä kirjalla. Vankileirien saaristoa myytiin lähes 30 000 kappaletta, mikä oli yli kymmenen kertaa enemmän kuin Tammen oman Solženitsyn-niteen myynti.

Leirikirjan varjossa Tammi tohti ujuttaa markkinoille Asian edun, suppean novellikokoelman, jonka julkaisemista se oli poliittisen paheksunnan pelossa pitkään lykännyt.

Tammi jatkaisi Solženitsynin kaunokirjallisen tuotannon kustantajana, ja juuri tässä rajauksessa piilee perimmäinen syy Hellemannin haluun luovuttaa leirikirjan suomennos Ruotsiin. Kotimainen kustantaja olisi voinut omia kaikki suomalaiset ­oikeudet tähän nobelistiin.

Solženitsyn ja Suomi – 100-vuotisseminaari: 11. joulukuuta klo 13 SKS:n juhlasalissa. Puhujina mm. Sofi Oksanen, Pekka Pesonen ja Ben Hellman.

Tausta

Kohuttu mutta tuntematon kirjailija


 Mistä Aleksandr Solženitsyn (1918–2008) muistetaan tässä maassa? Vankileirien saariston kustannusselkkauksista, ehkä myös varhaisesta fiktiosta kuten Syöpäosastosta?

 Tuskin mistään muusta, kun kerran tuorein suomennos, sota-aiheinen runoelma Preussin yöt (2014) ohitettiin hiljaisuudella.

 Vallankumouseepoksen Punainen pyörä kääntäminen oli sitä ennen jäänyt kesken, ja vanhuksen viimeistä suurtyötä Dvesti let vmeste (200 vuotta yhdessä) ei edes yritetty suomentaa. Jälkimmäisessä teoksessa tämä venäläisistä venäläisin kirjailija osoittautuu judeofiiliksi, juutalaisen kulttuurin ja uskonnon ihailijaksi. Silti esimerkiksi Martti Anhava esittää esseeteoksessaan Siperia opettaa (2018) Solženitsynin syyttävän juutalaisia vanhan Venäjän tuhosta. Juuri sen ajatuksen Solženitsyn halveksien tyrmää.

 Jo takavuosina tietyt tarkkailijat olivat väittäneet saman kirjailijan hurahtaneen vuoroin fasismiin, vuoroin tsarismiin. Silloiset herjat tapasivat olla KGB:n keksimiä, nyt harhautukset leviävät netistä siepattuina raapaisuina.

 Solženitsynin kiihkoton, pohdiskeleva tulkinta juutalaisten ja venäläisten yhteisestä historiasta olisi tervetullutta luettavaa rasismia ruokkivan valeuutisoinnin valtakaudella.

 Jörn Donner lienee liian vanha uusiin kustannuspuuhiin, joten oikeat kustantajat aktivoitukoot venäläisen kirjallisuuden viimeisen suuren klassikon suhteen. Vielä on yksi ”kohukirja” tältä tekijältä suomentamatta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  2. 2

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”

  6. 6

   Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan

  7. 7

   Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta

  8. 8

   Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa

  9. 9

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  10. 10

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki selvisi lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina – Lumisade loppuu iltaan mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jokerit vahva voittolaukauskisassa Habarovskissa – ”Tiedossa oli, että tämä on haastavin reissu joukkueelle tällä kaudella”
  3. Suomi mainittu! Metal Gear -pelisarjan isä julkaisi miljoonayleisölleen kuvan Helsingin ”lumikaaoksesta”, jossa lumikasan yli ei pääse edes ratikkaan
  4. Miksi Vuoden urheilijaksi ei voi valita e-urheilijaa tai cheerleadingin historiallista MM-kultajoukkuetta? Näin Urheilutoimittajien liitto vastaa
  5. Twitter ei kommentoi Halla-ahon tilin sulkemista – Tutkijan mukaan taustalla voi olla yhtiön tiukentunut valvonta
  6. Puoluejohtajat Ilta-Sanomien tentattavana Sanomatalossa – HS näyttää suorana lähetyksenä kello 17 alkaen
  7. Suomen pienin Alko Taka-Töölössä kävi ahtaaksi – Tuulikaapin kokoinen viinakauppa nelinkertaistaa tilansa
  8. Gustin kokit selvästi osaavat, ja ravintolassa on epämääräistä lämpöä ja yritystä – pelkkä vilpitön tahto ei kuitenkaan riitä pitkälle
  9. Ilmavoimien uudeksi komentajaksi esitetään prikaatikenraali Pasi Jokista
  10. PT:n raportti: opintotukea rajoittavia tulo­rajoja voitaisiin nostaa jopa 18 000 euroon
  11. Tunti sitten
  12. Tania Karumaa, 43, hyppäsi aamukahdelta aura-auton rattiin, jotta muut pääsisivät aamulla töihin Helsingissä – ”Välillä tuntuu, että ihmiset luulevat meidän olevan vain muiden kiusana”
  13. Näytä lisää