Kulttuuri

Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

Oodi omisti vain yhden kerroksen kolmesta kirjoille – pääkaupunkiseudulla on viisi valikoimaltaan suurempaa kirjastoa.

Oodi-keskustelun tuoreimmat käänteet löytyvät tämän kirjoituksen jatkojutusta tämän linkin takaa.

Onko mitään koskaan kehuttu niin paljon kuin Helsingin keskustakirjasto Oodia?

Wow-arkkitehtuurin kaunis ja komea ilmentymä on herättänyt ihastusta New York Timesia myöten. Kaksipäiväisissä avajaisjuhlallisuuksissa kävi 55 000 vierailijaa. Ja mikä tärkeintä: komea rakennus on houkutellut ihmisiä ottamaan peräti 700 uutta kirjastokorttia!
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisää on tulossa. 28. joulukuuta avataan myös toisen kerroksen tiloja, jolloin 3d-tulostimet, vinyylileikkuri, ompelukoneet, saumurit, peitetikkikone ja kirjova ompelukone, rintanappikoneet, asiakastietokoneet, kopiokone, oppimistilat, työ- ja neuvotteluhuoneet sekä ryhmätilat ovat asiakkaiden käytettävissä.

Tammikuussa avautuu myös Kino Regina eli Oodin elokuvateatteri. Ja myöhemmin keväällä 2019 myös toisen kerroksen studiot saadaan käyttöön, jolloin Oodissa voi vaikka musisoida ja äänittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oodista on tulossa ainutlaatuinen monitoimitalo, ja se on hienoa! Mutta miksi se on kirjaston perinteisen ydintehtävän eli kirjojen lainausvalikoiman osalta niin keskinkertainen?

Ensimmäinen kerros: avajaisviikolla ei vielä kirjoja, mutta kirjojen palautuspiste löytyy ja viime viikolla kerrokseen tuotiin kolme kirjahyllyäkin. Suunnitteilla on pari hyllyä lisää.

Toinen kerros: ei kirjoja, mutta myöhemmin saataville tosiaan saadaan esimerkiksi ompelukoneita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmas kerros: lastenosaston mieleen tuovia matalia kirjahyllyjä, joiden edessä kyykistelemällä voi tutustua keskikokoiseen, noin sadantuhannen niteen valikoimaan, kunhan viimeisetkin kirjalaatikot puretaan kellarista hyllyihin. Niteisiin lasketaan kirjojen lisäksi Oodin yli viisisataa lautapeliä ja esimerkiksi dvd-levyt.

Kaikkiaan Oodin valikoima on siis suunnilleen Rikhardinkadun kirjaston luokkaa ja jää selvästi viiden suurempaa valikoimaa tarjoavan pääkaupunkiseudun kirjaston nidemäärästä.

Leppävaaran Sellossa ja Pasilassa eli pääkirjastossa on jopa noin kaksi kertaa enemmän niteitä Oodiin nähden. Tikkurilassa, Matinkylässä ja Itäkeskuksessakin kirjastoon mahtuu enemmän kirjoja kuin Oodiin.


Keskustan tilanteessa tulee ottaa myös huomioon, että Oodin avaamista edelsi Postitalon musiikkipitoisen Kirjasto 10:n sulkeminen. Samalla Kirjasto 10:n erinomainen levyvalikoima vietiin Pasilan kirjastoon, joka nousi sen jälkeen Leppävaaran Sellon ohi pääkaupunkiseudun ykköseksi koko aineiston laajuudella mitattuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oodi tarjoaa meille nolla vinyyli- ja cd-levyä. Jos haluaa siis selailla sekä kirja- että levyvalikoimaa, Rikhardinkadun kirjasto pysyy keskustan ykkösvaihtoehtona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lohtuna on Kirjasto 10:n hyvän nuottivalikoiman siirtyminen Oodiin. Nuotteja siellä on nyt ilmeisesti eniten pääkaupunkiseudun kirjastoista heti Musiikkitalossa sijaitsevan Sibelius-Akatemian kirjaston jälkeen.

On tärkeää muistaa, että kirjan tai vaikkapa levyn voi varata toisista kirjastoista Oodiin ja saada sen jopa vuorokauden sisällä. Mutta kirjastoihin pitää voida mennä myös selailemaan kirjoja ja vaikkapa levybokseja, joiden olemassaolosta ei vielä edes tiedä. Ja silloin runsas valikoima on suuri sivistävä tekijä.

Keskustakirjasto Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara: miksi Oodiin tuli niin vähän hyllytilaa kirjoille? Miksi Matinkylässäkin näkee enemmän kirjoja kirjastossa kuin Oodissa?

”On tehty päätös, jonka mukaan Pasila jää Helsingin puolella pääkirjastoksi, jolle jää myös laajin kokoelma. Pasilan kokoelma sisältää myös harvinaista ja harvoin lainattua aineistoa.”

Oodin valikoima olisi voinut olla yhtä laaja kuin Pasilassa, jos yhden sijasta kaksi kerrosta kolmesta olisi varattu kirjoille ja muille niteille. Nyt tärkeämpänä pidettiin kuitenkin monipuolisuutta rintanappikoneineen.

”Oodin kokoelma on hieno ja hyvin saavutettava. Lisäksi se vaihtuu asiakkaiden toiveiden ja lainauskäyttäytymisen mukaan”, Soininvaara huomauttaa.

Tämä viittaa siihen, että ensi toukokuussa Helsingin kirjastoissa ei ole enää juuri yhdelle kirjastolle korvamerkittyä valikoimaa. Valikoima liikkuu palautusten mukaisesti.

Jos lainaat vaikkapa Malminkartanon kirjastosta Kari Hotakaista ja palautat kirjan Oodiin, se saattaa toistaiseksi myös jäädä Oodiin – ja päinvastoin, kuitenkin kunkin kirjaston hyllytilan rajoitusten mukaisesti.

Oodissa hyllytilat ovat rakennuksen neliömetreihin nähden vähäiset. Olisiko rakennuksessa peräti vähiten kirjoja kirjastotilaksi luokiteltuja neliömetrejä kohti Suomessa?

”Ei aavistustakaan. Aika provosoiva kysymys”, Soininvaara vastaa.

”Voisi sanoa, ettei se määrä vaan se laatu ja kirjallisuutta ja lukemisen kulttuuria tukeva toiminta ovat ohjenuoranamme.”

Entä miksi hyllyt ovat korkeudeltaan kuin lastenosastolta? Jos hyllyt olisivat vaikkapa vajaan kahden metrin korkuiset, Oodin valikoima voisi olla jo selvästi laajempi.

”Hyllykorkeus haluttiin pitää 150 sentissä, jotta eri kokoiset aikuiset näkevät niiden yli. Tämä korkeus on yleistymässä muissakin kirjastoissa. Lisäksi hyllykorkeus tukee kolmannen kerroksen arkkitehtuuria.”

Eikö kyseessä kuitenkin ole enemmänkin monitoimitalo kuin kirjasto, kun vain yhdessä kolmesta kerroksesta on kirjoja?

”Kirjaston käsite on kovasti muuttunut lainastoajasta. Ihmisillä on toki paljon nostalgisia muistoja omasta lapsuudestaan, mutta kirjasto elää ajassa ja tarjoaa pääsyn tiedon ja elämysten lähteille aina kulloisenakin aikana tarkoituksenmukaisella ja innostavalla tavalla. Oodia on suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa, ja heiltä on saatu paljon vinkkejä siihen, mitä nykyaikaiselta kirjastolta odotetaan.”

Miksi Oodi on nimeltään ”Helsingin keskustakirjasto” ja miksi se olisi sitä enemmän kuin Rikhardinkadun kirjasto, jossa on vastaavan suuruinen kokoelma ja joka on käytännössä yhtä keskellä?

”Nimitys lienee kuitenkin sijainnista johtuva. Ehkäpä poliitikkojen mielestä keskusta ei enää ulotu Rikhardinkadulle? Voisimme yhtä hyvin puhua vain kirjasto Oodista”, Soininvaara myöntää.

”Oodi sijaitsee kuitenkin erittäin keskeisellä paikalla vieläpä hienosti Eduskuntataloa vastapäätä. Tätä yritämme kyllä myös hyödyntää.”

Laajan selailuvalikoiman ystävällä on yhä toivoa, sillä tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä.

Oodissa on toistaiseksi perin väljää, mutta tulevat päättäjät voivat hyvinkin nostaa hyllyjen korkeutta ja täyttää tyhjää lattiatilaa uusilla hyllyillä tai sijoittaa jokusen kirjahyllyn myös ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen.

Sen jälkeen Oodissa voisi olla saman verran kirjoja kuin esimerkiksi Itäkeskuksen ja Matinkylän kirjoissa.

Oikaisu 17. joulukuuta klo 15.15: Jutussa mainittiin aluksi, että Oodin ensimmäisessä kerroksessa ei ole kirjoja, mutta kirjojen palautuspiste löytyy. Juttuun on lisätty maininta siitä, että avajaisviikon jälkeen ensimmäiseen kerrokseen tuotiin kolme hyllykköä ja pari lisää on suunnitelmissa.

Fakta

Oodin nidevalikoima


 Kirjat 89 294

 Nuotit 9 344

 Dvd:t 4 696

 Lehdet 3 493

 Äänikirjat 1 691

 Blu-rayt 626

 Lautapelit 512

 Konsolipelit 409

 Esineet 119

 Kartat 46

 Äänilevyjä 0

 Yhteensä 110 230 nidettä, kuudenneksi eniten pääkaupunkiseudun kirjastoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto, joka pystyy risteytymään suden kanssa – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  2. 2

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  3. 3

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  4. 4

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  7. 7

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  8. 8

   Maanantaina Suomessa voi nähdä harvinaisen kuunpimennyksen

  9. 9

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  10. 10

   Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi

  5. 5

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  6. 6

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  7. 7

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  10. 10

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saara Aallon manageri HS:lle Spice Girls -jäsenyydestä: ”The Sun -lehden videosta löytyy kaikki informaatio” – mutta videolla ”Sporty Spice” nauraa tarjouksensa olevan vain vitsi
  3. Mestaripianisti Grigori Sokolov ilmoitti vihdoin Helsingin kesäkonserttinsa ohjelmiston – luvassa Beethovenia ja Brahmsia
  4. Alppitähti Lindsey Vonn kertoi kyynelsilmin uransa jatkosta: ”En todellakaan tiedä, mitä ajatella”
  5. Iivo Niskaselta myrskyvaroitus – MM-kisojen lempimatkalta irtosi ylivoimainen maailmancupvoitto
  6. Andy McCoyn korkea kuume ei haitannut – suomirockin ikoni Pelle Miljoona Oy kärsi ensin niveljäykkyydestä, mutta tarjosi lopulta suuren sukupolvikokemuksen
  7. Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto, joka pystyy risteytymään suden kanssa – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä
  8. Tunti sitten
  9. Tanssijoiden vihreän sävyihin puetut vartalot muodostavat luonnon kasvuston sveitsiläisen Lea Moron koreografiassa
  10. Kaksi pidätetty Pohjois-Irlannissa autopommi-iskusta – poliisi epäilee Uusi IRA -terroristi­järjestöä
  11. ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa
  12. Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä
  13. Näytä lisää