Kulttuuri

Opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä? Uusista kaupunginosista tuli värien ilotulitusta, mutta Helsinkiä elävöittänyt ilmiö voi jäädä lyhytaikaiseksi

Kirjavuus talojen julkisivuissa saattaa jäädä 2000-luvun alun ilmiöksi, arvioivat asiantuntijat.

Näkymä Jätkäsaaren oranssilta kävelysillalta on kirjava: tummanruskeaa tiiltä, vihreitä ja keltaisia seiniä. Jätkäsaari on Helsinkiin pian valmistuva uusi kaupunginosa. Aikaisemmat kaupunginosat ovat vaaleita tai materiaalin kuten tiilen värisiä, mutta nyt näyttää kuin olisi menty lähes toiseen äärimmäisyyteen. Julkisivuissa ja yksityiskohdissa on räikeää oranssia, vihreää, violettia, punaista, turkoosia – ja paljon tummia pintoja.


Mieleen tulee kysymys, onko värin käyttö hallittua. Ja opetetaanko arkkitehdeille lainkaan värien käyttöä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ei ole paljon opetettu, mutta Aalto-yliopistossa tilanne on muuttumassa”, myöntää uusien asuinalueiden värisuunnittelusta väitöskirjaa tekevä maisema-arkkitehti Saara Pyykkö.

”Arkkitehtien suunnitelmat ovat usein jo melkein valmiita, kun ryhdytään tutkimaan värikarttoja ja valitaan sieltä jokin mukava väri ajattelematta tai tietämättä edes, miten väri muuttuu julkisivussa tai mitä värejä on lähistöllä,” kertoo Saara Pyykkö.

Väri nähdään siis arkkitehtuurissa usein elementtinä, joka lisätään, jolla väritetään tai elävöitetään ympäristöä. Mutta sen moninaisia vaikutuksia ei ehditä ajatella.

Voiko väri myös häiritä tai pilata ympäristöä? ”Kyllä voi,” myöntää Pyykkö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pyykön mukaan arkkitehtuurin väri­puheessa käytetyt sanatkin, kuten ”väritys”, kertovat, että väri on monille jotain, mikä lisätään myöhemmin eikä ominaisuus, joka olisi rakennuksen suunnittelussa mukana alusta pitäen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin rikkaus ovat oman aikansa arkkitehtuurikäsitysten mukaan rakennetut vuosikymmenkaupunginosat. Kerrostalojen julkisivujen värit olivat monta vuosikymmentä valkoisia, kuten Pihlajamäki ja Kontula, tai käytetyn materiaalin – betonin tai tiilen – värisiä, kuten Katajanokka tai Pasila.

Viime vuosikymmeninä on tapahtunut suuri muutos. Uudet 2000-luvun asuin­alueet kuten Jätkäsaari, Kuninkaantammi ja Alppikylä ovat täynnä värejä. Värit on nyt otettu käyttöön ennakkoluulottomasti. Ilmiö on valtakunnallinen.

Värejä on tutkittu paljon. Väri vaikuttaa tunteisiin, mittakaavaan, maisemaan, ympäröiviin väreihin, valon suodattumiseen, ja sillä on myös vertauskuvallisia merkityksiä. Nämä vaikutukset ovat usein katsojalle tiedostamattomia. Esimerkiksi tummat pinnat imevät valoa, pimentävät ja luovat ahtauden tuntua kapeissa paikoissa.

Miten tietoisesti väriä käytetään kaupunkiympäristössä? Riittääkö erottautuminen perusteeksi rakennuksen väri­valintoihin? Ovatko värin vaikutus ja muuttuminen tai julkisivujen rinnakkaisten värien suhteet hallinnassa? Pyykkö myöntää, etteivät ne ole.

Katse Jätkäsaaren sillalta ympäristöön kertoo, että värit voivat olla myös ongelma. Jätkäsaaren kaavoittajan ohjeissa toivotaan värikkyyttä, ja ohjeet ovat monitulkintaisia. Lopputulos on levottoman, jopa häiritsevän värikäs.

Valkoinen oli 30-luvun funkiksen tunnus ja liittyi myös ajan hygienia- ja puhtauskäsitykseen. Valkoinen pysyi modernismin päävärinä niin rakennuksissa kuin sisustuksessakin pitkään, ja se hallitsee pohjoismaista sisustusihannetta osittain vieläkin. Muita julkisivuvärejä olivat tiilen eri värit tai harmaat. Pidettiin kiinni siitä, että materiaalin väri riittää.

Pikku-Huopalahden kaavoittaja Matti Visanti teki 1980-luvulla toisin: hän laati arkkitehtejä sitovan värisuunnitelman alueelle. Eteläpuolelle runsaaseen valoon tuli sinistä, pohjoispuolelle keltaista, länsipuolelle punaisen eri sävyjä ja niin edelleen. Pikku-Huopalahti oli poikkeus ajan rakentamisessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos värejä ei olisi pantu kaavaan, eivät sen ajan arkkitehdit olisi käyttäneet väriä lainkaan,” muistuttaa Visanti, joka sai paljon kritiikkiä liian yksityiskohtaisista määräyksistä.

Yksi syy värin käyttöön Pikku-Huopalahdessa oli raha.

”Oli löydettävä sellaisia laatutekijöitä, joista ei aiheudu suuria lisäkustannuksia. Väri on tässä hyvä väline, muita ovat esimerkiksi rakennusten koko ja kasvillisuus”, Visanti kertoo.

”Väreillä säädeltiin paikan tunnelmaa, mittakaavaa ja tunnistettavuutta”, hän lisää.

Taustalla oli myös postmodernismi, jonka aallot kantautuivat Suomeen maininkeina, ehkä juuri värin, materiaalien ja uusien muotoaiheiden vapaamielisempänä hyväksymisenä. Tähän kuului myös klassismista ammentaminen.

Arkkitehti, emeritusprofessori Simo Paavilainen kertoo perehtyneensä klassismin rikkaaseen värimaailmaan kootessaan 1980-luvun alussa Arkkitehtuuri­museoon, silloiseen Rakennustaiteen museoon, kiertonäyttelyä pohjoismaisesta 1920-luvun klassismista.

Tämä tutkimus muutti hänen ja arkkitehti Käpy Paavilaisen suhdetta värin käyttöön.

”Olen miettinyt, miksi juuri klassismissa oli paljon värejä, hillittyjä maan värejä. Ehkä se johtui siitä, että julkisivuainekset olivat aika niukat, jopa tylsätkin. Mutta värimaailma oli kaunis”, Simo Paavilainen kertoo.

Simo Paavilaisen kokoama kiertonäyttely klassismista kiersi maailmalla monta vuotta.

Käpy ja Simo Paavilainen jatkoivat klassismin värien tutkimusta saatuaan tehtäväkseen Hilding Ekelundin Töölön kirkon restauroinnin.

”Siihen paneutuessamme yllätyimme, ettei Ekelund nojannut pohjoismaiseen perinteeseen, vaan italialaiseen värimaailmaan”, muistelevat Paavilaiset.

Suomalainen värin käytön traditio on ollut hillitty. Puna- ja keltamulta istuivat hyvin maisemaan, räikeitä värejä on vältetty. Modernismin aikana käytettiin valkoisen ohella puhtaan paletin värejä.

”Sen mukaan mekin olemme saaneet koulutuksemme”, Käpy Paavilainen huomauttaa.

Paavilaiset muistuttavat myös, että funkiksen valkoisuus on osittain harhaa ja voi johtua mustavalkovalkovalokuvista. Bauhausin perilliset käyttivät voimakkaitakin puhtaan paletin värejä.

Esimerkiksi Alvar Aallon Paimion parantolassa jokainen kerros on erivärinen. Valkoinen hallitsi julkisivuja, mutta sisä­tiloihin, käytäviin, ikkunakarmeihin, oviin, listoihin, lattioihin ja detaljeihin käytettiin värejä.

Pikku-Huopalahden jälkeen toteutettuihin Helsingin kaupunginosiin kuten Ruoholahteen ei pantu värimerkintöjä kaavaan, ja valkoinen hallitsee.

Käpy Paavilainen huomauttaa, että valkoisten kaupunginosien graafisuus kuitenkin miellyttää silmää. Hän muistuttaa myös, että maalattu pinta on aina elävä, mitä nykyään paljon käytetyt teolliset levyt eivät ole.

Väri on oma tutkimusalueensa, johon osa kuvataiteilijoista kuten monet Vapaan taidekoulun kasvatit, modernistien paljon käyttämä taidemaalari Jorma Hautala tai väreistä oppikirjan kirjoittanut taidemaalari Harald Arnkil ovat erikoistuneet. Arkkitehdeistä värejä ovat tutkineet Saara Pyykkö, Kati Winterhalter sekä Simo ja Käpy Paavilainen.

Kevään arkkitehtipäivillä luennoi saksalainen nykyaikaisen värin käytön auktoriteetti Matthias Sauerbruch, jonka työt ja luento viestivät syvällisestä perehtyneisyydestä väriteorioihin – Corbusierin, Ittenin, Albersin ja Goethen ajatuksiin väreistä. Toimisto Hutton-Sauerbruch käyttää taiteilijoita neuvonantajinaan, ja värit ovat mukana suunnittelussa alusta pi­täen.

Modernismin aikana tehtiin myös värikokeiluja. Kun Wärtsilä rakennutti 1970-luvulla valtavan telakkahallin Hietalahden alueelle, pyydettiin taidemaalari Jorma Hautalalta värisuunnitelmaa, joka pienentäisi kokovaikutelmaa.

Hautala valitsi siniharmaan ja onnistui häivyttämään telakka-alueen rakennusten musertavan koon vaikutelman. Betoni­brutalismin uranuurtaja Aarno Ruusuvuori käytti myös taidemaalari Anitra Lucanderia värisuunnittelijana useissa kohteissa.

Yksi onnistuneimmista taiteilijan ja arkkitehdin yhteistöistä värin ja valon käsittelyssä on edelleenkin taidemaalari Markku Pääkkösen ja akateemikko Juha Leiviskän yhteistyö Kuopion Männistön kirkossa. Pääkkösen alttariteoksessa näytetään valon moninainen vaikutus värin muuttumiseen, ja valo on Leiviskän arkkitehtuurin merkittävä tekijä. Myös Vantaan Leinelässä on käytetty värejä ja valoa Pääkkösen suunnitelmien mukaan.

Helsingin uusissa kaupunginosissa näkyy hämmennys värinkäytön suhteen. Jätkäsaaressa suunnittelijoille annettiin suhteellisen vapaat kädet, ja lopputulos on sekava. Kuninkaantammessa ja Etelä-Hermannissa annettiin lyhyet mutta selkeät ohjeet, ja tulos on onnistuneempi.

Matti Visanti kertoo ihmetelleensä Porin asuntomessujen värittömyyttä. Saara Pyykkö arvelee, että suunta on muuttumassa, ja kirjavuus sekä intensiivisten värien käyttö jää 2000-luvun alkuvuosikymmenten ilmiöksi.

”Jos katsoo arkkitehtuurikilpailujen tuloksia, siellä on nähtävissä paluu minimalistisempaan värin käyttöön: valkoisiin julkisivuihin,” Pyykkö arvioi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Törmäysvaara Helsinki-Vantaalla: Norwegianin koneen musta laatikko purettavaksi Saksaan – Tutkijat ihmettelevät, miksei tilanteesta ilmoitettu välittömästi

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa

  7. 7

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  8. 8

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Ouluun matkanneen Intercity-junan erikoiseen vaurioitumiseen löytyi mahdollinen syy: tuntematon esine osui vaunun pohjaan

  10. 10

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Törmäysvaara Helsinki-Vantaalla: Norwegianin koneen musta laatikko purettavaksi Saksaan – Tutkijat ihmettelevät, miksei tilanteesta ilmoitettu välittömästi
  3. Näin rakennemuutos kurittaa mökki­paratiisia: Puumalaan syntyi viime vuonna viisi vauvaa, eikä kesätyöntekijöitä löydy edes oman kylän kaupalle
  4. Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen
  5. Elokuvateatteri Orionin toimintaan haetaan tukea joukko­rahoituksella – ”Päivittäiset elokuvanäytökset alkavat helmikuussa”, lupaa Orionin uusi pyörittäjä
  6. Sdp:n Antti Rinne palaa töihin vasta helmikuun lopulla – Keuhko­kuumeen lisäksi Rinteellä oli sepel­valtimon tukos
  7. Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä
  8. Pääministeri Theresa May kertoo vara­suunnitelmansa brexitistä – suora lähetys britti­parlamentista kello 16.30
  9. NFL:n erikoinen jatkoaikasääntö nostatti valtavan arvosteluryöpyn – Suomen Vaahteraliigassa sama ei tapahdu
  10. Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa
  11. Norjalaiset taitavat myös komedian – Mainiossa sarjassa vinoillaan maan upporikkaalle eläkesäätiölle ja sen sijoittajille
  12. Näytä lisää