Kulttuuri

Poliitikot jakavat tiistai-iltana 14,4 miljoonaa Helsingin kulttuuri­avustuksia – esityksen mukaan tanssi ja sirkus voittavat, musiikki­opistoja uhkaavat uudet leikkaukset

Jakovaraa on miljoona euroa entistä enemmän, mutta leikkaukset jatkuvat silti – syynä ”vapaiden ryhmien” suosiminen.

Nyt mällätään: Tanssin talolle melkein 219 000 euroa! Taidehallille 100 000 lisäeuroa! Tero Saarinen Companylle 90 000 euroa lisää!

Näin käy, jos Helsingin kaupungin kulttuurijaosto jakaa avustuksensa tiistai-iltana virkamiesesityksen mukaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuurijaoston poliitikot tekevät virkamiesesitykseen todennäköisesti muutoksia, joten avustuksenhakijat ovat nyt kuin tulisilla hiilillä. Yksi jännittäjistä on uuden sirkuksen keskus Cirko. Sille esitetään kaupungin avustuksen nousua 150 000 ­eurosta 200 000 euroon.

”Se mahdollistaisi nykytason tarjonnan tekemisen lähes ilman rakenteellisen alijäämän kasvua”, toiminnanjohtaja Riku Lievonen iloitsee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensin pitää kuitenkin toimittaa kaupungille talouden tervehdyttämissuunnitelma.

”Sellainen on olemassa. Samaan aikaan valtio on tukenut meitä 255 000 eurolla ja oma­rahoitus lähestyy 48 prosenttia.”


Hyviä uutisia saanee moni muukin, sillä kulttuurijaosto on saanut syksyn neuvotteluissa kaikkiaan 800 000 euroa lisää avustuksiin. Kun mukaan lasketaan jo korvamerkitty 219 000 euron tuki Tanssin talolle, lisäys on miljoonan euron luokkaa yhteensä 16,6 miljoonan euron vuotuiseen avustuspottiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Potista peräti 14,4 miljoonaa euroa jaetaan tiistai-iltana, joten kokous on merkittävä. Siksi jaosto on käynyt viime viikolla iltakoulua ja saanut virkamies­esityksen jo perjantaina pohdittavakseen.

Nyt puhutaan vain kulttuuri­jaostolle delegoiduista avustuspäätöksistä taiteen ja kulttuurin toimijoille, ja painotus on ”vapaissa ryhmissä”.

Lisäksi 23 miljoonaa euroa on korvamerkitty kaupungin omille toimijoille. Ne ovat tässä budjettikohdassa kaupunginteatteri, Helsingin tapahtumasäätiö (Juhlaviikot), Korkeasaari, UMO sekä Helsingin tuki Kansallisoopperalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kulttuuripalvelu­kokonaisuuteen kuuluvat myös orkesteri, museo ja taidemuseo sekä kaupungin omat kulttuuritalot. Tämä kokonaisuus on yhteensä 40 miljoonan euron luokkaa, ja merkittäväksi muutokseksi voi katsoa Taidemuseo Hamin saama 998 000 euroa kuvataiteen Helsinki biennalen lisä­rahoituksena.

Monet kaupungin avustusta saavat joutuvat hakemaan tukea jatkuvasti myös valtiolta ja sää­tiöiltä. Kokonaisuus huomioon ottaen miljoona euroa lisää kaupungin kulttuuriavustuksiin ei siis ehkä tunnukaan kovin suurelta lisäykseltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Leikkauksetkin jatkuvat. Musiikkiopistoilta ehdotetaan taas noin kahden prosentin nirhaisua entisten leikkausten jatkoksi, mikä ei tosin koske erityisalueita keskusta-alueiden ulkopuolella.

”Paljon voi vielä tapahtua. Musiikkiopistojen tuesta keskustellaan tiistaina varmasti”, kulttuurijaoston puheenjohtaja Elisa Gebhard (sd.) ennakoi.

Musiikkikoulutuksessa eniten leikataan näillä näkymin Helsingin konservatorion säätiöltä eli noin 8000 euroa. Myös esimerkiksi Lauttasaaren, Pakilan ja Keski-Helsingin musiikkiopistoilta ollaan leikkaamassa edellisten leikkausten jatkeeksi tuhansia euroja. Leikkaukset koskevat jälleen myös kuorojen toimintaa pyörittävän Sulasolin Helsingin piiriä.

Musiikkipuolen voittajia ovat esimerkiksi Helsingin kamarikuoro 20 000 lisäeurolla sekä Suomalainen barokkiorkesteri ja Helsingin barokkiorkesteri, jotka molemmat saavat 15 000 euroa lisää.

Voi tosin kysyä, mistä orkesterit saavat uusia muusikkoja, jos musiikkiopistojen koulutusresursseja jatkuvasti kavennetaan.

Linjauksissa painopisteitä ovat kaupungin vetovoima, taide­lajien välinen tasapaino, saavutettavuus ja uuden mahdollistaminen.

”Tämä on hyvien asioiden väliltä valitsemista. Minua kiinnostavat nämä painopisteet, vaikka kaikki toimijat tekevät valtavan hyviä asioita”, puheenjohtaja Gebhard sanoo.


Esityksen suurimmista tuensaajista Taidehallille halutaan lisää resursseja, koska näin on sovittu opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

”Taidehalli on ollut pitkään aliresursoitu. Perusrahoitukseen on jäänyt aukko, sillä Taidehallilla ei ole omaa kokoelmaa, joten se ei ole voinut saada mu­seoille tarkoitettua VOS-rahoitusta”, esityksen tehnyt virkamies Veikko Kunnas perustelee.

Cirkon, Tanssiteatteri Hurjaruuthin ja monen muun sirkus- ja tanssitoimijan avustusten kasvua perustellaan sillä, että nämä taiteenlajit ovat aikaisemmin jääneet avustuksissa vähemmälle.

Tero Saarinen Companyn tuen kasvu perustellaan kaupungin vetovoimaisuuden lisäämisellä. Mutta miten Tero Saarinen Company aikoo lisätä kaupungin vetovoimaa lisätuellaan?

”Tarinan tausta on, että Aleksanterin teatteri odottaa saneerausta ja olemme vuosia jonottaneet uusia tiloja. Nyt olemme saaneet Kaapeli­tehtaalta tilan, joka voidaan remontoida Tero Saarinen Companyn harjoitus­saliksi uuden Tanssin taloon läheisyyteen, mikä tuo synergia­etuja”, Tero Saarinen Companyn toiminnan­johtaja Iiris Autio sanoo.

”Vuokrankorotus on kuitenkin noin 80 000 euroa Aleksanterin teatterin vuokraan verrattuna, joten melkein kaikki lisäraha menee vuokraan.”

Aution mielestä tanssin ali­rahoitus esimerkiksi puheteattereihin verrattuna siis jatkuu.

Riemunkiljahduksia ei muutenkaan juuri kuulu. Vaikka esimerkiksi Koko Jazz Club on saamassa 3000 euroa korotusta avustukseen, se pyysi paljon enemmän, koska vuokra on kohoamassa kaksinkertaiseksi.

”Tilanne on kestämätön”, sanovat Koko Teatterin johtaja Anna Veijalainen sekä Koko Jazz Clubin taiteellinen johtaja Timo Hirvonen.

Muutosten taustalla on samaa ideologiaa kuin taannoisessa VOS-uudistuksessa, joka pyrkii levittämään tukia entistä laajemmin kulttuurin monipuolistuneelle kentälle.

Tiistai-iltana nähdään, voiko tämä toteutua ilman musiikki­opistojen tukien jatkuvaa leikkaamista.

Fakta

Päätökset tehdään tiistai-iltana


 Helsingin kaupungin vakiintuneiden kulttuuritoimijoiden tuki on yli 60 miljoonaa euroa museoista ja Juhlaviikoista kaupunginorkesteriin ja -teatteriin.

 ”Vapaiden ryhmien” avustuksia halutaan kasvattaa kulttuurikentän monipuolistuttua. Avustusten jako on delegoitu kulttuurijaostolle, jolla on käytössä miljoona euroa entistä enemmän.

 Yli 14 miljoonaa euroa avustuksia jaetaan tiistai-iltana.

 Virkamiesesityksen mukaan voittajia olisivat esimerkiksi Taidehalli, Tero Saarinen Company ja Cirko. Häviäjiä olisivat esimerkiksi useat musiikkiopistot.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  2. 2

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  3. 3

   Kolmesta murhasta tuomittu Lauri Johansson pääsee vapaaksi – Hovioikeus määräsi rikollisjärjestön ex-johtajan vapautettavaksi kesäkuussa 2020

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Jukka Ollila sai kuulla Helsingin keskustassa omistamansa liki 300 neliön liikehuoneiston arvon laskevan, jos taloyhtiö irtaantuu hitas-sääntelystä – päätti estää yhtiön pyrkimykset

  6. 6

   ”Piensijoittajat kärsivät suhteessa eniten” – Kuka kertoo ostaako vai myydä, kun pankit luopuvat analyytikoista ja sijoitussuosituksista?

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki näyttää selvinneen lumimyräkästä vähällä, auraajat olivat ahkerina joskin raitiovaunuliikenne sekaisin – HS seuraa liikennettä pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Khatab Alsamarrae myy ulkomaanmatkoja ja tekee rahansiirtoja kontista torilla Espoon Leppävaarassa – ”Ei me tarvita tämän isompaa”

  9. 9

   NBA-tähden vaimolta viiltävä kuitti Donald Trumpille, joka tarjosi 2 900 dollarilla pikaruokaa jalkapallomestareille: ”Ei mitään 10 sentin dippiä”

  10. 10

   Helsingin Sanomat alkaa julkaista kolmea uutta paikallislehteä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  3. 3

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  8. 8

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  9. 9

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat