Kulttuuri    |   HS-analyysi

Idols ja The Voice of Finland eivät toimi ponnahduslautana laulajille, vaan hankkivat näkyvyyttä ”tähtituomareille”

Moni artisti on saanut nostetta omalle uralleen tuomaroimalla untuvikkoja laulukilpailuissa, kirjoittaa Oskari Onninen analyysissään.

Tietokilpailukysymys: Suomen Idolsin yhdeksäs kausi päättyi marraskuun viimeisenä päivänä. Kuka tuon kauden voitti?

Vaikeaa, eikö?

Kokeillaan helpompaa.

Nimeä yksi tuomari samaiselta Idols-kaudelta? Jone Nikula ei kelpaa.

Hieman helpompaa. Elastinen, Maija Vilkkumaa ja Jannika B ovat kaikki Idolsin ensikertalaisia, mutta tuttuja nimiä.


Kolmas kysymys. Nimeä yksi tuomari ensimmäiseltä Idols-kaudelta vuodelta 2003. Jone Nikula ei kelpaa.

Vastaus: Asko Kallonen, Nanna Mikkonen ja Hannu Korkeamäki.

Nykytuomareista heidät erottaa se, että Kallonen ja Korkeamäki olivat suurelle yleisölle tuntemattomia levy-yhtiötyyppejä.

Tuoreimpien televisiolaulukilpailujen voittajien arvuuttamisesta on tullut musavisojen vakiokysymyksiä.

Ohjelmat eivät enää luo ilmiöitä; turha kuvitella, että enää kysyttäisiin ”Jani vai Hanna, Hanna vai Jani”, kuten koko Suomen kansa tuntui tekevän 15 vuotta sitten.

Nykyään satunnainen etunimi-sukunimi-pari voittaa ja tekee läpimurron tietovisaknopiksi, jonka tiedusteleminen puoli vuotta myöhemmin on kysymysten laatijalta ankeaa kidutusta.

Nykyisissä kilpailuissa kyse on muusta: tuomareista.

Murrospiste asettuu suunnilleen vuoteen 2012.

Vuoden 2011 Idols-kaudella tuomarit olivat vielä levy-yhtiöväkeä, mutta koelauluissa vieraili joukkio poppareita: Mira Luoti, Olli Lindholm, Elastinen, Jonna Geagea.


Sitten, vuodenvaihteessa 2011–2012, alkoi The Voice of Finland, jossa tylsät levy-yhtiötyypit oli korvattu paljon kiinnostavammilla tähtivalmentajilla: Paula Koivuniemi! Lauri Tähkä! Michael Monroe! Elastinen taas!

Eikä siltä tieltä ole palattu.

Tällä vuosikymmenellä pelkästään Idolsin ja The Voice of Finlandin tuomareina on ollut yhteensä 19 suomalaista artistia – Elastinen molemmissa. Siihen päälle vainelämäät, talentit ja tähdettähdet. Televisioaikaa piisaa.


Ei-artisteilla ei sen sijaan ole enää ollut asiaa tuomaristoihin.

Poikkeuksia ovat Jone Nikula ja Jurek Reunamäki. Jälkimmäistä selittää se, että Jurek on Antti Tuiskun (ja tätä nykyä kovin monen muunkin) hovituottaja, ja vuoden 2016 Idols-kausi myytiin juuri Tuiskun naamalla.

Osasta tuomareista, kuten Michael Monroesta, on tullut ensi sijassa kaikkien tuntemia tv-kasvoja ja yleisjulkkiksia, joiden uutuusmusiikki on jäänyt asianharrastajien iloksi. Osa, kuten Jannika B tai Maija Vilkkumaa, hakee televisiosta lisänostetta uralleen. Osa, kuten Antti Tuisku tai Elastinen, pärjäisi varmasti ilman bonusnäkyvyyttäkin.

Edellisiä kestotähtiä luoneesta laulukilpailukaudesta on aikaa 10 vuotta. Silloin Idolsissa sijoittui toiseksi Anna Puu, jonka urakehitys on tehnyt hänestä riittävän menestyneen The Voice of Finlandin tuomariksi.

Tai toisin muotoillen: levy-yhtiöiden kannattaa käyttää rajallinen primetime-televisioaikansa juuri hänen uransa edistämiseen.

Näkyvyys on menestystä. Kokelaita tuomaroivat artistit promotoivat omaa tuotantoaan. Siihen taas ei sovi ilkeily – yksi varhaisten laulukilpailukausien keskeisestä viihdykkeestä.

Muutosta on tapahtunut myös katsojamäärissä. Päättynyt Idols-kausi keräsi keskimäärin vajaa 300 tuhatta katsojaa jaksoa kohti. Vielä viitisen vuotta sitten katsojamäärät olivat yli tuplaten sen, mutta vain osan kehityksestä voi selittää mediaympäristön muutoksella.

Ja jos mediayhtiö sattuu omistamaan Idolsia ja Voice of Finlandia näyttävien televisiokanavien lisäksi kesäfestivaaleja – kuten Sanoma tekee –, synergiaetuja on ehkä vaikea mitata, mutta vielä vaikeampi olla näkemättä.

Tilanne on levy-yhtiöille, mediataloille ja artisteille niin sanotusti win-win-win. Ainut häviäjä on tähtikokelas.

Nykyaikaisessa laulukilpailussa osallistujat unelmineen ovat väline hankkia näkyvyyttä ”tähtituomareille” ja ”tähtivalmentajille”.

Eikä vain tuomareille. Esimerkiksi tämän syksyn Idols-kauden edetessä sarjaan kiikutettiin esiintymään vielä kaksi ykkösketjun artistia per jakso.

Kilpailijoiden nimiä on sen sijaan vaikea muistaa. Tähtiä heistä ei tule. Tämä on ollut tilanne jo vuosia.

Vuonna 2012 The Voice of Finlandin jälkeen levytyssopimuksen saanut Jesse Kaikuranta julkaisi kolme levyä, joista viimeisin, vuonna 2016 ilmestynyt ylsi parhaimmillaan albumilistan sijalle 40. Samana vuonna Kaikurannan kanssa Idolsin voittaneen Diandran viimeisin albumi on vuoden 2015 joululevy. Seuraavana vuonna ilmestynyt single ei saanut nostetta edes Cheekin fiitistä.

Heidän jälkeensä laulukilpailun voitto ei ole tarjonnut sitäkään vähää. Paperilla palkinto on yhä levytyssopimus. Tosiasiassa voi toivoa parasta ja suunnitella uraa ”oikeiden” töiden parissa.

Vuoden takainen Idols-voittaja Anniina Timonen – taiteilijanimeltään Anniina – on tehnyt koko vuoden ”omannäköistään musiikkia”. Kilpailun jälkeen julki on saatu voittokappale ja kaksi singleä, mikä kertoo paljon levy-yhtiön intresseistä panostaa voittajaan.

Palasiko se tuore Idols-voittaja mieleen? Jos ei, luovutetaan.

Pohditaan sen sijaan hetki sitä, ketkä ovat kaksi tämän vuosikymmenen menestyneintä Idols- tai Voice of Finland -kilpailijaa Suomessa.

Vastaus: Eveliina Tammenlaakso ja Alma Miettinen.

Tammenlaakso pääsi livelähetysvaiheeseen ensimmäisessä Voice of Finlandissa vuonna 2012. Miettinen oli vuoden 2013 Idolsin kärkiseitsikossa.

Käteen näyttää kuitenkin jääneen arvokkaita kontakteja. Molempien urat urkenivat muutamia vuosia kilpailuiden jälkeen.

Vuodesta 2015 lähtien Tammenlaakso on tunnettu nimellä Evelina. Kesällä 2016 Miettinen julkaisi Alma-nimellä ensimmäisen singlensä.

Oikaisu 26.12. kello 8.05: Artikkelissa kerrottiin, että Nina Tapio olisi ollut yksi Idolsin ensimmäisen kauden tuomareista. Kauden tuomarit olivat Asko Kallonen, Nanna Mikkonen, Hannu Korkeamäki sekä Jone Nikula. Idols ja Voice of Finland ovat Nelosen ohjelmia, Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat Sanoma-konserniin. Nelonen Media tuottaa myös lukuisia festivaaleja ja tapahtumia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen suosituin seksin­myynti­sivusto Sihteeri­opisto meni yllättäen kiinni netissä

  2. 2

   14-vuotiaan raiskannut tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen Oulussa

  3. 3

   Antti Rinne myönsi Ylen tentissä olleensa väärässä asiassa, jonka avulla hän syrjäytti Jutta Urpilaisen

  4. 4

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  5. 5

   Pettynyt Kalle Korhonen, 3, oli jo pillahtamassa itkuun, kun lähikaupan myyjät riensivät apuun

  6. 6

   Stam1na esiintyy Casino Helsingissä, HS näyttää keikan suorana tilaajilleen ja ilmaisen näyte­tilauksen ottajille alkaen kello 19

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuusdokumentti sai ihmiset kaduille Ruotsissa: 47-vuotiaana traagisesti kuolleen Josefin Nilssonin kohtalo kuohuttaa

  8. 8

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  9. 9

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  10. 10

   Tutkimus: Tasa-arvo ei muuta sitä, mistä naiset ja miehet pitävät toisissaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  2. 2

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempi

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  5. 5

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  6. 6

   EU hyväksyi uudet digi­tekijän­oikeudet: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  7. 7

   ”Epäilyttävien miesten” nähtiin piilottelevan jäte­säkkejä metsään Sipoossa – Poliisi sai kiinni kansainvälisen rikollisryhmän

  8. 8

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  9. 9

   Antti Rinne takelteli eilen, aiheutti hämmennystä Ylen vaalitentissä silmälaseillaan ja väitti Sdp:tä nuorison suosikkipuolueeksi – tässä parhaat palat giffeinä

  10. 10

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Älä Antti koske siihen” – Sipilä sätti Rinnettä Sdp:n verotushaluista, mutta hänen eleensä varasti huomion

  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  10. 10

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää