Kulttuuri

Rikoskirjailija Jørn Lier Horst on entinen poliisi ja Norjassa jo yhtä suosittu kuin Jo Nesbø – Viaplaylla keväällä nähtävä Wisting-sarja kuuluu suurimpiin norjalaisiin tv-tuotantoihin

Wisting-sarjaa kirjoittava Jørn Lier Horst on Norjassa yhtä suosittu kuin Jo Nesbø.

Ateena

Paikat on valittu väärin. Taksin takapenkki ei riitä leveyssuunnassa. Tila on loppumassa, koska isoin mies on pantu istumaan takapenkin keskelle. Hän on norjalainen rikoskirjailija Jørn Lier Horst. Hän on kutakuinkin 190 senttiä pitkä ja painaa reilusti yli sata kiloa. Siinä sitä ollaan kuin sardiinit säilykepurkissa, lomittain ja päällekkäin.

Taksin takaikkunassa välähtää valaistu Akropolis. Kirjailija on matkalla Sýntagma-aukion lähistölle, jossa hän puhuu omista dekkareistaan ja pohjoismaisesta rikoskirjallisuudesta. Hänen jo 13-osaisen rikos­komisario William Wistingin tutkimuksista kertovan dekkarisarjansa kokonaismyynti nousee yksin Norjassa lähes miljoonaan kirjaan. Sitä on käännetty yli kolmellekymmenelle kielelle, myös suomeksi mutta niin ikään kreikaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nordic noir on iso trendi Kreikassa. Iso sali odottaa kirjailijaa. Paikalla on myös pohjoismaisesta rikoskirjallisuudesta paksun tietokirjan kirjoittanut Nikos Georgiadis.

”Kyllä minä edustan siinä mielessä perinteistä pohjoismaista dekkariperinnettä, että tarkastelen kirjoissani hyvinvointiyhteiskunnan pahoinvointia”, Jørn Lier Horst tunnustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bamblessa Telemarkissa syntyneellä Jørn Lier Horstilla on hyvä näppituntuma rikollisuuteen, ei tosin rikollisena vaan poliisina.

”Minun ei ole tarvinnut hiipiä salaa poliisikamarille selvittääkseni, miten siellä työskennellään – kuten tekivät Martin Beckin luoneet Maj Sjöwall ja Per Wahlöö. Työskentelin Larvikissa poliisina, pääosin rikostutkijana, lähes 20 vuotta. Jätin tutkinnanjohtajan virkani viisi vuotta sitten ja ryhdyin kokopäiväiseksi kirjailijaksi”, Jørn Lier Horst toteaa.

Kun silloin vielä poliisina työskennellyt Jørn Lier Horst kirjoitti lopulta vuonna 2004 ilmestynyttä Wisting-sarjan avausosaa, hän pohti pitkään sitä, millaisen päähenkilön hän halusi tuoda pohjoismaiseen rikoskirjallisuuteen. Hän ei halunnut mennä valtavirran mukana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kehittelin Nordic noirin kaanonista poikkeavaa päähenkilöä, joka ei olisi elämässään epäonnistunut, alkoholisoitunut, omien painajaistensa kanssa taisteleva, perheensä tuhonnut ja epäsosiaalinen yksinäinen susi. Tässä mielessä William Wisting on paljon lähempänä tavallista poliisia. Hän ei ole paha ihminen”, Jørn Lier Horst muistuttaa.

Liioin hän ei halunnut luoda hahmoa, joka pystyy ratkaisemaan rikokset vailla muiden apua, yksin. ”Tärkeää on myös se, että Wistingillä on sosiaalinen omatunto. Hän kantaa huolta omasta yhteisöstään, asuinympäristöstään ja sosiaalisista epäkohdista.”

Yhden myönnytyksen Jørn Lier Horst on tehnyt sarjan edetessä. William Wistingin vaimo Ingrid kuolee sarjan puolivälissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syynä ei ollut suinkaan se, että olisin halunnut tuoda väkisin tummia sävyjä William Wistingin elämään. Syy oli paljon käytännöllisempi. En saanut enää luontevalla tavalla pidettyä vaimoa mukana tarinassa. Avioliitto pikemminkin vei terää jännitteeltä kuin loi sitä”, kirjailija jatkaa.

Hän myöntää panostavansa paljon kieleen, koska liian usea dekkarikirjailija kirjoittaa löysästi.

Nyt edessä on uusi aluevaltaus, kun kaksi William Wisting -dekkaria muokkautuu Wisting-tv-sarjaksi. Kyseessä on yksi Norjan suurimmista draamatuotannoista. Päähenkilönä nähdään Norjan tunnetuimpiin näyttelijöihin lukeutuva Sven Nordin. Sarjan ensimmäinen kausi perustuu Wisting-sarjan kahdeksanteen ja yhdeksänteen osaan Ajokoirat ja Luolamies. Sarjan kokonaisbudjetti on 113 miljoonaa Norjan kruunua eli yli 11,6 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajokoirat palkittiin parhaana pohjoismaisena rikosromaanina vuonna 2013.

”Sarja on alkamassa Norjan television kolmoskanavalla käsittääkseni keväällä 2019. Itse olen jo marraskuussa nähnyt maistiaisia, joista olen pitänyt, myönnettäköön. Oli jotenkin vapauttavaa antaa muiden – Trygve Allister Diesenin ja Katrine Valen Zeinerin – hoitaa käsikirjoitus. Kirjailijana olisin ollut naimisissa omien mieli­kuvieni kanssa”, Jørn Lier Horst kertoo.

Myös Viaplay näyttää sarjan ensimmäisen tuotantokauden. Sarja on kuvattu Larvikissa ja nykyään Larvikiin liitetyssä Stavernin kylässä, jossa myös Jørn Lier Horst asuu. FBI-agentteja sarjassa näyttelevät Richie Campbell ja Carrie-Anne Moss.

”Sven Nordin on oiva valinta William Wistingin rooliin. Hän onnistuu kaivamaan esiin rikoskomisarion luonteenpiirteet. FBI-agentit tekevät kattauksesta kansainvälisen. Sarjassa puhutaan myös englantia.”

Entinen poliisi ei kirjailijan uraansa aloittaessaan aavistanut, että dekkarit kääntyisivät tv-sarjaksikin. Ilmiöksi Jørn Lier Horstin tekee se, että myös hänen lastenkirjansa, dekkareita nekin, keikkuvat eniten myytyjen kirjojen listalla.

Hän on Norjassa yhtä suosittu kuin Jo Nesbø.

Vaikka Jørn Lier Horst on entinen poliisi, hän ei käsittele dekkareissaan rikoksia, joilla olisi vastineensa todellisuudessa.

­Ainoa poikkeus on ollut hänen esikoisdekkarinsa Nøkkelvitnet (Avaintodistaja), jossa hän käytti hyväkseen Larvikissa 1995 tapahtunutta Ronald Rammin raakaa ja sadistista murhaa. Paljon julkisuutta osakseen saanutta murha ei ole tähän päivään mennessä selvitetty.

Kirjailija korostaa, että hän pyrkii dekkareissaan hyödyntämään omaa taustaansa paljon laajemmin. Se näkyy uskottavana psykologisena kattauksena.

”Vuosikausia kuulustelin työkseni rikollisia. Siinä sain kohdata rikoksista epäiltyjen ihmisten vihan, surun, epätoivon ja katumuksen. Kirjailijalle tämä kokemus on ollut hedelmällinen. Toivon, että se on auttanut minua omalta osaltaan luomaan kirjoihini uskottavat henkilöhahmot ja synnyttämään aidon tunneilmaston”, Jørn Lier Horst muistuttaa.

Sitä hän ei kuitenkaan kiellä, etteivätkö todelliset tapahtumat tai reaalinen maailma jättäisi jälkiä kaikkiin hänen rikos­romaaneihinsa. Mitä ajankohtaisempi tuo kytkös on, sitä parempi. Siinä on Jørn Lier Horstin mielestä myös Nordic noirin yksi kulmakivi.

Ateenalaisyleisö yllättää siinä mielessä, että se tuntuu suhtautuvan pohjoismaisiin rikoskirjoihin, ikään kuin ne olisivat lähes sosiologisia todistuksia pohjoismaisen hyvinvointival­tion kipukohdista ja ongelmista. ”Käsittelemilläni teemoilla on toki yhteiskunnallinen pohja, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on uittaa teemat sellaiseen vetävään tarinaan, joka tarjoaa riittävän monta yllättävää juonenkäännettä.”

Jørn Lier Horst: Tulikoe (Blindgang). Suom. Päivi Kivelä. Otava. 397 s. Oikaisu: 27. 12. klo 13.12. Korjattu William Wisting -sarjan kokonaismyynti Norjassa lähes miljoonaksi kirjaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  7. 7

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää