Kulttuuri

Tuire Kaimio sai villieläimet mukaan poroelokuvaan ilman kouluttamista – Kärppä sai oman puuhamaan, utelias orava maahan jäädytetyn kävyn, Ailo teki mitä tahansa jäkälän eteen

Ailo-elokuva on Kaimion 30-vuotisen eläinnäyttelijöiden kouluttajan uran laajin ja kunnianhimoisin projekti.

Eläinnäyttelijöiden kouluttaja Tuire Kaimio kahlasi lumessa nivusia myöten 35 asteen pakkasessa parin kilometrin matkan ja ohjasi samalla viittätoista poroa oikeaan suuntaan.

Tämä ei kuulunut suunnitelmiin. Ailo – pienen poron suuri seikkailu -elokuvan ranskalainen ohjaaja Guillaume Maidatchevsky vain oli edellisenä päivänä nähnyt kauniin auringonlaskun erään järven rannalla hieman kauempana ja päättänyt, että tällainen kohtaus oli elokuvaan saatava.

Niinpä Kaimio eläintenhoitaja-avustajineen kahlasi porotokkaa johdatellen ylös tunturin laitaa.


”Ei se harmittanut. Tai siinä vaiheessa vähän harmitti, kun piti vaihtaa hiestä märät alusvaatteet toppapuvun alta siinä pakkasessa”, Kaimio kertoo viimetalvisesta päivästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Porot eivät tietysti olleet millänsäkään, ne ovat tottuneet elämään niissä säissä.”

Juuri siksi kohtausta porojen kanssa kuvattiin keskitalvella. Kaimio oli tiennyt sen jo vuotta aiemmin, sillä eläimet oli kuvattava niihin vuorokaudenaikoihin, jolloin ne olivat liikkeellä ja niihin vuodenaikoihin, jolloin ne liikkuivat tietyssä ympäristössä.

Silti yksittäiset kohtaukset tulivat hänelle usein yllätyksenä kuvausten aikana.

Kaimio oli nimittäin saanut elokuvan käsikirjoituksen käsiinsä jo vuotta aiemmin. Hän oli ensimmäinen suomalainen, johon ranskalainen tuotantoyhtiö oli yhteydessä.

Hänen kouluttamiaan eläimiä on nähty aiemmin muun muassa Salatut elämät -televisiosarjassa ja Poika ja ilves -elokuvassa.

Ailo on Kaimion 30-vuotisen eläinnäyttelijöiden kouluttajan uran laajin ja kunnianhimoisin projekti.

”Koko elokuvassa ei ole yhtään ihmisnäyttelijää, eikä yhtään tietokoneella luotua eläintä”, Kaimio summaa.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siksi villieläimistä kertova luontosatu vie eläinelokuvan kokonaan uudelle tasolle. Puolivillien porojen lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa jänis, orava, kärppä, ahmoja, karhuja, hillereitä ja naaleja. Yhteensä erilaisia muita eläinnäyttelijöitä oli useita kymmeniä, ja lisäksi poroja lähemmäs sata. Kaimio eläinosaston vetäjänä oli vastuussa niiden kaikkien hyvinvoinnista ja kouluttamisesta.

”Eli oikeastaan siitä, että eläimiä ei ensisijaisesti koulutettu, vaan niitä ohjailtiin tekemään asioita, joita elokuvaan haluttiin”, Kaimio kertoo. Eläinosastoon kuului myös poromiehiä ja koulutusassistentteja, joiden osaaminen oli tarpeen näin laajassa tuotannossa.

”Näkyy heti, jos eläimiä on liian tarkasti koulutettu tekemään jotain asioita”, kertoo Kaimio, ”Käytöksestä katoaa nopeasti luontainen variaatio, eikä se näytä enää elokuvassa tuoreelta.”


Hän huomaa usein luontodokumenteissa kohtauksia, joita on toteutettu koulutettujen eläinten avulla. ”Melkein jokaisessa luontodokumentissa näkyy kohtauksia, joissa eläimille on opetettu jotain temppuja tai niitä on kuvattu esimerkiksi eläintarhoissa”, hän toteaa.

Näin kävi muun muassa brittiläisen luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n Frozen Planet (Jäätynyt planeetta, 2011) -sarjassa, jossa eläintarhassa kuvattu kohtaus taistelevista jääkarhunpennuista oli lisätty luonnossa kuvattujen kohtausten keskelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

BBC:n luontodokumentteja tehnyt kameramies kertoi 2013 The Guardianin haastattelussa, että lähes kaikki kohtaukset, joissa käytettiin ”jänistä pienempää nisäkästä” kuvattiin varta vasten rakennetuissa lavasteissa. Se oli tarkoituksenmukaista, jotta kameralla päästäisiin riittävän lähelle.

Ailo-elokuvassa eläimet on pyritty kuvaamaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Kaimio kuitenkin korostaa, ettei kyseessä ole dokumentti vaan käsikirjoitettu luontosatu, jossa on käytetty monia eläinystävällisiä keinoja eläinten saamiseksi käyttäytymään sopivasti oikealla hetkellä.

Hän kertoo, että arimpien villieläinten kohdalla tuotantoryhmän jäsenet ja kuvaajat olivat kuvausten aikana niin kaukana eläimistä tai esimerkiksi piilokojuissa, että ne eivät kiinnittäneet huomiota ihmisten läsnäoloon. Siksi filmille on tarttunut mahdollisimman aitoa eläinten käyttäytymistä – sellaista, joita tavallinen ihminen ei usein näe.

Samalla eläimet kokivat kuvaustilanteet turvallisina. Kaimio kertoo, että hän pyysi useaan otteeseen lisää rahaa budjettiinsa, jotta eläinten hyvinvoinnista voitiin pitää mahdollisimman tarkasti huolta. Tuottaja suostui pyyntöihin joka kerta.

Miten eläimet sitten saatiin tekemään haluttuja asioita?

”Niitä ohjailtiin esimerkiksi ruuan tai mielenkiintoisten hajujen avulla. Ailo esimerkiksi tekee ihan mitä tahansa jäkälän eteen”, Kaimio nauraa.

”Niinpä kun ohjaaja halusi poron vaikka kulkevan tykkylumisten puiden välistä, houkuttelimme poron alkukohtaan, sirotimme loppuun jäkälää ja sitten vain odottelimme kameroiden käydessä hajuaistin heräämistä toimintaan.”


Kaikki eläimet eivät käyneet jäkälällä. Kaimio kertoo, että elokuvan orava ei alun perin kuulunut lainkaan koko käsikirjoitukseen. Se tunki mukaan ihan omasta uteliaisuudestaan.

”Ailoa kuvatessamme kuvausryhmä huomasi, että yksi orava istuu puussa ja syö käpyä meidän touhujamme tarkkaillen. Kuvasimme sitä, ja sitten Maidatchevky ajatteli, että olisi hauskaa tehdä viittaus Ice Age -elokuvaan”, Kaimio kertoo.

Niinpä hän seuraavana työtehtävänään alkoi pohtia, miten käpy jäädytetään maahan niin, että orava voi löytää sen luokse kuvausryhmän kuvatessa ja alkaa touhuta sen kanssa.

”Työtäni on varmistaa, että elokuvaan saadaan sellainen kuva kuin halutaan. Esimerkiksi Helsingin Seurasaaressa on paljon oravia, joita seuraillessa oppii, miten oravat ajattelevat ja toimivat”, hän valottaa.

Poromiehiltä taas saatiin vinkki yhdestä mahdollisesta kärppänäyttelijästä. Kaimion jututtaessa heitä kävi ilmi, että läheisen ladon nurkilla asusti yksi. Sekin päädyttiin kuvaamaan elokuvaa varten. Kaimio avustajineen rakenteli kärpälle myös hieman puuhamaata, jossa temmeltää.


Kaikkein eniten Tuire Kaimio oppi elokuvan villieläimistä kuitenkin arvostamaan ahmaa.

”Se on yksi älykkäimmistä eläimistä, joita olen kohdannut. Kun rakensimme sille haasteita, niin se todella alkoi ratkoa niitä kohta kohdalta järjestelmällisesti, kunnes saavutti haluamansa”, Kaimio kertoo.

Jos eläimet saadaan tekemään kuvauksissa asioita herkuilla ja hajuilla, niin miten Kaimio motivoi ihmisiä 15-tuntisiksi venyneiden kuvauspäivien aikana 35 asteen pakkasessa?

”Ihmisille pitää kertoa etukäteen, mitä tehdään, ja kiittää hyvästä työstä heti hommien loputtua. Siinäpä ne tärkeimmät”, Kaimio toteaa.

Ailo – Pienen poron suuri seikkailu tulee ensi-iltaan 21.12.

Oikaisu 15.12. klo 11.25: Toisin kuin artikkelissa aiemmin mainittiin, brittiläinen luonnontieteilijä on Sir David Attenborough, ei Richard Attenborough.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  5. 5

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  6. 6

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  7. 7

   Trumpilta odotetaan uutta tarjousta demokraateille – Presidentti lupasi ”merkittävän ilmoituksen” illan puheessaan

  8. 8

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  9. 9

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  10. 10

   Yhdysvallat kertoi tappaneensa 52 islamistia Somaliassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  9. 9

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää