Kulttuuri

Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

Kulttuuriministeri Sampo Terho, vihreät ja kristillisdemokraatit edistäisivät suomen asemaa yliopistoissa korjaamalla niiden rahoitusmallia. Jutun lopusta löydät HS:n lainasanahirviötestin. Ymmärrätkö uussuomea?

Hätähuuto suomen kielen puolesta vaikuttaa jäävän vaille vahvaa vastakaikua.

Päättäjät kyllä kannattavat Suomen kansalliskielten aseman tukemista, mutta kouriintuntuvia ehdotuksia toimenpiteiksi he tarjoavat vain muutamia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asia ilmeni, kun HS kysyi eduskuntapuolueilta, kuinka ne vastaavat suomen kielen asemasta huolestuneiden asiantuntijoiden hiljattaiseen huoleen. Suomen kielen lautakunta julkaisi lokakuussa poikkeuksellisen kannanoton, jonka mukaan englanti uhkaa vakavasti suomen ja ruotsin asemaa.

Suurimmat huolet liittyvät yliopisto-opetuksessa yleistyvään englannin kieleen sekä englanninkieliseen ylioppilaskokeeseen, jonka suunnittelu on myötätuulessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämän jutun lopun testillä voit kokeilla, ymmärrätkö lainasanahirviöitä.

Moni puolue vetoaa jo tehtyihin kielipoliittisiin linjauksiin. Vasemmistoliitto toteaa, että kansalliskielten tärkeyttä korostettiin jo vuonna 2012 Jyrki Kataisen hallituksen tekemässä strategiassa, jota nykyinenkin hallitus kannattaa.

Mutta kaikesta päätellen arvovaltaisetkaan strategiat ja ohjelmat eivät ole johtaneet toivottuun lopputulokseen?

”Ongelma on se, että lait ja asetukset voivat olla ajantasaisia, mutta toimeen­pano ei toimi”, sanoo vasemmisto­liiton puoluesihteeri Joonas Leppänen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konkreettisimmat ehdotukset lähetti kulttuuriministeri Sampo Terho (sin). Hänen mukaansa siniset kannattavat äidinkielen opetuksen määrän säilyttämistä opetussuunnitelmissa vähintään nykyisellä tasolla. Mieluiten sen pitäisi kasvaa.

Suomen korkeakouluissa opetetaan nykyään englanniksi niin paljon, että Suomen kielen lautakunta kuvailee muutosta ”dramaattiseksi”. Terhon mielestä korkeakouluissa tulisi taata opetus myös suomeksi.

”Tärkeää on, että kaikilla tieteenaloilla säilyy ja edelleen kehittyy myös suomenkielinen sanasto”, hän kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Kun yliopistot täyttävät virkoja, ne arvostavat hakijoiden englannin­kielisiä julkaisuja kansain­välisissä tiedelehdissä. Terhon mielestä pisteitä pitäisi ropista nykyistä enemmän myös suomeksi julkaistuista teksteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vihreät tarttuu samaan ongelmaan, mutta ehdottaa erilaista ratkaisua.

Puoluesihteeri Lasse Miettisen mukaan puolue valmistelee ehdotusta rahoitusmallista, joka lisäisi korkeakoulujen ja tutkijoiden autonomiaa. Tällöin valtio ei ohjaisi kirjaimellisesti pois suomen ja ruotsin käytöstä elävänä tieteen kielenä, vaan tutkijalla olisi vapaus valita, miten ja missä oman tieteenalan kannalta on järkevintä julkaista.

Muina keinoina suomen ja ruotsin tukemiseen Mietti­nen mainitsee julkisen palvelun Yleisradion, pienten kulttuurilaitosten tukemisen ja viranomaiskielen huoltamisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pitäisi välttää byrokraattisia sanahirviöitä. Selkeästi ajateltu on myös selkeästi ilmaistu, sekä suomeksi että ruotsiksi.”

Myös kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kohentaisi suomen asemaa yli­opistoissa korjaamalla niiden rahoitusmallia.

Suurim­mista puolueista kokoomus muistuttaa opetus­ministerinsä Sanni Grahn-Laasosen (kok) käynnistäneen valta­kunnallisen lukemisliikkeen, joka osaltaan tuuppii Suomen nuorukaisia äidinkielensä ääreen.

Parhaimpana takeena suomen kielen ”monipuolisuuden ja aseman säilyttämiselle” on puoluesihteeri Janne Pesosen mukaan ”kielellisiin valmiuksiin panostaminen jo varhaiskasvatuksesta ja esikoulusta lähtien”.

”Suomen kielen lauta­kuntakin toteaa, ettei todellinen uhka suomen tai ruotsin kielen aseman säilymiselle tule ulkoa, kuten englannin kielen yleistymisestä arkikielenä, vaan pikemminkin sisäsyntyisesti, asenteista”, Pesonen sanoo.

Kokoomus haluaa panostaa myös maahanmuuttajien kielikoulutukseen.

”Meidän on panostettava siihen, että kotoutumiskoulutuksessa kieltä voisi opiskella joustavasti työhön integroituna ja työn ohessa. Käytännössä oppii kaikkein parhaiten.”

Toisaalta kokoomus pitää englantia hyvin tärkeänä.

”On välttämätöntä, että suomalaisilla on riittävät taidot kanssakäymiseen myös englanniksi niin työelämässä, tieteessä kuin arjen tilanteissakin”, Pesonen sanoo.

”Maailmanlaajuisesti suomi on niin pieni kieli, että pelkästään sitä osaamalla emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa.”

Keskustakin mainitsee suomen pönkitys­keinoiksi äidinkielisen opetuksen läpi koulutus­asteiden ja maahan­muuttajien kielitaidon korostamisen.

Keinovalikoimaan kuuluu myös kirjastolaitoksen maksuttomuus.

”Keskusta puolustaa vahvasti kirjastopalveluiden saavutettavuutta ja niiden maksuttomuutta”, kirjoittaa puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen.

Maahanmuuttajien kotoutumisen onnistumisessa suomen tai ruotsin riittävä hallinta olisi Pirkkalaisen mukaan peräti ”tärkein edellytys”.

”Tätäkin kautta suomen kieli säilyy ja vahvistuu.”

Sdp:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin mielestä valtiovallan kannattaisi laatia kansallinen kielipoliittinen ohjelma, jollaista Suomen kielen lautakunta lokakuussa ehdotti.

Mallia voisi ottaa Ruotsista. Siellä valtiopäivät hyväksyivät ohjelman jo 2005. Päätöksen mukaan maan ykköskieli on ruotsi.

Sdp:n mielestä englannin kielen valta-asemaa pitäisi tasa­painottaa muita kieliä vahvistamalla.

”Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös esimerkiksi saksan, ranskan, venäjän ja espanjan opiskeluun kannustetaan”, Rönnholm selittää.

Perussuomalaiset vastasi HS:n kiertohaastatteluun viittaamalla jo julkaisemiinsa linjauksiin. Syksyisessä koulutuspoliittisessa ohjelmassa puolue kannattaa äidinkielen ylioppilaskokeiden pitämistä kaksipäiväisinä.

Kielipoliittinen ohjelma perussuomalaisilla on vuodelta 2015. Sen mukaan suomen kielen suojelemiseksi ja kehittämiseksi on säädettävä laki.

Lisäksi ”suomi on säilytettävä akateemisena tutkimuskielenä ja saatava Pohjoismaiden neuvoston työkieleksi ruotsin, norjan ja tanskan rinnalle”.

Ruotsin kieleen perussuomalaiset suhtautuvat sinisten tavoin jyrkästi.

Perussuomalaiset tekisivät ruotsin kielestä valinnaisen oppiaineen kaikilla koulutusasteilla ja muuttaisivat ruotsinkielisen Yle Fem -kanavan palvelemaan suomensukuisten vähemmistökielien tarpeita.

Siniset lakkauttaisivat virkamiesruotsin.

”Ruotsinkielisten palvelujen turvaamiseksi on löydettävä jokin toimivampi ratkaisu kuin kaikkien suomalaisten pakollinen ruotsin opiskelu”, lukee sinisten korkeakoulupoliittisessa ohjelmassa, joka julkaistiin viime kuussa.

Suomen ruotsinkielinen kansanpuolue luonnollisesti vastustaa ruotsin aseman heikentämistä. Rkp kehittäisi kansalliskielistrategiaa sekä suomen että ruotsin osalta.

”Erityisesti korkeakouluissa emme saa sokaistua kansainvälistymisestä niin, että siirrytään liian suurelta osin pelkän englannin käyttämiseen. Suomessa on voitava opiskella myös maan kansalliskielillä”, sanoo rkp:n puoluesihteeri Fredrik Guseff.

Lisäys klo 13:14: Rkp:n vastaus kielikysymykseen.  

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  3. 3

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  4. 4

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  5. 5

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen raiteilla ja maanteillä – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona ja pitäkää etätyöpäivä, jos suinkin mahdollista

  6. 6

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  9. 9

   Nainen kätki aitoja susia tuttaviensa luokse, kahta eläintä pidettiin pimeässä saunassa – Helsingin poliisi epäilee naisen kasvattaneen koirasusia

  10. 10

   Netflix ilmoitti kaikkien aikojen suurimmasta hinnankorotuksestaan – osakekurssi nousi yli kuusi prosenttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Näin autosi väri vaikuttaa jällenmyyntiarvoon – Suositun ja hyljeksityn värin ero voi olla iso

  3. 3

   Musertava tappio: Brexit-sopimus kaatui britti­parlamentissa äänin 432–202 – oppositio haastaa nyt hallituksen

  4. 4

   Näin toimii armeijametodi, joka lupaa tainnuttaa ihmisen uneen kahdessa minuutissa – ”Höpöhöpöä”, sanoo suomalainen asiantuntija

  5. 5

   New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

  6. 6

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  7. 7

   ”Se on täysin seko­päistä” – Ruotsalaiset hullaannuttanut huuli­täytetrendi leviää myös Suomessa, eikä toimintaa valvo kukaan

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Vuosikausia odotettu suomalainen suurelokuva Iron Sky 2 on valtava pettymys – ”Aivan hirveän huono elokuva”, kirjoittaa HS:n elokuvakriitikko yhden tähden arviossaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä tanskalainen vodkamainos on nyt paras asia internetissä, koska pääosassa on absurdein suomalainen dialogi koskaan – kysyimme tekijöiltä, mitä heidän päässään liikkuu

  3. 3

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Jokin voimakas lähde lähettää arvoituksellisia radiosignaaleja kaukaa avaruudesta, sanovat tähtitieteilijät

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää